Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Τυνησίας

Το προφίλ της Τυνησίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
13/6/2018 18:34
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Μετά από 12 χρόνια απουσίας, η Τυνησία επέστρεψε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ύστερα από μια περιπετειώδη προκριματική φάση που την βρήκε με δύο διαφορετικούς προπονητές και την ίδια να πανηγυρίζει την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική. Έχει κάνει μεγάλα άλματα τα τελευταία χρόνια και πηγαίνει στη Ρωσία ως 21η θέση στη κατάταξης της FIFA, την υψηλότερη από τις ομάδες της Αφρικής.

Ο Ναμπίλ Μααλούλ αντικατέστησε τον Χένρικ Κάσπερτσακ μετά τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και με αήττητο σερί οδήγησε τους «αετούς της Καρχηδόνας» στο Μουντιάλ. Βασίζεται κυρίως σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και στη Γαλλία, ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίζει στον σταρ της ομάδας, Γιουσέφ Εμσακνί λόγω τραυματισμού. Τους τελευταίους μήνες έγινε ανακάτεμα στην 11αδα, αφού αρκετοί παίκτες με διπλή υπηκοότητα (γαλλική και τυνησιακή) κλήθηκαν για πρώτη φορά στην Εθνική λόγω Μουντιάλ.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Τυνησίας
Έχει δώσει το «παρών» σε τέσσερα Μουντιάλ, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να περάσει τη φάση των ομίλων, μετρώντας μόλις 1 νίκη σε 12 παιχνίδια.

Η νίκη αυτή ήρθε στο πρώτο της παιχνίδι στο θεσμό, στη διοργάνωση του 1978, επικρατώντας με 3-1 του Μεξικού και μάλιστα με ανατροπή. Αυτό ήταν το πρώτο τρίποντο αφρικανικής ομάδας σε Μουντιάλ. Στο επόμενο παιχνίδι «λύγισε με 1-0 από την ισχυρή Πολωνία, ωστόσο αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι, κρατώντας στο 0-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Δ. Γερμανία.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να εμφανιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη διοργάνωση του 1998 τερμάτισε τελευταία σε δύσκολο όμιλο με Αγγλία, Κολομβία και Ρουμανία. Δύο ήττες από Άγγλους (0-2) και Κολομβιανούς (0-1) την έθεσαν εκτός συνέχειας και το μόνο που κατάφερε ήταν η ισοπαλία (1-1) με την Ρουμανία του Χάτζι.

Μια ισοπαλία και δύο ήττες ήταν ο απολογισμός της και στα επόμενα δύο Μουντιάλ που συμμετείχε. Το 2002 έχασε από Ρωσία (0-2) και Ιαπωνία (0-2) αλλά απέσπασε ισοπαλία με το Βέλγιο (1-1), ενώ το 2006 ηττήθηκε από Ισπανία (1-3) και Ουκρανία (0-1) και μοιράστηκε το βαθμό με την Σαουδική Αραβία (2-2).

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Λ.Δ του Κονγκό, Λιβύη και Γουϊνέα, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο την τελευταία αγωνιστική με +1 από τη δεύτερη θέση.

4 νίκες και 2 ισοπαλίες (11-4 τέρματα) ο απολογισμός της. Ξεκίνησε με τρεις νίκες κόντρα σε Γουϊνέα (2-0 εντός), Λιβύη (1-0 εκτός) και Λ.Δ του Κονγκό (2-1 εντός), ενώ στη ρεβάνς με το Κονγκό, απέσπασε ισοπαλία 2-2, παρότι βρέθηκε να χάνει με 2-0.

Την προτελευταία αγωνιστική διέλυσε με 4-1 την Γουϊνέα εκτός έδρας και χρειάζονταν ένα βαθμό την τελευταία αγωνιστική για να «σφραγίσει» το εισιτήριο. Το 0-0 με τη Λιβύη εντός έδρας ήταν αρκετό ώστε να τερματίσει στο +1 από τη Λ. Δ. του Κονγκό.

Προπονητής: Ναμπίλ Μααλούλ (55 ετών)


Το προφίλ της Τυνησίας
Ανέλαβε την Τυνησία τον Απρίλιο του 2017, αντικαθιστώντας τον Πολωνό Χένρικ Κάσπερτσακ, και την οδήγησε στο Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια. Έτσι πήρε το… αίμα του πίσω για την αποτυχία του με την ίδια ομάδα στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ήταν βοηθός προπονητή της «χρυσής» ομάδας που κατέκτησε το Κόπα Άφρικα το 2004 αλλά και αυτής που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2006. Μετράει 74 συμμετοχές ως παίκτης με την Εθνική Τυνησίας, ενώ αυτό είναι το πρώτο του Μουντιάλ ως πρώτος προπονητής. Ο 55χρονος βελτίωσε το κλίμα στα αποδυτήρια ενώ ήταν αήττητος στον πάγκο μέχρι το τελευταίο φιλικό με την Ισπανία (0-1).

Πριν αναλάβει την Τυνησία, ήταν προπονητής στο Κουβέιτ, το οποίο καθοδήγησε στο Ασιατικό Κύπελλο του 2015, ενώ σε διασυλλογικό επίπεδο οδήγησε την ΕΣ Τυνίς στο ιστορικό τρεμπλ του 2011 (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Αφρικανικό Τσάμπιονς Λιγκ).

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Τυνησίας
Σταρ: Ο μεσοεπιθετικός της Ρεν, Γουαμπί Καζρί προέρχεται από πολύ καλή σεζόν στο Σαμπιονά (11 γκολ, 4 ασίστ) και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή της Τυνησίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με την Τυνησία να στερείται ενός ποιοτικού σέντερ φορ, το πιο πιθανό είναι να τον δούμε ως «ψευτοεννιάρι», ωστόσο ο ίδιος ταλαιπωρείται από τραυματισμό και είναι αμφίβολος για την πρεμιέρα με την Αγγλία.

Πολύτιμοι: Ναΐμ Σλιτί και Ανίς Μπαντρί δίνουν πολύτιμες επιθετικές βοήθειες στον Καζρί, ενώ στον άξονα δεσπόζει η παρουσία του Ελιέ Σκιρί. Ο μέσος της Μονπελιέ αποφάσισε να ενισχύσει την Τυνησία τον Μάρτιο (σ.σ. περίμενε την Εθνική Γαλλίας) και από τα πρώτα φιλικά φάνηκε η ποιότητα του στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Μαζί με τον Σασί απαρτίζουν ένα δίδυμο με ατελείωτα τρεξίματα. Στην άμυνα ξεχωρίζουν οι δύο μπακ, Αλί Μααλούλ και Ντιλάν Μπρον, που βοηθούν αρκετά στην επίθεση.

Απουσίες: Ο αστέρας της ομάδας, Γιουσέφ Εμσακνί έπαθε ζημιά στους χιαστούς τον Απρίλιο και θα χάσει το Μουντιάλ. «Η Τυνησία χωρίς τον Εμσακνί είναι σαν την Αργεντινή χωρίς τον Μέσι» δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας για τον 27χρονο μεσοεπιθετικό, ο οποίος είχε 25 γκολ και 15 ασίστ σε 24 ματς στο Κατάρ, ενώ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας στα προκριματικά. Εκτός έμεινε και ο έμπειρος αμυντικός Αϊμέν Αμπντενούρ πληρώνοντας την αποκαρδιωτική σεζόν με την Μαρσέιγ, όπως και ο επιθετικός Γιασίν Κενίσι λόγω τραυματισμού. Τη λύση στη θέση του σέντερ φορ μπορούσε να δώσει ο έμπειρος Χαμντί Χαρμπαουί, ο οποίος είχε 22 γκολ τη φετινή σεζόν στο Βέλγιο με τη Ζούλτε Βάρεγκεμ, αλλά δεν κλήθηκε, πληρώνοντας παλιότερες δηλώσεις του κατά της Ομοσπονδίας της χώρας.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να πραγματοποιήσει αξιοπρεπείς εμφανίσεις και να αποκομίσει πλούσιες εμπειρίες. Η κλήρωση δεν της έκανε το χατίρι αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο με Βέλγιο και Αγγλία και θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλο σοκ στη διοργάνωση για να βρεθεί στους «16».

Οι «αετοί της Καρχηδόνας» δεν στάθηκαν τυχεροί ούτε στο κομμάτι των τραυματισμών, αφού ο αστέρας τους, Γιουσέφ Εμσακνί θα χάσει το τουρνουά λόγω τραυματισμού ενώ ο δεύτερος καλύτερος τους παίκτης (Καζρί) είναι αμφίβολος για την πρεμιέρα με την Αγγλία. Παρά τις σημαντικές απουσίες, οι Τυνήσιοι έδειξαν στα φιλικά με Πορτογαλία (2-2) και Ισπανία (0-1) ότι αποτελούν μια σκληροτράχηλη ομάδα που ασκεί ασφυχτικό πρέσινγκ και ακόμα και αν χάσει, «βγάζει το λάδι» στους αντιπάλους της. Οι Αφρικανοί θα επιχειρήσουν να κάνουν τη ζημιά στους Άγγλους στο ματς της 1ης αγωνιστικής και να βάλουν φωτιά στον όμιλο. Αν τα καταφέρουν, όλα είναι πιθανά… Το πιθανότερο σενάριο πάντως τη θέλει να παίζει ένα αδιάφορο ματς με τον Παναμά την τελευταία αγωνιστική.

Τερματοφύλακες: Φαρούκ Μπεν Μουστάφα (Αλ Σαμπάμπ), Μόες Χασέν (Σατορού), Αϊμέν Μαχλούθι (Αλ Μπάτεν).

Αμυντικοί: Ραμί Μπεντούι (Ετουάλ Σαχέλ), Γιόχαν Μπεναλουάνε (Λέστερ), Σίαμ Μπεν Γιούσεφ (Κασίμπασα), Ντίλαν Μπροντ (Γάνδη), Ουσάμα Χαντάντι (Ντιζόν), Αλί Μααλούλ (Αλ Αχλί), Γιασίν Μεριά (Σφαξιέν), Χαμντί Ναγκές (Ζάμαλεκ).

Μέσοι: Μοχάμεντ Αμίν Μπεν Αμόρ (Αλ Αχλί), Γκαϊλέν Τσααλί (Εσπεράνς), Αχμέντ Χαλίλ (Κλαμπ Αφρικέν), Σαϊφεντίν Χαούι (Τρουά), Φεριάνι Σασί (Αλ Νασρ), Ελίς Σκίρι (Μονπελιέ).

Επιθετικοί: Φακχρεντίν Μπεν Γιούσεφ (Αλ Ιτιχάντ), Σαμπέρ Χαλίφα (Κλαμπ Αφρικέν), Βαχμπί Καζρί (Ρεν), Ανίς Μπαντρί (Εσπεράνς), Μπασέμ Σραρφί (Νις), Ναίμ Σλίτι (Ντιζόν)

Το πρόγραμμα:


18 Ιουνίου: Τυνησία - Αγγλία, Βόλγκογκραντ

23 Ιουνίου: Τυνησία - Βέλγιο, Μόσχα

28 Ιουνίου: Τυνησία - Παναμάς, Σαράνσκ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.