Μάχη ουραγών στο Ελσίνκι
Φινλανδία και Ιρλανδία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Ελσίνκι για την 3η αγωνιστική του 2ου ομίλου της Β’ κατηγορίας του Nations League, σ’ έναν κομβικό αγώνα για την αποφυγή της τελευταίας θέσης.Τι ισχύει: Ο πρώτος κάθε ομίλου παίρνει την άνοδο για την Α' Κατηγορία. Οι τέσσερις δεύτερες απ' όλους τους ομίλους θα παίξουν με τις τέσσερις τρίτες της Α' Κατηγορίας σε διπλά ματς. Ο νικητής θα αγωνιστεί στη Α' Κατηγορία και ο ηττημένος στη Β'. Οι δύο από τις τέσσερις χειρότερες τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Γ' Κατηγορία. Οι υπόλοιπες δύο θα δώσουν διπλά ματς με τις δύο δεύτερες της Γ' Κατηγορίας. Αν κερδίσουν θα παραμείνουν στη Β' Κατηγορία αν ηττηθούν θα υποβιβαστούν.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
* Έχουν πουληθεί μόλις κάτι παραπάνω από 15 χιλιάδες στο Ολυμπιακό Στάδιο (36,251), με τους Φινλανδούς φιλάθλους να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αργή ώρα διεξαγωγής με δεδομένο ότι είναι και καθημερινή
* Η Φινλανδία έκανε το 2x2 στις μονομαχίες τους για το Nations League το 2020, παίρνοντας δύο νίκες με 1-0
Έδωσε δύο εκτός έδρας τον Σεπτέμβριο για την πρεμιέρα του Nations League και γνώρισε ισάριθμες ήττες απέναντι σε Ελλάδα (0-3) και Αγγλία (0-2). Κακή εμφάνιση στην πρεμιέρα με τη «γαλανόλευκη» στο Φάληρο, δεχόμενη δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο κι άλλο ένα στην επανάληψη. Στο δεύτερο ματς με τα «τρία λιοντάρια» στο «Γουέμπλεϊ» υποχρέωσε την αντίπαλο της σε φλύαρη υπεροχή στο πρώτο μέρος αλλά «λύγισε» στην επανάληψη από δύο γκολ του Κέιν.
Πρωταρχικός στόχος να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου και ουσιαστικά τα πάντα θα κριθούν στα δύο ματς με την Ιρλανδία. Κομβικό να πάρει τους τρεις βαθμούς στο σημερινό αφού θα ακολουθήσει ματς στο Δουβλίνο τον Νοέμβριο. Την Κυριακή φιλοξενεί την Αγγλία στο Ελσίνκι.
Συνεχίζει από το 2016 στον πάγκο της ο Μάρκου Κανέρβα ο οποίος αποτελεί και ο αναμορφωτής της, οδηγώντας την στην τελική φάση του Euro ‘20 ενώ έχασε στα μπαράζ από την Ουαλία την ευκαιρία να διεκδικήσει τη δεύτερη διαδοχική παρουσία σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
«Φυσικά είμαστε απογοητευμένοι από τις ήττες του Σεπτεμβρίου. Τώρα είναι υπέροχο που επιστρέφουμε μπροστά στον κόσμο μας. Κάνουμε συνεχώς μικρές αλλαγές με βάση τις αναλύσεις των αγώνων του Σεπτεμβρίου. Ήμασταν και παλιότερα σε τέτοια κατάσταση. Η ομάδα έχει δείξει την ψυχική της δύναμη στο παρελθόν. Έχουμε αυτοπεποίθηση, αλλά απλά πρέπει να παίξουμε καλύτερα από τον Σεπτέμβριο. Ίσως είναι στο DNA του Ιρλανδικού λαού ότι είναι σκληρά εργαζόμενοι και εργατικοί. Ο αντίπαλος είναι μια physical ομάδα που είναι πολύ επικίνδυνη σε ειδικές καταστάσεις. Οι παίκτες δείχνουν μεγάλο κίνητρο, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι μπροστά. Περιμένω ένα ισορροπημένο ματς όπου οι μικρές λεπτομέρειες θα είναι καθοριστικές», δήλωσε ο ομοσπονδιακός της τεχνικός.
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός αποστολής έμειναν ο καλός εξτρέμ Χόκανς (Λεχ Πόζναν) και ο φορ Φορς (Μίντλεσμπρο). Σε σχέση με τα ματς του Σεπτεμβρίου επιστρέφει ο μπακ Άλχο (Αστέρας Aktor) ενώ κλήθηκε για πρώτη φορά ο στόπερ Πικαράινεν (Ιλβες).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιόρονεν (Βενέτσια0, Σινισάλο (Σέλτικ)
Αμυντικοί: Ιβανόβ (Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ), Χόσκονεν (Κρακόβια), Σταχλ (Τζουργκάρντεν), Τένχο (Τζουργκάρντεν), Γκαλβέζ (Λασκ Λίντσερ), Ούρονεν (Σάρλοτ), Νίσκανεν (Έξετερ), Άλχο (Αστέρας Aktor), Πικαράινεν (Ίλβες)
Μέσοι: Πελτόλα (DC Γιουνάιτεντ), Καμαρά (Ρεν), Σίλερ (Τζουργκάρντεν), Νισίλα (Πούσκας Ακαντέμια), Γουάλτα (Σίριους), Σούχονεν (Αμβούργο)
Επιθετικοί: Πούκι (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Άντμαν (Γκόου Αχέντ Ιγκλς), Λουντ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Γιένσεν (Άουγκσμπουργκ), Κέσκινεν (Αμπερντίν), Κάλμαν Κρακόβια), Ποχγιάνπαλο (Βενέτσια)
Χωρίς βαθμό μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές του Nations League γνωρίζοντας δύο εντός έδρας ήττες με 2-0 από Αγγλία και Ελλάδα. Έχασε εύκολα στην πρεμιέρα με τους Άγγλους, πιο ανταγωνιστική κόντρα στην Ελλάδα αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε το δυνατό της ξεκίνημα και δέχτηκε δύο γκολ στην επανάληψη.
Σίγουρα θα ευελπιστούσε κάτι καλύτερο στο ξεκίνημα του ο Ισλανδός ομοσπονδιακός τεχνικός Χέιμιρ Χάλγκριμσον, ο οποίος διαδέχτηκε τον Στέφεν Κένι το καλοκαίρι. Ο ίδιος είχε προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις μετά την ήττα του Σεπτεμβρίου από την Ελλάδα: «Είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Μοιάζει ότι η φανέλα ίσως είναι αρκετά βαριά για κάποιους παίκτες. Όταν τη φοράνε ίσως δεν δείχνουν κάποια από την ποιότητα που παρουσιάσουν με τους συλλόγους τους. Πρέπει απλά να το αλλάξουμε».
Πρωταρχικός στόχος η αποφυγή του υποβιβασμού στην Γ’ Κατηγορία και τα δύο ματς με την Φινλανδία έχουν κομβικό χαρακτήρα. Οι «πράσινοι» μετρούν 11 ήττες στα 13 τελευταία επίσημα ενώ έχουν μόλις τρεις νίκες στα 15 τελευταία, οι δύο με το αδύναμο Γιβραλτάρ.
Ομάδα που βασίζεται στο physical παιχνίδι και στις στατικές φάσεις ενώ παρουσιάζει πρόβλημα στο γκολ σε σετ παιχνίδι. Είναι ενδεικτικό ότι τα 5/6 πιο πρόσφατα ήταν No Goal.
Μετά το σημερινό στο Ελσίνκι θα έρθει στην Αθήνα για τον αγώνα της Κυριακής (13/10) με την Ελλάδα στο Φάληρο.
Παραμένει δίχως νίκη σε εννέα παιχνίδια στο Nations League και όπως είπε ο Χάλγκριμσον: «Κάνουμε περισσότερη κουβέντα παρά προπονήσεις», σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα. Ο ίδιος μάλιστα άλλαξε το ωράριο των προπονήσεων, βάζοντας τες το πρωί αντί για το απόγευμα με τους προηγούμενους προπονητές. «Προσπαθώ να ταρακουνήσω τα πράγματα», δήλωσε ο ίδιος.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν κλήθηκαν στην αποστολή ο μπακ Ντόχερτι (Γουλβς) και ο φορ Ρόμπινσον (Κάρντιφ). Σε σχέση με τα ματς του Σεπτεμβρίου εκτός έμειναν επίσης ο κάπτεν/μπακ Κόλμαν (Έβερτον), ο στόπερ Ο’ Μπρίεν (Έβερτον) και οι χαφ Μπράουνι (Σάντερλαντ) και Σμόλμπον (Σαουθάμπτον).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κέλεχερ (Λίβερπουλ), Τράβερς (Μπόρνμουθ), Ο’ Λίρι (Μπρίστολ Σίτι)
Αμυντικοί: Σκέιλς (Σέλτικ), Κόλινς (Μπρέντφορντ), Ο’ Σέι (Μπέρνλι), Ομομπαμιντέλε (Νότιγχαμ), Εμποσέλε (Γουότφορντ), Μπρέιντι (Πρέστον), Ο’ Ντόουντα (Κάρντιφ), Ο’ Μπράιαν (Έβερτον), ΜακΓκίνες (Λούτον)
Μέσοι: Κάλεν (Μπέρνλι), Νάιτ (Μπρίστολ Σίτι), Μολούμπι (Γουέστ Μπρομ), ΜακΓκραθ (Αμπερντίν, Αζάζ (Μίντλεσμπρο), Τέιλορ (Ίπσουιτς)
Επιθετικοί: Φέργκιουσον (Μπράιτον), Άιντα (Σέλτικς), Ρόμπινσον (Κάρντιφ), Πάροτ (Άλκμααρ), Ομπαφέμι (Μπέρνλι), Σμόντικς (Ίπσουϊτς), Ογκμπένε (Ίπσουιτς), ΜακΆτιρ (Λέστερ)
Εκτίμηση
Πολύ κομβικό παιχνίδι στο Ελσίνκι για την αποφυγή της τελευταίας θέσης, με τις δύο ομάδες να μην έχουν βαθμό και γκολ μετά τα δύο ματς τους Σεπτεμβρίου. Πάντα υπολογίσιμη εντός έδρας η Φινλανδία που δίνεται μάλλον άδικα οριακό αουτσάιντερ απέναντι σε μια Ιρλανδία, η οποία δεν έχει κερδίσει ποτέ στο Nations League, έχει χάσει τα 11 από τα 13 τελευταία επίσημα, ενώ μετρά μόλις τρεις νίκες στα 15 τελευταία, οι δύο με το αδύναμο Γιβραλτάρ. Έχει λογική ο άσος με κάλυψη σε DNB, πιο safe η διπλή ευκαιρία.