Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Omaha Poker: Τρόπος παιχνιδιού και κανόνες

Omaha Poker: Τρόπος παιχνιδιού και κανόνες

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Οι παραλλαγές του Πόκερ είναι πολλές με πιο διάσημη απ’ όλες το Texas Hold’em . Ωστόσο και το Omaha είναι πολύ δημοφιλές και θεωρείται η δεύτερη πιο γνωστή παραλλαγή του παιχνιδιού και την προτιμούν πολλοί παίκτες τόσο στα επίγεια καζίνο όσο και στα διαδικτυακά.

Το agones.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Omaha το οποίο αποκτά συνεχώς περισσότερους φαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι γνωστές παραλλαγές του Πόκερ είναι πολλές, ενώ για να μπορέσει κάποιος να παίξει αυτό το παιχνίδι, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει πως παίζεται το Πόκερ αλλά και την ιεραρχία των χεριών . Φυσικά οι παίκτες θα πρέπει να ρίξουν μία ματιά και στις βασικές στρατηγικές . Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πολύ διάσημο table game με κάρτες, καθώς υπάρχουν επίσης το το Blackjack , αλλά και το Μπακαρά .

Πάμε όμως να δούμε τον τρόπο παιχνιδιού του Omaha το οποίο έχει το όνομα της αμερικάνικης πόλης, αλλά δεν ξεκίνησε από εκεί, αλλά από το Λας Βέγκας, πριν από περίπου σαράντα χρόνια. Μάλιστα μοιάζει αρκετά με το Texas Hold’em.

Το μοίρασμα

Πριν ξεκινήσει το μοίρασμα ο πρώτος παίκτης αριστερά από τον dealer τοποθετεί το ποσό που αντιστοιχεί στο small blind και ο δεύτερος παίκτης αριστερά από τον dealer τοποθετεί το ποσό που αντιστοιχεί στο big blind , ξεκινώντας επί της ουσίας τη δημιουργία του pot , δηλαδή του ποσού που βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού και το οποίο θα πάρει όποιος νικήσει στο τέλος της παρτίδας.

Στη συνέχεια κάθε παίκτης παίρνει από 4 κρυφά φύλλα στο χέρι του, τα οποία δεν αποκαλύπτει. Μόλις συμβεί αυτό ακολουθεί ο πρώτος γύρος πονταρίσματος. Ο πρώτος παίκτης που μπορεί να ποντάρει είναι εκείνος που βρίσκεται αριστερά από τον παίκτη που ήταν big blind . Δηλαδή, ο τρίτος αριστερά από τον dealer . Ακολουθούν οι υπόλοιποι. Το ελάχιστο ποσό που μπορεί να ποντάρει ο παίκτης ισούται με το big blind , ενώ οι άλλες δύο επιλογές που υπάρχουν είναι να πάει πάσο (fold) ή να αυξήσει το ποντάρισμα (raise) προκαλώντας τους υπόλοιπους παίκτες να ακολουθήσουν κάνοντας call, ή να πάνε πάσο (fold) .
Omaha Poker: Τρόπος παιχνιδιού και κανόνες
Ροή παιχνιδιού

Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του μοιράσματος και των πρώτων πονταρισμάτων στη συνέχεια ακολουθεί το flop. Δηλαδή τα πρώτα τρία κοινά φύλλα εμφανίζονται στο τραπέζι, με τον dealer να έχει «κάψει» πριν τα μοιράσει, ένα φύλλο.

Ακολουθεί γύρος πονταρισμάτος με τον πρώτο παίκτη που έχει το λόγο να είναι εκείνος που κάθεται πρώτος αριστερά από τον dealer . Οι επιλογές του είναι τρεις. Να κάνει check, δηλαδή να μην ποντάρει και να περιμένει για το επόμενο φύλλο, να κάνει raise, δηλαδή να αυξήσει το ποντάρισμα και να πάει πάσο (fold) , κάτι που δεν κάνει κάποιος παίκτης αν δεν έχει αυξηθεί το ποντάρισμα, καθώς δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθεί από την παρτίδα, αν μπορεί να δει και το επόμενο φύλλο χωρίς έξτρα ποντάρισμα.

Η επιλογή του check υπάρχει μόνο όταν δεν υπάρχει αύξηση του πονταρίσματος. Αν οποιοσδήποτε παίκτης κάνει raise τότε για να συνεχίσει όποιος άλλος επιθυμεί, οφείλει να κάνει call , ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει κι άλλο το ποντάρισμα, resaise ή και να πάει πάσο (fold) .

Όταν ολοκληρωθεί κι αυτός ο γύρος ακολουθεί το τέταρτο ανοιχτό φύλλο στο τραπέζι -με τον dealer να «καίει» σταθερά ένα φύλλο ενδιάμεσα-, το λεγόμενο turn . Ο παίκτης που έχει το λόγο είναι ο πρώτος στα αριστερά του dealer ο οποίος είναι ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με τον προηγούμενο γύρο.

Μόλις ολοκληρωθεί και ο τρίτος γύρος πονταρίσματος, ο dealer «καίει» για μία τελευταία φορά ένα φύλλο και στη συνέχεια εμφανίζει το πέμπτο κοινό φύλλο, το οποίο ονομάζεται river. Ακολουθεί μία τελευταία φορά γύρος πονταρίσματος και το παιχνίδι ολοκληρώνεται.

Ο νικητής

Για να νικήσει ο παίκτης, θα πρέπει να κάνει τον καλύτερο συνδυασμό χρησιμοποιώντας υποχρεωτικά 2 από τα 4 δικά του κρυφά φύλλα (αντίθετα με το Texas Hold'em που μπορεί και μ' ένα μόνο φύλλο) και 3 από τα κοινά που βρίσκονται στη μέση του τραπεζιού. Ο δεύτερος και τελευταίος τρόπος νίκης, είναι να πάνε πάσο (fold) όλοι οι υπόλοιποι παίκτες και να μείνει μόνος του στο τραπέζι. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση του παιχνιδιού. Από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο γύρο.

Για να ξεκινήσει η επόμενη παρτίδα, το ρόλο του dealer αναλαμβάνει ο παίκτης που καθόταν δεξιά σ’ εκείνον που μοίρασε την προηγούμενη φορά.
Omaha Poker: Τρόπος παιχνιδιού και κανόνες
Τα όρια

Όπως συμβαίνει σε όλες τις παραλλαγές του Πόκερ έτσι και στο Omaha υπάρχουν συγκεκριμένα όρια...

Fixed Limit Omaha

Όπως αναφέρεται και στην ονομασία του, το ποντάρισμα γίνεται με προκαθορισμένα ποσά. Πριν το flop το μέγιστο ποντάρισμα μπορεί να είναι όσο το big blind . Στη συνέχεια το μέγιστο ποντάρισμα είναι το διπλάσιο σε κάθε γύρο, ωστόσο κάθε παίκτης μπορεί να κάνει raise μέχρι τέσσερις φορές.

Pot Limit Omaha Poker

Κι εδώ η ονομασία μαρτυρά το όριο που υπάρχει. Το μέγιστο ποντάρισμα που μπορεί να κάνει πάντοτε κάποιος παίκτης είναι αντίστοιχο με το ποσό που υπάρχει στο pot, δηλαδή οι μάρκες που βρίσκονται στο τραπέζι. Το μικρότερο δυνατό raise πρέπει να είναι τουλάχιστον ίδιο με το προηγούμενο που έχει γίνει.

No Limit Omaha Poker

Αποτελεί πιθανότατα το πιο σύνηθες παιχνίδι. Ο κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να αυξήσει το ποντάρισμα όσο επιθυμεί εκείνος χρησιμοποιώντας ακόμα και όλες τις μάρκες που έχει μπροστά του. Το ελάχιστο ποντάρισμα είναι το big blind στην αρχή και στους επόμενους γύρους, το ελάχιστο είναι το μέγιστο ποντάρισμα που είχε γίνει στον προηγούμενο γύρο.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.