Η Κροατία και το Βέλγιο ήρθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0) για την τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου του Μουντιάλ, αποτέλεσμα που έστειλε την «χρβάτσκα» στους «16» και τους...
Αίμα και άμμος
Κροατία και Βέλγιο αναμετρούνται στο Αλ Ραγιάν για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων σε παιχνίδι με χαρακτήρα τελικού για την πρόκριση.* Η Κροατία προκρίνεται με νίκη ή ισοπαλία. Με ήττα προκρίνεται αν χάσει και το Μαρόκο και διατηρήσει τη διαφορά τερμάτων (+3 Κροατία, +2 το Μαρόκο). Αν η διαφορά τερμάτων είναι ίση τότε επόμενο κριτήριο είναι η καλύτερη επίθεση.
* Το Βέλγιο προκρίνεται μόνο με νίκη. Για να προκριθεί με ισοπαλία χρειάζεται ήττα του Μαρόκου από τον Καναδά με 4 γκολ διαφορά ή με 3 και να έχει καλύτερη επίθεση.
«Κάναμε ένα μικρό βήμα αλλά ακόμα είμαστε μακριά από το να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι θέλουμε μόνο ένα βαθμό με το Βέλγιο, ούτε να παρασυρθούμε από ευφορία. Παίξαμε απέναντι σε έναν εκπληκτικό Καναδά που ήταν γεμάτος ενέργεια. Σκόραραν στα πρώτα λεπτά και τους έδωσε περισσότερη ενέργεια και δύναμη αλλά ήμασταν σε θέση να βρούμε τις ισορροπίες μας», δήλωσε μετά το παιχνίδι ο τεχνικός της, Ντάλιτς. Όχι το ίδιο ψύχραιμη η δήλωση του πρωταγωνιστή, Κράμαριτς ο οποίος έδωσε «πληρωμένη» απάντηση στον προπονητή του Καναδά, Τζον Χέρντμαν, λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή του Καναδά για το επιπλέον κίνητρο που μας έδωσε. Στο τέλος, η Κροατία έδειξε ποιος γ@@@@ε ποιον». Υπενθυμίζεται ότι ο Χέρντμαν είχε πει στους παίκτες του Καναδά πριν το ματς: «Πάμε να γ@μ@@με τους Κροάτες».
Με τη νίκη επί του Καναδά, η «Χρβάτσκα» έφτασε τους τέσσερις βαθμούς στον όμιλο, καθώς στην πρεμιέρα είχε μείνει στο 0-0 με το Μαρόκο. Ως εκ τούτου πηγαίνει για δύο αποτελέσματα στο σημερινό παιχνίδι με το Βέλγιο αφού προκρίνεται και με την ισοπαλία. Βέβαια αν στοχεύει στην πρωτιά, ενδέχεται να χρειαστεί νίκη, μιας και το Μαρόκο έχει επίσης 4 βαθμούς και αντιμετωπίζει τον Καναδά. Στην περίπτωση που τόσο αυτή όσο και το Μαρόκο κερδίσουν, η πρωτιά θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων, με τους Κροάτες να έχουν για την ώρα προβάδισμα ενός γκολ (+3 η Κροατία, +2 το Μαρόκο).
Εν όψει του σημερινού τελικού πρόκρισης, ο Ντάλιτς σχολίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Καθοριστικό ματς για την πρόκριση απέναντι στην δεύτερη καλύτερη ομάδα του κόσμου. Ήταν πρώτη για τέσσερα χρόνια στη βαθμολογικά της FIFA, ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Εάν έπρεπε να διαλέξουμε, δεν θα επιλέγαμε αυτό το ματς ως το καθοριστικό για την πρόκριση. Περιμένουμε δύσκολο παιχνίδι. Δεν θα ξεγελαστούμε από την κακή τους παρουσία. Είναι πολύ κρίσιμο και γι’ αυτούς, πολύ σημαντικό καθώς θέλουν να προκριθούν. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι. Δεν θα είναι εύκολο αλλά δεν θα πάμε για το βαθμό. Πρέπει να παίξουμε όπως με τον Καναδά. Έχουμε σηκώσει τον πήχη του παιχνιδιού μας και πρέπει να τον διατηρήσουμε. Περιμένουμε το καλύτερο δυνατό Βέλγιο και είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Δεν σκέφτομαι τίποτα για την κατάσταση στο Βέλγιο. Δεν ξέχασαν να παίζουν ποδόσφαιρο σε μια νύχτα. Θα είναι πιο δύσκολο από τα ματς με το Μαρόκο και τον Καναδά. Το Βέλγιο παραμένει ανώτερη κλάση από τις άλλες δύο ομάδες στον όμιλο και για εμάς θα είναι ακόμα πιο δύσκολο τεστ», δήλωσε ο Κροάτης ομοσπονδιακός τεχνικός ο οποίος τόνισε πως στην ομάδα του «όλα είναι όμορφα, ήρεμα και καλά».
Αγωνιστικά Νέα: Χωρίς «φρέσκα» προβλήματα. Κόντρα στον Καναδά ο Ντάλιτς έβαλε τον Λιβάγια (Χάιντουκ Σπλιτ) στην κορυφή αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον τραυματία εξτρέμ Βλάσιτς (Τορίνο) και μετατοπίζοντας στο πλάι τον Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), ο οποίος ήταν ο MVP με δύο γκολ. Σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ ο Ντάλιτς σκέφτεται να κατεβάσει την ίδια ενδεκάδα με το ματς με τον Καναδά. Ο Λιβάγια αντιμετώπιζε κάποιες ενοχλήσεις αλλά δεν αποδείχθηκε κάτι σοβαρό, ενώ υπήρχε φημολογία που ήθελε τον Γιουράνοβιτς (Σέλτικ) να αντικαθιστά τον Στάνισιτς (Μπάγερν) στο δεξί άκρο, όμως με βάσει την προπόνηση της Τετάρτης (30/12), ο τελευταίος αναμένεται βασικός στο 4-3-3 του Κροάτη τεχνικού.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Όσιγιεκ), Ίβο Γκρίμπιτς (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Σέλτικ), Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Λειψία), Μπόρνα Σόσα (Στουτγκάρδη), Γιόσιπ Στάνισιτς (Μπάγερν Μονάχου), Μάρτιν Έρλιτς (Σασουόλο), Γιόσιπ Σουτάλο (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)
Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Κόβατσιτς (Τσέλσι), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Λόβρο Μάγιερ (Ρεν), Κρίστιαν Γιάκικ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λούκα Σούτσιτς (Σάλτσμπουργκ)
Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Τότεναμ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μάρκο Λιβάγια (Χάιντουκ Σπλιτ)
Μέχρι στιγμής είναι μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις του τουρνουά και μένει ζωντανή στην πρόκριση χάρη στη νίκη της πρεμιέρας επί του Καναδά (1-0) που δεν την άξιζε βάσει εμφάνισης. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν τιμούν καθόλου το παρατσούκλι τους στα γήπεδα του Κατάρ, παρουσιάζοντας μια νωχελική εικόνα, με παίκτες που δε δείχνουν την απαραίτητη διάθεση και μαχητικότητα. Ο αστέρας της ομάδας Ντε Μπρόινε είναι φάντασμα του εαυτού του, όντας εξαφανισμένος στο ματς με το Μαρόκο, ο Μπατσουαγί δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του τραυματία Λουκάκου στην επίθεση, ενώ τα χρόνια έχουν πλέον περάσει για τους Εντέν Αζάρ και Βίτσελ όπως και για τους στόπερ Βερτόγχεν και Αλντερβάιρελντ. Ο Μαρτίνεθ δέχεται δριμύτατη κριτική από κόσμο και ΜΜΕ για κακή διαχείριση του δυναμικού, αφήνοντας στον πάγκο τον φορμαρισμένο Τροσάρ της Μπράιτον και μην δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους αμυντικούς Φαές και Τεατέ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως δεν μοιάζει να είναι αγωνιστικό αλλά αφορά τις σχέσεις των παικτών στα αποδυτήρια, με το κλίμα να μυρίζει μπαρούτι. Πριν το ματς με τον Καναδά, ο Ντε Μπρόινε δήλωσε πως η ομάδα έχει γεράσει αρκετά για να μπορέσει να κατακτήσει το Μουντιάλ ενώ ο Εντέν Αζάρ το πήγε πιο πέρα, λέγοντας: «οι αμυντικοί μας δεν είναι και οι πιο γρήγοροι, όλοι το ξέρουν». Μετά την ήττα από το Μαρόκο, ο στόπερ Βερτόγχεν τα έριξαν στους επιθετικούς μετά το ματς κατηγορώντας τους για τις λιγοστές φάσεις που φτιάχνουν στα παιχνίδια. Δημοσίευμα της γαλλικής L’Equipe έγραψε μάλιστα πως οι Αζάρ, Ντε Μπρόινε και Βερτόγχεν πήγαν να πιαστούν στα χέρια στα αποδυτήρια μετά την ήττα από το Μαρόκο, και πως χρειάστηκε η παρέμβαση του Λουκάκου. Την είδηση διέψευσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μαρτίνεθ: «Η Γαλλία έκανε καλή δουλειά με αυτή την ιστορία που κυριάρχησε στα βελγικά Μέσα. Η θέληση που έχουν κάποιοι να βρίσκουν αρνητικές ιστορίες γύρω από την ομάδα είναι μεγαλύτερη από το υποστηρίξουν και να απολαύσουν την καλύτερη γενιά στην ιστορία του βελγικού ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω ποιος διαδίδει τέτοιες ψεύτικες ιστορίες αλλά είναι ιδιοφυία. Ιδιοφυία είναι κάποιος που θέλει να μας αποδυναμώσει και ίσως να θέλει να κερδίσει το Μουντιάλ για τον εαυτό του».
Με τη σειρά του ο Τιμπό Κουρτουά διέψευσε πως υπάρχουν προβλήματα στην ομάδα και πως όσα γράφονται είναι ψευδή: «δεν είναι πάντα οι παίκτες αυτοί που διαδίδουν πληροφορίες προς τα έξω. Δεν ξέρουμε ποιος είπε αυτά τα πράγματα αλλά αν μαθευτεί ποιος διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες από τα αποδυτήρια θα είναι πιθανότατα η τελευταία του ημέρα στην ομάδα».
Παρά την ήττα από το Μαρόκο, παραμένει στο κόλπο της πρόκρισης αλλά θέλει ουσιαστικά μόνο νίκη επί της Κροατίας. Προκρίνεται και με ισοπαλία αλλά σ’ αυτό το σενάριο χρειάζεται ήττα του Μαρόκου από τον Καναδά με 4 γκολ διαφορά ή με 3 και να έχει καλύτερη επίθεση.
Εν όψει του κρίσιμου αγώνα με την Κροατία, ο Μαρτίνεθ, που εμφανίστηκε αρκετά ψύχραιμος στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να κερδίζουμε παιχνίδια. Αν δεν κερδίζεις, σου δημιουργούνται αμφιβολίες, πέφτει η αυτοπεποίθηση σου. Για το Βέλγιο δεν αρκεί απλά η νίκη αλλά πρέπει να κερδίζει και να παίζει καλά. Δεν παίξαμε καλά στα δύο ματς του ομίλου. Φτάνεις σ’ ένα σημείο που πρέπει να αντιδράσεις ως ομάδα και να αρχίζεις να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο. Αισθάνομαι ότι τώρα ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν έχω δει καμία ομάδα να είναι στο 100% στη φάση των ομίλων. Το βλέπουμε ως διαδικασία. Αν δεν κερδίσουμε, τελειώνει το τουρνουά και είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε. Αν κερδίσουμε, πιθανότατα θα έχουμε πιάσει το καλύτερο επίπεδο εμφάνισης που μπορούμε για να προκριθούμε».
Αγωνιστικά Νέα: Τιμωρημένος ο αμυντικός μέσος Ονάνα (Έβερτον). Ο φορ Λουκάκου (Ίντερ) έπαιξε στα τελευταία λεπτά κόντρα στο Μαρόκο αλλά δεν είναι ακόμα σε θέση να βγάλει 90λεπτο με τον Μαρτίνεθ να δηλώνει πως η συμμετοχή του στο αρχικό σχήμα θα ξεκαθαρίσει την τελευταία στιγμή. Αναμένεται να δούμε αν ο Μαρτίνεθ θα προχωρήσει σε αλλαγές στην ενδεκάδα ή θα επιλέξει ξανά τους πιο έμπειρους παίκτες του.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Μπριζ), Κοέν Καστέλς (Βόλφσμπουργκ)
Αμυντικοί: Γιάν Βερτόνγκεν (Άντερλεχτ), Τόμπι Αλντεβάιρελντ (Αντβέρπ), Τόμας Μενιέ (Ντόρτμουντ), Άρθουρ Τεατέ (Ρεν), Ζενό Ντεμπάστ (Άντερλεχτ), Βουτ Φάες (Λέστερ)
Μέσοι: Άξελ Βίτσελ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Γιανίκ Καράσκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Γιούρι Τίλεμανς (Λέστερ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Άστον Βίλα), Τίμοθι Καστάνιε (Λέστερ), Χανς Βανάκεν (Κλαμπ Μπριζ), Λεάντρο Τροσάρ (Μπράιτον), Σαρλ Ντε Κετελάρε (Μίλαν), Αμάντου Ονάνα (Έβερτον)
Επιθετικοί: Εντέν Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ντρις Μέρτενς (Γαλατασαράι), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ), Μικί Μπατσουαγί (Φενέρμπαχτσε), Τόργκαν Αζάρ (Ντόρτμουντ), Ζερεμί Ντοκού (Ρεν), Λόις Οπέντα (Λανς)
Εκτίμηση
Το ντέρμπι του 6ου ομίλου ανάμεσα σε Κροατία και Βέλγιο είναι και αυτό που θα καθορίσει την πρόκριση για τις δύο ομάδες, με τους Κροάτες να παίζουν για δύο αποτελέσματα και τους Βέλγους να θέλουν ουσιαστικά μόνο τη νίκη. Βάσει εικόνας, το Βέλγιο είναι από τις μεγάλες απογοητεύσεις της διοργάνωσης, αλλά παραμένει ζωντανό μετά τη δύσκολη νίκη επί του Καναδά και καλείται να παίξει τα ρέστα του απέναντι σε μια Κροατία που δείχνει σαφώς πιο ομάδα και προέρχονται από άκρως πειστική εμφάνιση απέναντι στους Καναδούς. Το κλίμα στα αποδυτήρια των Βέλγων μυρίζει μπαρούτι, με τους μεν να ρίχνουν το φταίξιμο στους δε, αλλά είναι τέτοια η ατομική ποιότητα των παικτών τους που δεν μας επιτρέπει να πάμε με κλειστά μάτια στον άσο. Προτιμούμε να στραφούμε στο αμφίσκορο. Το Βέλγιο θέλει μόνο νίκη και θα πρέπει να επιτεθεί, από την άλλη η Κροατία θα βρει χώρους δράσης απέναντι σε μια άμυνα που έτσι κι αλλιώς δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.