Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr

E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Οι δύο κορυφαίοι παίκτες PES στην Ελλάδα μιλούν για τον κόσμο των eSports. Σταύρος Σταυρακίδης και Γιώργος Σπύρου. StavAttack και Djibrilliant.

Όσοι ασχολούνται με τον κόσμο των eSports και ειδικότερα του PES (Pro Evolution Soccer) στην Ελλάδα, σίγουρα γνωρίζουν πως πρόκειται για τους κορυφαίους στο είδος τους στη χώρα μας και μεταξύ των καλύτερων του κόσμου. Με αρκετές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, πρόκειται για τους δύο πιο επιτυχημένους παίκτες PES στη χώρα μας σε βάθος χρόνου. Παρότι δεν είναι πιτσιρικάδες, 28 και 29 ετών, το κατέχουν για τα καλά το τόπι και η όρεξή τους παραμένει η ίδια με την πάροδο των χρόνων.

Ο StavAttack, μάλιστα, ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο των eSports, καθώς αποτελεί τον Esports Console Gaming Manager των Battlenet Gaming Stations. Ο Djibrilliant, από την άλλη, είναι αθλητικός συντάκτης (Derby News, Sdna.gr, Lifo.gr) και η σχέση του με την στρογγυλή θεά ήταν πάντα ερωτική.

E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr
Και οι δύο μαζί στοχεύουν να γίνουν από τους πρώτους επαγγελματίες PES players της Ελλάδας, καθώς τα eSports εδραιώνονται στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, και οι κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας καλό θα είναι να τους βολιδοσκοπήσουν σε περίπτωση που θελήσουν να βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο του PES σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Και οι δυο τους, άλλωστε, βρίσκονται στα μπλοκάκια μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που παίρνουν μέρος στο επίσημο τουρνουά eFootball Pro, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν Μονάχου, η Άρσεναλ κ.α. Γιατί όχι λοιπόν του χρόνου να μην βρίσκονται εκεί ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ή όποια άλλη ελληνική ομάδα το θελήσει; Ταλέντο στην Ελλάδα υπάρχει και μάλιστα μπόλικο, καθώς δεν είναι μόνοι οι δυο τους, αλλά ακολουθούν σε εμπειρία και ικανότητα αρκετοί ακόμη παίκτες που ασχολούνται με το PES στη χώρα μας.

Τα eSports ανεβαίνουν, μπαίνουν και στο χώρο του στοιχήματος σιγά σιγά, και ο εγκλεισμός ελέω και κορωνοϊού, δίνει ακόμη περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Το agones.gr εν μέσω καραντίνας, επικοινώνησε με τους δύο γητευτές της... ηλεκτρονικής μπάλας, και τους έκανε μερικές ερωτήσεις για τις εμπειρίες τους, αλλά και τα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τον κόσμο των eSports.

E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr
Ο Σταύρος Σταυρακίδης aka StavAttack
Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον κόσμο των video games;

StavAttack: Για μένα όλα ξεκίνησαν το 1994 με το super nintendo όταν ήμουν 3 χρονών. Στην πορεία, ήρθε το PlayStation 1,2,3,4 και όσο τα χρόνια περνούσαν, κατάλαβα πως με αυτόν τον κλάδο θα ήθελα να ασχοληθώ γενικά στη ζωή μου. Όταν αγαπάς κάτι δεν πρέπει ποτέ να το αφήσεις να φύγει.

Djibrilliant: Πάμε πολλά χρόνια πίσω, ήμουν δεν ήμουν 4 ετών το 1994 όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με ηλεκτρονική κονσόλα. Ήταν το Sega Mega Drive και το πρώτο παιχνίδι που θυμάμαι είναι το Sonic. Στη συνέχεια ήρθε στη ζωή μου το Playstation 1 και όλα πήραν το δρόμο τους. PES ξεκίνησα να παίζω από την ηλικία των 8, και συνεχίζω ακάθεκτος.

Τι χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στην κορυφή των Esports;

StavAttack: Αυτό που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στην κορυφή των esports είναι η προπόνηση, η νοοτροπία πρωταθλητή, η αγάπη για αυτό που κάνει και η αφοσίωση του σε αυτό. Μεγάλο ρόλο παίζει προφανώς το ταλέντο και η αντίληψη που έχει ο κάθε παίκτης στο game. Όλα αυτά, λοιπόν, σε συνδυασμό με το ταλέντο και την αντίληψη κάνουν κορυφαίο κάποιον παίκτη.

Djibrilliant: Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει η νοημοσύνη και η αντίληψη του κάθε gamer, το ταλέντο και οι στόχοι που θέτει. Κάποιοι το βλέπουν απλά για να περνάει η ώρα τους. Για εμάς είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό, και για αυτό τρελαινόμαστε με την ήττα, καθώς δεν θέλουμε να υπάρχει στο λεξιλόγιό μας καν αυτή η λέξη. Με λίγα λόγια, αν και λίγο κλισέ, έχουμε καρδιά πρωταθλητή.

E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr
Το eSports αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Μπορείς να μας περιγράψεις με λίγα λόγια τις εμπειρίες σου και να μας πεις ποια είναι η αγαπημένη σου;

StavAttack: Νομίζω πως μετά από 11 χρόνια στην competitive σκηνή, τα esports και εγώ έχουμε γίνει ένα. Έχω πολλές εμπειρίες και πολλές επιτυχίες στην καριέρα μου, όπως καλύτερος Pro Evolution Soccer παίκτης της χρονιάς 2012 στην επίσημη ελληνική λίγκα PesLeague Greece, κυπελλούχος Ελλάδας στο Pro Evolution Soccer το 2015, πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Λονδίνο το 2016 στο Pro Evolution Soccer, πανελλήνιος πρωταθλητής FIFA 2017, πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μιλάνο το 2018 στο Pro Evolution Soccer, ημιτελικό στο online invitational ευρωπαϊκό του eLiga Sul (ήταν καλεσμένοι οι καλύτεροι παίκτες της Ευρώπης) το 2019 στο Pro Evolution Soccer, πανελλήνιος πρωταθλητής Gameathlon Pro Evolution Soccer το 2020. Οι δύο αγαπημένες μου στιγμές νομίζω πως είναι τα 2 ευρωπαϊκά στο Λονδίνο και στο Μιλάνο καθώς είναι πραγματικά απερίγραπτο συναίσθημα να εκπροσωπείς την χώρα σου.

Djibrilliant: Εγώ άργησα κάπως να κατέβω στην competitive σκηνή, αφού πρώτη φορά συμμετείχα σε επίσημο τουρνουά της PES League το 2014. Λίγο ο στρατός, λίγο κάποια θέματα υγείας, μου επέτρεψαν να ασχοληθώ ενεργά με την όλη φάση τότε. Από τότε δεν έχω σταματήσει φυσικά κι ούτε πρόκειται στο άμεσο μέλλον. Το 2014, λοιπόν, κατέκτησα την 3η θέση στην Ελλάδα, κάτι που μου εξασφάλισε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μάντσεστερ. Εκεί έφτασα μέχρι τους 16 καλύτερους τους κόσμου, ενώ πρέπει να αναφέρω ότι τότε την κορυφή του κόσμου κατέκτησε ο Akis333, ο οποίος δυστυχώς πλέον δεν ασχολείται με τον χώρο. Το 2015 τερμάτισα στην 4η θέση στην Ελλάδα και το 2016 ήταν η χρονιά μου. Κατέκτησα πρωτάθλημα και κύπελλο, και συμμετείχα για 2η φορά στο Παγκόσμιο, εκείνη τη χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο μαζί με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η επόμενη μεγάλη μου διάκριση ήταν πέρυσι, το 2019, όταν και προκρίθηκα -ως 1ος από τα Βαλκάνια- στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Πόρτο, όπου και έφτασα μέχρι του 8 καλύτερους της Ευρώπης. Σίγουρα αυτό που μένει από όλα αυτά είναι τα υπέροχα ταξίδια και οι μοναδικές εμπειρίες που δημιουργείς με τους κορυφαίους παίχτες όλου του κόσμου, κάτι που δεν αγοράζεται με τίποτα.

E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr
Ο Γιώργος Σπύρου aka Djibrilliant

Στην Ελλάδα, εκτός από τον Παναθηναϊκό, έχει ακολουθήσει μόνο ο Άρης. Στο εξωτερικό ποιες ομάδες έχουν ομάδες eSports;

StavAttack: Ζούμε σε μία εποχή που μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες ομάδες εισέρχονται στον κόσμο των esports. Μερικές από αυτές είναι η Besiktas που είναι μάλιστα από τις πρώτες ομάδες που μπήκαν στον χώρο, FC Copenhagen, Sporting CP, Valencia, Schalke, West Ham, Manchester City, Manchester United, Barcelona, Celtic, Juventus, Wolfsburg κλπ. Δεν είναι τυχαίο πως σιγά σιγά αρχίζουν τα πρωταθλήματα να δημιουργούν esports λίγκες όπως πχ ePremier League, eLa Liga κλπ.

Djibrilliant: Στο εξωτερικό από τις πρώτες ομάδες, εδώ και αρκετά χρόνια, που έδειξαν τον δρόμο ήταν η Μπεσίκτας και η Σάλκε αν δεν κάνω λάθος. Στο επίσημο πρωτάθλημα του PES αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 10 ομάδες: Μπαρτσελόνα, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου, Σέλτικ, Μονακό, Ναντ, Μποαβίστα και Σάλκε. Ευελπιστώ πως θα ακολουθήσουν οι μεγάλες ελληνικές ομάδες καθώς μόνο να κερδίσουν θα έχουν όταν βρίσκονται αντιμέτωπες εβδομαδιαία με τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία ελληνική ομάδα δεν έχει δημιουργήσει τμήμα eSports για το PES. Ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα.

Μέχρι πόσες ώρες μπορεί να τύχει να μείνει ένας gamer στον υπολογιστή; Κάνετε συστηματικά προπονήσεις;

StavAttack: Οι ώρες που χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος παίκτης στον υπολογιστή ή στο PlayStation διαφέρει από game σε game. Στα ομαδικά παιχνίδια χρειάζεται αρκετή ενασχόληση καθώς εκτός από την βελτίωση του εαυτού σου, πρέπει να βρεις την χημεία με την υπόλοιπη ομάδα. Στα παιχνίδια που ασχολούμαι εγώ όπως το eFootball PES 2020 που είναι 1vs1 και φτάνει ως και 10vs10 τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Όταν παίζεις 1vs1 δεν πρέπει να παίζεις πολλές ώρες καθώς χάνεις την φαντασία σου και τη δημιουργικότητα σου μέσα στο ψηφιακό γήπεδο, καθώς κολλάς σε ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Όταν από την άλλη πλευρά παίζεις τα mode που χρειάζεται συνεργασία, θα πρέπει να αφιερωθεί παραπάνω χρόνος για να βρεθεί η χημεία μέσα στην ομάδα. Δεν ξεχνάμε βέβαια πως όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και τα esports χρειάζονται μέτρο.

Djibrilliant: Εγώ προσωπικά όσο λιγότερο παίζω, τόσο το καλύτερο. Αν παίζεις με τις ώρες, δεν έχεις την ίδια έμπνευση και την ίδια όρεξη για να δείξεις πράγματα στον ηλεκτρονικό ποδοσφαιρικό κόσμο. Σίγουρα, βέβαια, αν παίζεις με συμπαίκτη ή συμπαίκτες, χρειάζονται αρκετές ώρες προπόνησης ώστε να το επίπεδο συνεργασίας να είναι κορυφαίο. Όλα, όμως, θέλουν μέτρο, το ίδιο και το gaming.
E-Sports: Δύο κορυφαίοι παίκτες PES στο agones.gr
Μπορεί ένας gamer στην Ελλάδα να ζήσει από αυτό;

StavAttack: Αν κάποιος μου έκανε αυτήν την ερώτηση πριν από κάποια χρόνια η απάντησή μου θα ήταν αρνητική. Πλέον όμως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορώ να πω πως έχουμε σχεδόν φτάσει σε αυτό το σημείο και υπάρχουν παίκτες που ζουν από αυτό. Ο κόσμος των esports είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία που μέρα με τη μέρα γεννάει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς.

Djibrilliant: Στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε λίγο πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Ο δρόμος είναι ανοιχτός, όμως, και ακολουθώντας πολλά παραδείγματα δεν θα έχουμε σε λίγο χρονικό διάστημα να ζηλέψουμε απολύτως τίποτα. Οπότε αν γίνουν τα σωστά βήματα, με τα σωστά άτομα, πιστεύω πως ένας κορυφαίος Έλληνας gamer θα μπορεί να ζει από αυτό.

Γιατί κάποιος να ποντάρει σε έναν αγώνα E sports;

StavAttack: Γιατί πολύ απλά το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ποντάρει σε όλα τα αθλήματα. Γιατί όχι λοιπόν και στο δικό μας άθλημα;

Djibrilliant: Γιατί όχι; Αν δείτε το όνομά μου σε κάποιο κουπόνι ποντάρετε και το σπίτι σας σε νίκη μου!(σ.σ. γέλια).

Γιώργος Βροντάκης

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.