Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Ιράν

Το προφίλ του Ιράν

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
8/6/2018 15:06
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Κάνοντας περίπατο στην προκριματική φάση της Ασίας, το Ιράν έγινε η δεύτερη χρονικά ομάδα που «σφράγισε» το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Μάλιστα τα κατάφερε με αήττητο και με παθητικό μόλις δύο γκολ, τα οποία δέχτηκε την τελευταία αγωνιστική όντας βαθμολογικά αδιάφορο.

Τέσσερα χρόνια μετά την αξιοπρεπή παρουσία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ στοχεύει στο βήμα παραπάνω, ήτοι να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η «Team Melli» δεν στάθηκε καθόλου τυχερή στην κλήρωση, ωστόσο έχοντας το πιο ελπιδοφόρο ρόστερ των τελευταίων ετών, θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν και ότι βγει.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Ιράν
Αυτή είναι η 5η παρουσία του Ιράν σε τελική φάση Μουντιάλ και η πρώτη back-to-back στην ιστορία του, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ποτέ στα νοκ-άουτ.

Έκανε ντεμπούτο στο Μουντιάλ του 1978, όπου γνώρισε δύο βαριές ήττες από τη μετέπειτα φιναλίστ Ολλανδία (0-3) και από το Περού του Κουμπίγιας (1-4), ωστόσο απέσπασε ισοπαλία (1-1) από τη Σκωτία του Κένι Νταγκλίς και αποκλείστηκε με το κεφάλι ψηλά.

Επέστρεψε σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 20 χρόνια (1998) όπου πανηγύρισε και την μοναδική νίκη της στο θεσμό. Σ’ ένα πολυσυζητημένο παιχνίδι λόγω των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, οι Ιρανοί επικράτησαν με 2-1 των ΗΠΑ, αλλά οι τρεις βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για την πρόκριση μετά τις δύο ήττες από Γιουγκοσλαβία (0-1) και Γερμανία (0-2).

Οι επόμενες δύο παρουσίες του σε τελική φάση δεν συνδυάστηκαν με νικηφόρο αποτέλεσμα. Στο Μουντιάλ του 2006 ηττήθηκε από Μεξικό (1-3) και Πορτογαλία (0-2) και μοιράστηκε ένα βαθμό με την Αγκόλα (1-1), ενώ σ’ αυτό της Βραζιλίας το 2014 απέσπασε βαθμό από την Νιγηρία (0-0), ενώ «λύγισε» στο 90+1’ από την Αργεντινή του Μέσι (0-1). Την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 3-1 από τη Βοσνία και αποχαιρέτησε το θεσμό.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε πρώτο και αήττητο στον 1ο όμιλο με Ν. Κορέα, Συρία, Ουζμπεκιστάν, Κίνα και Κατάρ και έγινε η δεύτερη χρονικά ομάδα που «σφράγισε» το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ρωσίας, έχοντας παθητικό μόλις δύο γκολ.

Δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα στον πρώτο προκριματικό γύρο, τερματίζοντας πρώτο σε όμιλο με Ομάν, Τουρκμενιστάν, Γκουάμ και Ινδία (6-2-0, 26-3 τέρματα). Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή, αφού δεν ηττήθηκε σε κανέναν από τους αγώνες του 1ου ομίλου, ενώ δέχτηκε τα πρώτα του γκολ την τελευταία αγωνιστική από τη Συρία (2-2), έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση.

Τερμάτισε στο +7 από την 2η Ν. Κορέα, την οποία κέρδισε με 1-0 στην Τεχεράνη, ενώ απέσπασε ισοπαλία 0-0 στη Σεούλ. Δεν πέτυχε σε κανένα παιχνίδι περισσότερα από δύο τέρματα, ενώ πάει στην Ρωσία χωρίς crash-test, αφού δεν αντιμετώπισε καμία υπερδύναμη σε φιλικό παιχνίδι. «Κανείς δεν θέλει να παίξει με μας και το Ιράν έχει πολιτικά προβλήματα», δήλωσε ο Κεϊρόζ.

Προπονητής: Κάρλος Κεϊρόζ (65 ετών)


Το προφίλ του Ιράν
Ανέλαβε την Εθνική του Ιράν τον Απρίλιο του 2011 και αποτελεί τον αναμορφωτή της, οδηγώντας την σε δύο σερί Παγκόσμια Κύπελλα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Υπό τις οδηγίες του, η «Team Melli» βρίσκεται στην κορυφή των ασιατικών ομάδων στην κατάταξη της FIFA ενώ ο ίδιος λατρεύεται από τον κόσμο της χώρας.

Παρά τις επιτυχίες, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει έρθει ουκ ολίγες φορές σε ρήξη με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ιράν και μετά το Μουντιάλ θα αποτελέσει παρελθόν. Στα αξιοσημείωτα ότι τον Μάρτιο του 2015 είχε υποβάλει παραίτηση (σ.σ. αποδείχθηκε προσωρινή), ζητώντας κατάλληλη οικονομοτεχνική υποστήριξη.

Στον όμιλο θα συναντήσει την Πορτογαλία, την οποία είχε αναλάβει τη διετία (2008-10) οδηγώντας την στους «16» του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Είναι μάλιστα ο τελευταίος προπονητής που οδήγησε τους Ίβηρες στα νοκ-άουτ του θεσμού. Αποτέλεσε για μια πενταετία βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ βρέθηκε στον πάγκο της Ρεάλ το 2003, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει μεγάλο τίτλο με τους «Galacticos»

Το δυναμικό:


Το προφίλ του Ιράν
Σταρ: Ο εξτρέμ της Άλκμααρ, Αλιρεζά Τζαχανμπάκς βγήκε πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα (22 γκολ, 14 ασίστ) και είναι ο αστέρας του Ιράν. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο στράικερ της Ρούμπιν Καζάν, Σαρντάρ Αζμούν, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ιράν στα προκριματικά ενώ μετράει 23 γκολ σε 31 συμμετοχές στην Εθνική.

Πολύτιμοι: Ο Σαΐντ Εζατολάχι είναι ο μοναδικός ποιοτικός αμυντικός χαφ στο ρόστερ και η παρουσία του είναι κομβική. Χωρίς αυτόν, το Ιράν παρουσιάζει μεγάλα κενά στον άξονα με αποτέλεσμα η άμυνα να είναι συχνά εκτεθειμένη. Ο Σάμαν Γκόντος της Έστερσουντ, που απέκλεισε... μόνος του τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά, θα βρίσκεται εκτός απροόπτου στο αριστερό άκρο, ενώ ρόλο 10αριου έχει ο έμπειρος Ασκάν Ντεζάγκα. Πολύτιμη και η παρουσία του φουλ-μπακ Μιλάντ Μοχαμαντί, ενώ στα γήπεδα της Ρωσίας θα βρεθούν και οι τρεις διεθνείς που αγωνίζονται στην Ελλάδα, οι Χατζισαφί, Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός) και Μασούντ (ΑΕΚ).

Απουσίες: Η απόφαση του Κεϊρόζ να «κόψει» από την αποστολή τον έμπειρο στόπερ Τζαλάλ Χοσεϊνί των 116 συμμετοχών στην Εθνική, προκάλεσε αντιδράσεις. Εκτός από το πρώτο ματς με το Μαρόκο θα είναι ο πολύτιμος Σαΐντ Εζατολάχι λόγω τιμωρίας.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες για το Ιράν, που έχει το πιο ποιοτικό ρόστερ των τελευταίων ετών, ωστόσο η κλήρωση του έπαιξε άσχημο παιχνίδι αφού είναι το απόλυτο αουτσάιντερ σε όμιλο με Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο.

Η απουσία του Εζατολάχι στο κρίσιμο πρώτο ματς με τους Μαροκινούς έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Κεϊρόζ, ο οποίος δεν έχει διαθέσιμο άλλον ποιοτικό αμυντικό χαφ. Πρόβλημα υπάρχει και κάτω από τα δοκάρια, αφού ο βασικός πορτιέρο, Μπεϊρανβάντ δεν είναι καθόλου σταθερός. Το Ιράν έκανε περίπατο στα προκριματικά, ωστόσο οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει στον όμιλο είναι άλλου επιπέδου. Το πιθανότερο σενάριο το θέλει να είναι ρυθμιστής του ομίλου, κάνοντας ζημιά σε μια από τις άλλες τρεις ομάδες.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Αλί Μπεϊρανβάντ (Περσέπολις), Ρασίντ Μαζαχερί (Ζομπ Αχάν Ισφαχάν), Αμιρ Αμπετζαντέχ (Μαρίτιμο)

Αμυντικοί: Εχσάν Χατζισαφί (Ολυμπιακός), Ρουζμπέχ Τσεσιμι (Εστεγκλαλ), Μιλάντ Μοχαμαντί (Ακμάτ Γκρόζνι), Μορτέζα Πουραλιγκαντζί (Αλ Σαντ), Μοχαμάντ Ρεζά Κατζαντέχ (Ζομπ Αχάν Ισφαχάν), Πετζμάν Μονταζέρι (Ετσεγκλάλ), Μαζίντ Χοσεϊνι (Εστεγκλάλ), Ραμίν Ρεζαεϊάν (Οστάνδη)

Μέσοι: Μεχντί Τοράμπι (Σαϊπα Αλμπόρζ), Σαιντ Εζατολάχι (Αμκαρ Περμ), Μασούντ Σοτζαέι (ΑΕΚ), Ομίντ Εμπραχίμι (Εστεγκλάλ), Βαχίντ Αμίρι (Περσέπολις), Αλιρεζά Τζαχανμπάκς (Άλκμααρ), Ασκάν Ντεζάγκα(Νότιγχαμ Φόρεστ), Σαμάν Γκόντος (Έστερσουντ)

Επιθετικοί: Καρίμ Ανσαριφάρντ (Ολυμπιακός), Ρεζά Γκουτσανετζχάντ (Χέρενφεϊν), Μεχντί Ταρέμι (Αλ Γκαράφα), Σαρντάρ Αζμούν (Ρούμπιν Καζάν)

Το πρόγραμμα:


15 Ιουνίου: Ιράν – Μαρόκο, Αγία Πετρούπολη

20 Ιουνίου: Ιράν – Πορτογαλία, Καζάν

25 Ιουνίου: Ιράν – Ισπανία, Σαράνσκ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.