Συμπληρώθηκε το «παζλ» των προημιτελικών του Nations League, με τις Εθνικές Ομάδες που θα ριχτούν στην «αρένα» με φόντο τον μεγάλο τελικό της 8ης Ιουνίου του 2025, να γίνονται...
Να βγάλουν την υποχρέωση
Η Βοσνία υποδέχεται την Ολλανδία στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του 3ου ομίλου της Α’ Κατηγορίας του Nations League. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από ταπεινωτική ήττα στη Γερμανία, ενώ οι φιλοξενούμενοι νίκησαν εύκολα εντός έδρας την Ουγγαρία.Τι ισχύει: Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Όποια ομάδα τερματίσει τρίτη θα δώσει διπλά παιχνίδια με ομάδα που θα έχει τερματίσει στη δεύτερη θέση του γκρουπ της στη Β’ κατηγορία για μια θέση στην Α’ κατηγορία. Η τελευταία του κάθε ομίλου υποβιβάζεται.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
Γνώριζε εκ των προτέρων ότι αναζητούσε μία υπέρβαση στην προηγούμενη «στροφή», καθώς αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Φράιμπουργκ ούτως ώστε να αναζητήσει ένα ποδοσφαιρικό θαύμα εκτός έδρας απέναντι στη Γερμανία. Όχι μόνο δεν το πέτυχε αλλά δεν παρουσιάστηκε καν ανταγωνιστική και διασύρθηκε με 7-0, σ’ ένα παιχνίδι που δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι θα μπορούσε πολύ άνετα να έχει δεχθεί διψήφιο αριθμό τερμάτων, κάτι που δεν συνέβη επειδή έκανε σωρεία επεμβάσεων ο τερματοφύλακας Βασίλι. Άντεξε δύο λεπτά πριν δεχθεί το πρώτο γκολ από τον Μουσιάλα. Στο 23’ ο Κλάιντινστ πέτυχε το 2-0 και το 3-0 του ημιχρόνου σημειώθηκε από τον Χάβερτς στο 37’. Στην επανάληψη έχασε εντελώς τον έλεγχο και παραβιάστηκε η εστία της άλλες τέσσερις φορές από τους Βίρτζ (50’, 57’), Σανέ (66’) και ξανά από τον Κλάιντινστ στο 79’ για το ταπεινωτικό 7-0.
Αυτή ήταν η πιο «βαριά» ήττα στην ιστορία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης η οποία απογοήτευσε πλήρως με την παρουσία της κι έγινε «σάκος του μποξ» σε όλο το φετινό Nations League. Άλλωστε «τρέχει» αρνητικό σερί πέντε αναμετρήσεων χωρίς να έχει χαμογελάσει και στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δέχτηκε τέσσερα «χαστούκια» κι απέσπασε όλη κι όλη μία ισοπαλία. Οι «δράκοι» έχουν συγκεντρώσει μόλις έναν βαθμό και βρίσκονται στην τελευταία θέση του ομίλου τους. Έχουν υποβιβαστεί και μαθηματικά και η επόμενη διοργάνωση θα τους βρει στη Β’ Κατηγορία. Τα τρία από τα τέσσερα πιο πρόσφατα ματς τους ολοκληρώθηκαν No Goal.
Στον πάγκο παραμένει προς το παρόν ο Σεργκέι Μπάρμπαρεζ. Ο 51χρονος πάντως έχει αποδειχθεί τρομακτικά «λίγος» από τον περασμένο Απρίλιο όταν και ανέλαβε τα ηνία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του, με τον απολογισμό του να είναι μόλις μία ισοπαλία και μισή ντουζίνα ήττες στα επτά παιχνίδια που έχει προλάβει να καθίσει στον πάγκο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να φύγει πριν από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε και είναι ξανά διαθέσιμος ο στόπερ Κάτιτς (Ζυρίχη). Αμφίβολος καθώς έχασε το προηγούμενο ο στόπερ Μούγιακιτς (Παρτιζάν).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Βασίλι (Ζανκτ Πάουλι), Χάντζικιτς (Βέλεζ Μόσταρ), Ζλόμισλιτς (Ριέκα)
Αμυντικοί: Μπίτσακτσιτς (Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ), Λεόν Μπάρισιτς (Βασιλεία), Κάτιτς (Ζυρίχη), Γκαζιμπέγκοβιτς (Στουρμ Γκρατς), Ντέντιτς (Σάλτσμπουργκ), Μούγιακιτς (Παρτίζαν), Ομέροβιτς (Όσιγιεκ), Μουχαρέμοβιτς (Σασουόλο), Τσέλικ (Σαράγιεβο)
Μέσοι: Μπούρνιτς (Καρλσρούη), Γκίγκοβιτς (Χόλσταϊν Κιέλου), Χουσεϊνμπασιτς (Κολωνία), Ντζάκοβατς (Μπάτσκα Τόπολα), Χαϊραντίνοβιτς (Κασίμπασα), Μπαϊρακτάρεβιτς (Νιού Ίνγκλαντ), Ταχίροβιτς (Άγιαξ), Σούνιτς (Πάφος)
Επιθετικοί: Τζέκο (Φενέρμπαχτσε), Ντεμίροβιτς (Στουτγκάρδη), Ταμπάκοβιτς (Χόφενχαϊμ), Μπάζνταρ (Σαραγκόσα), Κουλένοβιτς (Χέρακλες)
Το περασμένο Σάββατο κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο Άμστερνταμ την Ουγγαρία κι έπρεπε να επιβεβαιώσει εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ότι δικαίως θεωρούταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί του αγώνα. Το έκανε και θριάμβευσε με 4-0, χωρίς να αφήσει το παραμικρό περιθώριο να αμφισβητηθεί η ανωτερότητά της. Κινδύνευσε πρώτη όμως στο 21’ κέρδισε πέναλτι για χέρι μετά από χρήση VAR -είχε μεσολαβήσει διακοπή επειδή κατέρρευσε ο Άνταμ Σάλαϊ στον πάγκο των φιλοξενούμενων- και ο Βέγκχορστ σκόραρε για το 1-0. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου κέρδισε και δεύτερο πέναλτι και ο Χάκπο σημείωσε το 2-0. Πλέον στο δεύτερο μέρος έπρεπε απλά να διαχειριστεί το υπέρ της αποτέλεσμα. Δεν έδειξε τέτοια διάθεση κι αναζήτησε κι άλλα τέρματα. Στο 65’ ο Ντούμφρις με ωραίο διαγώνιο σουτ πέτυχε το 3-0 και στο 86’ ο Κόοπμαϊνερς με ωραία ψηλοκρεμαστή κεφαλιά διαμόρφωσε μέσα σε αποθέωση το τελικό 4-0.
Η Ολλανδία άφησε πίσω της την ήττα που είχε προηγηθεί επί γερμανικού εδάφους και παράλληλα έβαλε τέλος στο μικρό αρνητικό σερί τριών αγώνων στους οποίους δεν είχε χαμογελάσει και είχε μετρήσει δύο ισοπαλίες. Η συγκομιδή των 8 πόντων δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση ικανοποιητική, όμως είναι αρκετή για να φέρει τους «οράνιε» στην 2η θέση της κατάταξης του γκρουπ και μάλιστα έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στα προημιτελικά του Nations League, ακόμα κι αν ηττηθούν στη Ζένιτσα. Αν και συνήθως παίζουν «ανοικτά», τα δύο πιο πρόσφατα ματς τους ήταν No Goal.
Ο Ρόναλντ Κούμαν συνεχίζει στην άκρη του πάγκου τους κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι εκείνος που θα τους καθοδηγήσει τουλάχιστον μέχρι το Μουντιάλ που ακολουθεί το 2026 στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Μεξικό και του Καναδά, με τον έμπειρο τεχνικό πάντως να μην έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει σπουδαία καριέρα ως κόουτς.
Αγωνιστικά Νέα: Αποχώρησε από την αποστολή ο σέντερ μπακ κι αρχηγός Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ). Γνωστά τα υπόλοιπα προβλήματα και δεν προέκυψαν νέα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Φερμπρούχεν (Μπράιτον), Φλέκεν (Μπρέντφορντ), Ολάι (Σπάρτα Ρότερνταμ)
Αμυντικοί: Ντούμφρις (Ίντερ), Φρίμπονγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Ντε Λιχτ (Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ), Χάτο (Άγιαξ), Ντε Φράι (Ίντερ), Πολ Φαν Χέκε (Μπράιτον), Ρενσχ (Άγιαξ), Τίμπερ (Άρσεναλ)
Μέσοι: Τίμπερ (Φέγενορντ), Ρέιντερς (Μίλαν), Χράφενμπερχ (Λίβερπουλ), Βίφερ (Μπράιτον), Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Κούπμαϊνερς (Γιουβέντους)
Επιθετικοί: Μάλεν (Ντόρτμουντ), Χάκπο (Λίβερπουλ), Μπρόμπεϊ (Άγιαξ). Ζίρκζεϊ (Μαν. Γιουνάιτεντ), Κλάιφερτ (Μπόρνμουθ), Λανγκ (Αϊντχόφεν), Βέχορστ (Άγιαξ)
Εκτίμηση
Εντελώς αδιάφορες βαθμολογικά θα είναι στη συγκεκριμένη συνάντηση και οι δύο ομάδες. Η Βοσνία είναι δεδομένο ότι έχει υποβιβαστεί και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της μετά τον ταπεινωτικό διασυρμό από τη Γερμανία εκτός έδρας με 7-0. Από την άλλη η Ολλανδία έκανε το καθήκον της κι επικράτησε εύκολα της Ουγγαρίας, «κλειδώνοντας» την πρόκριση στα προημιτελικά του Nations League και δίχως να έχει μεγάλο κίνητρο. Καμία αξία στο σετ αποδόσεων και θα πάρουμε το ρίσκο να στηρίξουμε το αμφίσκορο σε άκρως ελκυστική τιμή, μια και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για σκοπιμότητες.
1-3 score