Το προφίλ της Σαουδικής Αραβίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος
Η επιστροφή της Σαουδικής Αραβίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 12 χρόνια μόνο κλίμα ευφορίας δεν έφερε στις τάξεις της ομάδας. Ο Ολλανδός τεχνικός Φαν Μάρβαϊκ, που πιστώνεται εξ ολοκλήρου την επιτυχία, αποχώρησε μετά από διαφωνία με την Ομοσπονδία, ενώ ο αντικαταστάτης του Εντουάρντο Μπάουζα απολύθηκε μετά από λίγα φιλικά!
Το χρίσμα πήρε ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Χιλής, Χουάν Αντόνιο Πίτσι, ο οποίος θα κάνει επίσημο ντεμπούτο στην πρεμιέρα του Μουντιάλ με αντίπαλο την οικοδέσποινα Ρωσία. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την προετοιμασία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελείται από παίκτες που κατά πλειοψηφία αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας τους και δεν έχουν παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Στα αρνητικά και το γεγονός ότι οι σταρ τους δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό.
Ιστορία στο θεσμό:
Στον πρώτο της αγώνα ηττήθηκε από την Ολλανδία (1-2), αλλά στο δεύτερο νίκησε το Μαρόκο (2-1) και η πρόκριση στην επόμενη φάση κρίθηκε στο τελευταίο ματς με το Βέλγιο. Οι Σαουδάραβες πήραν τη νίκη με 1-0 χάρη σε μαγικό γκολ του Αλ Οβαϊράν, ο οποίος πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο και πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του προτού σκοράρει με πλασέ εντός περιοχής. Το γκολ έμεινε στην ιστορία ενώ του δόθηκε το προσωνύμιο «Ο Μαραντόνα της Αραβίας». Στους «16» η Σαουδική Αραβία έπεσε πάνω στην έκπληξη του θεσμού, Σουηδία, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1.
Η πορεία της δεν ήταν ανάλογη στο Μουντιάλ της Γαλλίας (1998), καθώς τερμάτισε τελευταία στον όμιλο μετά από δύο ήττες κόντρα σε Γάλλους (0-4) και Δανούς (0-1). Η ισοπαλία με την Ν. Αφρική (2-2) την τελευταία αγωνιστική απλώς… χρύσωσε το χάπι. Στο Μουντιάλ του 2002 οι Σαουδάραβες μετατράπηκαν σε σάκο του μποξ, τερματίζοντας στην τελευταία θέση και χωρίς βαθμό σε όμιλο με Γερμανία, Ιρλανδία και Καμερούν. Η ήττα με 8-0 από τη Γερμανία αποτελεί μια από τις πιο βαριές στην ιστορία της, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο από Καμερούν (0-1) και Ιρλανδία (0-3).
Η τελευταία της παρουσία ήταν στο Μουντιάλ του 2006, όπου τερμάτισε και πάλι στην τελευταία θέση ύστερα από δύο ήττες κόντρα σε Ισπανία (0-1) και Ουκρανία (0-4) και μια ισοπαλία με την Τυνησία (2-2).
Πως βρέθηκε στο Μουντιάλ:
Τερμάτισε στην 2η θέση σε όμιλο με Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΑΕ, Ιράκ και Ταϋλάνδη και «σφράγισε» την απευθείας πρόκριση σε ισοβαθμία με τους Αυστραλούς.
Έξι νίκες, μια ισοπαλία και τρεις ήττες ο απολογισμός της, έχοντας την καλύτερη επίθεση μαζί την Ιαπωνία (17 γκολ) αλλά τη δεύτερη χειρότερη άμυνα (10 γκολ) από τις ομάδες που προκρίθηκαν στην Ασία.
Ένα ανύπαρκτο πέναλτι στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Ταϊλάνδη (1-0 εντός) την γλίτωσε από γκέλα ολκής, ενώ χρειάστηκε άλλα δύο πέναλτι για να κάμψει την αντίσταση του Ιράκ (2-1 εκτός) την 2η αγωνιστική. Οι ήττες από Ιαπωνία (1-2 εκτός), Αυστραλία (2-3 εκτός) και ΗΑΕ (1-2 εκτός) την έφεραν σε δύσκολη θέση, όμως η νίκη την τελευταία αγωνιστική με την αδιάφορη Ιαπωνία (1-0 εντός) της έδωσε το εισιτήριο στην ισοβαθμία με τους Αυστραλούς.
Προπονητής: Χουάν Αντόνιο Πίτσι (49 ετών)
Ο Αργεντινός τεχνικός αποχώρησε από τον πάγκο της Χιλής μετά την αποτυχία να οδηγήσει την ομάδα στο Μουντιάλ, αλλά εν τέλει θα βρεθεί στη Ρωσία. Σε σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας στη «Ρόχα», κατέκτησε το επετειακό Κόπα Αμέρικα του 2016 ενώ το περασμένο καλοκαίρι οδήγησε τη Χιλή στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.
Παλαίμαχος διεθνής με την Εθνική Ισπανίας, έχει συμμετάσχει σε Μουντιάλ ως παίκτης το 1998. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στη Λατινική Αμερική, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα με Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα και Σαν Λορέντζο. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στη Βαλένθια, ανέλαβε την Εθνική Χιλής.
Το δυναμικό
Πολύτιμοι: Ο Ταϊσίρ Αλ Τζασίμ, με περισσότερες από 130 συμμετοχές, ξεχωρίζει στο χώρο του κέντρου, ενώ στην άμυνα τα φώτα πέφτουν στον αρχηγό Οσάμα Χαουσάουι. Σε ηλικία 34 ετών δεν είναι ο πιο γρήγορος αμυντικός, αλλά η εμπειρία και οι ηγετικές του ικανότητες είναι ανεκτίμητες για ένα τουρνουά σαν το Μουντιάλ.
Απουσίες: Ο επιτελικός μέσος της Αλ Χιλάλ, Ναουάφ Αλ Αμπέντ είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες της Σαουδικής Αραβίας, βοηθώντας τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία. Ωστόσο, προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και «κόπηκε» από τον Πίτσι. Αν έδινε το παρών θα βρίσκονταν στην κατηγορία των σταρ.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Απαλλαγμένη από άγχος, η Σαουδική Αραβία είναι ήδη επιτυχημένη με την παρουσία της στο Μουντιάλ και βασικός στόχος είναι να αποκομίσει εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο.
Η έλλειψη παραστάσεων από τέτοιου είδους παιχνίδια είναι το μεγαλύτερο «πλην» της ομάδας, αφού η πλειοψηφία των παικτών αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας. Μάλιστα, η απόφαση της Ομοσπονδίας να στείλει τους κορυφαίους παίκτες της σε ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες, έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Ο Αντόνιο Πίτσι παρέλαβε ένα σύνολο που ξέρει να παίζει μόνο επίθεση και τέτοιες ομάδες δύσκολα επιβιώνουν σε μεγάλα τουρνουά.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Μοχάμεντ Αλ Οβαΐς (Αλ Αχλί), Γιασέρ Αλ Μοσαϊλέμ (Αλ Μαγιούφ), Αμπντουλάχ Αλ Μαγιούφ (Αλ Χιλάλ)
Αμυντικοί: Μανσούρ Αλ Χαρμπί (Αλ Αχλί), Γιασέρ Αλ Σαχρανί (Αλ Χιλάλ), Μοχάμεντ Αλ Μπρέικ (Αλ Αχλί), Μοτάζ Χαβασαβί (Αλ Αχλί), Οσαμά Χαβασαβί ( Αλ Αχλί), Ομάρ Χαβασαβί (Αλ Νάσρ), Αλί Αλ Μπουλαϊχί (Αλ Χιλάλ)
Μέσοι: Αμπντουλάχ Αλ Καϊμπαρί (Αλ Σαμπάμπ), Αμπντουλάχ Οταΐφ (Αλ Χιλάλ), Ταϊσίρ Αλ Τζασίμ (Αλ Αχλί), Χουσαϊν Αλ Μογκαβί (Αλ Αχλί), Σαλμάν Αλ Φαράτζ (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλαμαλέκ Αλ Καϊμπρί (Αλ Χιλάλ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ Σαμπάμπ), Σαλέμ Αλ Νταουάσρι (Βιγιαρεάλ), Γιαχιά Αλ-Σεχρί (Λεγκανές)
Επιθετικοί: Φαχάντ Αλ Μουβαλάντ (Λεβάντε), Μοχάμαντ Αλ Σαλαουί (Αλ Νάσρ), Μουχανάντ Ασίρι (Αλ Αχλί)
Το πρόγραμμα:
14 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία – Ρωσία, Μόσχα
20 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία – Ουρουγουάη, Ροστόφ επί του Ντον
25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία – Αίγυπτος, Βόλγκογκραντ
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία