Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Σουηδίας

Το προφίλ της Σουηδίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
12/6/2018 16:18
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Η μετά-Ζλάταν εποχή ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο για την Σουηδία, η οποία επέστρεψε σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Μάλιστα ο τρόπος που εξασφάλισε την πρόκριση ήταν επιβλητικός αφού απέκλεισε την Ιταλία στα μπαράζ και την άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1958, όταν η διοργάνωση φιλοξενούνταν από την… Σουηδία.

Τα σενάρια που ήθελαν τον Ιμπραΐμοβιτς να επιστρέφει στην Εθνική για το Μουντιάλ διαψεύστηκαν πανηγυρικώς. Το κεφάλαιο του Σουηδού αστέρα έχει κλείσει και πλέον οι Σκανδιναβοί παρουσιάζουν ένα πιο οργανωμένο και δομημένο τρόπο παιχνιδιού, ενώ η «σφιχτή» τους άμυνα ήταν το σήμα κατατεθέν τους στα προκριματικά. Μπορεί οι Σουηδοί να μην έχουν τους αστέρες του παρελθόντος, ωστόσο το ρόστερ τους αποτελείται από παίκτες-εργάτες που βοηθούν σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Σουηδίας
Αυτή είναι η 12η παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ, μετρώντας μια συμμετοχή σε τελικό και άλλες τρεις παρουσίες στα ημιτελικά. Ωστόσο μετά το 1994 έχει δώσει το «παρών» μόνο δύο φορές, όπου έφτασε μέχρι τη φάση των «16».

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό το 1934 και στον πρώτο γύρο άφησε εκτός την φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, Αργεντινή. Ωστόσο στους «8» ηττήθηκε με 2-1 από την Γερμανία και αποχαιρέτησε. Στη διοργάνωση του 1938 πέρασε άνευ αγώνα στα προημιτελικά λόγω της προσάρτησης της Αυστρίας στο Γερμανικό Ράιχ. Στους «8» διέλυσε με 8-0 την Κούβα ωστόσο στα ημιτελικά γνώρισε συντριβή με 5-1 από την Ουγγαρία, παρότι προηγήθηκε μόλις στο 1ο λεπτό του παιχνιδιού.

Στο ιδιαίτερο format της διοργάνωσης του 1950, έφτασε στον τελικό τετραμελή όμιλο, όπου ο πρώτος κατακτούσε τον τίτλο. Ωστόσο οι ήττες από Βραζιλία (1-7) και Ουρουγουάη (2-3) έβαλαν τέλος στα όνειρα της για το τρόπαιο και εν τέλει περιορίστηκε στην 3η θέση, νικώντας με 3-1 την Ισπανία του Θάρα.

Το 1958 ανέλαβε τη φιλοξενία του θεσμού και έφτασε ως τον τελικό, αποκλείοντας κατά σειρά τις Σοβιετική Ένωση (2-0) και Δ. Γερμανία (3-1). Όμως στον τελικό της Στοκχόλμης ηττήθηκε με το βαρύ 5-2 από την Βραζιλία. Η «Σελεσάο» της στέρησε ξανά τις ελπίδες για το τρόπαιο το 1994, αποκλείοντας την στα ημιτελικά του θεσμού (0-1). Έκτοτε, οι Σκανδιναβοί μετρούν άλλες δύο παρουσίες, όπου αποκλείστηκαν στη φάση των «16» από Σενεγάλη (1-2 παρ. το 2002) και Γερμανία (0-2 το 2006).

Πως προκρίθηκε:


Διεκδίκησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική την πρωτιά σε όμιλο με Γαλλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Λευκορωσία, ωστόσο τερμάτισε 2η -υπερτερόντας στην ισοβαθμία με τους Ολλανδούς- και οδηγήθηκε σε μπαράζ. Εκεί διέψευσε όλα τα προγνωστικά και προκρίθηκε εις βάρος της Ιταλίας χάρη στο γκολ του Γιόχανσον στον πρώτο αγώνα.

Με απολογισμό 6 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες (26-9 τέρματα) τερμάτισε στο -4 από την πρωτοπόρο Γαλλία, που «σφράγισε» το απευθείας εισιτήριο την τελευταία αγωνιστική. Μοιράστηκε τις νίκες με τους «τρικολόρ» (2-1 εντός, 1-2 εκτός), ενώ δεν κέρδισε την Ολλανδία (1-1 εντός, 0-2 εκτός). «Καθάρισε» σχετικά άνετα τα υπόλοιπα παιχνίδια (ενδεικτικό το 8-0 με το Λουξεμβούργο) με εξαίρεση μόνο την ήττα με 3-2 στην Βουλγαρία, που της στέρησε σε μεγάλο βαθμό την πρωτιά.

Στα μπαράζ κληρώθηκε με την Ιταλία και ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Ωστόσο κέρδισε με 1-0 το πρώτο ματς στη Στοκχόλμη και στη ρεβάνς του Μιλάνου κράτησε με νύχια και με δόντια το 0-0.

Προπονητής: Γιάνε Άντερσον (55 ετών)


Το προφίλ της Σουηδίας
Αντικατέστησε τον Έρικ Χάμρεν μετά το φινάλε του Euro 2016 και κλήθηκε να διαχειριστεί το κενό που άφησε η αποχώρηση του Ζλάνταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Σουηδός παρουσίασε μια ομάδα με εξαιρετική χημεία και κατάφερε να την οδηγήσει σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Μάλιστα τα κατάφερε χωρίς να έχει στα χέρια του τους αστέρες του παρελθόντος.

Μετριόφρων αλλά αρκετά φιλόδοξος, ο 55χρονος έχει φτιάξει μια ομάδα με το όμικρον κεφαλαίο, που μάχεται και δουλεύει ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών. Ο ίδιος πάντως δέχτηκε κριτική στην Σουηδία για την επιλογή του να μην πάρει στην αποστολή ούτε έναν παίκτη από το εγχώριο πρωτάθλημα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί.

Αυτό θα είναι το πρώτο του Μουντιάλ ως προπονητής. Έχει περάσει όλη την προπονητική του καριέρα στην Σουηδία, με κορυφαία του διάκριση το πρωτάθλημα με την Νόρκεπινγκ το 2015.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Σουηδίας
Σταρ: Σ’ ένα ρόστερ χωρίς αστέρες, ο εξτρέμ της Λειψίας, Έμιλ Φόρσμπεργκ είναι αυτός που ξεχωρίζει. Ο 26χρονος είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης στο ρόστερ της Σουηδίας, μοιράζοντας 22 ασίστ (!) την περασμένη σεζόν στην Μπουντεσλίγκα. Ωστόσο τη φετινή σεζόν είχε αρκετά πτωτική πορεία (5 γκολ, 4 ασίστ).

Πολύτιμοι: Ο Μάρκους Μπεργκ είναι ότι καλύτερο διαθέτει η Σουηδία στην θέση του σέντερ φορ. Ο πρώην στράικερ του Παναθηναϊκού παίζει πλέον στα Εμιράτα όπου είχε 32 γκολ και 11 ασίστ σε 29 παιχνίδια με την Αλ Αΐν. Στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία του Αντρέας Γκράνκβιστ, ο οποίος ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της στα προκριματικά. Δίπλα του αγωνίζεται ο Βίκτορ Λίντελοφ, που προέρχεται από κακή πρώτη χρονιά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Λίγες οι λύσεις στο κέντρο, με τους Λάρσον και Έκνταλ να είναι τα φαβορί για τις δύο θέσεις στον άξονα.

Απουσίες: Ο πρώην μέσος της ΑΕΚ Γιάκομπ Γιόχανσον πέτυχε το «χρυσό» γκολ κόντρα στη Σουηδία αλλά τραυματίστηκε σοβαρά στο ίδιο παιχνίδι και παραμένει εκτός. Η απουσία του αφήνει μεγάλο κενό στη μεσαία γραμμή. Από την προεπιλογή κόπηκε και ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του στην «Ένωση», Νίκλας Χουλτ όπως και ο Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος. Έκπληξη που δεν συμπεριλήφθηκε ο αμυντικός της Έστερσουντ, Κεν Σεμά όπως και ο φορμαρισμένος μεσοεπιθετικός της Χάμαρμπι, Ζιλοάν Χαμάντ.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να κάνει το βήμα παραπάνω και να προκριθεί στα νοκ-άουτ. Η παρουσία της και μόνο στη Ρωσία κάνει επιτυχημένη την ομάδα του Γιάνε Άντερσον, που θεωρούνταν... αποκλεισμένη όταν κληρώθηκε σε όμιλο με Γαλλία-Ολλανδία αλλά και όταν έπεσε με την Ιταλία στα μπαράζ. Κι όμως, οι Σκανδιναβοί έδειξαν «μέταλλο» και λίγο έλειψε να πάρουν και την απευθείας πρόκριση εις βάρος της Γαλλίας.

Όλα δείχνουν ότι θα παλέψει με το Μεξικό για την 2η θέση του ομίλου. Οι δύο ομάδες αναμετρούνται την τελευταία αγωνιστική, σε παιχνίδι που λογικά θα έχει χαρακτήρα τελικού για την πρόκριση. Τα δείγματα γραφής στα τελευταία φιλικά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά (0-2-2), ενώ οι περισσότεροι παίκτες της αποστολής προέρχονται από μέτρια έως κακή σεζόν. Παρόλα αυτά, οι Σκανδιναβοί αποτελούν μια δυσκολοκατάβλητη ομάδα που βασίζεται περισσότερο στην ομαδική δουλειά και όχι στο ατομικό ταλέντο. Και όταν αφήνεις εκτός Μουντιάλ ομάδες όπως Ιταλία και Ολλανδία, δεν μπορείς παρά να θεωρείσαι υπολογίσιμη δύναμη.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ρόμπιν Όλσεν (Κοπεγχάγη), Καρλ-Γιόχαν Γιόνσον (Γκινγκάμ), Κρίστοφερ Νόρντφελτ (Σουόνσι)

Αμυντικοί: Μίκαελ Λούστιγκ (Σέλτικ), Βίκτορ Λίντελoφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντρέας Γκράνκβιστ (Κρασνοντάρ), Μάρτιν Όλσον (Σουόνσι), Λούντβικ Αουγκούστινσον (Βέρντερ), Φίλιπ Χελάντερ (Μπολόνια), Έμιλ Κραφτ (Μπολόνια), Πόντους Γιάνσον (Λιντς)

Μέσοι: Σεμπάστιαν Λάρσον (Χαλ), Άλμπιν Έκνταλ (Αμβούργο), Έμιλ Φόρμπεργκ (Λειψία), Γκούσταβ Σβένσον (Σιάτλ), Όσκαρ Χίλιεμαρκ (Τζένοα), Βίκτορ Κλάεσον (Κρασνοντάρ), Μάρκους Ροντέν (Κροτόνε), Τζίμι Ντουρμάζ (Τουλούζ)

Επιθετικοί: Μάρκους Μπεργκ (Αλ-Αΐν), Γιον Γκουιντέτι (Αλαβές), Όλα Τοϊβόνεν (Τουλούζ), Άιζακ Τέλιν (Βάασλαντ-Μπέβερεν)

Το πρόγραμμα:


18 Ιουνίου: Σουηδία – Ν. Κορέα, Νίζνι Νόβγκοροντ

23 Ιουνίου: Σουηδία – Γερμανία, Σότσι

27 Ιουνίου: Σουηδία – Μεξικό, Γεκατερίνμπουργκ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.