Η Ισπανία πραγματοποίησε ιδανικό ξεκίνημα στο Euro 2024 καθώς επικράτησε 3-0 της Κροατίας στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου της διοργάνωσης κι έβαλε βάσεις πρόκρισης στη φάση των «16»...
Ένα... συνηθισμένο και «ζόρικο» ραντεβού σε Euro που έχει όμως δίκαιο φαβορί
Ισπανία και Κροατία «συγκρούονται» στο «Ολιμπιστάντιον» στο Βερολίνο για την πρεμιέρα του 2ου ομίλου του Euro 2024.Τι ισχύει: Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι προκρίνονται στη φάση των «16». Κριτήρια Ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση 6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και μετά το ματς δεν υπερτερεί κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα παιχτεί στα πέναλτι 7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, κίτρινη κάρτα = δύο βαθμοί, αποβολή με δύο κίτρινες σε ένα ματς = τρεις βαθμοί) 8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν η ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια Γερμανία, τότε θα γίνει κλήρωση.
* Σε δέκα μεταξύ τους αναμετρήσεις η Ισπανία μετράει έξι νίκες, η Κροατία τρεις ενώ έχουν αναδειχθεί και μία φορά ισόπαλες. Οι τελευταία δύο φορές που βρέθηκαν αντιμέτωπες αφορούσαν τη φάση των «16» του Euro 2020 και τον τελικό του Nations League 2022-23 και αμφότερες έληξαν με νικητές στην παράταση στην πρώτη περίπτωση και στα πέναλτι στη δεύτερη για τους Ίβηρες.
* Τέταρτο σερί Euro στο οποίο συναντιούνται οι δύο ομάδες μετά το 2012 και το 2016 για τη φάση των ομίλων και το 2020 για τη φάση των «16».
Πολυνίκης της διοργάνωσης με τρεις κατακτήσεις (1964, 2008, 2012) και μοναδική με back to back επιτυχίες, η Ισπανία, που τελευταία φορά που απουσίασε από τελική φάση ήταν το μακρινό 1992, δεν θα μπορούσε να μην μπαίνει με την αύρα του φαβορί στο τουρνουά. Στο προηγούμενο Euro εξάλλου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη μετέπειτα νικήτρια Ιταλία.
Εσχάτως οι Ίβηρες επέστρεψαν στα τρόπαιο αφού κατέκτησαν το Nations League επικρατώντας στα πέναλτι της Κροατίας στον τελικό τον περασμένο Ιούνιο.
Από τα προκριματικά πέρασαν ως πρώτοι και χωρίς δυσκολία από τον 1ο όμιλο, μπροστά από Κύπρο, Γεωργία, Νορβηγία και Σκωτία, από την οποία υπέστη και τη μοναδική της ήττα με 2-0 εκτός έδρας.
Στα πρόσφατα φιλικά προετοιμασίας επικράτησαν άνετα των Ανδόρα (5-0) και Β. Ιρλανδία (5-1) «ξεμουδιάζοντας» και δείχνοντας έτοιμοι για την τελική φάση όπου συμμετέχουν στον πιο δύσκολο όμιλο, με Ιταλία, Κροατία και Αλβανία, έχοντας πάντως ως στόχο την πρωτιά.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της «φούρια ρόχα», Λουίς Ντε Λα Φουέντε ανέλαβε αμέσως μετά το Μουντιάλ τον Δεκέμβριο του 2022 και προσφάτως ανανέωσε μέχρι και μετά το Μουντιάλ του 2026, τόνισε πως η ομάδα του έχει πραγματικά πολύ ταλέντο, στεκόμενος κυρίως του Νίκο Γουίλιαμς και Λαμινέ Γιαμάλ, ωστόσο προσέθεσε πως πρέπει άπαντες να παραμείνουν ταπεινοί και να σεβαστούν κάθε αντίπαλο.
Αγωνιστικά νέα: Νοκ άουτ για την πρεμιέρα μόνο ο αμυντικός Λαπόρτ (Αλ Νασρ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ράγια (Άρσεναλ), Ρεμίρο (Σοσιεδάδ), Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο)
Αμυντικοί: Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Λαπόρτ (Αλ Νασρ), Ρόμπιν λε Νορμαντ (Σοσιεδάδ), Ντάνι Βινιάν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Νάτσο (Ρεάλ),Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν), Κουκουρέγια (Τσέλσι)
Μέσοι: Ροντρίγκο Ερνάντες (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρτίν Ζουμπιμέντι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μίκελ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Φαμπιάν Ρουίζ (Παρί), Πέντρι Γκονζάλες (Μπαρτσελόνα), Φερμίν Λόπεζ (Μπαρτσελόνα), Άλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ)
Επιθετικοί: Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ),Ντάνι Όλμο (Λειψία), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Πέρες (Ρεάλ Μπέτις), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα).
Σταθερά στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια οι Κροάτες, που στα τελευταία δύο Μουντιάλ ήταν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ αυτή είναι η έκτη τους σερί παρουσία σε τελική φάση Euro και ονειρεύεται να πραγματοποιήσει μία ανάλογη πορεία.
Εξάλλου ποτέ δεν έχει προχωρήσει πέρα από τα προημιτελικά στη διοργάνωση και η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν το 2008, αφού το 2012 αποκλείστηκε στους ομίλους και το 2016 και 2020 τέθηκε νοκ άουτ στη φάση των «16».
Η «Χρβάτσκα» προκρίθηκε ως δεύτερη στον 4ο προκριματικό όμιλο, πίσω από την Τουρκία και μπροστά από Ουαλία, Αρμενία και Λετονία, έχοντας αρκετά «σκαμπανεβάσματα» στην απόδοσή της.
Νωρίτερα είχαν φτάσει και στον τελικό του Nations League όπου ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Ισπανία, η οποία ήταν αυτή που τους έκλεισε τον δρόμο και στη φάση των «16» του περασμένου Euro.
Με ένα ρόστερ γεμάτο ποιότητα αλλά κυρίως εμπειρία, με τις «παλιοσειρές» Μόντριτς, Πέρισιτς, Κράμαριτς και Μπρόζοβιτς να είναι αναμένεται να σηκώσουν το βάρος παρέα με τους νεαρούς Γκβάρντιολ και Λιβάκοβιτς, στόχος είναι η αρχικά η πρόκριση από έναν δύσκολο όμιλο, με Ιταλία και Αλβανία εκτός των Ισπανών, έχοντας όμως υπόψην πως μπορεί να προκριθεί ακόμα και ως καλύτερη τρίτη.
Στα φιλικά προετοιμασίας πάντως επικράτησε 3-0 της Βόρειας Μακεδονίας και 2-1 της Πορτογαλίας, με το δεύτερο αποτέλεσμα να αποτελεί κι ένα μήνυμα πως παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ζλάτκο Ντάλιτς, που βρίσκεται από το 2017 στον πάγκο της ομάδας και πρόσφατα ανανέωσε μέχρι το 2026, θεωρείται ο πιο επιτυχημένος τεχνικός στην ιστορία της και ενόψει του Euro δήλωσε πως δεν στερείται κινήτρου και ενθουσιασμού και θέλει να οδηγήσει αυτή τη «χρυσή» γενιά του κροατικού ποδοσφαίρου σε ακόμα μία επιτυχημένη πορεία σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο βήμα βήμα και πρώτα κοιτά πως θα εξασφαλίσει την πρόκριση στα νοκ άουτ.
Αγωνιστικά νέα: Χωρίς προβλήματα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Φενέρμπαχτσε), Νεντίλικο Λάμπροβιτς (Ριέκα), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Πάφος)
Αμυντικοί: Γιοσίπ Στάνισιτς (Λεβερκούζεν), Μαρίν Πόνγκρατσιτς (Λέτσε), Γιόσκο Γκβάρντιολ (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρτιν Έρλικ (Σασουόλο), Γιοσίπ Σούταλο (Άγιαξ), Μπόρνα Σόσα (Άγιαξ), Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Γιοσίπ Γιουράνοβιτς (Ουνιόν Βερολίνου)
Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Λόβρο Μάιερ (Βόλφσμπουργκ), Ματέο Κόβατσιτς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Λούκα Ιβάνουσετς (Φέγενορντ), Λούκα Σούσιτς (Σάλτσμπουργκ), Μάρτιν Μπατούρινα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)
Επιθετικοί: Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), Ιβάν Πέρισιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Αντέ Μπουντιμίρ (Οσασούνα), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μάρκο Πιάτσα (Ριέκα), Μάρκο Πάσαλιτς (Ριέκα).
Εκτίμηση
«Σκληροτράχηλοι» και έμπειροι οι Κροάτες που θα παίξουν ξανά τον ρόλο του αουτσάιντερ που μπορεί να κάνει «ζημιές» και να πάει και ψηλά. Ωστόσο οι Ισπανοί είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα ομάδα, με αρκετές λύσεις, κυρίως μεσοεπιθετικά και δίκαια είναι το φαβορί όχι μόνο της αναμέτρησης αλλά και του ομίλου. Μπορεί λοιπόν οι πρεμιέρα να κρύβουν παγίδες πολλές φορές, ωστόσο ο άσος σε τιμές οριακά διπλασιασμού δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος και θα τον επιλέξω, αφού θεωρώ πως οι Ίβηρες θα μπουν με το... δεξί στη διοργάνωση.