Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Τι είναι γκανιότα και πως υπολογίζεται

Τι είναι γκανιότα και πως υπολογίζεται

Συντάκτης: Agones team
Agones team
H λέξη γκανιότα είναι ίσως ο πιο δημοφιλής όρος στο χώρο του στοιχήματος, πολλοί παίκτες όμως δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει και πόσο σημαντική είναι για το μακροχρόνιο κέρδος τους.

Ως γκανιότα στο στοίχημα ορίζεται το σίγουρο κέρδος της στοιχηματικής πλατφόρμας στην αγορά ενός παιχνιδιού (πχ 1Χ2), ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του.

Ας δούμε ένα παράδειγμα σε αγώνα μπάσκετ δύο ισοδύναμων ομάδων σε ουδέτερη έδρα. Εφόσον οι πιθανότητες νίκης τους είναι 50%, θα έπρεπε το ενδεχόμενο νίκης τους να προσφέρεται σε απόδοση 2.00. Ωστόσο, οι στοιχηματικές πλατφόρμες προσφέρουν τη νίκη και των δύο ομάδων στο 1.90 ή και χαμηλότερα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πρέπει να κερδίσουν ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, αν τοποθετηθούν ισόποσα πονταρίσματα σε όλα τα πιθανά αποτελέσματα.

Αν ποντάρετε 100€ σε απόδοση 1.90 στην 1η ομάδα θα έχετε επιστροφή 190€, το ίδιο αν ποντάρετε 100€ και στην 2η ομάδα. Επομένως, σε ποντάρισμα 200€ η στοιχηματική πλατφόρμα θα έχει σίγουρο κέρδος 10€. Αυτό το σίγουρο κέρδος είναι η γκανιότα.

Πως υπολογίζεται η γκανιότα

Υπάρχουν αρκετοί μαθηματικοί τύποι για τον υπολογισμό της γκανιότας. Ο πιο παραδοσιακός είναι ο εξής:
Τι είναι γκανιότα και πως υπολογίζεται
Ας δούμε ένα παράδειγμα υπολογισμού γκανιότας. Έστω ότι στον αγώνα Ομάδα Α – Ομάδα Β έχετε το σετ αποδόσεων 2.40- 2.85- 3.70 για αγορά 1Χ2:

Ο τύπος της γκανιότα είναι. Γκανιότα = 1/Απόδοση του 1 + 1/Απόδοση του Χ + 1/Απόδοση του 2.

Άρα, (1-1/[(1/2.30) + (1/3) + (1/3.25)]= 0.0705. Το πολλαπλασιάζουμε x 100. Επομένως η γκανιότα είναι 7.05%.

Πρακτικά, όταν λέμε ότι ένα παιχνίδι έχει γκανιότα 7%, σημαίνει ότι αν ποντάραμε για ισόποσο κέρδος σε όλα τα πιθανά αποτελέσματα, θα έπρεπε να στοιχηματήσουμε 107 ευρώ για να κερδίσουμε 100. Άρα η στοιχηματική πλατφόρμα θα είχε εγγυημένο κέρδος 7€.

Το ίδιο ισχύει και για αγορές με δύο ή περισσότερα από τρία σημεία. Απλά ακολουθείτε τον τύπο και ανάλογα με το πλήθος των σημείων προσθέτετε περισσότερα ή λιγότερα κλάσματα για να σας βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ το εργαλείο υπολογισμού γκανιότας

Γιατί η γκανιότα είναι σημαντική

Η γκανιότα είναι το σημαντικότερο πράγμα για τον παίκτη του στοιχήματος, καθώς σχετίζεται άμεσα με τα κέρδη του. Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα ενός στοιχήματος, τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη του.

Μία γκανιότα θεωρείται αποδεκτή όταν κυμαίνεται μεταξύ 4-6% και 5-8% στα μεγάλα πρωταθλήματα. Κάτω από 4% η γκανιότα θεωρείται πολύ καλή για τον παίκτη, όμως δε συναντάται συχνά. Παιχνίδια με τόσο μικρή γκανιότα βρίσκουμε συνήθως στα εμπορικά παιχνίδια της ημέρας από τους μεγάλους bookmaker. Όσο πιο δύσκολο είναι για έναν book να προσδιορίσει την πιθανότητα επαλήθευσης ενός γεγονότος, τόσο μεγαλύτερη γκανιότα προσθέτει.

Στον ΟΠΑΠ η γκανιότα είναι περίπου στο 9-12%! Αυτό σημαίνει ότι σε ένα παιχνίδι υπάρχει διαφορά περίπου 5-7% στα κέρδη σας σε μονά παιχνίδια. Στα παρολί η γκανιότα πολλαπλασιάζεται, το οποίο σημαίνει ότι οι απώλειες στα κέρδη αυξάνονται σημαντικά.

Πώς αντιμετωπίζεται η γκανιότα

*Ο βασικότερος κανόνας είναι να παίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε μονά αποδεκτά γεγονότα. Όσο ανεβαίνουν τα παιχνίδια και εμπλουτίζετε ένα παρολί, τόσο η γκανιότα πολλαπλασιάζεται και παίζετε με τις πιθανότητες εναντίον σας. Όσοι ποντάρουν σε τριάδες, τετράδες κτλ, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα θα βγουν χαμένοι

*Παίξτε στο διαδίκτυο. Άλλο να παίζεις με 3-6% γκανιότα σε μέσο όρο και άλλο με 12%. Αυτή η διαφορά μακροπρόθεσμα κάνει μεγάλη διαφορά στα κέρδη του παίκτη.

*Ανοίχτε λογαριασμό σε πολλές στοιχηματικές πλατφόρμες. Ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ιστοσελίδων έφερε στο προσκήνιο τα παιχνίδια με 0% γκανιότα. Σε αυτή την προσφορά, οι bookmakers προσφέρουν τις αποδόσεις τους σε επιλεγμένα γεγονότα χωρίς γκανιότα, δηλαδή χωρίς να έχουν κάποιο κέρδος. Έχοντας λογαριασμό σε πολλές στοιχηματικές πλατφόρμες μπορείτε να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τον ανταγωνισμό και να παίζετε πάντα στην καλύτερη απόδοση

* Κυνηγάτε τα early odds. Πολλές φορές οι πλατφόρμες, θέλοντας να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, επιχειρούν να βγάλουν αποδόσεις νωρίτερα από τους ανταγωνιστές του κι αυτό πολλές φορές τις οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες τιμές και value bets.

Εν κατακλείδι

Η γκανιότα καθορίζει την ευημερία των bookmakers και είναι το κύριο κριτήριο αξιολόγησης τους. Οι στοιχηματικές πλατφόρμες είναι επιχειρήσεις και δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν η γκανιότα τους ήταν μηδενική. Δίχως τη γκανιότα οι bookmakers θα ήταν απλοί παίκτες. Αυτοί διαμορφώνουν την αγορά και δημιουργούν τις συνθήκες που θα τους αποφέρουν κέρδη. Το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι, με άνισους κανόνες για τον παίκτη. Αυτό είναι όμως που το κάνει πιο ενδιαφέρον.

Εφόσον οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές στοιχηματικές πλατφόρμες, τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν την πιθανότητα κέρδους και να αφήνουν το μικρότερο δυνατό… φιλοδώρημα στους book

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.