Το προφίλ της Κόστα Ρίκα
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Ήταν η μεγάλη έκπληξη στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, χάνοντας στα πέναλτι από την Ολλανδία την πρόκριση για τα ημιτελικά. Η Κόστα Ρίκα θα δώσει το «παρών» στα τελικά της διοργάνωσης για 4η φορά τις τελευταίες πέντε διοργανώσεις, επίτευγμα αρκετά σημαντικό για μια χώρα με πληθυσμό κάτω των 5 εκατομμυρίων.
«Σφράγισε» το εισιτήριο για την Ρωσία μια αγωνιστική πριν το φινάλε της προκριματικής φάσης, ωστόσο οι μόνες τις νίκες ήρθαν απέναντι σε ΗΠΑ και Τρίνινταντ, τις δύο ομάδες που έμειναν εκτός. Οι βασικοί επιθετικοί της (Κάμπελ, Μπολάνιος, Ουρένια) προέρχονται από σεζόν με προβλήματα τραυματισμών και είναι αμφίβολο σε τι κατάσταση θα εμφανιστούν. Είναι το μεγάλο αουτσάιντερ σε όμιλο με Βραζιλία, Ελβετία και Σερβία, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στους αντιπάλους της.
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1990, όπου μάλιστα προκρίθηκε στη φάση των «16» αφήνοντας εκτός Σκωτία και Σουηδία. Ωστόσο το εμπόδιο της Τσεχοσλοβακίας στα νοκ-άουτ ήταν πολύ υψηλό για τους Κοσταρικανούς, που γνώρισαν βαριά ήττα με 4-1.
Επέστρεψε σε μεγάλο ραντεβού το 2002, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων μετά από ισοβαθμία με την Τουρκία, πληρώνοντας την βαριά ήττα με 5-2 από την Βραζιλία την τελευταία αγωνιστική. Τέσσερα χρόνια μετά μετατράπηκε σε σάκο μποξ, γνωρίζοντας τρεις ήττες σε όμιλο με Γερμανία, Ισημερινό και Πολωνία, όμως το 2014 εξέπληξε τους πάντες...
Παρότι όλοι εκτιμούσαν ότι θα ήταν ο φτωχός συγγενής του ομίλου, τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε γκρουπ-φωτιά με Ουρουγουάη, Ιταλία και Αγγλία. Η εμφατική νίκη με 3-1 επί της Ουρουγουάης ήταν μόνο η αρχή, αφού ακολούθησε νέα νίκη επί της Ιταλίας (1-0), ενώ την τελευταία αγωνιστική έμεινε στο 0-0 με τους Άγγλους. Στη φάση των «16» συνάντησε την Ελλάδα, την οποία απέκλεισε στα πέναλτι (5-3) μετά το ισόπαλο 1-1. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε την Ολλανδία και την κράτησε στο 0-0 για 120 λεπτά, όμως αυτή τη φορά δεν ήταν εύστοχη από την άσπρη βούλα, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με 4-3.
Πως προκρίθηκε:
Τερμάτισε 2η στον όμιλο της Βορείου & Κεντρικής Αμερικής με Μεξικό, Παναμά, Ονδούρα, ΗΠΑ και Τρίνινταντ και πήρε απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας.
Με πέντε νίκες και μια ισοπαλία σε όμιλο με Παναμά, Αιτή και Τζαμάικα, πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό όμιλο των προκριματικών. Εκεί σημείωσε τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες (14-8 γκολ), τερματίζοντας στο -5 από το πρωτοπόρο Μεξικό αλλά στο +3 από την 4η θέση που οδηγούσε σε μπαράζ.
Οι μόνες τις νίκες ήρθαν απέναντι σε ΗΠΑ (4-0 εντός, 2-0 εκτός) και Τρίνινταντ (2-1 εντός, 2-0 εκτός), που αποκλείστηκαν. Γνώρισε δύο εκτός έδρας ήττες από Μεξικό (0-2) και Παναμά (1-2) ενώ γλίτωσε στο 90+5’ την ήττα στο εντός έδρας ματς με την Ονδούρα (1-1), όπου «σφράγισε» το εισιτήριο για την τελική φάση.
Προπονητής: Όσκαρ Ραμίρες (53 ετών)
Στην πρώτη του διοργάνωση (επετειακό Κόπα Αμέρικα), δεν κατάφερε να οδηγήσει τους «Τίκος» στα νοκ-άουτ παρά τους τέσσερις βαθμούς που συγκέντρωσε σε όμιλο με ΗΠΑ, Παραγουάη και Κολομβία. Ένα χρόνο μετά, έφτασε την ομάδα ως τα ημιτελικά του «Γκολντ Καπ», ενώ τον Οκτώβριο την οδήγησε στα τελικά της Ρωσίας.
Έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα στην Κόστα Ρίκα με την Αλαχουελένσε, ενώ την διετία 2006-08 διατέλεσε βοηθός προπονητή στην Εθνική ομάδα της χώρας του.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Ο Τζόελ Κάμπελ ήταν από τους κορυφαίους της Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ωστόσο στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό και έπαιξε μόνο οχτώ παιχνίδια με την Μπέτις (2 γκολ). Από πρόβλημα προέρχεται και ο έμπειρος εξτρέμ Μπολάνιος, όπως και ο βασικός σέντερ φορ Μάρκο Ουρένια. Έτσι τα φώτα στρέφονται στον αρχηγό Μπράιαν Ρουίζ (επιθετικός μέσος). Στην άμυνα ο Ραμίρες συνήθως επιλέγει ως τριάδα στόπερ τους Γουάστον, Γκονζάλες και Ακόστα, αφήνοντας εκτός τον αμυντικό της Εσπανιόλ, Ντουάρτε.
Απουσίες: Ο έμπειρος επιθετικός ΜακΝτόναλντ, εκ των κορυφαίων παικτών στην εγχώρια λίγκα, πλήρωσε τις κακές σχέσεις με τον Ραμίρες και έμεινε εκτός. Από την αποστολή «κόπηκε» και ο έμπειρος στόπερ Μίκαελ Ουμάνια (102 συμμετοχές με το εθνόσημο), ο οποίος ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την Εθνική.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για πρόκριση στα νοκ-άουτ. Ο όμιλος που τοποθετήθηκε μοιάζει… παιχνιδάκι σε σχέση με αυτόν που βρέθηκε στο περασμένο Μουντιάλ (Αγγλία, Ιταλία, Ουρουγουάη), ωστόσο θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν οι «Τίκος» συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στην Βραζιλία.
Οι βασικοί της επιθετικοί (Κάμπελ, Ουρένα) και ο εξτρέμ Μπολάνιος προέρχονται από τραυματισμούς και είναι αμφίβολο σε τι κατάσταση θα βρεθούν στην Ρωσία. Πάντως οι φίλοι της Κόστα Ρίκα είναι αισιόδοξοι ότι η ομάδα τους μπορεί να αφήσει έξω μια από τις Σερβία και Ελβετία και να βρεθεί στα νοκ-άουτ. Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί στο γήπεδο, το σίγουρό όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει μετά τα όσα έκανε στην προηγούμενη διοργάνωση.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πατρίκ Πέμπερτον (Αλαχουένσε), Λεονέλ Μορέιρα (Χερεδιάνο).
Αμυντικοί: Κριστιάν Γκαμπόα (Σέλτικ), Ιαν Σμιθ (Νόρκεπινγκ), Ρόναλντ Ματαρίτα (Νέα Υόρκη), Μπράιαν Οβιέδο (Σάντερλαντ), Οσκαρ Ντουάρτε (Εσπανιόλ), Τζιανκάρλο Γκονζάλες (Μπολόνια), Φρανσίσκο Κάλβο (Μινεότα), Κένταλ Γουάστον (Βανκούβερ), Τζόνι Ακόστα (Ριονέγκρο).
Μέσοι: Νταβίντ Γκουζμάν (Πόρτλαντ), Γελτσίν Τεχέδα (Λωζάνη), Τσέλσο Μπόρχες (Λα Κορούνια), Ράνταλ Αζοφέιφα (Χερεδιάνο), Ρόντνεϊ Γουάλας (Νέα Υόρκη), Κριστιάν Μπολάνος (Σαπρίσα), Μπράιαν Ρούιζ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).
Επιθετικοί: Ντανιέλ Κολίντρες (Σαπρίσα), Τζόελ Κάμπελ (Μπέτις), Τζόαν Βενέγας (Σαπρίσα), Μάρκο Ουρένα (Λος Αντζελες Γκάλαξι)
Το πρόγραμμα:
17 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα – Σερβία, Σαμάρα
22 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα – Βραζιλία, Αγία Πετρούπολη
27 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα – Ελβετία, Νίζνι Νόβγκοροντ
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία