Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Μεξικού

Το προφίλ του Μεξικού

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
12/6/2018 16:58
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Πιστό στο ραντεβού του με μεγάλες διοργανώσεις, δίνει ανελλιπώς το παρών στο Μουντιάλ από το 1994, έχοντας περάσει και τις 6 φορές στην επόμενη φάση, όπου πάντα αποκλείεται. Η «Τρι» εξασφάλισε δια περιπάτου το εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας, ωστόσο οι βαριές ήττες στα νοκ-άουτ των δύο τελευταίων μεγάλων διοργανώσεων που συμμετείχε (0-7 από Χιλή στο Κόπα Αμέρικα, 1-4 από Γερμανία στο Συνομοσπονδιών) δημιουργούν αμφιβολίες για το αν η ομάδα του Χουάν Κάρλος Οσόριο μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.

Ο Κολομβιανός τεχνικός δέχεται έντονη κριτική γιατί ουδέποτε έχει βασιστεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, παρουσιάζοντας άλλη ενδεκάδα σε κάθε παιχνίδι. Το rotation σε βαθμό… μανίας προφανώς δεν βοηθάει την ομάδα του να βρει την απαραίτητη χημεία... Το Μεξικό διαθέτει αρκετή ποιότητα, ωστόσο παρουσιάζει συχνά πυκνά πρόβλημα στη δημιουργία, ενώ έχει την τάση να «λυγίζει» από την πίεση στα κρίσιμα σημεία. Σ’ αυτό τον τομέα δεν παίρνει ιδιαίτερη βοήθεια από τον πάγκο, αφού ο Οσόριο δεν φημίζεται για την πραότητα του. Παράλληλα, δεν στάθηκε τυχερό με τους τραυματισμούς, αφού έχασε ξαφνικά τους δύο βασικούς του στόπερ, Αραούχο και Ρέγιες!

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Μεξικού
Έχει δώσει το «παρών» στα 15 από τα 20 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, ωστόσο οι διακρίσεις του δεν είναι πολλές, αφού μόλις δύο φορές έχει φθάσει στους «8» και αυτές το 1970 και το 1986 ως οικοδέσποινα. Από το 1994 μετράει έξι διαδοχικές παρουσίες –και ισάριθμους αποκλεισμούς- στη φάση των «16».

Συμμετείχε στην πρώτη διοργάνωση το 1930 όπου γνώρισε τρεις βαριές ήττες δεχόμενη 13 τέρματα. Στις επόμενες πέντε διοργανώσεις που συμμετείχε δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων, ωστόσο το 1970 φιλοξένησε τη διοργάνωση και έφτασε ως τα προημιτελικά γνωρίζοντας βαριά ήττα με 4-1 από την Ιταλία.

Το 1986 φιλοξένησε εκ νέου το θεσμό και έφτασε ξανά ως τα προημιτελικά. Στους «16» νίκησε με 2-0 την Βουλγαρία (μοναδικό νοκ-άουτ που έχει κερδίσει στη διοργάνωση), ωστόσο στους «8» «λύγισε» στα πέναλτι από την Δ. Γερμανία (0-0 κ.δ).

Από το 1994 μέχρι σήμερα η πορεία της σταματάει πάντα στη φάση των «16», έχοντας αποκλειστεί από Βουλγαρία (1-3 στα πεν. το 1994), Γερμανία (1-2 το 1998), ΗΠΑ (0-2 το 2002), Αργεντινή (1-2 παρ. το 2006, 1-3 το 2010) και Ολλανδία (1-2 το 2014). Στην τελευταία διοργάνωση κρατούσε τη νίκη-πρόκριση στα χέρια της, ωστόσο οι «οράνιε» έκαναν την ανατροπή με γκολ στο 88’ και πέναλτι-φάντασμα (το αποκαλούμενο No Era Penal) στο 90+4’.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε στην 1η θέση στον τελικό όμιλο της Βορείου & Κεντρικής Αμερικής με Κόστα Ρίκα, Παναμά, Ονδούρα, ΗΠΑ και Τρίνινταντ και πήρε με άνεση το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας.

Αφού εξασφάλισε με άνεση την πρωτιά σε γκρουπ με Ονδούρα, Καναδά και Ελ Σαλβαδόρ προκρίθηκε στον τελικό όμιλο, εκεί όπου έκανε νέο περίπατο. Έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα (16-7 τέρματα) ο απολογισμός του, σημειώνοντας την μοναδική του ήττα την τελευταία αγωνιστική στην Ονδούρα (2-3) όπου είχε ήδη προκριθεί.

Έμεινε αήττητο με ΗΠΑ (1-1 εντός, 2-1 εκτός), Κόστα Ρίκα (2-0 εντός, 1-1 εκτός) και Παναμά (1-0 εντός, 0-0 εκτός) ενώ κέρδισε με 3-0 την Ονδούρα εντός έδρας.

Προπονητής: Κάρλος Οσόριο (56 ετών)


Το προφίλ του Μεξικού
Ανέλαβε το Μεξικό τον Οκτώβριο του 2015 και έγινε ο 12ος διαφορετικός τεχνικός της «Τρι» τα τελευταία εννέα χρόνια. Οδήγησε με άνεση την ομάδα στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει εξίσου καλά στα μεγάλα τουρνουά. Στα προημιτελικά του επετειακού Κόπα Αμέρικα γνώρισε συντριβή με 7-0 από τη Χιλή, ενώ στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Γερμανία (1-4). Άσχημος αποκλεισμός και στο Γκολντ Καπ, οπού ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Τζαμάικα (0-1).

Πρόκειται για προπονητή που δεν θα κάτσει ήρεμος στον πάγκο. Ενδεικτική η συμπεριφορά του στους διαιτητές του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών με αποτέλεσμα να του επιβληθεί «καμπάνα» έξι αγωνιστικών από την FIFA. Ο Κολομβιανός τεχνικός δέχεται κριτική γιατί ουδέποτε έχει βασιστεί σε μια συγκεκριμένη ενδεκάδα, ενώ στα τελευταία φιλικά άλλαξε το αγαπημένο του 4-3-3, παρουσιάζοντας άμυνα με τρία στόπερ.

Ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στην Μάντσεστερ Σίτι και μετά συνέχισε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα MLS με τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και τέσσερα πρωταθλήματα Κολομβίας με Ατλέτικο Νασιονάλ και Όνσε Κάλντας. Λίγες μέρες πριν το τουρνουά αποκάλυψε πως είχε ανάψει το «πράσινο φως» για το σεξ πάρτι των 8 διεθνών με 30 πόρνες πολυτελείας μετά τη φιλική νίκη του Μεξικού επί της Σκωτίας. Στο πάρτι πήραν μέρος οι Γκιγιέρμο Οτσόα, Ζόναταν και Ζιοβάνι Ντος Σάντος, Μάρκο Φαμπιάν, Κάρλος Σαλσέδο, Έκτορ Ερέρα, Ραούλ Χιμένες και Χεσούς Γκαγιάρδο.

Το δυναμικό:


Το προφίλ του Μεξικού
Σταρ: Ο Ίρβινγκ Λοσάνο είναι ο νέος μεγάλος αστέρας του Μεξικού. Ο 22χρονος εξτρέμ προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Αιντχόβεν (19 γκολ, 11 ασίστ), ενώ μετράει ήδη 7 γκολ σε 26 συμμετοχές με το εθνόσημο. Ένα καλό τουρνουά θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες του να πάρει μεταγραφή σε κορυφαίο ευρωπαϊκό κλαμπ.

Πολύτιμοι: Ο Τσιτσαρίτο Ερνάντεζ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μεξικού, ωστόσο ο ίδιος προέρχεται από δύο μέτριες έως κακές χρονιές με Λεβερκούζεν και Γουέστ Χαμ. Ο Κάρλος Βέλα αγωνίζεται πλέον στο MLS αλλά παραμένει σταθερή αξία για την «Τρι», ενώ στον άξονα ξεχωρίζει η τριάδα των Ερέρα, Τζόναθαν Ντος Σάντος και του αρχηγού Γουαρδάδο. Ο πρώτος, που έχει ρόλο 6αριου παρότι δεν είναι καθαρόαιμος αμυντικός μέσος, απουσίασε από προπονήσεις λόγω οικογενειακών προβλημάτων που του προκάλεσε η συμμετοχή του στο σεξ πάρτι της ομάδας. Ο Οτσόα θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια και σε αυτό το Μουντιάλ, ενώ στην άμυνα τα φώτα πέφτουν στον Έκτορ Μορένο. Στην αποστολή υπάρχει και ο βετεράνος, Ραφαέλ Μάρκες, το «τοτέμ» της ομάδας.

Απουσίες: Ο βασικός στόπερ, Νέστορ Αραούχο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στον αστράγαλο και έμεινε εκτός. Λίγες μέρες πριν το τουρνουά (13/6) τραυματίστηκε και ο έτερος βασικός στόπερ, Ντιέγκο Ρέγιες (Πόρτο)! Αρκετοί παίκτες αντιμετώπισαν μικρά προβλήματα τραυματισμών στην προετοιμασία (Μορένο, Ρέγιες, Λαγιούν, Γουαρδάδο, Τζιοβάνι Ντος Σάντος) αλλά θα δώσουν κανονικά το «παρών».

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Όπως σε κάθε τουρνουά, έτσι και τώρα στοχεύει στο 5ο παιχνίδι (El Quinto Partido), ήτοι να δώσει το «παρών» στα προημιτελικά. Σε όμιλο με Γερμανία, Σουηδία και Ν. Κορέα θεωρείται από τους bookmakers το φαβορί για την 2η θέση ωστόσο όλα αναμένεται να κριθούν στο παιχνίδι με τους Σουηδούς την τελευταία αγωνιστική.

Εάν πάρει το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ αναμένεται να συναντήσει την Βραζιλία, οπότε δύσκολα θα σπάσει την παράδοση που το θέλει να σταματά πάντα στους «16». Πάντως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αποκλειστεί στη φάση των ομίλων, μιας και η Σουηδία είναι «σφιχτή» ομάδα και η «Τρι» παρουσιάζει αρκετές φορές πρόβλημα στη δημιουργία ευκαιριών, ενώ είναι ευάλωτη και στην άμυνα. Μάλιστα, οι τραυματισμοί των δύο βασικών της στόπερ λίγες μέρες πριν το τουρνουά προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στον Οσόριο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Χεσούς Κορόνα (Κρουζ Αζούλ), Γκιγιέρμο Οτσόα (Σταντάρ Λιέγης), Αλφρέδο Ταλαβέρα (Τολούκα)

Αμυντικοί: Έκτορ Μορένο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μιγκέλ Λαγιούν (Σεβίλλη), Ούγκο Αγιάλα (Τίγκρες), Κάρλος Σαλσέδο (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Χεσούς Γκαγιάρδο (Μοντερέι), Έντσον Άλβαρες (Αμέρικα)

Μέσοι: Τζόναθαν Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Ραφαέλ Μάρκες (Άτλας), Αντρές Γκουαρδάδο (Μπέτις), Έκτορ Ερέρα (Πόρτο), Μάρκο Φαμπιάν (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Έρικ Γκουτιέρες (Πατσούκα)

Επιθετικοί: Τζιοβάνι Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Χαβιέρ Ακίνο (Τίγκρες), Χεσούς Μανουέλ Κορόνα (Πόρτο), Ίρβινγκ Λοσάνο (Αϊντχόφεν), Ραούλ Χιμένες (Μπενφίκα), Χαβιέ Ερνάντες (Γουέστ Χαμ), Ορίμπε Περάλτα (Αμέρικα), Κάρλος Βέλα (Λος Άντζελες)

Το πρόγραμμα:


17 Ιουνίου: Μεξικό – Γερμανία, Μόσχα

23 Ιουνίου: Μεξικό - Ν. Κορέα, Ροστόφ επί του Ντον

27 Ιουνίου: Μεξικό – Σουηδία, Γεκατερίνμπουργκ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.