Το προφίλ της Ρωσίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος
Πολλά έχουν αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ρωσία κατέθετε επίσημη υποψηφιότητα για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Η «αρκούδα» είχε μόλις δείξει τα δόντια της στο Euro 2008, φτάνοντας ως τα ημιτελικά του θεσμού, ωστόσο έκτοτε βρίσκεται σε… νάρκωση αγνοώντας οποιαδήποτε διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση.
Δύο χρόνια μετά το φιάσκο στο Euro 2016, όπου μάλιστα κινδύνεψε να αποκλειστεί εξαιτίας των επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί της, η Ρωσία καλείται ως οικοδέσποινα να αφήσει πίσω της τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις στα μεγάλα τουρνουά και να πραγματοποιήσει μια αξιοπρεπή πορεία. Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα τραυματισμών στην άμυνα και τα μέτρια έως κακά δείγματα γραφής στα φιλικά έχουν ρίξει χαμηλά τον πήχη.
Ιστορία στο θεσμό
Η παρθενική της παρουσία ήταν στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 94', όπου τερμάτισε 3η σε δύσκολο όμιλο με Βραζιλία, Σουηδία και Καμερούν και έχει να θυμάται μόνο τα πέντε γκολ του Σαλένκο στη νίκη με 6-1 επί των Αφρικανών. Έμεινε έξω ως μια από τις δύο χειρότερες τρίτες των ομίλων, έχοντας βέβαια ελαφρυντικό ότι στο γκρουπ της βρίσκονταν η μετέπειτα πρωταθλήτρια, Βραζιλία και η τρίτη του τουρνουά, Σουηδία.
Επέστρεψε σε τελική φάση Μουντιάλ το 2002 όπου αποκλείστηκε ξανά στη φάση των ομίλων, αυτή τη φορά σε γκρουπ με Ιαπωνία, Βέλγιο και Τυνησία. Ξεκίνησε δυναμικά, νικώντας τους Τυνήσιους (2-0), ωστόσο ακολούθησε η ήττα από την οικοδέσποινα Ιαπωνία (0-1). Την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε από το Βέλγιο (2-3) στον τελικό πρόκρισης και τερμάτισε στην 3η θέση.
Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια για να αγωνιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν το 2014 στην τελική φάση της Βραζιλίας, όπου τερμάτισε στην… αγαπημένη της 3η θέση σε όμιλο με Βέλγιο, Αλγερία και Ν. Κορέα. Δεν κατάφερε να «γευτεί» τη χαρά της νίκης, καθώς ηττήθηκε δύσκολα από το Βέλγιο (0-1), ενώ μέτρησε δύο ισοπαλίες με Ν. Κορέα (1-1) και Αλγερία (1-1).
Πως βρέθηκε στο Μουντιάλ:
Ως οικοδέσποινα, πήρε απευθείας το εισιτήριο για την τελική φάση και έτσι θα παίξει σε δεύτερο διαδοχικό Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μετά το φινάλε του Euro 2016, έχει δώσει 20 αγώνες, 17 φιλικούς και 3 επίσημους, έχοντας απολογισμό 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 9 ήττες.
Η τελευταία της νίκη σε φιλικό παιχνίδι ήταν στις 7 Οκτωβρίου, όταν κέρδισε με 4-2 την Ν. Κορέα, με τον Κιμ Τζου-Γιουνγκ να πετυχαίνει δύο αυτογκόλ σε δύο λεπτά! Έκτοτε μετράει σερί 7 αγώνων χωρίς νίκη έχοντας παθητικό 13 γκολ! Στα τελευταία της φιλικά γνώρισε την ήττα με 1-0 από την Αυστρία ενώ έμεινε στο 1-1 με την Τουρκία, που έπαιζε με τη δεύτερη ομάδα.
Το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ως οικοδέσποινα, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με δύο ήττες από Πορτογαλία (0-1) και Μεξικό (1-2) και μια νίκη με την Νέα Ζηλανδία (2-0).
Προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ (54 ετών):
Παλιός διεθνής Ρώσος γκολκίπερ και έμπειρος από τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου ως παίκτης, έχοντας δώσει το παρών στα Μουντιάλ 1994 και 2002. Ο ίδιος δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με πολλούς διεθνείς και γι’ αυτό ο ποιοτικός μέσος Ντενίσοφ δεν θα δώσει το «παρών» στη διοργάνωση.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2004 σε συλλόγους της Αυστρίας και τρία χρόνια μετά εγκαταστάθηκε στη Ρωσία αναλαμβάνοντας αρκετές ομάδες της χώρας, μεταξύ άλλων τις Σπαρτάκ και Ντιναμό Μόσχας. Τη σεζόν 2015-16 υπέγραψε στην Λέγκια, οδηγώντας την πολωνική ομάδα στο νταμπλ (μοναδικοί τίτλοι στην καριέρα του) και από τον Αύγουστο του 2016 βρίσκεται στον πάγκο της Εθνικής.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Ο μεσοεπιθετικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Άλαν Τζαγκόεφ ταλαιπωρείται με τραυματισμούς αλλά παραμένει ο κινητήριος μοχλός της ρωσικής ομάδας. Στο χώρο του κέντρου, Γκολόβιν και Ζόμπνιν συνθέτουν ένα δυνατό δίδυμο, ενώ Ζιρκόφ και Ματίας Φερνάντες έχουν κομβικό ρόλο στο 3-5-1-1 που συνήθως παίζει η Ρωσία. Βοήθειες στο δημιουργικό κομμάτι μπορεί να δώσει και ο ταλαντούχος Αλεξέι Μιραντσούκ, που αναλαμβάνει συνήθως ρόλο 10αριου.
Απουσίες: Πολλές και σημαντικές! Οι βασικοί στόπερ Βάσιν, Τζικίγια και Καμπόλοφ έχουν τεθεί νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού, ενώ δεν υπολογίζονται οι αδερφοί Μπερεζούτσκι, που έχουν αποσυρθεί. Πλήγμα αποτελεί και η απουσία του γκολτζή σέντερ φορ Κοκόριν, όπως και του Ντενίσοφ στα χαφ, με τον τελευταίο να πληρώνει την κόντρα του με τον Τσερτσέσοφ από την κοινή τους θητεία στη Ντιναμό Μόσχας. Τα πολλά προβλήματα στην άμυνα ανάγκασαν τον 38χρονο Ιγκνασέβιτς να επιστρέψει από την… απόσυρση. Στο προτελευταίο φιλικό, ο τεχνικός της Ρωσίας δοκίμασε σύστημα με τέσσερις στην άμυνα, ωστόσο ούτε αυτό του βγήκε…
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της και να αποφύγει το εφιαλτικό σενάριο να γίνει η δεύτερη οικοδέσποινα -μετά τη Ν. Αφρική το 2010- που θα αποκλειστεί στη φάση των ομίλων.
Η προβληματική της παρουσία στα φιλικά και ο αποδεκατισμός της αμυντικής της γραμμής έχουν ρίξει τις προσδοκίες, αλλά η πρόκριση στους «16» είναι στις δυνατότητες της «Σμπορνάγια» που αποτελεί το 2ο φαβορί σε βατό όμιλο με Ουρουγουάη, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Το πρόγραμμα την ευνοεί αφού θα αναμετρηθεί με τους Ουρουγουανούς την τελευταία αγωνιστική. Κομβικό είναι το παιχνίδι με την Αίγυπτο την 2η αγωνιστική, αν και αρχικά θα πρέπει να αποφύγει την… μπανανόφλουδα στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τους Σαουδάραβες. Οτιδήποτε άλλο πέρα από τη φάση των «16» θα θεωρηθεί υπέρβαση.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Ακινφέεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γκαμπούλοβ (Κλαμπ Μπριζ), Λουνιόβ (Ζενίτ)
Αμυντικοί: Γκρανάτ (Ρούμπιν Καζάν), Κουντρισόβ (Ρούμπιν Καζάν), Ιγκνασέβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Κουτσεπόβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Σιμιόνοβ (Αχμάτ Γκρόζνι), Σμόλνικοβ (Ζενίτ)
Μέσοι: Γκαζίνσκι (Κρασνοντάρ), Γκολόβιν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Τζαγκόεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ερόχιν (Ζενίτ), Κουζιάεβ (Ζενίτ), Ζιρκόβ (Ζενίτ), Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μόσχας), Σαμέντοβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Αντ. Μιραντσούκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Τσερίσεβ (Βιγιαρεάλ)
Επιθετικοί: Τζιούμπα (Ζενίτ), Αλ. Μιραντσούκ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Σμόλοβ (Κρασνοντάρ)
Το πρόγραμμα:
14 Ιουνίου: Ρωσία – Σαουδική Αραβία, Μόσχα
19 Ιουνίου: Ρωσία – Αίγυπτος, Αγία Πετρούπολη
25 Ιουνίου: Ρωσία – Ουρουγουάη, Σαμάρα
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία