Η Εθνική Ελλάδας με άλλη μια συγκινητική εμφάνιση, «λύγισε» με 2-0 την σκληροτράχηλη Ιρλανδία στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» και έκανε το 4x4 στο Nations League, εξασφαλίζοντας ως...
Από ιστορική εμφάνιση η «γαλανόλευκη»
Η Ελλάδα μετά την ιστορική νίκη στο «Γουέμπλεϊ» υποδέχεται την Ιρλανδία στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» με στόχο τη νίκη που θα τη διατηρήσει μόνη πρώτη στην κορυφή.Τι ισχύει: Ο πρώτος κάθε ομίλου παίρνει την άνοδο για την Α' Κατηγορία. Οι τέσσερις δεύτερες απ' όλους τους ομίλους θα παίξουν με τις τέσσερις τρίτες της Α' Κατηγορίας σε διπλά ματς. Ο νικητής θα αγωνιστεί στη Α' Κατηγορία και ο ηττημένος στη Β'. Οι δύο από τις τέσσερις χειρότερες τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Γ' Κατηγορία. Οι υπόλοιπες δύο θα δώσουν διπλά ματς με τις δύο δεύτερες της Γ' Κατηγορίας. Αν κερδίσουν θα παραμείνουν στη Β' Κατηγορία αν ηττηθούν θα υποβιβαστούν.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
* Πέντε νίκες και μία ισοπαλία μετράει η Ελλάδα κόντρα στην Ιρλανδία. Οι τρεις τελευταίες νίκες μάλιστα έχουν έρθει μέσα σε ενάμισι χρόνο
Με μια εμφάνιση που θα μνημονεύεται για πάντα, κέρδισε με 2-1 την Αγγλία μέσα στο «Γουέμπλεϊ» και τίμησε τη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή μια μέρα νωρίτερα. Το αίτημα για αναβολή του αγώνα δεν έγινε -προς καμία έκπληξη- δεκτό από την UEFA αλλά οι Έλληνες διεθνείς έκαναν πραγματική κατάθεση ψυχής στο γήπεδο, «πάτησαν» τους Άγγλους μέσα στο σπίτι τους παίζοντας κυριαρχικό ποδόσφαιρο και πήραν μία ιστορική νίκη με δύο γκολ του Παυλίδη (49’, 90+4’). Ενδιάμεσα οι Άγγλοι είχαν ισοφαρίσει με τον Μπέλινγχαμ (87’) στο πρώτο τους σουτ στο στόχο στο ματς αλλά οι Έλληνες διεθνείς δε «λύγισαν», βγήκαν ξανά μπροστά και βρήκαν δεύτερο γκολ στο φινάλε.
Συγκλονιστικές στιγμές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φινάλε του αγώνα. Η ομιλία του αρχηγού Τάσου Μπακασέτα στα αποδυτήρια πριν την έναρξη του αγώνα ήταν ανατριχιαστική, ενώ οι βουβοί πανηγυρισμοί με τη φανέλα του Μπάλντοκ στο πρώτο γκολ αλλά και στο φινάλε του ματς, έκαναν το γύρο του κόσμου. Το ξέσπασμα με λυγμούς των ποδοσφαιριστών μετά το τελικό σφύριγμα και οι ώριμες δηλώσεις τους ήταν το αποκορύφωμα μιας βραδιάς που θα μείνει αλησμόνητη. Μια ομάδα πραγματική οικογένεια που κατέβαλε κάθε απόθεμα ενέργειας στο γήπεδο παίζοντας για τον αδικοχαμένο φίλο και συμπαίκτη τους. Μια ομάδα, ούσα ψυχωμένη και καλά ενορχηστρωμένη από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που διεκδικούσε με αυτοθυσία κάθε μπάλα σαν να ήταν η τελευταία του αγώνα, δεν ήταν δυνατό να μη νικούσε το βράδυ της Πέμπτης στο «Γουέμπλεϊ»…
Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, η «γαλανόλευκη» έκανε το 3x3 στον όμιλο του Nations League και πέρασε μόνη πρώτη στην κορυφή του ομίλου με +3 από την 2η Αγγλία και +6 από την 3η Ιρλανδία, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Αρχικός στόχος είναι η παρουσία στην πρώτη δυάδα αλλά μετά το μεγάλο «διπλό» στο «Γουέμπλεϊ» η ομάδα έχει μεγάλη ευκαιρία για να τερματίσει πρώτη και να ανέβει απευθείας στην Α’ Κατηγορία.
Ακολουθεί το παιχνίδι με την Ιρλανδία στο «Γ. Καραϊσκάκης», το οποίο αναμένεται να γεμίσει από κόσμο. Δεν τίθεται θέμα ότι η Εθνική είναι το φαβορί, άλλωστε η αυτοπεποίθηση είναι στα ύψη, υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος για «άδειασμα» δυνάμεων μετά την υπερπροσπάθεια στο «Γουέμπλεϊ». Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα στο ποδόσφαιρο που ομάδες προσγειώνονται απότομα μετά από νίκες-άθλους, ειδικά όταν τα παιχνίδια διαδέχονται άμεσα το ένα το άλλο.
«Η Ιρλανδία είναι πολύ σοβαρή ομάδα. Μία ομάδα που έχει αυτό το εθνικό συναίσθημα. Είναι ομάδα που αγωνίζεται και προσπαθεί στα 90 λεπτά. Το πρώτο παιχνίδι που νικήσαμε κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Κέρδισε δίκαια με τη Φινλανδία κι έρχεται εδώ με πολύ καλύτερη ψυχολογία. Να έχουμε σεβασμό. Είναι επίπεδο εθνικών. Παίζουν οι καλύτεροι. Πρέπει να είμαστε αγωνιστικά το ίδιο καλοί. Πρέπει να έχουμε στάνταρ απόδοση καλή για να έχουμε και καλά αποτελέσματα. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια ίδια. Θεωρώ πώς και το παιχνίδι με την Ιρλανδία είναι πολύ απαιτητικό», δήλωσε ο Γιοβάνοβιτς ο οποίος έγινε ο δεύτερος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας που ξεκινάει με 3x3 μετά τον Κώστα Πολυχρονίου το 1994.
Αγωνιστικά Νέα: Συμπλήρωσε κάρτες ο στόπερ Κουλιεράκης (Βόλφσμπουργκ). Με πυρετό και εξαιρετικά αμφίβολοι ο μπακ Τσιμίκας (Λίβερπουλ) και ο επιθετικός χαφ Κωνσταντέλιας, ο πρώτος έχασε το ματς στην Αγγλία ενώ ο δεύτερος μπήκε στα τελευταία λεπτά. Νοκ-άουτ και από τα δύο ματς ο φορ Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός) ο οποίος υπέστη θλάση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Νιούκαστλ), Χρήστος Μανδάς (Λάτσιο), Κωνσταντίνος Τζολάκης (Ολυμπιακός)
Αμυντικοί: Γιώργος Βαγιαννίδης (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Γιαννούλης (Άουγκσμπουργκ), Κωνσταντίνος Κουλιεράκης (Βόλφσμπουργκ), Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Γουέστ Χαμ), Ανδρέας Ντόη (Ολυμπιακός), Λάζαρος Ρότα (ΑΕΚ), Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ), Παντελής Χατζηδιάκος (Κοπεγχάγη)
Μέσοι: Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (Σταντάρ Λιέγης), Κώστας Γαλανόπουλος (ΑΕΚ), Χρήστος Ζαφείρης (Σλάβια Πράγας), Γιάννης Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Χέρτα Βερολίνου), Δημήτρης Πέλκας (Μπασακσεχίρ), Μανώλης Σιώπης (Κάρντιφ), Τάσος Μπακασέτας (Παναθηναϊκός)
Επιθετικοί: Τάσος Δουβίκας (Θέλτα), Βαγγέλης Παυλίδης (Μπενφίκα), Χρήστος Τζόλης (Κλαμπ Μπριζ), Τάσος Χατζηγιοβάνης (Εγιούπσπορ)
Νίκησε με ανατροπή την Φινλανδία μέσα στο Ελσίνκι (2-1) και πήρε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στο Nations League. Παιχνίδι με πολύ αργό ρυθμό, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 17’ μετά από φθηνό λάθος του Κόλινς και έκανε το πρώτο της σουτ στο 41’. Βρήκε την ισοφάριση στο 57’ από τη… σπεσιαλιτέ της, τις στατικές φάσεις, με τον Σκέιλς να ισοφαρίζει με κεφαλιά έπειτα από χτύπημα φάουλ. Έκτοτε, η αντίπαλος της ήταν πιο ενεργητική αλλά σκόραρε κόντρα στη ροή με τον Μπρέιντι στο 88’ ολοκληρώνοντας την ανατροπή. Στο φινάλε μάλιστα είχε μεγάλη ευκαιρία και για τρίτο τέρμα.
Πήρε βαθιά βαθμολογική και ψυχολογική «ανάσα» μαζεύοντας τους πρώτους της βαθμούς μετά τις δύο εντός έδρας ήττες τον Σεπτέμβριο με Αγγλία (0-2) και Ελλάδα (0-2). Έκανε καθοριστικό βήμα για την αποφυγή της τελευταίας θέσης και παράλληλα μπήκε στο κόλπο για την 2η θέση. Για να τα καταφέρει βέβαια χρειάζεται νίκη με την Ελλάδα κι αν γίνεται με τουλάχιστον δύο γκολ.
Πριν το ματς με την Φινλανδία, μετρούσε 11 ήττες στα 13 τελευταία επίσημα, ενώ είχε μόλις τρεις νίκες στα 15 τελευταία, οι δύο με το αδύναμο Γιβραλτάρ. Σφιχτή ομάδα που βασίζεται στο physical παιχνίδι και στις στατικές φάσεις, παρουσιάζοντας δημιουργικά προβλήματα σε σετ παιχνίδι. Είναι ενδεικτικό ότι τα 5/7 πιο πρόσφατα ήταν No Goal.
Στον πάγκο της βρίσκεται από το καλοκαίρι ο Ισλανδός Χέιμιρ Χάλγκριμσον διαδέχοντας τον Στέφεν Κένι και επιχειρεί να αλλάξει κάποια πράγματα στην ομάδα στην προσπάθεια να της δώσει νοοτροπία νικητή. Ένα από τα μέτρα που επιχείρησε ήταν να μεταφέρει τις προπονήσεις από απόγευμα σε πρωί.
Εν όψει του σημερινού, ο Ισλανδός τεχνικός εξήγησε πως η απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ έχει συσπειρώσει την ελληνική ομάδα, ενώ σημείωσε ότι η ομάδα του οφείλει να παρουσιαστεί βελτιωμένη σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στους Φινλανδούς: «Νομίζω ότι η απώλεια του Μπάλντοκ θα τους φέρει πιο κοντά. Τέτοιες στιγμές απλά φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι κάτι περισσότερο από το ποδόσφαιρο. (…) Υπήρχαν κάποιες στιγμές στο παιχνίδι με τη Φινλανδία όπου δεν παίξαμε καλά και πρέπει να μειώσουμε αυτές τις στιγμές όπου δεν παίζουμε μπροστά. Η Ιρλανδία παίζει καλύτερα όταν παίζει μπροστά, όταν είναι οργανωμένη, όταν μπορεί να παλέψει και όταν μπορεί να κερδίσει μονομαχίες. Νομίζω ότι αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αγωνιστικά Νέα: Μετά τα ματς του Σεπτεμβρίου ο Χάλγκριμσον «έκοψε» από την αποστολή τον μπακ Ντόχερτι (Γουλβς), τον στόπερ Ο’ Μπρίεν (Έβερτον), τον χαφ Μπράουνι (Σάντερλαντ) και τον φορ Ρόμπινσον (Κάρντιφ). Από την άλλη επέστρεψαν οι μέσοι ΜακΓκραθ (Αμπερντίν), Τζόνστον (Γουέστ Μπρομ) και ο αμυντικός μέσος Κάλεν (Μπέρνλι). Εκτός λόγω τραυματισμού ο κάπτεν/μπακ Κόλμαν (Έβερτον) ενώ δεν κλήθηκε και ο χαφ Σμόλμπον (Σαουθάμπτον). Νέα πρόσωπα στα ματς του Οκτωβρίου ο χαφ Τέιλορ (Ίπσουιτς) και ο στόπερ Μακ Γκίνες (Λούτον) με τον τελευταίο όμως να αντιμετωπίζει θέμα τραυματισμού στο σημερινό.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κέλεχερ (Λίβερπουλ), Τράβερς (Μπόρνμουθ), Ο’ Λίρι (Μπρίστολ Σίτι)
Αμυντικοί: Σκέιλς (Σέλτικ), Κόλινς (Μπρέντφορντ), Ο’ Σέι (Μπέρνλι), Ομομπαμιντέλε (Νότιγχαμ), Εμποσέλε (Γουότφορντ), Μπρέιντι (Πρέστον), Ο’ Ντόουντα (Κάρντιφ), Ο’ Μπράιαν (Έβερτον), ΜακΓκίνες (Λούτον)
Μέσοι: Κάλεν (Μπέρνλι), Νάιτ (Μπρίστολ Σίτι), Μολούμπι (Γουέστ Μπρομ), ΜακΓκραθ (Αμπερντίν, Αζάζ (Μίντλεσμπρο), Τέιλορ (Ίπσουιτς)
Επιθετικοί: Φέργκιουσον (Μπράιτον), Άιντα (Σέλτικς), Ρόμπινσον (Κάρντιφ), Πάροτ (Άλκμααρ), Ομπαφέμι (Μπέρνλι), Σμόντικς (Ίπσουϊτς), Ογκμπένε (Ίπσουιτς), ΜακΆτιρ (Λέστερ)
Εκτίμηση
Η Εθνική Ελλάδας συγκλόνισε όλους τους Έλληνες το βράδυ της Πέμπτης στο «Γουέμπλεϊ» κάνοντας όλο τον κόσμο να παραμιλά για το «διπλό» επί της Αγγλίας που αφιερώθηκε από τους Έλληνες διεθνείς στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ. Η αυτοπεποίθηση είναι σίγουρα στα ύψη στο στρατόπεδο της «γαλανόλευκης» όχι όμως και η ψυχολογία, αφού το κλίμα φυσικά παραμένει βαρύ. Δεν αναμένεται εύκολο το ματς με την σκληροτράχηλη Ιρλανδία, η οποία προέρχεται από σπουδαίο «διπλό» στο Ελσίνκι, και μένει να φανεί τι δυνάμεις έχουν απομείνει στο ντεπόζιτο η ελληνική ομάδα μετά την υπερπροσπάθεια-αυτοθυσία στο Λονδίνο. Θα ήθελα πιο ψηλά τον άσο, θα στραφώ στην εναλλακτική του 2-3 γκολ που έχει επιβεβαιωθεί και στα τρία -πρόσφατα- τελευταία μεταξύ τους.