Το προφίλ της Σενεγάλης
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Εξασφάλισε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα την πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ και επιστρέφει στη διοργάνωση μετά το 2002, όταν έφτασε ως τα προημιτελικά. Αρχηγός εκείνης της ομάδας ήταν ο Αλιού Σισέ, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει χρέη ομοσπονδιακού προπονητή στα «λιοντάρια της Τεράνγκα».
Ο Σενεγαλέζος τεχνικός έχει στα χέρια του ένα πλούσιο ρόστερ με παίκτες που πρωταγωνιστούν σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, ωστόσο ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ότι μπορεί να πάρει το καλύτερο από το επιθετικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών που έχει στα χέρια του. Ενδεικτικές οι «λευκές» ισοπαλίες στα φιλικά με Βοσνία (0-0) και Ουζμπεκιστάν, ενώ στη μοναδική νίκη, οι Αφρικανοί χρειάστηκαν ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι στο 90+1’ για να κερδίσουν την Ν. Κορέα (2-0).
Ιστορία στο θεσμό:
Είναι υπεύθυνη για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού, αφού στην πρεμιέρα του τουρνουά, νίκησε με 1-0 την πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης, Γαλλία, χάρη σε γκολ του μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Τη δεύτερη αγωνιστική απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Δανία αλλά έχασε την πρωτιά την τελευταία αγωνιστική μετά την ισοπαλία με την Ουρουγουάη (3-3), όπου πέταξε προβάδισμα τριών τερμάτων.
Στους «16» αναμετρήθηκε με την Σουηδία του Λάρσον, επικρατώντας με 2-1 στην παράταση χάρη στο «χρυσό» γκολ του Ανρί Καμαρά. Ο Σενεγαλέζος που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία αγωνίζεται στα ελληνικά γήπεδα, πέτυχε και το γκολ της ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια έπειτα από αντεπίθεση για σεμινάριο. Στους «8» η Σενεγάλη το πάλεψε όσο μπορούσε κόντρα στην Τουρκία αλλά λύγισε στην παράταση (0-1) από το τέρμα του Ίλχάν Μανσίζ, ο οποίος πέτυχε το τελευταίο «χρυσό» γκολ –σε επίπεδο Ανδρών- στην ιστορία.
Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:
Με τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες (10-3 τέρματα) πήρε την πρώτη θέση σε όμιλο με Μπουρκίνα Φάσο, Ν. Αφρική και Πράσινο Ακρωτήρι και «σφράγισε» το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας.
Αφού απέκλεισε την Μαδαγασκάρη (2-2 εκτός, 3-0 εντός) στα νοκ-άουτ (σ.σ. καρδιοχτύπησε αφού βρέθηκε να χάνει με 2-0 στο πρώτο ματς), τοποθετήθηκε στον όμιλο που προαναφέρθηκε, εξασφαλίζοντας την πρωτιά με +5 από την 2η Μπουρκίνα Φάσο.
Έκανε το 2x2 κόντρα σε Πράσινο Ακρωτήρι (2-0 εντός, 2-0 εκτός) ενώ απέσπασε δύο ισοπαλίες με την Μπουρκίνα Φάσο (0-0 εντός, 2-2 εκτός). Γνώρισε την ήττα από την Ν. Αφρική (1-2 εκτός) τη δεύτερη αγωνιστική ωστόσο το παιχνίδι επαναλήφθηκε αρκετούς μήνες καθώς ο διαιτητής κρίθηκε ένοχος για χειραγώγηση και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. Η Σενεγάλη πήρε τη νίκη (2-0) στο νέο παιχνίδι και «σφράγισε» την πρόκριση. Μάλιστα, έκανε το 2x2 κόντρα στους Ν. Αφρικανούς μετά τη νέα επικράτηση της (2-1) στο Ντακάρ την τελευταία αγωνιστική
Προπονητής: Αλιού Σισέ (42 ετών)
Σημείωσε 35 συμμετοχές με το εθνόσημο ως ποδοσφαιριστής και ήταν μοιραίος στον τελικό του Κόπα Άφρικα του 2002, αστοχώντας στη διαδικασία των πέναλτι. Ο ίδιος ήταν αρχηγός της ομάδας που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Μουντιάλ του 2002.
Δεν έχει μεγάλη εμπειρία στους πάγκους αφού η πρώτη του δουλειά σε επίπεδο Ανδρών είναι η παρουσία του στον πάγκο της Σενεγάλης. Ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στην Ολυμπιακή ομάδα της χώρας του το 2012 όντας μέλος του προπονητικού τιμ της ομάδας που έφτασε ως τα προημιτελικά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Εν συνεχεία ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή στην Κ-23 και δούλεψε με τους πιτσιρικάδες που σήμερα συγκροτούν την Εθνική Ανδρών.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Ισμαΐλ Σαρ, Κεϊτά Μπαλντέ, Ντιαφρά Σακχό, Μπαγιέ Νιάνγκ και Μούσα Κονατέ δίνουν πληθώρα επιλογών στον Σισέ για την επίθεση, ωστόσο ο Σενεγαλέζος τεχνικός δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εκμεταλλευτεί το επιθετικό ταλέντο της ομάδας του. Στον άξονα δίπλα στον Κουγιατέ ξεχωρίζει η παρουσία του Ιντρίσα Γκουεγιέ της Έβερτον, ενώ στην άμυνα ο θηριώδης στόπερ της Άντερλεχτ, Μποτζί παίζει δίπλα στον Κουλιμπαλί ωστόσο προέρχεται από τραυματισμό. Έτσι, τη θέση ενδέχεται να πάρει ο Σανέ του Ανόβερου. Χωρίς ποιοτική λύση κάτω από τα δοκάρια.
Απουσίες: Χωρίς μεγάλη απώλεια. Από την προεπιλογή «κόπηκαν» μεταξύ άλλων οι αμυντικοί Σουαρέ (Κρίσταλ Πάλας) και Τραορέ (Κάρντιφ), ο επιθετικός της Έβερτον Ουμάρ Νιασέ όπως και ο μέσος της Μπορντό, Γιονούς Σανκάρε που προέρχονταν από καλή χρονιά με τους Γιρονδίνους.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να διεκδικήσει την παρουσία της στα νοκ-άουτ. Η συμμετοχή και μόνο στην τελική φάση Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία τους αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τα «λιοντάρια της Τεράνγκα», που πάντως δεν αρέσκονται σ’ αυτό και θα διεκδικήσουν τις πιθανότητες για πρόκριση στα νοκ-άουτ.
Σε όμιλο με Κολομβία, Πολωνία και Ιαπωνία η Σενεγάλη δεν θεωρείται φαβορί για την πρόκριση, ωστόσο με το ρόστερ που διαθέτει είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις άλλες ομάδες του γκρουπ. Το ταλέντο από τη μέση και μπροστά είναι αναμφισβήτητο ωστόσο ζητούμενο είναι να βρεθεί το σωστό αγωνιστικό πλάνο για να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Ο άπειρος Αλιού Σισέ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι μπορεί να ενώσει σωστά τα κομμάτια του πάζλ και να πάρει το καλύτερο από την ομάδα του. Αν το καταφέρει στη Ρωσία, τότε οι Αφρικανοί μπορεί να αποτελέσουν -ξανά- την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Αμπντουλαγέ Ντιαλό (Ρεν), Καντίμ Ντιαγέ (Ορόγια), Αλφρεντ Γκομί (ΣΠΑΛ)
Αμυντικοί: Καλιντού Κουλιμπαλί (Νάπολι), Λαμίν Γκασαμά (Αλανιασπόρ), Καρά Μποτζ (Αντερλεχτ), Μούσα Βαγκέ (Επεν), Γιουσούφ Σαμπαλί (Μπορντό), Σαλιού Σισέ (Βαλανσιέν), Σαλίφ Σανέ (Ανόβερο)
Μέσοι: Παπε Αλιουν Ντιαγέ (Στόουκ Σίτι), Ιντρίσα Γκανα Γκεγέ (Εβερτον), Σεϊκού Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ), Σεϊκ Ντογιέ (Μπέρμιγχαμ), Αλφρεντ Ντιαγέ (Γουλβς)
Επιθετικοί: Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ), Κεϊτά Μπαλντέ Ντιαό (Μονακό), Ντιαφρά Σακό (Ρεν), Μούσα Κονατέ (Αμιάν), Ισμαϊλα Σαρ (Ρεν), Μπαγέ Νιάνγκ (Τορίνο), Μούσα Σο (Μπουρσασπόρ), Μάμε Μπιράμ Ντιούφ (Στόουκ Σίτι)
Το πρόγραμμα:
19 Ιουνίου: Σενεγάλη - Πολωνία, Μόσχα
24 Ιουνίου: Σενεγάλη - Ιαπωνία, Εκατερίνμπουργκ
28 Ιουνίου: Σενεγάλη - Κολομβία, Σαμάρα
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία