Η Ολλανδία τα βρήκε σκούρα απέναντι στην μαχητική Πολωνία, βρέθηκε πίσω στο σκορ κόντρα στη ροή (16’ Μπούκσα), αλλά με γκολ των Χάκπο (29’) και Βέγκχορστ (83’) έκανε την ανατροπή...
Χωρίς Λεβαντόφσκι στην πρεμιέρα η Πολωνία
Πολωνία και Ολλανδία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου, με τους Πολωνούς να μην έχουν διαθέσιμο τον σταρ φορ Λεβαντόφσκι και τους Ολλανδούς να καλούνται να πορευτούν στη διοργάνωση χωρίς τον κομβικό Ντε Γιονγκ στα χαφ.Τι ισχύει: Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι προκρίνονται στη φάση των «16». Κριτήρια Ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και μετά το ματς δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα παιχτεί στα πέναλτι 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, κίτρινη κάρτα = δύο βαθμοί, αποβολή με δύο κίτρινες σε ένα ματς = τρεις βαθμοί) 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν η ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια Γερμανία, τότε θα γίνει κλήρωση
* Η τελευταία νίκη της Πολωνίας επί των Ολλανδών ήταν τον Μάιο του 1979 για τα προκριματικά του Euro 1980 (2-0), σχεδόν δέκα χρόνια πριν τη γέννηση του αρχισκόρερ της και πρώτο σε συμμετοχές, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Έκτοτε σε 12 αναμετρήσεις η Ολλανδία είναι αήττητη με 7 νίκες και 5 ισοπαλίες
* Η Ολλανδία έχει βρει δίχτυα στα 13 τελευταία παιχνίδια της και έχει μείνει στο μηδέν μόνο σε ένα ματς με τον Κούμαν στον πάγκο, στο ντεμπούτο του στο εκτός έδρας με την Γαλλία (4-0) τον Μάρτιο του 23’
Δίνει σταθερά το «παρών» σε τελική φάση Euro για 5η διαδοχική φορά διοργάνωση, αλλά μόλις μια φορά έχει περάσει τη φάση των ομίλων, το 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι μπουκ θεωρούν ότι θα συνεχίσει τις αρνητικές παρουσίες, ούσα το μεγάλο αουτσάιντερ σε πολύ δύσκολο όμιλο με Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία.
Δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της Γερμανίας μέσω των προκριματικών καθώς τερμάτισε 3η σε βατό όμιλο με Αλβανία, Τσεχία, Μολδαβία και Ν. Φερόε. Σημείωσε μόλις τρεις νίκες (3-2-3) και οι δύο ήταν με τα Ν. Φερόε, ενώ πήρε μόλις ένα βαθμό σε δύο ματς με τους Μολδαβούς. Ωστόσο είχε δεύτερη ευκαιρία μέσω των μπαράζ του Nations League, αρχικά διέλυσε με 5-1 την Εσθονία ενώ στη συνέχεια απέκλεισε στα πέναλτι την Ουαλία στο Κάρντιφ (5-4, 0-0 κ.δ. & παρ.).
Στον πάγκο της είναι ο Μιχάλ Πρόμπριεζ ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν προπονητής της Εθνικής Ελπίδων αλλά κλήθηκε να σώσει την κατάσταση όταν πάρθηκε η απόφαση να απομακρυνθεί ο Φερνάντο Σάντος. Κατάφερε έστω και με δυσκολία να οδηγήσει την ομάδα στα τελικά της Γερμανίας όντας αήττητος σε οχτώ ματς, φιλικά και επίσημα (5-3-0).
Η προετοιμασία ξεκίνησε με αρκετή γκρίνια και κριτική από τον κόσμο για την ποιότητα της ομάδας, κάτι που οδήγησε τον Πρόμπριερζ να ξεσπάσει: «Οι αγώνες δεν έχουν ξεκινήσει και ήδη πολλοί παίκτες δέχονται σχόλια μίσους και επικρίνονται. Δεν το έχω ξανασυναντήσει αυτό». Πήρε δύο νίκες στα φιλικά του Ιουνίου απέναντι σε Ουκρανία (3-1) και Τουρκία (2-1) χωρίς πάντως να βγάλει μάτια με την εικόνα της.
Εν όψει του αγώνα της πρεμιέρας με την Ολλανδία, ο Πρόπριερζ δήλωσε: «Μερικοί θεωρούν την Ολλανδία ένα από τα φαβορί για κατάκτηση. Αυτό δείχνει πόσο δυνατό είναι αυτό το γκρουπ. Έχουν μερικούς σπουδαίες παίκτες επομένως πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με ομαδική δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ήρεμοι και να δείξουμε ακεραιότητα και ομαδικό πνεύμα. Όλοι λένε ότι δεν έχουμε καμία πιθανότητα, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό για μένα είναι το γεγονός ότι δημιουργήσαμε μια ομάδα όπου όλοι παλεύουν ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω οι οπαδοί μας να φορέσουν λευκές-κόκκινες φανέλες την Κυριακή και να μας παρακολουθήσουν με περηφάνια».
Αγωνιστικά Νέα: Χτύπησαν πριν το τουρνουά ο σταρ φορ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα) και οι ομοθεσίτες, Μίλικ (Γιουβέντους), Σβιντέρσκι (Βερόνα). Ο πρώτος χάνει την πρεμιέρα, ο δεύτερος όλο το τουρνουά ενώ ο τρίτος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις και αναμένεται στο αρχικό σχήμα. Την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του στόπερ Νταβίντοβιτς (Βερόνα).
Αγωνίζεται κυρίως με 3-5-2, έχοντας τον έμπειρο Σέζνι κάτω από τα δοκάρια. Δεν πείθει ανασταλτικά, στην άμυνα τα μεγάλα ονόματα είναι ο αριστερός στόπερ/μπακ της Άρσεναλ, Κίβιορ και ο στόπερ της Σαουθάμπτον, Μπεντνάρεκ, ενώ στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζει ο δημιουργικός χαφ της Νάπολι, Ζιελίνσκι, ο οποίος όμως κοντεύει να συμπληρώσει δίμηνο χωρίς επίσημο ματς. Φρανκόφσκι και Ζαλέφσκι καλύπτουν όλη την πλευρά, ενώ Σλιζ, Μόντερ και Πιετρόφσκι διεκδικούν δύο θέσεις στα χαφ. Μεγάλο το ζήτημα στην επίθεση με τον τραυματισμό του σταρ Λεβαντόφσκι.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους), Λούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια), Μάρτσιν Μπούλκα (Νις)
Αμυντικοί: Γιαν Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρλος Μπερεζίνσκι (Έμπολι), Γιάκουμπ Κίβιορ (Άρσεναλ), Τιμοτέους Πούχατς (Καϊζερσλάουτερν), Μπάρτος Σάλαμον (Λεχ Πόζναν), Πάβελ Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Σεμπάστιαν Βαλουκίεβιτς (Έμπολι)
Μέσοι: Καμίλ Γκροζίτσκι (Πογκόν Στσέτσιν), Πιότρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Πρζέμισλαβ Φρανκόφσκι (Λανς), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φενέρμπαχτσε), Γιάκουμπ Μόντερ (Μπράιτον), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Νικόλα Ζαλέφσκι (Ρόμα), Μπάρτος Σλις (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Μίχαλ Σκόρας (Κλαμπ Μπριζ), Γιακούμπ Πιοτρόφσκι (Λουντογκόρετς), Τάρας Ρόμαντσουκ (Γιαγκελόνια), Κάσπερ Ουρμπάνσκι (Μπολόνια)
Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Κάρολ Σφιντέρσκι (Βερόνα), Κριστόφ Πιόντεκ (Μπασακσεχίρ), Άνταμ Μπούκσα (Αντάλιασπορ)
Μια από τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, μπαίνει σε κάθε τουρνουά ως ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει και το Euro 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση. Είχε εκτροχιαστεί από τις επιτυχημένες πορείες τα προηγούμενα χρόνια, αποτυγχάνοντας να προκριθεί σε Euro 2016 και Μουντιάλ 2018 ενώ στο Euro 2020 έπεσε θύμα έκπληξης μένοντας εκτός προημιτελικών από την Τσεχία.
Με τον Φαν Χάαλ στον πάγκο βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της κι έφτασε έως τους «8» στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου αποκλείστηκε με επεισοδιακό τρόπο στα πέναλτι από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Αργεντινή. Τη σκυτάλη πήρε ο Ρόναλντ Κούμαν ο οποίος επέστρεψε για δεύτερη φορά στον πάγκο της και την έφτασε έως το Final-Four του Nations League αλλά και στην τελική φάση του Euro 2024. Βρισκόταν στον όμιλο της Ελλάδας, μαζί με Γαλλία, Ιρλανδία και Γιβραλτάρ και τερμάτισε στη 2η θέση σημειώνοντας οχτώ νίκες και δύο ήττες, αμφότερες από τους Γάλλους, τους οποίους θα βρει μπροστά της και στα γήπεδα της Γερμανίας.
Θα δοκιμαστεί αρκετά σε όμιλο με την Γαλλία, την Αυστρία και την Πολωνία και καλείται να ξεκινήσει με το δεξί απέναντι στη θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ. Στα φιλικά του Ιουνίου πήρε δύο νίκες με 4-0 κόντρα σε Καναδά και Ισλανδία, σκοράροντας τα επτά από τα οχτώ γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Με 4-0 είχε νικήσει και την Σκωτία σε φιλικό τον Μάρτιο προτού ηττηθεί με ανατροπή σε φιλικό με την Γερμανία στην Φρανκφούρτη (1-2).
Για το ματς της πρεμιέρας με την Πολωνία ρωτήθηκε ο Κούμαν: «Κάθε αντίπαλος στον όμιλο είναι δύσκολος, ίσως όχι στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τη Γαλλία, που είναι ο δεύτερος αντίπαλος μας, αλλά η Πολωνία είναι μια καλά οργανωμένη, δυνατή, αμυντικά ισχυρή ομάδα. Είναι σωματικά δυνατή και, φυσικά έχουν πάντα αρκετούς ταλαντούχους παίκτες στη μεσαία γραμμή. Επομένως, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα κερδίσουμε απλώς το πρώτο παιχνίδι. Θα πρέπει να είμαστε πολύ σε φόρμα και αιχμηροί για να το πετύχουμε».
Αγωνιστικά Νέα: Από τις ομάδες που πληγώθηκαν σημαντικά λίγες μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Την Τρίτη γνωστοποιήθηκε η αποχώρηση του κομβικού χαφ Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα) καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του, μια μέρα μετά τέθηκε νοκ-άουτ και ο χαφ Κουπμάινερς (Αταλάντα) ενώ στις τελευταίες προπονήσεις χτύπησε ο ταλαντούχος φορ Μπρόμπι (Άγιαξ) και δεν αναμένεται να προλάβει την πρεμιέρα. Στη θέση των δύο πρώτων κλήθηκαν ο μπακ-χαφ Μάατσεν (Ντόρτμουντ) και ο επιθετικός Ζίρκζεε (Μπολόνια).
Οι τραυματισμοί στα χαφ ενδέχεται να οδηγήσουν τον Κούμαν να αφήσει το 3-4-2-1 και να στραφεί στο 4-3-3. Κάτω από τα γκολπόστ αναμένεται να είναι ο Βερμπούργκεν των μόλις επτά συμμετοχών με το εθνόσημο. Στην άμυνα τα φώτα πέφτουν φυσικά στον ηγετικό στόπερ της Λίβερπουλ Φαν Ντάικ ο οποίος θα έχει πιθανότατα παρτενέρ τον Ντε Φράι και ο Ντε Λιχτ θα αποτελέσει εναλλακτική επιλογή. Στο δεξί άκρο της άμυνας προτεραιότητα έχει ο έμπειρος Ντάμφρις της Ίντερ παρά την εξαιρετική σεζόν του Φρίμπονγκ στην Λεβερκούζεν, ενώ στο αριστερό άκρο θα παίξει ο Ακέ της Μάντσεστερ Σίτι. Η απουσία του Ντε Γιονγκ αφήνει ένα μεγάλο κενό στη μεσαία γραμμή η οποία λογικά θα απαρτίζεται από Ράιντερς, Σάουτεν και Φίρμαν. Επιθετικό δίδυμο είναι οι Ντεπάι και Χάκπο με τον ταλαντούχο Σίμονς σε ρόλο δημιουργού.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Τζάστιν Μπίλοου (Φέγενορντ), Μαρκ Φλέκεν (Μπρέντφορντ), Μπαρτ Βέρμπρουγκεν (Μπράιτον)
Αμυντικοί: Νέιθαν Άκε (Μάντσεστερ Σίτι,), Ντάλει Μπλιντ (Τζιρόνα), Στέφαν ντε Βράι (Ίντερ), Λουτσάρελ Γκεετρούιντα ( Φέγενορντ), Ντένζελ Ντάμφρις (Ίντερ), Ματίας ντε Λιχτ (Μπάγερν), Τζέρεμι Φριμπόνγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Μίκι βαν ντε Βεν (Τότεναμ), Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ)
Μέσοι: Φρένκι ντε Γιονκ (Μπαρτσελόνα), Ράιαν Γκράβενμπερχ (Λίβερπουλ), Τέουμ Κουπμάινερς (Αταλάντα), Τιτζάνι Ρέιντερς (Μίλαν), Τζέρντι Σούτεν (PSV Αϊντχόφεν), Τσάβι Σίμονς (Λειψία), Τζόι Φέερμαν (PSV Αϊντχόφεν), Τζεορτζίνο Βαινάλντουμ (Αλ Ετιφάκ)
Επιθετικοί: Στίβεν Μπέρχβάιν (Άγιαξ), Μπράιαν Μπρόμπι (Άγιαξ), Μέμφις Ντεπάι (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κόντι Χάκπο (Λίβερπουλ), Ντόνιελ Μάλεν (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Βάουτ Βέγκχορστ (Χόφενχαϊμ)
Εκτίμηση
Αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί την Ολλανδία απέναντι σε μια Πολωνία που έχει να κερδίσει στα μεταξύ τους από το 1979 και κατεβαίνει στην πρεμιέρα χωρίς τον αρχισκόρερ της, Λεβαντόφσκι. Σημαντική και η απουσία του Ντε Γιονγκ για τους «οράνιε», αλλά διαθέτουν ποιότητα από τη μέση και μπροστά για να εκμεταλλευτούν τις αμυντικές αδυναμίες των Πολωνών. Αναμενόμενα χαμηλά το «διπλό», θα στραφώ στην εναλλακτική του 2-3 γκολ που καλύπτει πολλά ενδεχόμενα. Δύσκολα θα παίξει ανοιχτά η Πολωνία, από την άλλη η Ολλανδία ενδεχομένως χρειαστεί λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματα της στο δημιουργικό κομμάτι μετά τις απουσίες στα χαφ.