Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Γερμανίας

Το προφίλ της Γερμανίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2018 23:27
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Έκανε επίδειξη δύναμης στο περασμένο Μουντιάλ και ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1990. Πολλοί θεώρησαν ότι η ήττα από την Γαλλία στα ημιτελικά του Euro 2016 σήμανε το τέλος εποχής για την ομάδα του Γιοάκιμ Λεβ, ωστόσο η «νασιοναλμανσάφτ» έδωσε την απάντηση της στο γήπεδο, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για το Μουντιάλ με 10x10 και ρεκόρ παραγωγικότητας (43 γκολ).

Όλα αυτά συμπεριλαμβανομένου και της κατάκτησης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι στην Ρωσία, όπου κατέβηκε με την δεύτερη ομάδα. Η πληθώρα επιλογών που έχει στα χέρια του ο Γιοάκιμ Λεβ είναι αξιοζήλευτη και η Γερμανία στοχεύει στο repeat, κάτι που έχει να συμβεί από τη Βραζιλία το 1962. Πάντως, το κλίμα χάλασε λίγες μέρες πριν το τουρνουά μετά τις φωτογραφίες του Ταγίπ Ερντογάν με τους Οζίλ και Γκουντογκάν (σ.σ. τουρκικής καταγωγής). Ο δεύτερος μάλιστα υπέγραψε φανέλα γράφοντας: «με μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρό μου» και αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο στο τελευταίο φιλικό στο Λεβερκούζεν, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι την Μέρκελ.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Γερμανίας
Έχει συμμετάσχει στα 18 από τα 20 Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν διεξαχθεί, μετρώντας τέσσερις κατακτήσεις (μόνο η Βραζιλία έχει περισσότερες), ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς και πέντε παρουσίες στα ημιτελικά.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό το 1934 όπου έφτασε ως τα ημιτελικά, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1 από την Τσεχοσλοβακία. Είκοσι χρόνια μετά (1954) κατέκτησε -ως Δυτική Γερμανία- το πρώτο της τρόπαιο στο θεσμό, στο αποκαλούμενο «θαύμα της Βέρνης». Παρότι βρέθηκε με 0-2 στο 8’, κέρδισε με 3-2 την πανίσχυρη Ουγγαρία των Πούσκας, Κότσις, Τσίμπορ, που ήταν αήττητη από το 1949. Βέβαια, η νίκη της έχει επισκιαστεί με κατηγορίες ότι οι Γερμανοί παίκτες είχαν κάνει χρήση μεθαμφεταμινών.

Το 1966 έφτασε κοντά στο δεύτερο τρόπαιο, ωστόσο «λύγισε» στην παράταση από την οικοδέσποινα Αγγλία (2-4), σ’ έναν τελικό που έμεινε στην ιστορία για το γκολ του Τζεφ Χαρστ που σύμφωνα με τα «πάντσερ» δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή. Ωστόσο το 1974, με παίκτες όπως Μπεκενμπαουερ, Μπράιτνερ και Μίλερ, ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου μέσα στο Μόναχο, επικρατώντας με 2-1 της Ολλανδίας του Κρόιφ.

Μετά από δύο χαμένους τελικούς, το 82’ από την Ιταλία του Ρόσι (1-3) και το 86’ από την Αργεντινή του Μαραντόνα (2-3), επέστρεψε για τρίτη φορά στην κορυφή (1990) όπου με προπονητή τον Μπέκενμπάουερ, πήρε εκδίκηση από τους Αργεντινούς (1-0).

Το 2002 «λύγισε» στον τελικό από την Βραζιλία του Ρονάλντο (0-2), ενώ τέσσερα χρόνια μετά δεν κατάφερε ως διοργανώτρια να φτάσει στον τελικό, σταματώντας στα ημιτελικά από την Ιταλία (0-2). Το 4ο αστέρι ράφτηκε το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας. Αφού διέλυσε με το ιστορικό 7-1 τους οικοδεσπότες στα ημιτελικά, κέρδισε με 1-0 την Αργεντινή στην παράταση και επέστρεψε στην κορυφή.

Πως προκρίθηκε:


Με 10 νίκες σε ισάριθμα ματς, πέρασε πανηγυρικά στα τελικά του Μουντιάλ σε όμιλο με Β. Ιρλανδία, Τσεχία, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν και Σαν Μαρίνο.

Έκανε ασύλληπτο ρεκόρ, πετυχαίνοντας 43 γκολ στα 10 παιχνίδια, ενώ δέχτηκε μόλις 4. Τερμάτισε στο +11 από την 2η Β. Ιρλανδία, την οποία κέρδισε με 2-0 εντός και 3-1 εκτός. Πέτυχε συνολικά 9 γκολ κόντρα στην Νορβηγία (6-0 εντός, 3-0 εκτός) και 5 κόντρα στην Τσεχία (3-0 εντός, 2-1 εκτός).

Αντίθετα, η εικόνα της στα φιλικά είναι προβληματική, σημειώνοντας αρνητικό σερί πέντε αγώνων χωρίς νίκη (Δανία 1-1, Αγγλία 0-0, Γαλλία 2-2, Ισπανία 1-1, Βραζιλία 0-1, Αυστρία 1-2). Αυτό έσπασε στο τελευταίο της φιλικό κόντρα στην Σαουδική Αραβία (2-1), όπου όμως δεν ικανοποίησε με την εμφάνιση της.

Προπονητής: Γιόακιμ Λεβ (58 ετών)


Το προφίλ της Γερμανίας
Συμπληρώνει δεκατέσσερα χρόνια στον πάγκο της Εθνική Γερμανίας (τα πρώτα δύο ως βοηθός του Κλίνσμαν), με μεγαλύτερο του επίτευγμα την κατάκτηση του Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας. Πέρα από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, έχει οδηγήσει τα «πάντσερ» στον τελικό του Euro 2008 και σε τρεις ημιτελικούς, στο Μουντιάλ του 2010 και στα Euro 2012 & 2016.

Το καλοκαίρι συζητήθηκε η απόφαση του να κατέβει στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών με τη δεύτερη ομάδα, ωστόσο δικαιώθηκε πανηγυρικά, με την «νασιοναλμανσάφτ» να κατακτά το τρόπαιο στα γήπεδα της Ρωσίας. Πριν περίπου ένα μήνα, ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Έφτιαξε το όνομα του στην προπονητική με τη Στουτγκάρδη, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας το 1997 και ένα χρόνο μετά στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα στην Τουρκία, συνέχισε στην Αυστρία, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα με την Τιρόλ Ίνσμπρουκ.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Γερμανίας
Σταρ: Ο Τόνι Κρόος είναι ένας από τους καλύτερους μέσους της γενιάς του και παίκτης-«κλειδί» της Γερμανίας στην κατάκτηση του τροπαίου το 2014. Το φετινό καλοκαίρι έφτασε τα τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ με Μπάγερν και Ρεάλ και είναι ο μεγάλος αστέρας της ομάδας. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και ο Μανουέλ Νόιερ, ο οποίος παρότι ήταν τραυματίας όλη τη χρονιά, βρέθηκε κανονικά στην αποστολή και μένει να φανεί αν θα αποτελέσει τον βασικό γκολκίπερ της «νασιοναλμανσάφτ» αντί του Τερ-Στέγκεν.

Πολύτιμοι: Ο 22χρονος επιθετικός Τίμο Βέρνερ προέρχεται από εξαιρετικές χρονιές με τη Λειψία και αποτελεί τον βασικό επιθετικό της Γερμανίας, μετρώντας ήδη 8 γκολ σε 14 συμμετοχές με το εθνόσημο. Ο μεγάλος άτυχος του 2014, Μάρκο Ρόις αναμένεται να πάρει θέση βασικού μαζί με Μίλερ (μετράει 10 γκολ σε Μουντιάλ) και Οζίλ, ενώ στον άξονα ξεχωρίζουν οι λύσεις των Κεντίρα, Γκουντογκάν και Γκορέτσκα. Το αμυντικό δίδυμο της Μπάγερν, Χούμελς-Μπόατενγκ θα βρεθεί μαζί και στην Εθνική, με τον τελευταίο πάντως να προέρχεται από τραυματισμό.

Απουσίες: Η απόφαση του Λεβ να αφήσει εκτός 23αδας τον Λερόι Σανέ προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αφού ο 22χρονος εξτρέμ πραγματοποίησε τρομερή χρονιά με την Μάντσεστερ Σίτι (14 γκολ, 19 ασίστ σε 49 παιχνίδια) και αναδείχθηκε κορυφαίος νεαρός παίκτης στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Εκτός έμεινε και ο Σάντρο Βάγκνερ (πρώτος σκόρερ των προκριματικών μαζί με τον Μίλερ), ο οποίος όταν έμαθε την είδηση ξέσπασε στην προπόνηση της Μπάγερν και αποσύρθηκε από την Εθνική. Δεν βρήκαν θέση ούτε οι Λένο, Μουστάφι, Τσαν, Πέτερσεν και ο «χρυσός» σκόρερ στον τελικό του 2014, Γκέτσε.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να υπερασπιστεί το στέμμα της και να γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Βραζιλία το 1962 που κάνει το back-to-back. Η «νασιοναλμανσάφτ» έκανε θραύση στα προκριματικά και θεωρείται δίκαια ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, διαθέτοντας εμπειρία, ομοιογένεια, ποιότητα και βαθύ ρόστερ.

Τα «πάντσερ» προβλημάτισαν με την εικόνα τους στα τελευταία φιλικά, τα οποία όμως ποτέ δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα. Σε όμιλο με Μεξικό, Σουηδία και Ν. Κορέα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές δύσκολα θα συναντήσουν πρόβλημα για την πρωτιά και έτσι θα δοθεί επιπλέον χρόνος στον Λεβ να διορθώσει τις όποιες «ανορθογραφίες». Το θέμα που προέκυψε με τους Οζίλ-Γκουντογάν και τη φωτογραφία με τον Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» στο στρατόπεδο της ομάδας αλλά δύσκολα θα την επηρεάσει. Ο δρόμος της για τα ημιτελικά είναι «ορθάνοικτος», καθώς στους «8» θα πέσει στη χειρότερη με μία εκ των Αγγλίας, Βελγίου ή Κολομβίας, ενώ αν φτάσει στα ημιτελικά θα συναντηθεί πιθανότατα με Ισπανία ή Αργεντινή.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Κέβιν Τραπ (Παρί Σεν Ζερμέν).

Αμυντικοί: Ζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν Μονάχου), Ματίας Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Χέκτορ (Κολωνία), Ματς Χούμελς (Μπάγερν Μονάχου), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου), Μάρβιν Πλάτενχαρτ (Χέρτα Βερολίνου), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Τσέλσι), Νίκλας Ζίλε (Μπάγερν Μονάχου).

Μέσοι: Γιούλιαν Μπραντ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι), Σάμι Κεντίρα (Γιουβέντους), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Μεζούτ Οζίλ (Άρσεναλ), Σεμπάστιαν Ρούντι (Μπάγερν Μονάχου), Λέον Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Γιούλιαν Ντράξλερ (Παρί Σεν Ζερμέν).

Επιθετικοί: Μάριο Γκόμεζ (Στουτγκάρδη), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκο Ρόις (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Τίμο Βέρνερ (Λειψία)

Το πρόγραμμα:


17 Ιουνίου: Γερμανία – Μεξικό

23 Ιουνίου: Γερμανία – Σουηδία

27 Ιουνίου: Γερμανία – Ν. Κορέα

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.