Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Διαχείριση κεφαλαίου (Bankroll Management) στο στοίχημα

Διαχείριση κεφαλαίου (Bankroll Management) στο στοίχημα

Συντάκτης: Agones team
Agones team
Το στοίχημα σε όλες του τις μορφές και σε όλα τα αθλήματα έχει κερδίσει μία περίοπτη θέση εδώ και χρόνια στις προτιμήσεις του κοινού. Το βασικότερο ωστόσο είναι ο κάθε παίκτης να επιλέγει τον στοιχηματισμό ως ένα μέσο διασκέδασης και όχι ως κάτι στο οποίο αποσκοπεί μόνο και μόνο να βγάλει χρήματα.

Προφανώς και ο στόχος είναι η αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κερδών, αλλά κανείς δεν μπορεί να βγάζει τα προς το ζην από το στοίχημα και μόνο.

Αυτό όμως που μπορεί να κάνει ο καθένας και είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο στοίχημα, είναι η σωστή διαχείριση του κεφαλαίου του (Bankroll Management). Είναι βασικό να έχετε ένα συγκεκριμένο τρόπο πονταρίσματος βασισμένο πάντα στο κεφάλαιο σας.

Δεν πρέπει να σας παρασύρει ένα αρνητικό σερί ούτε όμως και ένα θετικό. Δεν πρέπει με λίγα λόγια κάποια στιγμή να προσπαθήσετε να ρεφάρετε αν έχετε χάσει κάποια μαζεμένα στοιχήματα, ούτε όμως και να ενθουσιαστείτε από κάποια κέρδη και να ποντάρετε συνεχώς και περισσότερα.

Πρέπει να βρείτε τη στρατηγική που ταιριάζει καλύτερα τόσο σε εσάς όσο και στο πορτοφόλι σας και να πορευθείτε με αυτήν. Πρώτα από όλα πρέπει να ορίσετε τη χρονική περίοδο στην οποία θα ποντάρετε και στη συνέχεια να επιλέξετε και τη στρατηγική. Η πιο συχνή επιλογή συνήθως είναι η διάρκεια μία αγωνιστικής περιόδου, από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάιο αλλά αυτό εξαρτάται από τις επιθυμίες του καθενός. Θα ήταν συνετό πάντως να κάνετε ένα διάλειμμα μέσα στο έτος και να μην ποντάρετε για 12 συνεχόμενους μήνες.

Μέθοδοι Πονταρίσματος



Επίπεδο ποντάρισμα

Στην αρχή της στοιχηματικής σας σεζόν και με βάση την κάβα σας επιλέγετε ένα συγκεκριμένο ποντάρισμα το οποίο θα τοποθετείτε σε κάθε στοίχημα. Από τη στιγμή λοιπόν που θα το ορίσετε, οφείλεται να μείνετε πιστοί σε αυτό τόσο σε ένα αρνητικό σερί όσο και σε ένα θετικό.

Συνήθως αυτή η επιλογή συνιστάται σε πονταρίσματα που γίνονται σε μονά αποδεκτά παιχνίδια. Από τη στιγμή που θα επιλέξετε να ποντάρετε σε ένα παρολί με αυτόν τον τρόπο αυτόματα αυξάνεται και τις πιθανότητες αποτυχίας σας.

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε να ποντάρετε σε μονά αποδεκτά με ένα συγκεκριμένο ποσό και με αυτό θα πορευθείτε για όλη τη σεζόν. Η διαφορά σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να σημειωθεί στα παρολί. Εκεί λόγω της αύξησης της πιθανότητας ήττας ,λόγω των περισσότερων επιλογών, μπορείτε να ορίσετε και ένα μικρότερο ποσό, το οποίο όμως επίσης θα παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Υπάρχει βέβαια και επιλογή να ποντάρετε το ίδιο τόσο σε μονά αποδεκτά όσο και σε παρολί, πρακτική που μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη αλλά και μεγαλύτερη χασούρα.

Διαχείριση κεφαλαίου (Bankroll Management) στο στοίχημα
Ποντάρισμα σε μονάδες

Σε αυτήν την περίπτωση το στοίχημα βασίζεται κατά πολύ στην αντίληψη και στην μελέτη του εκάστοτε παίκτη καθώς αυτός επιλέγει ανάλογα με το παιχνίδι το ποσό που θα διαθέσει για στοιχηματισμό. Με βάση ένα σύστημα βαθμολόγησης από το 1 ως το 10 ο παίκτης καλείται να επιλέξει το ποσό που θα διαθέσει για στοιχηματισμό. Όσο πιο σίγουρος είναι για το ποντάρισμα του τόσο περισσότερο μπορεί και να αυξήσει τις μονάδες με τις οποίες θα ποντάρει.

Αν για παράδειγμα πιστεύει ακράδαντα ότι ένα παιχνίδι θα λήξει με νίκη των γηπεδούχων τότε μπορεί να ποντάρει 8/10 ή και 9/10 μονάδες. Το 10/10 είναι λίγο σπάνιο από την άποψη ότι σε περίπτωση ήττας χάνεται όλη η διαθέσιμη κάβα και αν είναι σωστός ο παίκτης δεν θα πρέπει να παίξει ξανά μέχρι να τελειώσει το χρονικό όριο το οποίο έχει βάλει.

Αντίθετα αν συναντήσει ένα δύσκολο παιχνίδι ή αν έχει επιλέξει ένα μεγάλο παρολί τότε συνήθως θα διαθέσει 2/10 ή και 3/10 μονάδες. Το ποσό φυσικά εξαρτάται από την αρχική κάβα που έχει ορίσει ο καθένας. Για παράδειγμα αν το ποσό αυτό είναι 500 ευρώ για όλο το χρόνο τότε το 1/10 είναι 50 ευρώ.

Από τα ποσά καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία τακτική η οποία μπορεί να αποφέρει αρκετά κέρδη αλλά και πολύ γρήγορο μηδενισμό της κάβας σε περίπτωση συνεχόμενων αποτυχιών. Γι΄αυτό επιλέγεται από συνήθως από έμπειρους παίκτες που προσπαθούν να μελετούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιχνίδια.

Έχει καθιερωθεί ωστόσο ένας κανόνας ο οποίος τονίζει ότι όποιος επιλέγει τη συγκεκριμένη μέθοδο θα είναι καλό να κατεβάζει πάντα μία μονάδα από την αρχική του εκτίμηση. Για παράδειγμα αν έχει σκοπό να ποντάρει 6/10 μονάδες τότε θα ήταν πιο συνετό να επιλέξει 5/10.

Ποσοστιαίο ποντάρισμα

Όπως μαρτυράει και ο τίτλος σε αυτήν την μέθοδο ο παίκτης επιλέγει να ποντάρει με ποσοστά από το κεφάλαιο που διαθέτει. Σε αυτήν την επιλογή το ποσό που ποντάρει ο παίκτης σε κάθε παιχνίδι μπορεί να αλλάξει καθώς κάθε φορά θα αλλάζει και το κεφάλαιο.

Οι περισσότεροι συμβουλεύουν τους παίκτες που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη τακτική να ποντάρουν το 2% με 3% του κεφαλαίου της ειδικά αν παίζουν αρκετά στοιχήματα την ημέρα.

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει ξεκινήσει με ένα κεφάλαιο 600 € και αποφασίσει να ποντάρει το 2 % τότε το ποσό που θα διαθέσει θα είναι 12 €. Το κεφάλαιο όμως θα μεταλλάσσεται μέρα με τη μέρα και αν κάποια στιγμή φτάσει στα 700 € τότε ο παίκτης θα ποντάρει 14€ ενώ αν πέσει π.χ. στα 500 € τότε αυτό θα πάει στα 10€.

Είναι πιθανό πολλές φορές μέσα σε ένα θετικό σερί ο παίκτης να αυξήσει το ποντάρισμα του θα ήταν όμως επικίνδυνο να το πάει πάνω από 5 % καθώς μακροχρόνια το πιθανότερο είναι να βγει ζημιωμένος.

Προοδευτικό ποντάρισμα

Σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης επιλέγει στα πονταρίσματα του να συμπεριλάβει και τα κέρδη από τα προηγούμενα. Πρόκειται για μία τακτική που κάποια στιγμή είχε αποκτήσει αρκετή δημοφιλία μεταξύ των παικτών που όριζαν ως όριο τα 15 συνεχόμενα κερδισμένα παιχνίδια.

Το βασικό ήταν οι επιλογές του στοιχήματος να γινόταν με βάση αποδόσεις οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης, όπως είναι αυτή του 1,50. Ξεκινώντας δηλαδή ένας παίκτης με 10 ευρώ και κερδίζοντας το στοίχημα, το επόμενο του ποντάρισμα θα έφτανε τα 15 ευρώ, στη συνέχεια τα 15x1,50= 22,5 κ.ο.κ μέχρι να φτάσει τις 15 σερί επιλογές όπου και θα του απέφεραν κέρδη 4.5 χιλ. ευρώ.

Καταλαβαίνει ωστόσο κανείς ότι είναι αρκετά δύσκολο να έχει κάποιος 15 σερί επιτυχημένες επιλογές ακόμα και αν μιλάμε για αποδόσεις του 1,50. Μάλιστα σε κάποιο σημείο θα χρειαστεί να ποντάρει ένα αρκετά μεγάλο ποσό αν θέλει να συνεχίσει τη μέθοδο μέχρι το τέλος.

Βέβαια αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να σταματήσουν μετά από ένα εύλογο θετικό σερί 6-7 αγώνων όπου και πάλι το κέρδος είναι σεβαστό. Για παράδειγμα μετά από 7 επιτυχημένες επιλογές με αρχικό ποντάρισμα 10 ευρώ και απόδοση 1,50 το κέρδος θα είναι 170,8 €.

Σε περίπτωση ήττας το σκεπτικό του παίκτη είναι ότι έχασε στην ουσία το αρχικό του ποντάρισμα που στο δικό μας παράδειγμα ήταν τα 10 €

Συμβουλές για σωστή διαχείριση
  • Αν κάποια στιγμή μηδενίσει το κεφάλαιο που είχατε ορίσει MHN επιχειρήσετε να ποντάρετε και άλλα χρήματα θέλοντας να καλύψετε τη χασούρα.
  • Μην επιχειρήσετε να ποντάρετε όλο το κεφάλαιο σας για να "ρεφάρετε". Μπορεί κάποια στιγμή τα πράγματα να μην πηγαίνουν καλά και να έχετε δημιουργήσει ένα αρνητικό σερί. Μείνετε πιστοί στο πλάνο σας και μην ποντάρετε με τη μία όλο το διαθέσιμο κεφάλαιο που σας έχει απομείνει, ακόμα και αν είναι μικρό.
  • Κρατάτε σημειώσεις. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε κάθε ποντάρισμα σας, κάθε νίκη και κάθε ήττα σας. Στο τέλος της χρονιάς θα μπορείτε να δείτε σε ποιο σημείο ήσασταν κερδισμένοι, που δεν πήγατε καλά, το μέγιστο κέρδος που είχατε κάποια στιγμή ή και τη μέγιστη χασούρα.
  • Μείνετε πιστοί στη μέθοδο σας. Αν έχετε επιλέξει ένα συγκεκριμένο τρόπο πονταρίσματος μην προσπαθήσετε να τον αλλάξετε είτε αν έχετε ένα μεγάλο θετικό σερί είτε ένα αρνητικό.
  • Ποντάρετε μέχρι εκεί που νιώθετε άνετα. Μερικές φορές μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπως π.χ. στο προοδευτικό ποντάρισμα όπου σε ένα θετικό σερί, το επόμενο ποντάρισμα μας θα είναι αρκετά μεγάλο. Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να μην ακολουθήσουμε το πλάνο και να αρχίσουμε πάλι από την αρχή, αποθηκεύοντας τα κέρδη.

Συνοπτικά, η σωστή διαχείριση του κεφαλαίου θα σας βοηθήσει να γίνεται καλύτεροι παίκτες στο στοίχημα και μακροπρόθεσμα μπορεί να σας επιφέρει και κέρδος. Να θυμάστε πως ο,τι κάνετε το κάνετε για τη διασκέδαση σας και για να περνάτε πιο ευχάριστα το χρόνο σας.

Από εκεί και έπειτα μπορείτε να μελετήσετε τα συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν στο στοίχημα μεταξύ των οποίων είναι και το Κριτήριο Kelly (Kelly Criterion)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.