Το προφίλ της Κολομβίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική πορεία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Κολομβία δίνει για δεύτερη διαδοχική φορά το «παρών» στη διοργάνωση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1998. Στη χώρα υπάρχει η πεποίθηση ότι οι «καφετέρος» διαθέτουν το κορυφαίο ρόστερ στην ιστορία τους και ότι είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα στα γήπεδα της Ρωσίας.
Η ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο επετειακό Κόπα Αμέρικα, όπου τερμάτισε 3η, ωστόσο προβλημάτισε με την εικόνα της στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει καμία από τις πρώτες τρεις ομάδες της κατάταξης (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή).
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση το 1962, όπου κληρώθηκε σε δύσκολο όμιλο με Ουρουγουάη και τις δύο φιναλίστ του Euro 1960, Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία. Απέσπασε ισοπαλία από τους Σοβιετικούς παρότι έχανε με 4-1 στο 56’ (4-4), όμως οι ήττες από Ουρουγουάη (1-2) και Γιουγκοσλαβία (0-5) την άφησαν στην τελευταία θέση.
Επέστρεψε σε Μουντιάλ το 1990 όπου έφτασε ως τους «16», τερματίζοντας δεύτερη σε όμιλο με Γερμανία, Γιουγκοσλαβία και ΗΑΕ. Ωστόσο στα νοκ-άουτ ηττήθηκε από το Καμερούν στην παράταση (1-2), πληρώνοντας το τραγικό λάθος του τερματοφύλακα της Ρενέ Χιγκίτα ο οποίος είχε προωθηθεί και έχασε τη μπάλα από τον Μιλά.
Στη διοργάνωση του 1994 θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο, ωστόσο απογοήτευσε τους πάντες και τερμάτισε τελευταία σε όμιλο με Ρουμανία, Ελβετία και ΗΠΑ. Μετά το τουρνουά, ο αμυντικός της ομάδας, Αντρές Εσκομπάρ, που υπέπεσε σε αυτογκόλ στο κρίσιμα ματς με τους Αμερικάνους, δολοφονήθηκε στην πατρίδα του. Το 1998 οι «καφετέρος» αποκλείστηκαν ξανά στη φάση ομίλων, ωστόσο το 2014 έφτασαν ως τα προημιτελικά, αποκλείοντας την Ουρουγουάη (2-0). Ο Χάμες Ροντρίγκες βγήκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ, αλλά η ομάδα του «λύγισε» στους «8» από την Βραζιλία (1-2).
Πως προκρίθηκε:
Εξασφάλισε την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική, τερματίζοντας 4η στον ενιαίο όμιλο της Νότιας Αμερικής με -1 από την 3η Αργεντινή και +1 από Περού και Χιλή που ισοβάθμησαν στην 5η θέση.
Επτά νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες (21-19 τέρματα) ο απολογισμός της. «Καθάρισε» τα περισσότερα ματς με τις ομάδες που δεν πήραν την πρόκριση, ωστόσο δεν σημείωσε καμία νίκη απέναντι στην πρώτη τριάδα. Γνώρισε δύο ήττες από Αργεντινή (0-2 εντός, 0-3 εκτός) ενώ δεν κέρδισε Ουρουγουάη (2-2 εντός, 0-3 εκτός) και Βραζιλία (1-1 εντός, 1-2 εκτός).
Έδωσε μόνο ένα φιλικό τον Ιούνιο, μένοντας στο 0-0 με την Αίγυπτο. Στα φιλικά του Μαρτίου ξεχωρίζει το «διπλό» επί της Γαλλίας στο Παρίσι (3-2) παρότι βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο 26’.
Προπονητής: Χοσέ Πέκερμαν (68 ετών)
Αν και στην αρχή αμφισβητήθηκε, ο Αργεντινός κέρδισε Τύπο και φίλαθλο κοινό σε τέτοιο σημείο που πολιτογραφήθηκε Κολομβιανός! «Ανέκτησε ξανά την ταυτότητα του Κολομβιανού ποδοσφαίρου. Νιώθω θαυμασμό για τον δάσκαλο», έχει δηλώσει γι’ αυτόν ο Κάρλος Βαλντεράμα.
Ο 68χρονος έχει αναλάβει και την Εθνική Αργεντινής, οδηγώντας την στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2006, όπου γνώρισε τον αποκλεισμό στα πέναλτι από την Γερμανία. Από το 1994 μέχρι το 2001 ήταν προπονητής στην Κ-20 της Αργεντινής, κατακτώντας τρία Παγκόσμια Κύπελλα Νέων.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Λους Μουριέλ και Χουάν Κουαδράδο αγωνίζονται στα άκρα στο 4-2-3-1 του Πέκερμαν, με τον πρώτο να παίζει κυρίως ως δεύτερος φορ. Μπάκα, Ισκιέρδο και Κιντέρο μπορούν να δώσουν πολύτιμες βοήθειες από τον πάγκο, ενώ στον άξονα ο Κάρλος Σάντσες θα πλαισιωθεί με Ούριμπε ή Μπάριος. Στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία του 21χρονου στόπερ της Τότεναμ, Ντάβινσον Σάντσες, ενώ κάτω από τα δοκάρια παραμένει ο Νταβίντ Οσπίνα, ο οποίος πάντως δεν ήταν σταθερός στα προκριματικά.
Απουσίες: Ο Ντουβάν Ζαπάτα πέτυχε 11 γκολ και 6 ασίστ τη φετινή σεζόν με την Αταλάντα, ωστόσο στο φινάλε της σεζόν αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και τελικά «κόπηκε» από τον Πέκερμαν, σε μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις. Εκτός και ο έμπειρος φορ Τεόφιλο Γκουτιέρεζ, ενώ έκπληξη αποτέλεσε και η απουσία του στόπερ της Βαλένθια, Χέισον Μουρίγιο.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να αποδείξει ότι η πορεία της στα γήπεδα της Βραζιλίας δεν ήταν πυροτέχνημα και να φτάσει τουλάχιστον ως τα προημιτελικά. Στις τάξεις της Κολομβίας υπάρχει έκδηλη αισιοδοξία ότι αυτή η ομάδα έχει την ποιότητα να φτάσει πολύ μακριά στη διοργάνωση, ωστόσο για αρχή καλείται να αποδείξει ότι είναι το φαβορί σε όμιλο με Πολωνία, Σενεγάλη και Ιαπωνία. Το γκρουπ, που μοιάζει αρκετά με αυτό που βρέθηκε το 2014, κρύβει κινδύνους κι αν δεν προσέξει, μπορεί να αποχαιρετήσει νωρίς.
Στα νοκ-άουτ θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αγγλίας ή του Βελγίου για να πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί. Εφόσον γίνει πιο αποτελεσματική στην επίθεση (πέτυχε μόλις 21 γκολ σε 18 ματς στα προκριματικά) και ο Οσπίνα αποφύγει τις γκέλες, τότε οι «καφετέρος» έχουν βάσιμες ελπίδες να φτάσουν ως τα προημιτελικά. Οτιδήποτε παραπάνω θα αποτελέσει υπέρβαση.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Νταβίντ Οσπίνα (Άρσεναλ), Καμίλο Βάργκας (Ντεπορτίβο Κάλι), Χοσέ Φερνάντο Κουαδράδο (Όνσε Κάλδας)
Αμυντικοί: Ντάβινσον Σάντσες (Τότεναμ), Σαντιάγκο Άριας (Αϊντχόφεν), Φρανκ Φάμπρα
(Μπόκα Τζούνιορς), Κριστιάν Ζαπάτα (Μίλαν), Γέρι Μίνα (Μπαρτσελόνα), Χοάν Μοχίκα (Ζιρόνα), Όσκαρ Μουρίγιο (Πατσούκα)
Μέσοι: Χάμες Ροντρίγκες (Μπάγερν), Κάρλος Σάντσες (Εσπανιόλ), Ουιλμάρ Μπάριος (Μπόκα Τζούνιορς), Χέφερσον Λέρμα (Λεβάντε), Ματέους Ούριμπε (Αμέρικα), Χουάν Φερνάντο Κιντέρο (Ρίβερ Πλέιτ), Αμπέλ Αγκιλάρ (Κάλι), Χουάν Γκιγιέρμο Κουαδράδο (Γιουβέντους)
Επιθετικοί: Ραδαμέλ Φαλκάο (Μονακό), Χοσέ Ισκιέρο (Μπράιτον), Κάρλος Μπάκα (Βιγιαρεάλ), Λουίς Μουριέλ (Σεβίλλη), Μιγκέλ Μπόρχα (Παλμέιρας)
Το πρόγραμμα:
19 Ιουνίου: Κολομβία - Ιαπωνία, Σαράνσκ
24 Ιουνίου: Κολομβία - Πολωνία, Καζάν
28 Ιουνίου: Κολομβία - Σενεγάλη, Σαμάρα
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία