Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Μαρόκου

Το προφίλ του Μαρόκου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
8/6/2018 14:48
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Μια εικοσαετία μετά την τελευταία του συμμετοχή σε Μουντιάλ, το Μαρόκο δίνει ξανά το «παρών» σε μεγάλο ραντεβού, εξαργυρώνοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στην προκριματική φάση. Τα «λιοντάρια του Άτλα», με όπλο τη συμπαγή τους άμυνα (δεν δέχτηκαν ούτε γκολ στα προκριματικά), θα κυνηγήσουν την έκπληξη ξέροντας ότι δεν θα έχουν εύκολο έργο σε όμιλο με Ισπανία και Πορτογαλία.

Το ρόστερ είναι γεμάτο ταλέντα και παίκτες με παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ στον πάγκο βρίσκεται ο Ερβέ Ρενάρ, ένας από τους πιο επιτυχημένους τεχνικούς στην Αφρική, έχοντας κατακτήσει το Κόπα Άφρικα με δύο διαφορετικές ομάδες.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Μαρόκου
Αυτή θα είναι η 5η του παρουσία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (μόνο το Καμερούν και η Νιγηρία μετρούν περισσότερες συμμετοχές), έχοντας να επιδείξει μια πρόκριση στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Μάλιστα, είναι η πρώτη χρονικά ομάδα της Αφρικής που προκρίθηκε στα νοκ-άουτ.

Πήρε το «βάφτισμα» του πυρός στο Μουντιάλ του 1970, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με συγκομιδή ενός βαθμού. Έδειξε τα δόντια του στην πρεμιέρα με την πανίσχυρη Δ. Γερμανία, ωστόσο «λύγισε» λίγο πριν το φινάλε (1-2). Λίγες μέρες μετά ηττήθηκε με το βαρύ 3-0 από το Περού του Κουμπίγιας και έκλεισε τις υποχρεώσεις του, αποσπώντας ισοπαλία με την Βουλγαρία (1-1).

Επέστρεψε σε Μουντιάλ το 1986 στο Μεξικό, όπου τερμάτισε πρώτο σε όμιλο με Αγγλία, Πολωνία και Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι κέρδισε μόνο τους Ίβηρες. Οι Μεξικανοί χαρακτήρισαν το γκρουπ «όμιλο του ύπνου» επειδή όλες οι ομάδες είχαν από μόλις μία νίκη. Στη φάση των «16» υπέκυψε στην Δυτική Γερμανία και το τέρμα του Λόταρ Ματέους στο 87ο λεπτό της συνάντησης (0-1).

Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 είχε την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, γνωρίζοντας τρεις ήττες, ενώ στην τελευταία του παρουσία το 1998 έχασε στο… τσακ την πρόκριση από την Νορβηγία, αφού την τελευταία αγωνιστική οι Σκανδιναβοί κέρδισαν με επική ανατροπή την Βραζιλία και της πήραν το εισιτήριο με διαφορά ενός βαθμού.

Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:


Τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε δύσκολο όμιλο με Ακτή Ελεφαντοστού, Γκαμπόν και Μάλι και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τα τελικά της Ρωσίας. Το πιο εντυπωσιακό δεν είναι το αήττητο (3-3-0) αλλά το γεγονός ότι δεν δέχτηκε ούτε ένα γκολ στη φάση των ομίλων (11-0).

Αφού προσπέρασε το εμπόδιο της Ισημερινής Γουϊνέας στον 1ο γύρο, ξεκίνησε τη φάση ομίλων με δύο ισοπαλίες κόντρα σε Γκαμπόν (0-0 εκτός) και Ακτή Ελεφαντοστού (0-0 εντός). Ακολούθησε η εμφατική εντός έδρας νίκη με 6-0 κόντρα στο Μάλι, ενώ κέρδισε με 3-0 τη Γκαμπόν του Ομπαμεγιάνγκ.

«Σφράγισε» με εντυπωσιακό τρόπο την πρόκριση, αφού την τελευταία αγωνιστική κέρδισε με 2-0 στην Ακτή Ελεφαντοστού και την άφησε εκτός Μουντιάλ, τερματίζοντας στο +4 από την 2η θέση.

Προπονητής: Ερβέ Ρενάρ (49 ετών)


Το προφίλ του Μαρόκου
Ανέλαβε την Εθνική Μαρόκου τον Φεβρουάριο του 2016 και κατάφερε να οδηγήσει τα «λιοντάρια του Άτλα» σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Παράλληλα, έφτασε με τους Μαροκινούς ως τα προημιτελικά του Κόπα Άφρικα (σ.σ. έχασαν στο φινάλε από την Αίγυπτο), κάτι που είχε να συμβεί από το 2004.

Ο Γάλλος τεχνικός δεν έχει κάνει τίποτα σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην αφρικανική Ήπειρο, έχοντας κατακτήσει το Κόπα Άφρικα τόσο με τη Ζάμπια (2012) όσο και με την Ακτή Ελεφαντοστού (2015).

Στον 49χρονο πιστώνεται το γεγονός ότι έχει ανυψώσει το ομαδικό πνεύμα του Μαρόκου, παρουσιάζοντας μια ομάδα με ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση και δίψα για τη νίκη. «Γρανιτένια» άμυνα, ομαδικότητα και σωστά μοιρασμένοι ρόλοι είναι τα στοιχεία της επιτυχίας αυτής της ομάδας. Πάντως, τον Μάρτιο «τσαλακώθηκε» το προφίλ του, αφού κατηγορήθηκε από τον πρώην διεθνή, Μουχσίν Μουταουαλί ότι χρηματίζεται για να καλεί ορισμένους παίκτες στην Εθνική.

Το δυναμικό:


Το προφίλ του Μαρόκου
Σταρ: Ο αμυντικός της Γιουβέντους, Μεντχί Μπενάτια είναι ο ηγέτης του Μαρόκου και βασικός συντελεστής στο αμυντικό ρεκόρ των 6 clean sheet σε ισάριθμα ματς στην προκριματική φάση. Τα φώτα πέφτουν και στο δεκάρι της ομάδας, Χακίμ Ζιγέχ, ο οποίος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τον Άγιαξ και αποτελεί τον «μαέστρο» των Αφρικανών.

Πολύτιμοι: Ο έμπειρος Μπαρκ Μπουσουφά είναι το σημείο αναφοράς στον άξονα του Μαρόκου. Μαζί με τον Ελ Αχμάντι συνθέτουν ένα αξιόλογο δίδυμο στη μεσαία γραμμή, ενώ στα άκρα υπάρχουν οι Μπελχαντά, Άμραμπατ και ο 20χρονος Αρίτ, που ψηφίστηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στη φετινή Μπουντεσλίγκα, έχοντας 7 ασίστ με τη Σάλκε. Στους πολύτιμους συμπεριλαμβάνεται ο πορτιέρο Μουνίρ, ενώ πρέπει να γίνει αναφορά και στον 19χρονο μπακ της Ρεάλ, Χακίμι.

Απουσίες: Ο Σοφιάν Μπουφάλ αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες του Μαρόκου, ωστόσο δεν βρήκε θέση στην αποστολή για το Μουντιάλ, πληρώνοντας την προβληματική σεζόν με την Σαουθάμπτον. Στις απουσίες μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Μουνίρ Ελ Χαντάντι της Μπαρτσελόνα, ο οποίος δεν κατάφερε να αλλάξει την υπηκοότητα του και να παίξει με το Μαρόκο εξαιτίας της συμμετοχής του στην Εθνική Ισπανίας. Το CAS απέρριψε την προσφυγή του στις 14 Μαΐου.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να μπει σφήνα σε Ισπανία και Πορτογαλία και να προκριθεί στους «16» για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Οι εμφανίσεις στα προκριματικά δυνάμωσαν το ηθικό των «λιονταριών», που με τον Ρενάρ στον πάγκο αποτελούν μια σκληροτράχηλη ομάδα που ξέρει τι ζητά στο γήπεδο.

Παρά την κακή κλήρωση, οι προσδοκίες είναι μεγάλες και στο Μαρόκο υπάρχει η πεποίθηση ότι η ομάδα είναι ικανή να βρεθεί στα νοκ-άουτ. Εφόσον αποφύγει το στραβοπάτημα στην πρεμιέρα με το Ιράν, θα επιχειρήσει να κάνει τη ζημιά σε μια εκ των Πορτογαλία και Ισπανία. Στα αρνητικά η απουσία ενός σέντερ φορ πρώτης κλάσης, ενώ είναι ερωτηματικό πως θα αντιδράσει εάν δεχτεί πρώτο γκολ, μιας και δεν βρέθηκε ποτέ σε τέτοια συνθήκη στην προκριματική φάση. Πάντως στο φιλικό του Ιουνίου με την Σλοβακία τα πήγε περίφημα...

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μουνίρ ελ Κατζουί (Νουμάνθια), Γιασίν Μπουνού (Ζιρόνα), Αχμάντ Ρεντά Ταγκναουτί (Ιτιχάντ Τάντζερ)

Αμυντικοί: Μεχντί Μπενατιά (Γιουβέντους), Ρομέν Σαΐς (Γουλβς), Μανουέλ ντα Κόστα (Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ), Ναμπίλ Ντιράρ (Φενέρμπαχτσε), Ασράφ Χακιμί (Ρεάλ), Χαμζά Μεντίλ (Λιλ)

Μέσοι: Μπαρκ Μπουσουφά (Αλ Τζαζίρα), Καρίμ ελ Αχμαντί (Φέγενοορντ), Γιουσέφ Αΐτ Μπενασέρ (Καέν), Σοφιάν Αμραμπάτ (Φέγενοορντ), Γιουνές Μπελχαντά (Γαλατάσαραϊ), Φαϊσάλ Φαζρ (Χετάφε), Αμίν Χαρίτ (Σάλκε), Νορντίν Αμραμπάτ (Λεγανές), Μεχντί Καρσελά (Σταντάρ Λιέγης), Χακίμ Ζιγέχ (Άγιαξ),

Επιθετικοί: Γιουσέφ εν Νεσιρί (Μάλαγα), Καλίντ Μπουταΐμπ (Μαλάτιασπορ), Αζίζ Μπουχαντούζ (Ζανκτ Πάουλι), Αγιούμπ ελ Κααμπί (Ρενεσάνσ Μπερκάν)

Ο όμιλος:


Διαβάστε το προφίλ της Πορτογαλίας

Διαβάστε το προφίλ της Ισπανίας

Διαβάστε το προφίλ του Ιράν

Το πρόγραμμα:


15 Ιουνίου: Μαρόκο – Ιράν, Αγία Πετρούπολη

20 Ιουνίου: Μαρόκο – Πορτογαλία, Μόσχα

25 Ιουνίου: Μαρόκο – Ισπανία, Καλίνινγκραντ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.