Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Δανίας

Το προφίλ της Δανίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
9/6/2018 16:56
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Ο αποκλεισμός από την Αλβανία στα προκριματικά του Euro 2016 έφερε ριζικές αλλαγές στο στρατόπεδο της Δανίας. Ο Μόρτεν Όλσεν αποτέλεσε παρελθόν μετά από 15 χρόνια και το ρίσκο με την πρόσληψη του Άγκε Χαρέιντε δικαίωσε την Ομοσπονδία. Όντας αήττητοι από τον Οκτώβριο του 2016, οι Σκανδιναβοί διέλυσαν με 5-1 την Ιρλανδία στα μπαράζ και «σφράγισαν» με εμφατικό τρόπο το εισιτήριο για Ρωσία.

Με ηγέτη τον μεσοεπιθετικό της Τότεναμ, Κρίστιαν Έρικσεν (11 γκολ σε 12 ματς στα προκριματικά), οι Δανοί αποτελούν μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη, σημεώνοντας άνοδο 34 θέσεων στη βαθμολογία της FIFA από τις αρχές του 2017 (πλέον 12οι). Το ρόστερ των Σκανδιναβών δεν είναι αψεγάδιαστο αλλά ο Χαρέιντε ξέρει να καμουφλάρει τις ελλείψεις και να παίρνει το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Δανίας
Αυτή είναι η 5η παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ και πρώτη μετά το 2010, τη μοναδική φορά που δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων. Κορυφαία της στιγμή η πορεία της ως τα προημιτελικά το 1998.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1986, όπου σημείωσε τρεις νίκες στον όμιλο του θανάτου με Δ. Γερμανία, Ουρουγουάη και Σκωτία. Αφού κέρδισε με 1-0 τους Σκωτσέζους του Άλεξ Φέργκιουσον, διέλυσε με 6-1 την Ουρουγουάη και «σφράγισε» την πρωτιά με νίκη (2-0) επί της Δ. Γερμανίας. Ωστόσο η παρέα του Μίκαελ Λάουντρουπ προσγειώθηκε απότομα στους «16», γνωρίζοντας βαρύτατο αποκλεισμό με 5-1 από την Ισπανία του Μπουτραγκένιο, ο οποίος πέτυχε καρέ τερμάτων.

Επέστρεψε σε Μουντιάλ το 1998, φτάνοντας μια «ανάσα» από την πρόκριση στα ημιτελικά. Τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με την οικοδέσποινα Γαλλία, την Ν. Αφρική και την Σ. Αραβία κι αφού διέλυσε με 4-1 την Νιγηρία στους «16», διασταύρωσε τα ξίφη της με την Βραζιλία. Σ’ έναν συγκλονιστικό προημιτελικό, οι Σκανδιναβοί προηγήθηκαν στο σκορ αλλά «λύγισαν» με 3-2 από την «Σελεσάο», που είχε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο (2 γκολ).

Στο Μουντιάλ του 2002 τερμάτισε πρώτη στον όμιλο αλλά στους «16» γνώρισε βαριά ήττα από την Αγγλία (0-3), ενώ στην τελευταία της συμμετοχή το 2010, δεν πέρασε τη φάση των ομίλων, χάνοντας την πρόκριση από την Ιαπωνία.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Πολωνία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αρμενία και Καζακστάν και πήρε την πρόκριση σε μπαράζ με την Ιρλανδία.

Με έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες (20-8 τέρματα) συγκέντρωσε 20 βαθμούς, τερματίζοντας στο -5 από την πρωτοπόρο Πολωνία και στο +4 από το 3ο Μαυροβούνιο. Οι δύο «κολλητές» ήττες στο ξεκίνημα από Πολωνία (2-3 εκτός) και Μαυροβούνιο (0-1 εντός) προκάλεσαν σοβαρούς τριγμούς, ωστόσο οι Σκανδιναβοί απάντησαν με αήττητο 7 αγώνων και τερμάτισαν πίσω από τους Πολωνούς, τους οποίους διέλυσαν με 4-0 στην Κοπεγχάγη.

Στα μπαράζ κληρώθηκε με την Ιρλανδία, την οποία ισοπέδωσε με 5-1 στο Δουβλίνο (0-0 το πρώτο ματς) και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας.

Προπονητής: Άγκε Χαρέιντε (64 ετών)


Το προφίλ της Δανίας
Αντικατέστησε τον επί 15 χρόνια προπονητή, Μόρτεν Όλσεν μετά την αποτυχία της ομάδας στα προκριματικά του Euro 2016 και προχώρησε σε μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Εθνικής. Μέχρι στιγμής θεωρείται απόλυτα επιτυχημένος, οδηγώντας την Δανία στα μπαράζ και μάλιστα παρουσιάζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο σε αρκετά παιχνίδια.

Η απόφαση της Ομοσπονδίας να του δώσει τα ηνία της Δανίας χαρακτηρίστηκε ως κίνηση μεγάλου ρίσκου, ωστόσο ο Νορβηγός αντιμετώπισε με ηρεμία την αρνητική κριτική μετά τις δύο «κολλητές» ήττες στο ξεκίνημα των προκριματικών και δικαιώθηκε.

Έχει περάσει όλη την προπονητική του καριέρα στην Σκανδιναβία, ενώ διατέλεσε για πέντε χρόνια (2003-08) προπονητής της Εθνικής Νορβηγίας, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Είναι ο μόνος τεχνικός που έχει κερδίσει πρωτάθλημα σε Νορβηγία-Σουηδία-Δανία, με τελευταία του επιτυχία το πρωτάθλημα με την Μάλμε το 2014.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Δανίας
Σταρ: Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης της ομάδας. Με 11 γκολ σε 12 ματς στην προκριματική φάση, συμπεριλαμβανομένου το χατ-τρικ στο μπαράζ με την Ιρλανδία, ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ είναι ο κύριος υπεύθυνος που η Δανία βρίσκεται στο Μουντιάλ. Ο ίδιος έφτιαξε τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ (41) στα προκριματικά.

Πολύτιμοι: Τα χνάρια του πατέρα του ακολουθεί ο Κάσπερ Σμάιχελ, ο οποίος είναι αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια της Δανίας. Ο εξτρέμ της Θέλτα, Πιόνε Σίστο (καταγωγή από Ουγκάντα) προέρχεται από πολύ καλή σεζόν στην Ισπανία και έχει καθιερωθεί στο αριστερό άκρο, όντας εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια. Στην άμυνα ο Χαρέιντε δεν «σπάει» το δίδυμο Κίαερ-Μπιέλαντ παρά την παρουσία του στόπερ της Τσέλσι, Αντρέας Κρίστενσεν, τον οποίο μπορεί να δούμε ως αμυντικό χαφ αντί του ντεφορμέ Γουίλιαμ Κβιστ.

Απουσίες: Ο καλτ θρύλος Νίκλας «Λόρδος» Μπέντνερ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα που είχε στη βουβωνική χώρα και έμεινε εκτός. Ο επιθετικός της Ρόζενμποργκ είχε επιστρέψει στην Εθνική μετά από περίπου δύο χρόνια απουσίας και μάλιστα είχε σκοράρει στο 5-1 με την Ιρλανδία στα μπαράζ. Εκτός και ο μέσος της Σαουθάμπτον, Πιερ Εμίλ Χόιμπιεργκ ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα του δανικού ποδοσφαίρου, κάνοντας ντεμπούτο σε ηλικία 18 ετών με τη φανέλα της Μπάγερν. Ωστόσο έκτοτε χρόνια η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα και έτσι «κόπηκε» από την αποστολή για τη Ρωσία.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να βρεθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά μετά το 2002. Η ομάδα του Άγκε Χαρέιντε αγνοεί την ήττα από τον Οκτώβριο του 2016 και πηγαίνει στη Ρωσία με τη ψυχολογία στα ύψη, όντας 12η στην Παγκόσμια κατάταξη! Όλα δείχνουν ότι θα παλέψει με το Περού για την 2η θέση του ομίλου και έτσι το μεταξύ τους παιχνίδι στην πρεμιέρα έχει χαρακτήρα τελικού.

Η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Έρικσεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο, αφού ο άσος της Τότεναμ είναι ο μοναδικός καλός δημιουργός στην ομάδα αλλά και αυτός που τραβάει το «κουπί» στο σκοράρισμα. Ο βασικός φορ, Νικολάι Γιόργκενσεν κινήθηκε σε ρηχά νερά στην προκριματική φάση, ενώ οι Σκανδιναβοί στερούνται αξιόλογων λύσεων και στα μπακ. Κάτι παραπάνω από τη φάση των «16» θα χαρακτηριστεί κατόρθωμα για τους Σκανδιναβούς, που πάντως είναι ικανοί για την πρόκριση από τον 3ο όμιλο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Γιόνας Λεσλ (Χάντερσφιλντ), Φρέντερικ Ρόνοβ (Μπρόντμπι)

Αμυντικοί: Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Χένρκ Ντάλσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Γιανίκ Βέστεργκααρντ (Γκλάντμπαχ), Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Ουντινέζε), Γιόνας Κνούντσεν (Ίπσουιτς), Ματίας Γιόργκενσεν (Χάντερσφιλντ), Σίμον Κιερ (Σεβίλλη)

Μέσοι: Κρίστιαν Έρικσεν (Τότεναμ), Λάσε Σένε (Άγιαξ), Λούκας Λεράγκερ (Μπορντό), Μίκαελ Κρον-Ντέλι (Λα Κορούνια), Τόμας Ντιλέινι (Βέρντερ Βρέμης), Βίλιαμ Κβιστ (Κοπεγχάγη), Πιόνε Σίστο (Θέλτα)

Επιθετικοί: Αντρέας Κορνέλιους (Αταλάντα), Μάρτιν Μπρεϊθκουέιτ (Μπορντό), Νικολάι Γιόργκενσεν (Φέγενορντ), Βίκτορ Φίσερ (Κοπεγχάγη), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Άγιαξ)

Το πρόγραμμα:


16 Ιουνίου: Δανία – Περού, Σαράνσκ

21 Ιουνίου: Δανία – Αυστραλία, Σαμάρα

26 Ιουνίου: Δανία – Γαλλία, Μόσχα

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.