Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Κροατίας

Το προφίλ της Κροατίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2018 16:36
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Πιστή στο ραντεβού της με μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση, «σφράγισε» σε μπαράζ με την Ελλάδα την πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ. Έδειξε τάσεις αυτοχειρίας στην προκριματική φάση, ωστόσο εξασφάλισε το εισιτήριο για τη Ρωσία και στοχεύει σε μια μεγάλη πορεία. Για αρχή καλείται να βρεθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά μετά τη «χρυσή γενιά» του 1998.

Ο νέος τεχνικός Ζλάτκο Ντάλιτς άλλαξε τη ψυχολογία της ομάδας και έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικό ρόστερ γεμάτο ποιότητα, κυρίως από τη μέση και μπροστά. Το ταλέντο περισσεύει αλλά η συνήθεια να τα κάνει… θάλασσα τις πιο ακατάλληλες στιγμές, θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στη διοργάνωση. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν το τουρνουά, ο ισχυρός άνδρας του κροατικού ποδοσφαίρου καταδικάστηκε σε φυλάκιση για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή από μεταγραφές της Ντίναμο Ζάγκρεμπ. Σοβαρά μπλεγμένοι είναι οι Λούκα Μόντριτς και Ντέγιαν Λόβρεν.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Κροατίας
Έχει δώσει το «παρών» σε τέσσερα Μουντιάλ μετά την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γιουγκοσλαβία και έχει απουσιάσει μόνο από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1998 και έγραψε ιστορία, τερματίζοντας στην 3η θέση. Παίκτες όπως οι Νταβόρ Σούκερ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, Σλάβεν Μπίλιτς κ.α, σχημάτισαν μία εκπληκτική ομάδα που έφτασε μέχρι τους «4», διαλύοντας με 3-0 τους Γερμανούς στα προημιτελικά. Στα ημιτελικά έβαλε δύσκολα στην οικοδέσποινα Γαλλία αλλά «λύγισε» (1-2) και εν τέλει κατέλαβε την 3η θέση με νίκη επί της Ολλανδίας (2-1).

Όταν αποχώρησε η «χρυσή γενιά» ήρθε… κατηφόρα, αφού έχει 3x3 αποκλεισμούς στη φάση των ομίλων. Στο Μουντιάλ του 2002 νίκησε την ισχυρή Ιταλία (2-1) αλλά «αυτοκτόνησε» την τελευταία αγωνιστική από τον αδιάφορο Ισημερινό (0-1), ενώ στο Μουντιάλ του 2006 δεν κατάφερε να κερδίσει την Αυστραλία (2-2) και έμεινε εκτός. Τέλος, στο Μουντιάλ του 2014, ηττήθηκε στον τελικό πρόκρισης από το Μεξικό (1-3), πραγματοποιώντας αποκαρδιωτική εμφάνιση.

Πως προκρίθηκε:


Έδειξε αυτοκαταστροφικές τάσεις, αφού την προτελευταία αγωνιστική έμεινε στο 1-1 με την αδιάφορη Φινλανδία εντός έδρας και όχι μόνο έχασε την πρωτιά, αλλά κινδύνεψε με αποκλεισμό. Ωστόσο, πήρε «διπλό» στο Κίεβο αφήνοντας στην 3η θέση την Ουκρανία και μπήκε στα μπαράζ, όπου απέκλεισε εύκολα την Ελλάδα.

Έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες (15-4 γκολ) ο απολογισμός της σε όμιλο με Ισλανδία, Ουκρανία, Τουρκία, Φινλανδία και Κόσοβο. Τερμάτισε στο -2 από την πρωτοπόρο Ισλανδία και στο +3 από τους 3ους Ουκρανούς.

Δεν κέρδισε την Τουρκία (1-1 εντός, 0-1 εκτός), αλλά έκανε το 2x2 απέναντι στην Ουκρανία (1-0 εντός, 2-0 εκτός). Μοιράστηκε τις νίκες με την Ισλανδία (2-0 εντός, 0-1), αλλά η γκέλα ολκής την προτελευταία αγωνιστική με την Φινλανδία (1-1 εντός) την έστειλε στα μπαράζ. Εκεί αντιμετώπισε την Ελλάδα, την οποία διέλυσε με 4-1 στο Ζάγκρεμπ, ενώ κράτησε το 0-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς (51 ετών)


Το προφίλ της Κροατίας
Κλήθηκε εσπευσμένα να αντικαταστήσει τον Άντε Τσάτσιτς μετά την γκέλα με τη Φινλανδία και οδήγησε την ομάδα στο Μουντιάλ χάρη στις νίκες στους «τελικούς» με Ουκρανία και Ελλάδα.

Ο Κροάτης έδωσε μεγάλη βάση στο ψυχολογικό κομμάτι της κροατικής ομάδας, που συνήθως αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» της.

Σε γενικές γραμμές δεν έχει μεγάλο όνομα στην προπονητική, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έκανε ντεμπούτο στην Βάρτεκς, την οποία έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Κροατίας το 2006. Εκείνη τη χρονιά ανέλαβε προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, πόστο που διατήρησε ως το 2011, δουλεύοντας παράλληλα σε Ριέκα, Σλάβεν Μπέλουπο και Ντιναμό Τιράνων. Οι επιτυχίας του ήρθαν στη Μέση Ανατολή, κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις με Αλ Φαϊσαλί, Αλ Χιλάλ και Αλ Αΐν.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Κροατίας
Σταρ: Ο Λούκα Μόντριτς δεν χρειάζεται συστάσεις. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους μέσους της γενιάς του, όντας βασικό στέλεχος της Ρεάλ των τεσσάρων Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία πενταετία. Υπό τις οδηγίες του Ντάλιτς, τον είδαμε ως 10αρι πίσω από τον βασικό σέντερ φορ. Λίγες μέρες πριν το τουρνουά του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ψευδορκίας για την πολύκροτη υπόθεση με την οικογένεια Μάμιτς.

Πολύτιμοι: Ο στράικερ της Χοφενχάιμ, Αντρέα Κράμαριτς έπαιξε ως εξτρέμ στους τελικούς με Ουκρανία και Ελλάδα, πετυχαίνοντας τρία γκολ. Ο ίδιος προέρχεται από δεύτερη καλή σεζόν στην Μπουντεσλίγκα και αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού στα άκρα μαζί με τον Ιβάν Πέρισιτς. Στην κορυφή της επίθεσης βρίσκεται ο Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος πάντως δεν ήταν καλός στα προκριματικά, σκοράροντας μόνο κόντρα σε Φινλανδία και Κόσοβο. Στον άξονα ξεχωρίζει η παρουσία του Ιβάν Ράκιτιτς, ο οποίος θα έχει παρτενέρ τον Μπάντελ, ενώ στην άμυνα τα φώτα πέφτουν στον μπακ της Ατλέτικο, Βρσάλκο.

Απουσίες: Χωρίς σημαντική απώλεια. Ο Βέντραν Τσόρλουκα ξεπέρασε το πρόβλημα στον αχίλλειο και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τη Ρωσία.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να πραγματοποιήσει μετά από χρόνια μια αξιοσημείωτη πορεία σε Μουντιάλ, φτάνοντας τουλάχιστον ως τα προημιτελικά. Η «Χρβάτσκα» έχει στο ρόστερ της παίκτες παγκόσμιας κλάσης ωστόσο είναι απρόβλεπτη από τη… φύση της, αφού στα κρίσιμα παρουσιάζει αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Μέχρι στιγμής, ο Ζλάτκο Ντάλιτς έχει πάρει «άριστα» στο ψυχολογικό κομμάτι, με την Κροατία να «καθαρίζει» τους δύο «τελικούς» με Ουκρανία και Ελλάδα. Εφόσον λύσει τα προβλήματα που παρουσιάζει συχνά πυκνά στην άμυνα και ο Μάντζουκιτς βρει τον καλό του εαυτό με την Εθνική, δεν αποκλείεται να δούμε την Κροατία να πρωταγωνιστεί. Σε όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Ισλανδία είναι το φαβορί για την 2η θέση και αν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά στους «16» θα συναντήσει -πιθανότατα- τη Γαλλία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό), Λόβρε Κάλινιτς (Γάνδη), Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ)

Αμυντικοί: Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντόμαγκο Βίντα (Μπεσίκτας), Ίβαν Στρίνιτς (Σαμπντόρια), Ντέγιαν Λόβρεν (Λίβερπουλ), Σίμε Βρσάλκο (Ατλέτικο), Γιόσιπ Πίβαριτς (Ντινάμο Κιέβου), Τιν Γέβντα (Λεβερκούζεν), Ντούγε Τσάλετα Τσαρ (Ζάλτσμπουργκ)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Ίβαν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ), Μίλαν Μπάντελ (Φιορεντίνα), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Φίλιπ Μπράνταριτς (Ριέκα)

Επιθετικοί: Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Ίβαν Πέρισιτς (Ίντερ), Νίκολα Κάλινιτς (Μίλαν), Άντρεϊ Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μάρκο Πιάτσα (Σάλκε), Άντε Ρέμπιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Το πρόγραμμα:


16 Ιουνίου: Κροατία – Νιγηρία, Καλίνινγκραντ

21 Ιουνίου: Κροατία – Αργεντινή, Νίζνι Νόβγκοροντ

26 Ιουνίου: Κροατία – Ισλανδία, Ροστόφ επί του Ντον

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.