Τελικός για την τρίτη θέση στο Δουβλίνο
Ιρλανδία και Φινλανδία συγκρούονται στο Δουβλίνο σε τελικό για την 3η θέση στον όμιλο, με τους γηπεδούχους Ιρλανδούς να βολεύονται και με την ισοπαλία.Τι ισχύει: Ο πρώτος κάθε ομίλου παίρνει την άνοδο για την Α' Κατηγορία. Ο τελευταίος υποβιβάζεται στη Γ’ Κατηγορία. Οι τέσσερις δεύτερες απ' όλους τους ομίλους θα παίξουν με τις τέσσερις τρίτες της Α' Κατηγορίας σε διπλά ματς. Ο νικητής θα αγωνιστεί στη Α' Κατηγορία και ο ηττημένος στη Β'. Οι τέσσερις τρίτες θα παίξουν με τις τέσσερις δεύτερες της Γ' Κατηγορίας. Αν κερδίσουν θα παραμείνουν στη Β' Κατηγορία αν ηττηθούν θα υποβιβαστούν.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
* Η Ιρλανδία μετράει τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες σε οχτώ ματς απέναντι στις Φινλανδούς, με τις δύο ήττες να ήταν στα παιχνίδια του πρώτου Nations League το Fθινόπωρο του 2020, αμφότερες με 1-0
* Η νίκη της Ιρλανδίας με 2-1 επί της Φινλανδίας τον Οκτώβριο έβαλε τέλος σ’ ένα σερί τεσσάρων αγώνων με No Goal στα μεταξύ τους ματς
Μία νίκη και μία ήττα ήταν ο απολογισμός της στα παιχνίδια του Οκτωβρίου. Έχει έτσι το πλεονέκτημα για την 3η θέση που την διατηρεί στην League B, όμως παράλληλα ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν οι πιθανότητες για την 2η θέση. Αρχικά επικράτησε δύσκολα με 2-1 των Φινλανδών στο Ελσίνκι –πρώτη νίκη της ιστορίας της στο Nations League – σε ματς που βρέθηκε πίσω στο 17’ από φθηνό λάθος της άμυνας, αλλά ισοφάρισε στο 57’ από στατικό με τον Σκέιλς και ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 88’ με τον Μπρέιντι κόντρα στη ροή.
Εν συνεχεία πήγε στην Αθήνα για να παίξει τα ρέστα της με την Ελλάδα αλλά ηττήθηκε με 2-0, δεχόμενη και τα δύο γκολ στην επανάληψη (48’, 90+1’). Στάθηκε βέβαια τυχερή που πήγε με το 0-0 στα αποδυτήρια αφού υπέφερε από την ελληνική πίεση. Μετά το πρώτο γκολ κέρδισε μέτρα αλλά ήταν φλύαρη, απειλώντας ελάχιστα και το πλήρωσε με δεύτερο τέρμα στο φινάλε που ήρθε από τραγικό λάθος του γκολκίπερ της.
Έμεινε με τρεις βαθμούς ύστερα από τέσσερα παιχνίδια και είναι στην 3η θέση του ομίλου με +3 από την Φινλανδία. Στόχος είναι να διατηρηθεί εκεί ώστε να αποφύγει την τελευταία θέση και τον υποβιβασμό στην League C. Βρίσκεται στο +3 από την Φινλανδία και της αρκεί απλά η ισοπαλία στο σημερινό. Σε περίπτωση ήττας, θέλει αυτή να έρθει με ένα γκολ διαφορά ώστε στην ισοβαθμία με τους Φιλανδούς να ισχύσει η συνολική διαφορά τερμάτων, εκεί όπου θα υπερτερεί με ένα γκολ διαφορά εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής. Μαθηματικά μπορεί ακόμα να τερματίσει δεύτερη, αλλά θα πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα όπως μεταξύ άλλων να κερδίσει με 3+ γκολ την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» την τελευταία αγωνιστική.
Έχει 12 ήττες στα 15 τελευταία επίσημα παιχνίδια της. ομάδα που βασίζεται στο physical παιχνίδι και στις στατικές φάσεις, παρουσιάζοντας δημιουργικά προβλήματα σε σετ παιχνίδι. Είναι ενδεικτικό ότι τα 6/8 πιο πρόσφατα ήταν No Goal.
Αρκετό θόρυβο προκάλεσε η πρόσκληση της Ομοσπονδίας στον παλαίμαχο Ιρλανδό θρύλο Ρόμπι Κιν να παραβρεθεί στην προπόνηση και να μιλήσει στους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Κιν αποτελεί κόκκινο πανί από αρκετούς Ιρλανδούς υποστηρικτές της Παλαιστίνης για το γεγονός πως δεν παραιτήθηκε άμεσα από τον πάγκο της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μάλιστα το θέμα έχει πάρει τόσες διαστάσεις που η γυναίκα του Κιν έκανε λόγο χθες για «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του συζύγου της στα social media.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χάλγκριμσον δήλωσε πως δεν γνώριζε το συγκεκριμένο γεγονός και πως δεν ήταν πίσω από αυτή την ενέργεια αλλά χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση: «Είχε μια καλή ομιλία. Οι παίκτες τον ρωτούσαν ερωτήσεις. Νομίζω είναι καλό να συνδέονται οι παλιοί παίκτες, οι θρύλοι από το παρελθόν με το παρόν». Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ομάδας, Κόλινς ανέφερε πως η συνάντηση είχε πολύ θετικό αντίκτυπο λέγοντας: «Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε κοινό δρόμο και αυτό που χτίζουμε εδώ είναι αυτό που είχαν επίσης. Μπορούμε να πάρουμε πολλά πράγματα από αυτά που είπε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην ομάδα μας».
Αγωνιστικά Νέα: Αμφίβολοι ο στόπερ Ο’ Σι (Ίπσουιτς) και ο νεαρός επιθετικός χαφ Μόραν (Στόουκ). Αποχώρησαν από την αποστολή λόγω τραυματισμών ο κάπτεν/μπακ Κόλμαν, ο στόπερ Ντάφι (15/1) και ο φορ Άιντα (Σέλτικ). Εξ αρχής εκτός κλήσεων ελέω προβλημάτων ο στόπερ Ομομπαμιντέλε (Νότιγχαμ Φόρεστ), οι χαφ Μπρέιντι (Πρέστον), Σμόλμπον (Σαουθάμπτον), Τέιλορ (Ίπσουιτς) και ο εξτρέμ Ογκμπένε (Ίπσουιτς). Κλήθηκαν εσπευσμένα οι μπακ Ντόχερτι (Γουλβς), Μάνινγκ (Σαουθάμπτον) κι ο στόπερ Ο’ Μπράιεν (Έβερτον).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κέλεχερ (Λίβερπουλ), Τράβερς (Μπόρνμουθ), Ο’ Λίρι (Μπρίστολ Σίτι)
Αμυντικοί: Ντόχερτι (Γουλβς), Σκέιλς (Σέλτικ), Κόλινς (Μπρέντφορντ), Ο’ Σι (Ίπσουιτς), Εμποσέλε (Γουότφορντ), Ο’ Ντόουντα (Κάρντιφ), Ο’ Μπράιεν (Έβερτον), ΜακΓκίνες (Λούτον), Μάνινγκ (Σαουθάμπτον)
Μέσοι: Κάλεν (Μπέρνλι), Νάιτ (Μπρίστολ Σίτι), Μολούμπι (Γουέστ Μπρομ), Αζάζ (Μίντλεσμπρο), Μόραν (Στόουκ)
Επιθετικοί: Φέργκιουσον (Μπράιτον), Πάροτ (Άλκμααρ), Τζόνστον (Γουέστ Μπρομ), Σμόντικς (Ίπσουϊτς), ΜακΆτιρ (Λέστερ), Κάνον (Στόουκ)
Δεν έχει βαθμό μετά από τέσσερις αγωνιστικές στο Nations League αλλά παραμένει ακόμα ζωντανή για την αποφυγή του υποβιβασμού στην League C. Άξιζε κάτι καλύτερο με τις εμφανίσεις της στα ματς του Οκτωβρίου γνωρίζοντας δύο εντός έδρας ήττες από Ιρλανδία (1-2) και Αγγλία (1-3). Την πόνεσε σαφώς η ήττα από τους Ιρλανδούς. Προηγήθηκε νωρίς (17’ Πογιάνπαλο) αλλά ισοφαρίστηκε από στατικό στο 57’ και δέχτηκε την ανατροπή στο 88’, σε σημείο που πίεζε αυτή για το δεύτερο τέρμα. Ακολούθησε η αναμενόμενη ήττα από την Αγγλία, ματς που πάλεψε παρότι βρέθηκε πίσω μόλις στο 18’, έχοντας φάσεις για την ισοφάριση. Ωστόσο η πιο ποιοτική αντίπαλος της «καθάρισε» το ματς με δύο γκολ σε δέκα λεπτά στην επανάληψη (74’, 84’) και το μόνο που κατάφερε η ίδια ήταν να μειώσει στο 87’ με τον Χόσκονεν.
Πηγαίνει στο Δουβλίνο με μόνο στόχο τη νίκη, αφού οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα την αφήνει στην τελευταία θέση που οδηγεί σε υποβιβασμό στην League C. Ιδανικά θέλει νίκη με 2+ γκολ ώστε να «πάρει» την ισοβαθμία, διαφορετικά αυτή θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων με την ίδια να έχει handicap ενός γκολ. Την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται την Ελλάδα ενώ οι Ιρλανδοί παίζουν με την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ».
Εν όψει του σημερινού τελικού ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Κανέρβα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Φυσικά, η ελπίδα ήταν ότι θα είχαμε περισσότερους βαθμούς και ότι ο στόχος θα είχε επιτευχθεί πριν από τους δύο τελευταίους γύρους. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Είναι η ώρα που θα μετρηθεί η ψυχική δύναμη της ομάδας. Υπήρχαν πολλά καλά στο παιχνίδι με την Αγγλία, παρόλο που χάσαμε. Δίνουν ελπίδα για κάτι καλύτερο. Μπορέσαμε να τους πιέσουμε ψηλά και να πάρουμε κατοχές, γιατί να μην το πετύχουμε και απέναντι στην Ιρλανδία και την Ελλάδα; Οι προηγούμενες επιτυχίες μας προήλθαν από το καλό αμυντικό παιχνίδι. Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μηδέν, έχουμε καλή ευκαιρία να κερδίσουμε. Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και αιχμηροί στην επίθεση».
Οι νέοι βοηθοί του Κανέρβα έχουν εστιάσει σε πιο ασφυχτικό πρέσινγκ ψηλά κάτι που ήταν εμφανές στο παιχνίδι με την Αγγλία.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν ταξίδεψε στο Δουβλίνο λόγω ίωσης ο κομβικός χαφ Σίλερ (Τζουργκάρντεν) και είναι αμφίβολος και για το ματς με την Ελλάδα. Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού ο καλός επιθετικός Γιένσεν (Άουγκσμπουργκ). Σε σχέση με τα ματς του Οκτωβρίου έμειναν επίσης εκτός ο φορ Κέσκινεν (Αμπερντίν), ο μέσος Βάλτα (Σίριους) και οι αμυντικοί Γκαλβέζ (Λασκ Λίντσερ) και Στέχλ (Τζουργκάρντεν).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιόρονεν (Βενέτσια), Σινισάλο (Σέλτικ)
Αμυντικοί: Ιβανόβ (Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ), Χόσκονεν (Κρακόβια), Σταχλ (Τζουργκάρντεν), Τένχο (Τζουργκάρντεν), Γκαλβέζ (Λασκ Λίντσερ), Ούρονεν (Σάρλοτ), Νίσκανεν (Έξετερ), Άλχο (Αστέρας Aktor), Πικαράινεν (Ίλβες), Πικαράινεν (Ίλβες), Όλιλα (Παρίς ΦΚ), Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι)
Μέσοι: Πελτόλα (DC Γιουνάιτεντ), Καμαρά (Ρεν), Σίλερ (Τζουργκάρντεν), Νισίλα (Πούσκας Ακαντέμια), Καίρινεν (Σπάρτα Πράγας), Σούχονεν (Αμβούργο), Βαλακάρι (ΑΙΚ)
Επιθετικοί: Πούκι (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Άντμαν (Γκόου Αχέντ Ιγκλς), Λουντ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Κάλμαν (Κρακόβια), Ποχγιάνπαλο (Βενέτσια), Χάκανς (Λεχ Πόζναν)
Εκτίμηση
Τελικός για την 3η θέση στον όμιλο με την Ιρλανδία να βολεύεται και με την ισοπαλία. Αδικείται μάλλον από το σετ αποδόσεων η Φινλανδία, η οποία έπαιξε καλύτερα στο μεταξύ τους ματς τον Οκτώβριο ενώ γενικότερα οι Ιρλανδοί δεν έχουν δείξει κάτι ιδιαίτερο στον όμιλο για να δίνονται σε τέτοιες αποδόσεις, πόσο μάλλον όταν βολεύονται και με το «Χ». Θα πάω με το Χ2
χ-1 2-1 τζιτζικια