Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Ελβετίας

Το προφίλ της Ελβετίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2018 16:38
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Παρότι σημείωσε 9 νίκες σε 10 ματς στα προκριματικά, χρειάστηκε τα μπαράζ και ένα πέναλτι-«φάντασμα» κόντρα στην Β. Ιρλανδία για να «σφραγίσει» το εισιτήριο για τo Μουντιάλ. Πιστή στο ραντεβού της με τα μεγάλα τουρνουά, έχει χάσει μόνο μια διοργάνωση τα τελευταία 14 χρόνια (Euro 2012), αλλά οι πορείες της σταματούν, στην καλύτερη, στη φάση των «16».

Οι Ελβετοί βάζουν τον πήχη ψηλά και στοχεύουν να βρεθούν στα προημιτελικά του θεσμού για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1954. Ωστόσο η κλήρωση δεν τους έκανε το χατίρι, αφού για να αποφύγουν την Γερμανία στους «16» θα πρέπει να τερματίσουν πάνω από την Βραζιλία. Εφόσον δεν βρεθεί λύση με το εύκολο γκολ που παραμένει το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας, τότε θα ζοριστούν ακόμα και για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Ελβετίας
Αυτή είναι η 11η συμμετοχή της σε τελική φάση Μουντιάλ και 4η συνεχόμενη. Μετράει τρεις παρουσίες στα προημιτελικά αλλά καμία μετά το 1954.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό το 1934 όπου έφτασε ως τα προημιτελικά, γνωρίζοντας την ήττα με 3-2 από την ισχυρή Τσεχοσλοβακία. Επανέλαβε το επίτευγμα της τέσσερα χρόνια μετά, αφήνοντας εκτός συνέχειας τη ναζιστική Γερμανία, η οποία είχε στη σύνθεση της αρκετούς αυστριακούς παίκτες της «wunderteam». Ωστόσο στους «8» «λύγισε» από την Ουγγαρία (0-2) και αποχαιρέτησε το τουρνουά.

Το 1954 ανέλαβε τη φιλοξενία του θεσμού και έφτασε ξανά στους «8» όπου ηττήθηκε με 7-5 από την Αυστρία. Τα 12 γκολ που σημειώθηκαν –παρά τους 40°C στη Λοζάννη- αποτελεί ρεκόρ παραγωγικότητας στο θεσμό. Έκτοτε, μετράει τρεις παρουσίες στη φάση των «16» και ισάριθμούς αποκλεισμούς.

Το 1994 ηττήθηκε με 3-0 από την Ισπανία στα νοκ-άουτ, ενώ το 2006 τερμάτισε πάνω από την Γαλλία στον όμιλο αλλά στους «16» αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ουκρανία (0-0 κ.δ & παρ.). Το 2010 αποτέλεσε την μόνη ομάδα που κέρδισε την πρωταθλήτρια Ισπανία, αλλά αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, ενώ το 2014 «λύγισε» στο 118’ από την Αργεντινή (0-1) στους «16».

Πως προκρίθηκε:


Έχασε στην ισοβαθμία με την Πορτογαλία την απευθείας πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ και έπαιξε μπαράζ με την Β. Ιρλανδία, παίρνοντας την πρόκριση με πέναλτι-«φάντασμα».

Εννέα νίκες και μια ήττα (23-7 τέρματα) ο απολογισμός της σε όμιλο με Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ν. Φερόε, Λετονία και Ανδόρα. Πήρε με το … καλημέρα κεφάλι στον όμιλο μετά το εντός έδρας 2-0 επί της Πορτογαλίας και ακολούθησαν άλλες οκτώ νίκες που την διατήρησαν στην κορυφή μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Έκανε το 2x2 κόντρα στην Ουγγαρία (5-2 εντός, 3-2 εκτός), αλλά εν τέλει έχασε την πρωτιά στην ισοβαθμία μετά την ήττα με 2-0 από την Πορτογαλία στη Λισαβόνα.

Στα μπαράζ κληρώθηκε με την Β. Ιρλανδία και λίγο έλειψε να πληρώσει το πρόβλημα στο σκοράρισμα, χάνοντας αρκετές κλασικές ευκαιρίες. Τελικά πήρε το εισιτήριο μ’ ένα ανύπαρκτο πέναλτι του Ροντρίγκες στο πρώτο ματς (0-0 εντός, 1-0 εκτός).

Προπονητής: Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς (54 ετών)


Το προφίλ της Ελβετίας
Αντικατέστησε τον Ότμαρ Χίτσφελντ μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας και αμφισβητήθηκε αρκετά από τις πρώτες ημέρες. Ωστόσο, διατήρησε την Ελβετία στην πορεία που είχε χαράξει ο προκάτοχος του και την οδήγησε τόσο στους «16» του Euro 2016 όσο και στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Παρότι γεννημένος στο Σαράγιεβο, γνωρίζει αρκετά καλά το ελβετικό ποδόσφαιρο, έχοντας περάσει αρκετά χρόνια στην χώρα ως παίκτης και προπονητής. Στις μεγάλες του διακρίσεις ήταν η άνοδος της Μπελινζόνα στην πρώτη κατηγορία το 2008, καθώς και η παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Ελβετίας εκείνης της χρονιάς, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Στη συνέχεια βρέθηκε για τρία χρόνια στον πάγκο της Γ. Μπόις και μετά από ένα σύντομο πέρασμα σε Σάμσουνσπορ και Σιόν, ανέλαβε την Λάτσιο, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2013.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Ελβετίας
Σταρ: Σε μια ομάδα που φημίζεται για την άμυνα της, ο Σέρνταν Σακίρι είναι ο παίκτης που σηκώνει πάνω του το παιχνίδι των Ελβετών στην επίθεση. Ο Ελβετός μοίρασε 5 ασίστ στα προκριματικά, ενώ δημιούργησε 34 ευκαιρίες για γκολ, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από τις 41 του Κριστιάν Έρικσεν. Ο ίδιος στοχεύει σε ένα καλό τουρνουά προκειμένου να πάρει καλή μεταγραφή μετά τον υποβιβασμό της Στόουκ. Το όνομα του έχει ακουστεί για την Λίβερπουλ.

Πολύτιμοι: Ο μέσος της Άρσεναλ, Γκρανίτ Τσάκα είναι ο «βράχος» στη μεσαία γραμμή της Ελβετίας, ωστόσο πρόσφατα αποκόμισε πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και είναι αμφίβολο σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί. Η παρουσία των Λιχτστάινερ και Ροντρίγκες την κάνουν αρκετά δυνατή στα «φτερά», ενώ στα στόπερ ξεχωρίζει το δίδυμο Σαρ-Ακάντζι. Κάτω από τα δοκάρια, ο Γιαν Σόμερ έχει καλύψει επάξια το κενό που άφησε η αποχώρηση του Ντιέγκο Μπενάλιο. Ερωτηματικό παραμένει η επίθεση. Ο Σεφέβοριτς δεν κατάφερε να καλύψει το κενό του Μήτρογλου στην Μπενφίκα, ενώ ο 21χρονος Εμπολό είχε μια μέτρια χρονιά με την Σάλκε μετά το σοβαρό τραυματισμό του την σεζόν 2016-17.

Απουσίες: Ο μεσοεπιθετικός της Βόλφσμπουργκ, Αντμίρ Μεχμέντι δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό στο μετατάρσιο και μετά από δική του απόφαση «κόπηκε» από την αποστολή. Εκτός έμεινε και ο επιθετικός της Γαλατασαράι, Ερέν Ντερντιγιόκ.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να κάνει το βήμα παραπάνω και να προκριθεί στα προημιτελικά για πρώτη φορά μετά το 1954. Με δύναμη της την ομοιογένεια, αφού οι παίκτες παίζουν χρόνια μαζί από τις μικρές ηλιακά Εθνικές ομάδες, η Ελβετία έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός και πηγαίνει στη Ρωσία ως 6η στη Παγκόσμια Κατάταξη της FIFA.

Στην χώρα υπάρχει έκδηλη πίστη και αισιοδοξία ότι η ομάδα του Πέτκοβιτς θα κάνει ένα καλό τουρνουά, ωστόσο η κλήρωση έβαλε «φρένο» στα όνειρα για την πρόκριση στους «8», αφού για να τα καταφέρει θα πρέπει είτε να αφήσει από κάτω της την Βραζιλία είτε να αποκλείσει τη Γερμανία στους «16». Αν μάλιστα δεν βρει λύση στην επιθετική δυστοκία που την ταλαιπωρεί, ίσως αποχαιρετήσει πρόωρα το τουρνουά σε όμιλο με Σερβία και Κόστα Ρίκα.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Εμβογκό (Λειψία), Μπούρκι (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Αμυντικοί: Λιχστάινερ (Γιουβέντους), Μουμπαντζέ (Τουλούζ), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Ακαντζί (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Λανγκ (Βασιλεία), Ροντρίγκες (Μίλαν), Τζουρού (Αντάλιασπορ), Σάερ (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια)

Μέσοι: Φριούλερ (Αταλάντα), Τζάκα (Άρσεναλ), Μπεχράμι (Ουντινέζε), Ζούμπερ (Χόφενχαϊμ), Τζεμαϊλί (Μπολόνια), Ζέλσον Φερνάντες (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Σακίρι (Στόουκ Σίτι)

Επιθετικοί: Εμπολό (Σάλκε), Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Γκαβράνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντρμιτς (Γκλάντμπαχ)

Το πρόγραμμα:


17 Ιουνίου: Ελβετία – Βραζιλία, Ροστόφ επί του Ντον

22 Ιουνίου: Ελβετία – Σερβία, Καλίνινγκραντ

27 Ιουνίου: Ελβετία – Κόστα Ρίκα, Νίζνι Νόβγκοροντ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.