Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

League of Legends: Πως παίζεται και ποιες αγορές υπάρχουν

League of Legends: Πως παίζεται και ποιες αγορές υπάρχουν

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Το διασημότερο μεταξύ των παιχνιδιών E-Sports είναι το League of Legends γνωστότερο ως LoL το οποίο ανήκει στην κατηγορία MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) και δημιουργήθηκε το 2008 από την εταιρεία Riot Games.

Η επίσημη πρώτη κυκλοφορία του πάντως έγινε στις 27/10/2009 κι αμέσως τράβηξε τα βλέμματα των gamers, καθώς ήταν πρωτοποριακό αλλά κι εντυπωσιακό, έχοντας δύο βασικούς γνώμονες. Ο πρώτος ότι για να παίξεις θα πρέπει να συνεργαστείς με τους συμπαίκτες σου για να νικήσεις και ο δεύτερος ότι το παιχνίδι είναι Free to Play. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του και να το χρησιμοποιεί, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει.

Η δημοφιλία του εκτοξεύτηκε άμεσα και μόλις μετά από δύο χρόνια από την επίσημη κυκλοφορία του, μετρούσε ήδη περισσότερους από 30 εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες. Οι δημιουργοί, θέλοντας να το κάνουν ακόμα πιο φιλικό προς τον παίκτη, το μετέφρασαν σε πολλές διαφορετικές γλώσσες κι από το 2012 είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που εκτόξευσαν τη δημοφιλία του μεταξύ των παικτών είναι η γρήγορη δράση, η ομαδικότητα που είναι απαιτούμενη, αλλά φυσικά και η στρατηγική. Εκτός από τις οργανωμένες ομάδες, σε αρκετές περιπτώσεις ερασιτεχνικού παιχνιδιού, οι συμπαίκτες είναι άγνωστοι μεταξύ τους κι αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο δυσκολίας στο κομμάτι της συνεργασίας ανεβαίνει, αλλά ο στόχος είναι κοινός, οπότε καλούνται όλοι να βρουν εκείνον τον κώδικα επικοινωνίας που θα τους οδηγήσει στη νίκη. Με το πέρασμα των χρόνων υπάρχουν πλέον και επαγγελματίες παίκτες, μέλη ομάδων που εδρεύουν σε διάφορα σημεία της γης.

Σκοπός παιχνιδιού


Ο στόχος του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του ούτως ώστε να γκρεμίσει το αντίπαλο Nexus το οποίο βρίσκεται στη μέση της βάσης των αντιπάλων, προστατεύοντας παράλληλα το δικό τους Nexus. Όποια ομάδα το καταφέρει πρώτη είναι και η νικήτρια, ενώ κερδίζει και σε περίπτωση που οι αντίπαλοι παραδοθούν. Οι ομάδες αποτελούνται από πέντε παίκτες και στο επαγγελματικό επίπεδο για να επικρατήσει σ’ έναν αγώνα, θα πρέπει συνήθως να νικήσει σε τρεις χάρτες (best of 5) και σπάνια σε δύο χάρτες (best of 3).
League of Legends: Πως παίζεται και ποιες αγορές υπάρχουν

Το Φαράγγι των Επικαλεστών

Αποτελεί τον πιο δημοφιλή και ταυτόχρονα τον κορυφαίο χάρτη για τους αγώνες του LoL. Είναι η πρώτη Αρένα Δικαιοσύνης και ο χάρτης που επιλέγει το συντριπτικό ποσοστό των παικτών ούτως ώστε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του απέναντι στην αντίπαλη ομάδα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πεδίο μάχης που υπάρχει στο παιχνίδι και περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές Λωρίδες ούτως ώστε να φτάσει η μία ομάδα στη βάση της αντίπαλης. Σε κάθε λωρίδα υπάρχουν τρεις Πύργοι κι ένα Ινχίμπιτορ, ενώ το Nexus προστατεύεται από άλλους δύο Πύργους.

Σε αμφότερες τις πλευρές του χάρτη υπάρχει ζούγκλα η οποία φιλοξενεί αρκετά τέρατα. Σε περίπτωση που μία ομάδα κατορθώσει να σκοτώσει κάποια από αυτά και ειδικά τα δύο πιο ισχυρά που βρίσκονται στο ποτάμι, τότε ενισχύεται ολόκληρη (όχι μόνο οι παίκτες που βοήθησαν στο σκοτωμό) πολύ σημαντικά.

Πως παίζεται το παιχνίδι

Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ο κάθε παίκτης πρέπει να επιλέξει τον χαρακτήρα (Ήρωα) τον οποίο θα χειρίζεται. Υπάρχουν περισσότεροι από 140 χαρακτήρες για όλα τα γούστα και μπορεί ο καθένας να βρει όποιον θεωρεί ότι του ταιριάζει περισσότερο και να τον επιλέξει. Στη συνέχεια είναι έτοιμος για να ξεκινήσει.

Οι βασικές κατηγορίες Ηρώων

Οι κατηγορίες χαρακτήρων είναι οι εξής έξι:
  • Εκτελεστές
  • Μαχητές
  • Μάγοι
  • Σκοπευτές
  • Υποστηρικτές
  • Τανκ

Για να είναι σωστά δομημένη μία ομάδα θα πρέπει να έχουν μοιραστεί σωστά οι ρόλοι των χαρακτήρων ούτως ώστε να ταιριάζουν και να μην υπάρχουν πολλοί παίκτες που χειρίζονται χαρακτήρες της ίδιας κατηγορίας καθώς αυτό θα αποτελέσει μειονέκτημα όσο κυλάει το παιχνίδι. Εφόσον πάντως κάποιος παίκτης βρει τον καταλληλότερο χαρακτήρα για τον ίδιο, συνήθως τον επιλέγει σε σταθερή βάση, αλλά πριν από την έναρξη κάθε αγώνα έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του χρησιμοποιώντας κάποιον άλλον.

Το Nexus, το Σιντριβάνι και το Κατάστημα

Από τη στιγμή που όλοι παίκτες έχουν επιλέξει τους χαρακτήρες τους πλέον όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει ο αγώνας. Το Nexus αποτελεί το πιο βασικό σημείο του χάρτη, καθώς για να νικήσει η ομάδα θα πρέπει να προστατέψει το δικό της και να καταστρέψει το Nexus των αντιπάλων. Στο Nexus δημιουργούνται οι υπηρέτες. Οι υπηρέτες αποτελούν μονάδες που πολεμούν στο πλευρό των Ηρώων και προελαύνουν στις λωρίδες προς την αντίπαλη βάση, ενισχύοντας τις προσπάθειες των παικτών.

Το Σιντριβάνι βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Nexus κι αποτελεί το σημείο όπου εμφανίζονται οι Ήρωες στο ξεκίνημα του αγώνα. Παράλληλα στο Σιντριβάνι αναγεννιούνται όταν πεθαίνουν οι Ήρωες, αλλά κι επιστρέφουν όταν κάνουν επαναφορά. Όταν κάποιος Ήρωας βρίσκεται στο Σιντριβάνι, τότε δεν μπορεί να τον πλησιάσει κανείς αντίπαλος. Αν κάνει το λάθος να προσεγγίσει το σημείο αυτόματα θα υποστεί μεγάλη ζημιά.

Εντός του Σιντριβανιού οι παίκτες αναπληρώνουν γρήγορα τη Ζωή και το Μάνα (πρόκειται για μία μπάρα που δείχνει πόσα μαγικά αποθέματα έχει ο χαρακτήρας σου ή αλλιώς οι μαγικοί πόντοι του παίκτη) τους, ενώ υπάρχει και το Κατάστημα . Πρόκειται για τον χώρο που ο παίκτης μπορεί να επισκεφτεί μόνο όταν βρίσκεται στο Σιντριβάνι κι εκεί αγοράζει και πουλάει αντικείμενα, με τον χρυσό που έχει κερδίσει.
League of Legends: Πως παίζεται και ποιες αγορές υπάρχουν
Ο χρυσός ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση των χαρακτήρων

Ο Ήρωας ξεκινάει πάντοτε από το χαμηλότερο Level κι έχει μία ποσότητα χρυσού στη διάθεσή του προκειμένου να ενισχυθεί μέσω του Καταστήματος από το ξεκίνημα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης αποκτά περισσότερο χρυσό ανάλογα με τα Kills (σκοτωμούς) που κάνει. Ανάλογα με τη σημασία του Kill, τόσο περισσότερο χρυσό κερδίζει και μπορεί να επιστρέψει στο κατάστημα για να αποκτήσει πιο σημαντικά αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν στην εξέλιξή του.

Όσο λοιπόν ο Ήρωας γίνεται ισχυρότερος, παράλληλα ανεβαίνει και το Επίπεδό του, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τον αριθμό 18. Επιπλέον, για κάθε άνοδο στο Επίπεδό του, παίρνει κι έναν πόντο ικανότητας. Αν κατορθώσει να φτάσει στο Επίπεδο 6 θα αποκτήσει την υπέρτατη ικανότητά του Ήρωά του η οποία βελτιώνει σημαντικά τις δυνάμεις του.

Είναι βασικό για κάθε παίκτη να μπορεί να συμμετέχει σε Kills προκειμένου να κερδίζει χρυσό και να ισχυροποιεί τον Ήρωά του.

Οι Λωρίδες οδηγούν στη νίκη

Για να φτάσει μία ομάδα στο Nexus της αντίπαλης, πρέπει να το κάνει μέσω μίας από τις τρεις διαθέσιμες Λωρίδες. Κάθε Λωρίδα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτόν τον λόγο είναι βασικό να υπάρχουν πέντε Ήρωες με ξεχωριστές ικανότητες, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μάχες που γίνονται σε κάθε Λωρίδα.

Οι Ήρωες της Πάνω Λωρίδας είναι οι πιο δυνατοί μαχητές της ομάδας που παλεύουν για να υπερασπιστούν τη Λωρίδα τους με τους αντίστοιχους πιο ισχυρούς μαχητές των αντιπάλων.

Τη Μεσαία Λωρίδα επιλέγουν συνήθως Ήρωες οι οποίοι είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους απέναντι σε πολλούς. Ωστόσο αρκετές φορές γίνονται και ομαδικές μάχες με απρόβλεπτη εξέλιξη. Επιπλέον υπάρχουν και οι Ήρωες της Ζούγκλας οι οποίοι όπως λέει και η ονομασία τους έχουν ως βασικό άξονα της κίνησής τους τη Ζούγκλα και προσπαθούν να βοηθήσουν την ομάδα τους σκοτώνοντας ουδέτερα Τέρατα ή εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του αντιπάλου, την ώρα που κι εκείνος παλεύει με κάποιο Τέρας.

Στην Κάτω Λωρίδα είναι το σημείο που η μάχη παίρνει «φωτιά» λίγο αργότερα. Εκεί πηγαίνουν χαρακτήρες οι οποίοι πρέπει να προστατευτούν αρχικά ούτως ώστε να αποκτήσουν αρκετή δύναμη, εμπειρία, αλλά και χρυσό και να βοηθήσουν την ομάδα στο φινάλε να πάρει τη νίκη. Στην Κάτω Λωρίδα κινούνται και οι Υποστηρικτές οι οποίοι έχουν βασικό ρόλο την προστασία των χαρακτήρων οι οποίοι πρέπει να συλλέξουν εμπειρία και χρυσό για να μπουν αργότερα στη μάχη.
League of Legends: Πως παίζεται και ποιες αγορές υπάρχουν

Οι Πύργοι, το Ινχίμπιτορ και η Ζούγκλα

Προχωρώντας προς την αντίπαλη βάση μέσω μίας από τις τρεις λωρίδες, η ομάδα είναι δεδομένο ότι θα συναντήσει Πύργους. Οι Πύργοι αποτελούν αμυντικές οχυρώσεις οι οποίες προκαλούν ζημιά τόσο στους Ήρωες όσο και στους Υπηρέτες κι αν θέλει μία ομάδα να φτάσει στο Nexus των αντιπάλων, θα πρέπει να «καθαρίσει» τουλάχιστον τρεις Πύργους σε μία Λωρίδα κι εν συνεχεία άλλους δύο, μπροστά από το Nexus της άλλης ομάδας. Για να επιτεθεί σωστά μία ομάδα σε Πύργο, θα πρέπει να έχει στη μάχη και Υπηρέτες, καθώς οι Πύργοι προκαλούν μεγάλη ζημιά.

Φυσικά υπάρχει και το Ινχίμπιτορ το οποίο προστατεύεται από τον Πύργο. Όταν καταστρέφεται ο Πύργος αλλά και το Ινχίμπιτορ, στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους κάποιοι Ισχυροί Υπηρέτες. Είναι πιο δυνατοί από τους απλούς Υπηρέτες και ικανοί να κάνουν μεγάλη ζημιά στους απλούς Υπηρέτες αλλά και να καταστρέψουν κάποιο κτίριο. Μετά από λίγα λεπτά το Ινχίμπιτορ αναγεννάται και οι Ισχυροί Υπηρέτες εξαφανίζονται.

Οι τρεις λωρίδες χωρίζονται μεταξύ τους από δύο ζούγκλες. Μέσα σε αυτές υπάρχουν τέρατα αλλά και φυτά ικανά να προκαλέσουν ζημιά, ενώ σε περίπτωση εξουδετέρωσής τους, ο Ήρωας παίρνει χρυσό και πόντους ικανότητες, ανεβάζοντας παράλληλα το Επίπεδό του. Τα πιο σημαντικά Τέρατα που υπάρχουν είναι ο Βαρόνος Νάσορ και οι Δράκοι. Όποια ομάδα κατορθώσει να σκοτώσει ένα ή και τα δύο αυτά Τέρατα αποκτά αυτόματα μπόλικο χρυσό κι αρκετούς πόντους ικανότητες που αυτόματα γίνεται φαβορί για τη νίκη.

Ο Βαρόνος Νάσορ και οι Δράκοι

Το πιο δυνατό Τέρας σε ολόκληρη τη ζούγκλα δεν είναι άλλο από τον Βαρόνο Νάσορ . Αν τα μέλη μίας ομάδας κατορθώσουν να σκοτώσουν το συγκεκριμένο Τέρας τότε θα ανταμειφθούν όλοι οι παίκτες της με πόντους που θα κάνουν πιο ισχυρή την επίθεσή τους, αλλά και τις συνολικές ικανότητές τους, ενώ θα υπάρχει πιο γρήγορη επαναφορά στην περίπτωση θανάτου του Ήρωα. Παράλληλα οι Υπηρέτες γίνονται επίσης αρκετά πιο ισχυροί.

Όσον αφορά τους Δράκους αποτελούν κι αυτοί δυνατά Τέρατα, αλλά όχι όσο ο Βαρόνος Νάσορ. Κι εδώ, αν μία ομάδα εξουδετερώσει έναν Δράκο ενισχύεται σημαντικά κι αποκτά μεγαλύτερη δύναμη για τη συνέχεια του παιχνιδιού.

Σημαντική προϋπόθεση για να δοκιμάσει μία ομάδα να σκοτώσει αυτά τα Τέρατα αποτελεί η απόκτηση αρκετής δύναμης πρώτα, καθώς με βάση τις αρχικές ικανότητες είναι αδύνατο να σκοτωθεί κάποιο Ισχυρό Τέρας.

Γι’ αυτόν τον λόγο επί της ουσίας, η «μάχη» και ο σκοτωμός ενός ισχυρού Τέρατος αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν μία ομάδα κάνει την τελική της επίθεση προς τη βάση των αντιπάλων, έχοντας πλέον αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη.



Στοίχημα στο League of Legends


Το LοL έχει μπει εδώ κι αρκετό καιρό στον κόσμο του στοιχήματος, κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς τη δημοφιλία του και τους εκατομμύρια οπαδούς του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα μεταξύ των E-Sports είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και για εκείνους που θέλουν να συνδυάζουν την παρακολούθηση τον αγώνων με τη διασκέδαση του στοιχήματος.

Οι πέντε σημαντικότερες διοργανώσεις είναι οι εξής: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Mid-Season Invitational, League of Legends Championship SerieSs, League of Legends European Championship, League of Legends Pro League. Οι αγώνες σχεδόν όλων αυτών των τουρνουά προσφέρονται για στοιχηματισμό από τις νόμιμες πλατφόρμες δίνοντας μεγάλη γκάμα επιλογών για όλα τα γούστα κι από αναμετρήσεις που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Ο παίκτης θα μπορέσει να βρει σημαντική ποικιλία στοιχημάτων που δεν περιορίζεται μόνο στο νικητή αγώνα, αλλά αφορά και τον νικητή σ’ έναν χάρτη, υπάρχουν χάντικαπ, over/under στους χάρτες, ακριβές σκορ. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να ποντάρει αν θέλει στην ομάδα που θα κάνει περισσότερα Kills ή θα σκοτώσει πρώτη Δράκο.

Οι δέκα κορυφαίες ομάδες στο LOL είναι οι: FunPlus Phoenix, Invictus Gaming, G2 Esports, SKT Telecom T1, Griffin, Fnatic, Damwon Gaming, Royal Never Give Up, Team Liquid, Flash Wolves.

Όλοι οι σημαντικοί αγώνες μεταδίδονται ζωντανά από το Twitch, από κανάλια στο youtube και από Live Streaming που προσφέρουν αρκετές στοιχηματικές πλατφόρμες για να κάνουν ακόμα πιο ευχάριστη την εμπειρία του παίκτη.

Τα πιο δημοφιλή στοιχήματα που θα βρείτε κι αφορούν το LoL είναι τα εξής:

  • Νικητής αγώνα
  • Νικητής χάρτη
  • Over/Under Συνολικών χαρτών που θα παιχθούν (συνήθως 2 ή 3)
  • Ακριβές Σκορ (συνήθως 3-0, 3-1, 3-2, 0-3, 1-3, 2-3)
  • Πρώτη ομάδα στον κάθε χάρτη που θα φτάσει έναν αριθμό (5, 10, 15, 20 κλπ) kills
  • Χάντικαπ αγώνα
  • Ομάδα που θα καταστρέψει το επόμενο Inhibitor στον κάθε χάρτη
  • Ομάδα που θα σκοτώσει το επόμενο Baron στον κάθε χάρτη
  • Ομάδα που θα σκοτώσει τον επόμενο Δράκο στον κάθε χάρτη
  • Ομάδα που θα σημειώσει Penta Kill
  • Ομάδα που θα σημειώσει Quadra Kill

League of Legends: Πως παίζεται και ποιες αγορές υπάρχουν

Στοιχηματικές που διαθέτουν στοιχήματα για τουρνουά League of Legends:

Bookmaker
Εξυπηρέτηση
Αποδόσεις
Ειδικά Στοιχ.
Live Betting
Πληρωμές
Mobile
Σύνολο

Αν σας ενδιαφέρει το στοίχημα για E-Sports μπορείτε να βρείτε τον οδηγό μας για το Dota 2 καθώς και τον οδηγό μας για το Counter Strike.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.