Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

ROI και Yield: Τι είναι και πως υπολογίζονται

ROI και Yield: Τι είναι και πως υπολογίζονται

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Το ROI και το Yield είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά στο στοίχημα, πολλές φορές όμως λανθασμένα συγχέονται μεταξύ τους.

Τι είναι το ROI και πως υπολογίζεται;

ROI, είναι τα αρχικά της φράσης Return on investment ή στα ελληνικά επιστροφή της επένδυσης. Πρόκειται για έναν σημαντικό δείκτη στην οικονομία, διότι εκφράζει την αποδοτικότητα μίας επένδυσης. Στο στοίχημα, είναι ο δείκτης που μας δείχνει δηλαδή πόσο κέρδος ή απώλειες είχαμε από το αρχικό μας κεφάλαιο.

Για να βρείτε το ROI, θα πρέπει να διαιρέσετε το κεφάλαιο σας στο τέλος μίας χρονικής περιόδου προς την αρχική σας μπάνκα.

Υπολογίζεται με τον εξής τύπο: Κέρδος ή έλλειμμα/Αρχικό κεφάλαιο

Παράδειγμα: Έστω ότι ένας παίκτης αποφασίζει να επενδύσει στο αθλητικό στοίχημα, ξεκινώντας με αρχικό κεφάλαιο 10.000€. Κάθε μέρα ποντάρει 100€ σε ένα στοίχημα και στο τέλος του έτους έχει στο λογαριασμό του το ποσό των 12760€. Αυτό σημαίνει πως έχει κέρδος 2760€ και το ROI του είναι 2760/10000=27.60%

Tί είναι το Yield και πως υπολογίζεται;

Ο δείκτης Yield εκφράζει την αποτελεσματικότητα των στοιχημάτων σε σύγκριση με το συνολικό μας ποντάρισμα. Στο στοίχημα, συναντάμε συχνά τον δείκτη Yield σε tispters. Για να αξιολογηθεί ένας tipster ως καλός, θα πρέπει να έχει Yield από 6-7% και πάνω σε ένα σύνολο τουλάχιστον 100 στοιχημάτων, ώστε το δείγμα να θεωρείται αντιπροσωπευτικό. Την ίδια ώρα όμως ένα μεγάλο yield μπορεί να δηλώνει ότι ο tipster απλά δίνει μεγάλες αποδόσεις. Γι αυτό και το yield πρέπει να ελέγχεται παράλληλα με το ROI του tipsterΓια να βρείτε το Yield, θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τα καθαρά σας κέρδη ή απώλειες σας, αφαιρώντας από το τρέχον κεφάλαιο σας το αρχικό. Εν συνεχεία, διαιρείτε το ποσό με τα συνολικά σας πονταρίσματα.

Υπολογίζεται με τον εξής τύπο: Κέρδος ή έλλειμμα/Συνολικά πονταρίσματα

Παράδειγμα: Ας δούμε ξανά το παραπάνω παράδειγμα. Έστω ότι ένας παίκτης αποφασίζει να επενδύσει στο αθλητικό στοίχημα, ξεκινώντας με αρχικό κεφάλαιο 10.000€. Κάθε μέρα ποντάρει 100€ σε ένα στοίχημα και στο τέλος του έτους έχει στο λογαριασμό του το ποσό των 12760€. Αυτό σημαίνει πως έχει κέρδος 2760€ ενώ τα συνολικά του πονταρίσματα είναι 365*100€=36.500€. Άρα, το yield του είναι 2760/36500 = 0.07562=7.562%

Διαφορά ROI και Yield

Όπως φαίνεται και από τους παραπάνω τύπους, το yield υπολογίζει πόσο κερδίζεις όταν ρισκάρεις ξανά διάφορα ποσά, ενώ το ROI πόσο κερδίζεις αποκλειστικά ρισκάροντας την αρχική σου επένδυση

Ας δούμε τώρα άλλους δύο όρους που χρησιμοποιούνται συχνά στο στοίχημα

Profitability

Η κυριολεκτική του μετάφραση είναι «κερδοφορία». Στο στοίχημα, μας δείχνει πόσο κερδίζουμε σε σχέση με αυτά που χάνουμε. Μπορεί με το ROI να βλέπεις το ποσοστό κέρδους που έχεις σε σχέση με το αρχικό σου κεφάλαιο, αλλά με τον συγκεκριμένο τύπο βλέπεις αν κερδίζεις αρκετά σε σχέση με αυτά που χάνεις.

Παράδειγμα: Έστω ότι ένας παίκτης αποφασίζει να επενδύσει στο αθλητικό στοίχημα, ξεκινώντας με αρχικό κεφάλαιο 10.000€. Κάθε μέρα ποντάρει 100€ σε ένα στοίχημα και στο τέλος του έτους έχει στο λογαριασμό του το ποσό των 12.760€, δηλαδή κέρδος 2760€. Τα κερδισμένα στοιχήματα ήταν 195 ενώ τα χαμένα 170. Αυτό σημαίνει πως είχε απώλειες 170*100€ =17000€. Οπότε βάσει του τύπου έχω 2760/17000=0.1623 ή 16,23% profitability

Hit Rate

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «το ποσοστό επιτυχίας». Πρόκειται για έναν πολύ γνωστό όρο, με το ποσοστό αυτό να προκύπτει από τον τύπο: (αριθμός κερδισμένων επιλογών) / (σύνολο επιλογών).

Παράδειγμα: Αν παίξω 50 σημεία και κερδίσω τα 29, τότε έχω 29/50 = 58% hit rate


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.