Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Παναμά

Το προφίλ του Παναμά

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
13/6/2018 16:39
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Ζει το… όνειρο, αφού προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Για να τα καταφέρει ήρθαν τα πάνω… κάτω, αφού κέρδισε την Κόστα Ρίκα την τελευταία αγωνιστική (με γκολ που δεν μπήκε ποτέ) και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ «αυτοκτόνησαν» γνωρίζοντας την ήττα από το αποκλεισμένο Τρίνινταντ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Κάρλος Βαρέλα κήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Εθνική αργία λόγω της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ. «Πάμε στη Ρωσία για να διασκεδάσουμε» δήλωσε ο έμπειρος τεχνικός της ομάδας, Ερνάν Γκόμεζ, ο οποίος καθοδηγεί μια ομάδα μπαρουτοκαπνισμένων ποδοσφαιριστών (σ.σ. μεγαλύτερος μέσος όρος στο τουρνουά -29.4 έτη), με τους περισσότερους να ετοιμάζονται για το τελευταίο τους τουρνουά με το εθνόσημο.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Παναμά
Αυτή είναι η πρώτη του παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας αποτύχει να πάρει την πρόκριση στις προηγούμενες δέκα προσπάθειες του.

Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε προκριματική φάση το 1978, όπου μετατράπηκε σε σάκο του μποξ, έχοντας παθητικό 21 γκολ σε έξι παιχνίδια. Ανάλογη εικόνα παρουσίασε στην προκριματική φάση του 1982, ενώ στις επόμενες τρεις απόπειρες του αποκλείστηκε στα νοκ-άουτ από Ονδούρα και Κόστα Ρίκα.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα ανέβηκε επίπεδο και έδωσε τρεις φορές το «παρών» στον ενιαίο όμιλο της Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής (γνωστός ως Hexagonal). Ωστόσο, μόνο στην προκριματική φάση του 2014 πάλεψε ως το τέλος για την πρόκριση, χάνοντας από το Μεξικό το εισιτήριο για τα μπαράζ.

Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:


Σ’ ένα φινάλε-θρίλερ, κέρδισε με 2-1 την Κόστα Ρίκα με γκολ στο 88' και εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση μέσω της 3ης θέσης, αφού στο άλλο ματς οι ΗΠΑ «αυτοκτόνησαν» γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από το αδιάφορο Τρίνινταντ (σ.σ. ήθελαν ένα βαθμό).

Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του από τον 4ο γύρο και με απολογισμό 3-1-2 πήρε την πρόκριση για τον ενιαίο όμιλο, όπου συμμετείχαν Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, ΗΠΑ και Τρίνινταντ. Τερμάτισε στην 3η θέση (3-4-3, 9-10 τέρματα) υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Ονδούρα και πέταξε εκτός τις ΗΠΑ που είχαν ένα βαθμό λιγότερο.

Στην πρεμιέρα πήρε «διπλό» στην Ονδούρα (1-0), ενώ απέσπασε εντός έδρας ισοπαλίες με Μεξικό (0-0) και ΉΠΑ (1-1). Με γκολ στο 90’ διατήρησε το εντός έδρας αήττητο, ισοφαρίζοντας σε 2-2 την Ονδούρα, αλλά την προτελευταία αγωνιστική γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 στις ΗΠΑ και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Το θαύμα έγινε όμως την τελευταία αγωνιστική, αφού επικράτησε με 2-1 της Κόστα Ρίκα (το πρώτο γκολ δεν πέρασε τη γραμμή, το νικητήριο στο 88’) και είπε… ευχαριστώ στο Τρίνινταντ, που κέρδισε με 2-1 τις ΗΠΑ. Είναι μάλιστα η μοναδική ομάδα που πήρε την πρόκριση με αρνητικό συντελεστή τερμάτων (-1).

Προπονητής: Ερνάν Ντάριο Γκόμεζ (62 ετών)


Το προφίλ του Παναμά
Ανέλαβε τον Παναμά τον Οκτώβριο του 2017 και έγραψε ιστορία, οδηγώντας την ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Έτσι μπήκε στο κλειστό κλαμπ προπονητών (μόλις 4) που έχουν οδηγήσει τρεις διαφορετικές ομάδες σε Μουντιάλ. Το είχε καταφέρει στο παρελθόν με Κολομβία (1998) και Εκουαδόρ (2002).

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός του «Πάτσο» Ματουράνα στην Ατλέτικο Νασιονάλ, κατακτώντας το Κόπα Λιμπερταδόρες του 1989. Τρία χρόνια μετά ανέλαβε την ομάδα ως πρώτος τεχνικός και την οδήγησε στο πρωτάθλημα του 1991. Διατέλεσε βοηθός του Ματουράνα και στη «χρυσή» ομάδα της Κολομβίας τη δεκαετία του 90.

Ο Κολομβιανός τεχνικός έχει αναλάβει δύο φορές την Εθνική ομάδα της χώρας του (1995-98, 2010-11), ωστόσο στη δεύτερη θητεία του υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά από επεισόδιο σε παμπ της Μπογκοτά, όπου χτύπησε μια γυναίκα επειδή του άσκησε αρνητική κριτική!

Το δυναμικό:


Το προφίλ του Παναμά
Σταρ: Ο βετεράνος γκολκίπερ Χάιμε Πενέδο των 131 συμμετοχών με το εθνόσημο είναι ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ στην Βόρεια Αμερική και ηγέτης αυτής της ομάδας. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται ο θηριώδης στόπερ, Ρομάν Τόρες, ο οποίος πέτυχε το «χρυσό» γκολ που έστειλε τον Παναμά στο Μουντιάλ.

Πολύτιμοι: Ο έμπειρος μέσος, Γκαμπριέλ Γκόμεζ είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών του Παναμά (144) και η παρουσία του στον άξονα σε ρόλο λίμπερο είναι κομβική για τη λειτουργία της ομάδας. Στην επίθεση, ο Γκαμπριέλ Τόρες ήταν βασικός στα περισσότερα παιχνίδια της προκριματικής φάσης, αν και στα τελευταία φιλικά ο Γκόμες επέλεξε στην κορυφή τον Λουίς Τεχάδα. Ο τελευταίος είναι αρχισκόρερ της Εθνικής μαζί με τον Μπλας Πέρες, ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως «Ντιέγκο Κόστα του MLS», όχι τόσο για τα τελείωμα του αλλά για την… ικανότητα να βγάζει εκτός εαυτού τους αντίπαλους αμυντικούς. Στην άμυνα πρέπει να γίνει αναφορά στον Φιντέλ Εσκομπάρ, που χτυπάει τα στημένα.

Απουσίες: Ο 33χρονος Αμίλκαρ Ενρίκες δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2017 έξω από το σπίτι του, στην επαρχία Νουέβο Κολόν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες από την αστυνομία, ενώ πρόσφατα η σύζυγος του αποκάλυψε ότι ο άντρας της δέχονταν απειλές από φίλο που του ζητούσε χρήματα. Ο 33χρονος ήταν βασικότατο μέλος στη μεσαία γραμμή του Παναμά και όλοι στην ομάδα θα παίξουν και γι’ αυτόν. Πριν το τουρνουά χτύπησε και έμεινε εκτός ο εξτρέμ Αλμπέρτο Κιντέρο, ο οποίος αποτελούσε έναν από τους ποιοτικότερους παίκτες στο ρόστερ.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να απολαύσει την πρώτη του συμμετοχή στο Μουντιάλ. Η πρόκριση στα τελικά της Ρωσίας θα αποτελέσει το ιδανικό «αντίο» για τη «χρυσή» γενιά του Παναμά, που αποτελείται κατά πλειοψηφία από βετεράνους παίκτες που θα αγωνιστούν για τελευταία φορά με το εθνόσημο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι «καναλέρος» είναι το απόλυτο αουτσάιντερ σε όμιλο με Αγγλία, Βέλγιο και Τυνησία, αφού υστερούν σε ποιότητα και ταχύτητα. Μάλιστα, στο μοναδικό μουντιαλικό φιλικό που έδωσαν, γνώρισαν συντριβή με 6-0 από την Ελβετία (27/3), που δεν φημίζεται για τις επιθετικές τις ικανότητες.

Οι παίκτες του Παναμά μπορεί να μην έχουν αγωνιστεί σε Μουντιάλ, ωστόσο μόνο άπειρους δεν τους λες, αφού σχεδόν όλοι οι βασικοί έχουν... φάει τα γήπεδα με το κουτάλι, μετρώντας περισσότερες από 80 συμμετοχές σε διεθνή παιχνίδια! Συν τoις άλλοις, η συγκεκριμένη ομάδα φημίζεται για το «βρώμικο», στα όρια του αντιαθλητικού, παιχνίδι της. Καθυστερήσεις, θέατρο και ύπουλα έκτος φάσης χτυπήματα είναι κάτι που βλέπεις συχνά στους αγώνες της. Στα τελευταία φιλικά με Β. Ιρλανδία (0-0) και Νορβηγία (0-1) έπαιξε με 4-5-1 και εμφάνισε καλύτερο πρόσωπο στην άμυνα, ωστόσο το έργο της απέναντι σε Βέλγιο και Αγγλία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο...

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Χάιμε Πενέδο (Ντινάμο Βουκουρεστίου), Χοσέ Καλδερόν (Τσορίγιο), Άλεξ Ροντρίγκες (Σαν Φρανσίσκο)

Αμυντικοί: Μάικλ Αμίρ Μουρίγιο (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Χάρολντ Κάμινγκς (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Φιντέλ Εσκομπάρ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Ρομάν Τόρες (Σιάτλ Σάουντερς), Αντόλφο Ματσάδο (Χιούστον Ντάιναμο), Έρικ Ντέιβις (Ντουνάσκα Στρέντα), Λουίς Όβαγε (Ολίμπια), Φελίπε Μπαλόι (Μουνισιπάλ)

Μέσοι: Γκαμπριέλ Γκόμες (Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα), Έντγκαρ Μπάρσενας (Ταπατσούλα), Αρμάντο Κούπερ (Ουνιβερσιδάδ Τσίλε), Βαλεντίν Πιμεντέλ (Πλάσα Αμαδόρ), Ρικάρντο Άβιλα (Γάνδη), Ανιμπάλ Γκοδόι (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες (Γάνδη ΙΙ)

Επιθετικοί: Μπλας Πέρες (Μουνισιπάλ), Γκαμπριέλ Τόρες (Ουατσιπάτο), Ισμαέλ Ντίας (Ντεπορτίβο Φαμπρίλ), Λουίς Τεχάδα (Σπορτ Μπόις), Αμπντιέλ Αρόγιο (Αλαχουελένσε)

Το πρόγραμμα:


18 Ιουνίου: Παναμάς - Βέλγιο, Σότσι

24 Ιουνίου: Παναμάς - Αγγλία, Νίζνι Νόβγκοροντ

28 Ιουνίου: Παναμάς - Τυνησία, Σαράνσκ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.