Για το πρώτο βήμα πρόκρισης στα ημιτελικά
Η Ολλανδία υποδέχεται την Ισπανία στον πρώτο προημιτελικό του Nations League. Οι γηπεδούχοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση του τρίτου ομίλου, ενώ οι φιλοξενούμενοι ήταν στην κορυφή του τέταρτου γκρουπ.Τι ισχύει: Πρώτο από τα δύο παιχνίδια στο πλαίσιο της φάσης των «8» του Nations League. Θα ακολουθήσει ρεβάνς στο «Μεστάγια» στις 23/3. Δεν ισχύει ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ κι αν υπάρξει συνολική ισοπαλία μετά τα δύο ματς, θα ακολουθήσει παράταση κι αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Όποια ομάδα περάσει στο Final 4 του Ιουνίου, θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό εκείνη που θα προκριθεί από το ζευγάρι Κροατία - Γαλλία.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κληρώθηκε στον τρίτο όμιλο της πρώτης κατηγορίας και μαζί με τη Γερμανία θα διεκδικούσαν την κορυφή αλλά κι αποτελούσαν τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση. Ξεκίνησε με μεγάλη εμφάνιση κι εύκολη νίκη εντός έδρας απέναντι στη Βοσνία με 5-2. Ακολούθησε το ντέρμπι με τη Γερμανία ξανά μπροστά στο κοινό της και η ισοπαλία 2-2. Στη συνέχεια πήγε στη Βουδαπέστη προκειμένου να δοκιμαστεί από την Ουγγαρία. Κινδύνευσε με ήττα κι απέσπασε ισοπαλία 1-1. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα όμως «λύγισε» με 1-0 στην έδρα της Γερμανίας κι εκεί στην ουσία είχε κριθεί πλέον και το θέμα της πρωτιάς. Ξέσπασε στα μέσα Νοεμβρίου διαλύοντας την Ουγγαρία με 4-0 και πήγε για... τουρισμό στη Βοσνία στο φινάλε της φάσης των ομίλων, με την ισοπαλία 1-1 να μην την απασχολεί ιδιαίτερα.
Με αυτόν τον τρόπο η Ολλανδία συγκέντρωσε 9 βαθμούς και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του γκρουπ της πίσω από τη Γερμανία. Στην πραγματικότητα πέτυχε τον πρώτο και βασικότερο στόχο της ο οποίος δεν ήταν άλλος από την εξασφάλιση της πρόκρισης για τα προημιτελικά. Η κληρωτίδα δεν την ευνόησε και την έφερε απέναντι στην Ισπανία όπου είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ για την πρόκριση, χωρίς πάντως να είναι χαμένη από... χέρι. Συνήθως οι «οράνιε» παίζουν αρκετά «ανοιχτά» και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι τα τέσσερα από τα έξι ματς τους στο Nations League ολοκληρώθηκαν αμφίσκορα.
Συνεχίζει στον πάγκο ο Ρόναλντ Κούμαν ο οποίος τόνισε: «Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι για εμάς για να δούμε τις δυνατότητές μας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τους σεβόμαστε αλλά δεν τους φοβόμαστε και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε και να προκριθούμε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης».
Αγωνιστικά Νέα: Αρκετοί οι παίκτες που «κόπηκαν» σε σχέση με τον Νοέμβριο. Εκτός έμειναν για διάφορους λόγους οι αμυντικοί Ντε Φράι (Ίντερ), Ρενς (Ρόμα), οι μέσοι Βίφερ (Μπράιτον), Κουίντεν Τίμπερ (Φέγενορντ) και οι επιθετικοί Βέγκχορστ (Άγιαξ) και Ζίρκζι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Είχε κληθεί αλλά αποχώρησε λόγω ενοχλήσεων ο αμυντικός χαφ Χράφενμπερχ (Λίβερπουλ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Φερμπρούχεν (Μπράιτον), Φλέκεν (Μπρέντφορντ), Όλιζ (Σπάρτα Ρότερνταμ)
Αμυντικοί: Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Ντούμφρις (Ίντερ), Ντε Λιχτ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τίμπερ (Άρσεναλ), Χεερτράουντα (Λειψία), Φρίμπονγκ (Λεβερκούζεν), Χάτο (Άγιαξ), Φαν Χέκε (Μπράιτον)
Μέσοι: Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Σίμονς (Λειψία), Κόοπμαϊνερς (Γιουβέντους), Ρέιντερς (Μίλαν), Χράφενμπερχ (Λίβερπουλ), Σάουτεν (Αϊντχόφεν), Τέιλορ (Άγιαξ)
Επιθετικοί: Ντεπάι (Κορίνθιανς), Μάλεν (Άστον Βίλα), Χάκπο (Λίβερπουλ), Λανγκ (Αϊντχόφεν), Μπρόμπεϊ (Άγιαξ), Κλάιφερτ (Μπόρνμουθ)
ΙΣΠΑΝΙΑ
Με... λουκούμι έμοιαζε για εκείνη η κλήρωση της φάσης των ομίλων, καθώς ο τέταρτος είχε μόλις ένα μεγαθήριο και ήταν η ίδια. Έστω κι αν ήταν... μεθυσμένη από την πρόσφατη κατάκτηση του Euro, δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση χαλάρωσης. Ξεκίνησε βέβαια με «γκέλα» και «λευκή» ισοπαλία (0-0) στη Σερβία όμως ακολούθησε ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα και πέντε συνεχόμενες επιτυχίες. Διέλυσε εκτός έδρας την Ελβετία (1-4) και στο «παράθυρο» του Οκτωβρίου αρχικά κέρδισε δύσκολα με 1-0 τη Δανία και μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα πολύ εύκολα τη Σερβία με 3-0. Στην ουσία είχε ήδη ξεμπερδέψει αλλά δεν είχε διάθεση για... φρένο και το απέδειξε στους αγώνες του Νοεμβρίου. Πρώτα πέρασε νικηφόρα (1-2) από την Κοπεγχάγη και στο φινάλε των υποχρεώσεών της έκαμψε δύσκολα την αντίσταση της Ελβετίας με 3-2.
Η Ισπανία λοιπόν τερμάτισε πρώτη και αήττητη στο τέταρτο γκρουπ του Nations League και είχε την καλύτερη συγκομιδή (15 πόντοι), απ’ όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στην Α’ Κατηγορία της διοργάνωσης. Αυτόματα θεωρείται και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ το ζευγάρωμα με την Ολλανδία σε καμία περίπτωση δεν την τρομάζει, χωρίς να σημαίνει ότι έχει ήδη προκριθεί στο Final 4 του προσεχούς Ιούνη. Οι «φούριας ρόχας» παίζουν συνήθως επιθετικά και τα τέσσερα από τα έξι ματς τους στον θεσμό ήταν Over.
«Συνέχεια ακούμε να λένε ότι είμαστε το φαβορί σε όλα τα παιχνίδια μας αλλά είναι σημαντικό να μπορούμε να το δείχνουμε στο γήπεδο. Δεν μας ενδιαφέρουν όσα λέγονται και γράφονται. Σίγουρα όμως μας ενδιαφέρει πολύ να συνεχίσουμε να κερδίζουμε. Είμαι χαρούμενος που συνεχίζω στην ομάδα και θα δουλέψουμε για νέες επιτυχίες» ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή Λουίς Ντε Λα Φουέντε ο οποίος πρόσφατα επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2028.
Αγωνιστικά Νέα: Μακροχρόνιοι απόντες ως γνωστόν οι σοβαρά τραυματίες Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι). Σε σχέση με τις προηγούμενες κλήσεις έμειναν εκτός ο τερματοφύλακας Σάντσεθ (Τσέλσι), οι αμυντικοί Λαπόρτ (Αλ Νασρ), Βίβιαν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Παρέδες (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Τόρες (Άστον Βίλα), ο μέσος Μπάριος (Ατλέτικο Μαδρίτης) και ο εξτρέμ Χιλ (Χιρόνα).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ράγια (Άρσεναλ), Ρεμίρο (Ρεάλ Σοσιεδάδ)
Αμυντικοί: Χούιχσεν (Μπόρνμουθ), Λε Νορμάντ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κουκουρέγια (Τσέλσι), Γκριμάλδο (Λεβερκούζεν), Πόρο (Τότεναμ), Κουμπαρσί (Μπαρτσελόνα), Μινγκέθα (Θέλτα), Ασένθιο (Ρεάλ Μαδρίτης)
Μέσοι: Όλμο (Μπαρτσελόνα), Ρουίθ (Παρί Σεν Ζερμέν), Μερίνο (Άρσεναλ), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Θουμπιθμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μπαένα (Βιγιαρεάλ), Κασαδό (Μπαρτσελόνα)
Επιθετικοί: Μοράτα (Γαλατάσαραϊ), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Οϊαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα), Πίνο (Βιγιαρεάλ), Πέρεθ (Βιγιαρεάλ), Αγκεχόβα (Πόρτο)
Εκτίμηση
Η Ολλανδία και η Ισπανία θα συγκρουστούν δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ημερών και το ενδιαφέρον είναι πάντοτε τεράστιο όταν δύο από τα ευρωπαϊκά «μεγαθήρια» του ποδοσφαιρικού στερεώματος παίζουν μεταξύ τους. Σίγουρα το Nations League δεν αποτελεί κάποιον πολύ μεγάλο στόχο όμως καμιά τους δεν θα παρουσιαστεί και αδιάφορη. Οι φιλοξενούμενοι οι οποίοι είναι και πρωταθλητές Ευρώπης θεωρούνται το φαβορί και λογικά θα προκριθούν. Για το ματς όμως στην έδρα των «οράνιε» δεν θα πάμε με σημείο αλλά θα προτιμήσουμε το άκρως ελκυστικό Over.
Λίβερπουλ
Άρσεναλ
Μπόκα Τζούνιορς
Ρίβερ Πλέιτ
Λανούς
Χιμνάσια Μεντόζα
Μπελγράνο
Μπαράκας Σεντράλ
Νιούελς Ολντ Μπόις
Ουνιόν Σάντα Φε
Αούστρια Βιέννης
Ραπίντ Βιέννης
Βολφσμπέργκερ
Στουρμ Γκρατς
Σάλτσμπουργκ
Αούστρια Λουστενάου
Σιντ Τρούιντεν
Λέουβεν
Λόμελ
Γάνδη
Σαρλερουά
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Μαρσέιγ
Τουλούζ
Λυών
Ανζέ
Παρί
Μονακό
Στρασβούργο
Οσέρ
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Αμβούργο
Ουνιόν Βερολίνου
Κολωνία
Μπρόντμπι
Άαρχους
Νόρτζελαντ
Μίντιλαντ
Οντένσε
Σίλκεμποργκ
Λουγκάνο
Βασιλεία
Λωζάνη
Τουν
Γιούνγκ Μπόις
Ζυρίχη
Λεβαδειακός
Άρης
Παναθηναϊκός
ΑΕΚ
Παναιτωλικός
ΟΦΗ
ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης
Άστερας Τρίπολης Β'
ΠΑΣ Πύργος 1968
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Τορόντο
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Σιάτλ Σάουντερς
Νάσβιλ
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Ίντερ Μαϊάμι
Πόρτλαντ Τίμπερς
Ντιναμό Χιούστον
Λος Άντζελες
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Έλτσε
Βαλένθια
Σανταντέρ
Ρεάλ Μαδρίτης
Χετάφε
Σεβίλλη
Γιουβέντους
Νάπολι
Λέτσε
Τζένοα
Φροζινόνε
Τορίνο
Λάτσιο
Κάλιαρι
Άρης Λεμεσού
Ανόρθωση
Ομόνοια Αραδίππου
ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια 29ης Μαΐου
Νέα Σαλαμίνα
Κρουζ Αζούλ
Λεόν
Σάντος Λαγκούνα
Νεκάξα
Βαλερένγκα
Τρόμσο
Κφουμ Όσλο
Χαμ Καμ
Σταρτ
Λίλεστρομ
Σάρπσμποργκ 08
Κρίστιανσουντ
Μπραν
Μόλντε
Χοντ
Μπρίνε
Στρομσγκόντσετ
Μος
Οντ
Σάντνες Ουλφ
Λιν
Ράουφος
Έγκερσουντ
Στρόμεν
Ασάνε
Χάουγκεσουντ
Ρανχάιμ
Σογκντάλ
Χρόνινγκεν
Σπάρτα Ρότερνταμ
Εξέλσιορ
Τβέντε
Τελστάρ
Ουτρέχτη
Μπράγκα
Φαμαλικάο
Μαρίτιμο
Σάντα Κλάρα
Ακαντέμικο Βίσεου
Ρίο Άβε
Αρούκα
Νασιονάλ Μαδέιρα
Χαρτς
Χιμπέρνιαν
Χάκεν
Γκέτεμποργκ
Έλφσμποργκ
Έργκριτε
Γιουργκόρντεν
Ντέγκερφορς
Βαστέρας ΦΚ
Μπρομαποϊκάρνα
Κασίμπασα
Μπεσίκτας
Τραμπζονσπόρ
Γκαζιαντέπ
Μπασακσεχίρ
Σαμσουνσπόρ