Το προφίλ της Ιαπωνίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος
Εξασφάλισε την πρόκριση για τα γήπεδα της Ρωσίας μέσω της πρώτης θέσης στα προκριματικά της Ασίας και συνεχίζει να δίνει ανελλιπώς το παρών σε τελικές φάσεις Μουντιάλ την τελευταία 20ετια. Παρόλα αυτά, η Ομοσπονδία της χώρας πήρε μια αμφιλεγόμενη απόφαση, απολύοντας τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς δύο μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.
Ο έμπειρος τεχνικός πλήρωσε τις διαφωνίες με την Ομοσπονδία και τις κακές σχέσεις του με αρκετούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένου των «βαριών» χαρτιών των «μπλε σαμουράι» (Καγκάβα, Χόντα, Οκαζάκι). Αντικαταστάτης του είναι ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας, Ακίρα Νισίνο, ο οποίος θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες. Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στα νοκ-άουτ, ωστόσο ο Τύπος και η πλειοψηφία των φιλάθλων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν ενστερνίζονται την άποψη του.
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ της Γαλλίας, όπου γνώρισε τρεις ήττες σε όμιλο με Αργεντινή, Κροατία και Τζαμάικα. Το 2002 ήταν οικοδέσποινα και κατάφερε να περάσει στους «16» ως πρωτοπόρα του ομίλου, ωστόσο εκεί αποκλείστηκε με 1-0 από την Τουρκία.
Επέστρεψε στα… ρηχά στο Μουντιάλ της Γερμανίας, όπου τερμάτισε τελευταία σε όμιλο με Βραζιλία, Αυστραλία και Κροατία, έχοντας 7 γκολ παθητικό. Αντιθέτως, το 2010 είχε πολύ καλή παρουσία και έδωσε ξανά το «παρών» στη φάση των «16». Ωστόσο, εκεί αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Παραγουάη μετά από πολύ καλή εμφάνιση σε 120 λεπτά παιχνιδιού (0-0).
Δεν έκανε ανάλογο τουρνουά στα γήπεδα της Βραζιλίας, όπου γνώρισε δύο ήττες με Ακτή Ελεφαντοστού (1-2) και Κολομβία (1-4), ενώ πήρε το μοναδικό της βαθμό στο ισόπαλο 0-0 με την Ελλάδα.
Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:
Τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, ΗΑΕ, Ιράκ και Ταϋλάνδη, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο την προτελευταία αγωνιστική
Στον πρώτο γύρο πήρε με άνεση την πρωτιά σε γκρουπ με Συρία, Σιγκαπούρη, Αφγανιστάν, Καμπότζη, έχοντας 7 νίκες, 1 ισοπαλία με 27-0 τέρματα. Εν συνεχεία, είχε απολογισμό 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες με 17-7 τέρματα.
Ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα-σοκ από τα ΗΑΕ (1-2), ωστόσο στη συνέχεια «έτρεξε» αήττητο σερί εννέα αγώνων, με μοναδικές απώλειες στα εκτός έδρας ματς με Αυστραλία (1-1) και Ιράκ (1-1). Κέρδισε την Σαουδική Αραβία εντός (2-1), ενώ «σφράγισε» την πρόκριση με άνετη νίκη επί της Αυστραλίας (2-0). Την τελευταία αγωνιστική ήταν αδιάφορη και ηττήθηκε στη Σαουδική Αραβία (0-1).
Προπονητής: Ακίρα Νισίνο (63 ετών)
Ο 63χρονος δεν θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στο μικρό χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεση του, ωστόσο είναι ικανός να συσπειρώσει την ομάδα και να αποκαταστήσει τις σχέσεις στα αποδυτήρια, αφού η σχέση Χαλίλχοτζιτς-παικτών ήταν προβληματική. Ο ιδιόρρυθμος Βόσνιος τεχνικός αδυνατούσε να προσαρμοστεί στις συντηρητικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τους Ιάπωνες με αποτέλεσμα να υπήρχε μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας και αλληλοσεβασμού. Παράλληλα, η απόφαση του να παραγκωνίσει τους αστέρες της ομάδας (Χόντα, Καγκάβα, Οκαζάκι), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ο Νισίνο είναι παλαίμαχος διεθνής Ιάπωνας παίκτης. Δεν έχει πείρα από Μουντιάλ, αν και έχει οδηγήσει την Κ-23 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, παίρνοντας ιστορική νίκη απέναντι στην ισχυρή Βραζιλία. Έχει εργαστεί μόνο σε συλλόγους της Ιαπωνίας, πανηγυρίζοντας πρωταθλήματα και το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ με την Γκάμπα Οσάκα (2008). Στα τελευταία φιλικά έχει δοκιμάσει άμυνα τριών στόπερ (3-4-1-2), αλλάζοντας το 4-2-3-1 το Χαλίλχοζιτς, ενώ επανέφερε το ποδόσφαιρο κατοχής.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Οι Καγκάβα και ο Οκαζάκι αποτελούν –μαζί με τον Χόντα- τους ποιοτικότερους παίκτες στο ρόστερ της Ιαπωνίας. Ο τελευταίος πάντως μπορεί να χάσει τη θέση του βασικού φορ από τον Οσάκο της Κολωνίας (από του χρόνου στη Βέρντερ). Ο Χαραγκούτσι της Φορτούνα αγωνίζεται συνήθως ως 10αρι πίσω από τον επιθετικό (θέση που διεκδικεί και ο Καγκάβα), ενώ στον άξονα ξεχωρίζει η παρουσία του Χασέμπε, που προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με την Άιντραχτ. Στην άμυνα ο Γιοσίντα της Σαουθάμπτον είναι ο στυλοβάτης της άμυνας, ενώ ξεχωρίζει και η παρουσία του Ναγκατόμο στα άκρα. Από καλή χρονιά με την Εϊμπάρ προέρχεται ο Ινούι, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ στο τελευταίο φιλικό με την Παραγουάη.
Απουσίες: Ο Τοσιχίρο Αογιάμα πραγματοποίησε πολύ καλή σεζόν στην Ιαπωνία με τη φανέλα της Χιροσίμα, ωστόσο τραυματίστηκε στο γόνατο και θα χάσει το Μουντιάλ.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να εμφανιστεί ανταγωνιστική και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητες της για πρόκριση στα νοκ-άουτ. Το τελευταίο τρίμηνο ήταν περίεργο στο στρατόπεδο της Ιαπωνίας, με την Ομοσπονδία να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Χαλίλχοτζιτς, ο οποίος είχε χάσει τα αποδυτήρια της ομάδας. Ο αντικαταστάτης του, Νισίνο δεν είχε χρόνο για να αλλάξει πολλά, αλλά πιστώνεται το γεγονός ότι έχει βελτιώσει το κλίμα στα αποδυτήρια.
Αυτό από μόνο του δεν αρκεί ώστε η Ιαπωνία να διεκδικήσει την πρόκριση σε όμιλο με Κολομβία, Πολωνία και Σενεγάλη. Η ποιότητα του ρόστερ είναι κάτω του μετρίου, ενώ οι καριέρες των αστέρων της έχουν πάρει φθίνουσα τροχιά. Οι δύο ήττες στα φιλικά από Γκάνα (0-2) και Ελβετία (0-2) έριξαν ακόμα πιο χαμηλά τις προσδοκίες, ωστόσο η νίκη με 4-2 επί της Παραγουάης, στο τελευταίο παιχνίδι πριν τη Ρωσία, έδωσε μια σπιθαμή αισιοδοξίας. Ο αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων είναι το πιθανότερο σενάριο.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Εϊτζι Καουασίμα (Μετζ), Μασαάκι Χιγκασιγκούτσι (Γκάμπα Οσάκα), Κοσούκε Νακαμούρα (Κασίουα Ρεϊσόλ)
Αμυντικοί: Γιούτο Ναγκατόμο (Γαλατασαράι), Τομοάκι Μακίνο (Ουράουα Ρεντς), Ουατάρου Έντο (Ουράουα Ρεντς), Μάγια Γιοσίντα (Σαουθάμπτον), Χιρόκι Σακάι (Μαρσέιγ), Γκοτόκου Σακάι (Αμβούργο), Γκεν Σότζι (Κασίμα Άντλερς), Ναομίτσι Ουέντα (Κασίμα Άντλερς)
Μέσοι: Μακότο Χασέμπε (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Κεϊσούκε Χόντα (Πατσούκα), Τακάσι Ινούι (Εϊμπάρ), Σίντζι Καγκάουα (Ντόρτμουντ), Χοτάρου Γιαμαγκούτσι (Σερέζο Οσάκα), Γκένκι Χαραγκούτσι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Τακάσι Ουσάμι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Γκάκου Σιμπασάκι (Χετάφε), Ριότα Οσίμα (Καουασάκι Φροντάλε)
Επιθετικοί: Σίντζι Οκαζάκι (Λέστερ), Γιούγια Οσάκο (Βέρντερ Βρέμης), Γιοσινόρι Μούτο (Μάιντς)
Το ρόστερ:
19 Ιουνίου: Ιαπωνία - Κολομβία, Σαράνσκ
24 Ιουνίου: Ιαπωνία - Σενεγάλη, Γεκατερίνμπουργκ
28 Ιουνίου: Ιαπωνία - Πολωνία, Βόλγκογκραντ
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία