Η Κροατία επικράτησε 2-1 του Μαρόκου στον μικρό τελικό του Μουντιάλ και κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την 3η θέση. Η τρομερή φαλτσαριστή «λόμπα» του Όρσιτς στο...
Και οι δύο κυνηγούν την... ιστορία
Η Κροατία και το Μαρόκο θα συγκρουστούν στον μικρό τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ στην πόλη Αλ Ραγιάν. Οι τυπικά γηπεδούχοι ηττήθηκαν στον ημιτελικό από την Αργεντινή, ενώ οι τυπικά φιλοξενούμενοι έχασαν από τη Γαλλία.Τι ισχύει: Νοκ άουτ μικρός τελικός του Μουντιάλ. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί ημίωρη παράταση κι εφόσον δεν προκύψει νικήτρια, τότε η τρίτη θέση θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι.
* Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων κι έμειναν στο 0-0 μετά από ένα παιχνίδι χωρίς πολλές φάσεις.
Με αυτόν τον τρόπο «έσβησε» το όνειρο της Κροατίας για δεύτερη διαδοχική παρουσία στον τελικό ενός Μουντιάλ, παρ’ όλα αυτά η παρουσία της κρίνεται ήδη απόλυτα επιτυχημένη και θα προσπαθήσει να ανέβει ξανά στο βάθρο, έστω κι αν θα είναι στην τρίτη θέση. Γνωρίζεται καλά με το Μαρόκο μια και είχαν αναμετρηθεί στην πρεμιέρα. Στα υπέρ της το γεγονός ότι είχε μία ημέρα περισσότερη για να ξεκουραστεί και να ανασυνταχτεί. Παράλληλα φαίνεται ότι οι «βατρένι» ενδιαφέρονται πολύ για τη νίκη και δεν θεωρούν... αδιάφορο τον συγκεκριμένο αγώνα. Πρόκειται για ένα σύνολο με εξαιρετική μεσαία γραμμή που στηρίζεται αρκετά στην ανασταλτική του λειτουργία. Τα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια των Δαλματών έως τώρα στο τουρνουά τελείωσαν ισόπαλα και μέτρησαν μία νίκη επί του Καναδά και την ήττα από την Αργεντινή. Παράλληλα τέσσερα ματς τους ολοκληρώθηκαν Under και No Goal.
Ο τεχνικός των τυπικά γηπεδούχων Ζλάτκο Ντάλιτς τόνισε: «Ίσως αυτό είναι το τέλος της γενιάς των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί το 2026. Είχαμε μία σπουδαία ομάδα κι αυτή η γενιά θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρώσει την καριέρα της στην εθνική ομάδα στο Euro 2024. Έχουμε πετύχει πολλά στο Nations League και παράλληλα φτάσαμε δύο φορές σε ημιτελικούς Μουντιάλ. Θα συνεχίσω. Το σχέδιό μου είναι να παραμείνω στην ομάδα για τους τελικούς του Nations League του 2023 και στη συνέχεια να οδηγήσω την Κροατία στο Euro 2024. Άλλωστε έχω συμβόλαιο μέχρι τότε. Πρέπει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να προσπαθήσουμε να πάρουμε την τρίτη θέση. Τα δύο πρώτα γκολ που δεχτήκαμε από την Αργεντινή ήταν φθηνά. Είπα στους παίκτες μου ότι πρέπει να κρατήσουμε το κεφάλι μας ψηλά. Δεν είναι καθόλου απλό να επιστρέψεις μετά από τέτοια ήττα».
Αγωνιστικά Νέα: Ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς ο δεξιός μπακ Γιουράνοβιτς και ο αμυντικός χαφ Μπρόζοβιτς κι αμφότεροι κρίνονται αμφίβολοι.
Η αποστολή της Κροατίας:
Τερματοφύλακες: Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ίβιτσα Ίβουσιτς (Όσιγιεκ), Ίβο Γκρίμπιτς (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Αμυντικοί: Ντομαγκόι Βίντα (ΑΕΚ), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Σέλτικ), Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Λειψία), Μπόρνα Σόσα (Στουτγκάρδη), Γιόσιπ Στάνισιτς (Μπάγερν Μονάχου), Μάρτιν Έρλιτς (Σασουόλο), Γιόσιπ Σουτάλο (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)
Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματέο Κόβατσιτς (Τσέλσι), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Νίκολα Βλάσιτς (Τορίνο), Λόβρο Μάγιερ (Ρεν), Κρίστιαν Γιάκικ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λούκα Σούτσιτς (Σάλτσμπουργκ)
Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Τότεναμ), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Άντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα), Μάρκο Λιβάγια (Χάιντουκ Σπλιτ)
Το Μαρόκο έχει ήδη «τρυπήσει» το ταβάνι του, έχει «σπάσει» όλα τα ρεκόρ, έχει γράψει ιστορία κι απλά θέλει να πάρει και την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του Κατάρ για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη σημασία του επιτεύγματός του. Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» έγιναν η πρώτη εθνική ομάδα από την Αφρική η οποία φτάνει στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου και πρόκειται για μία ασύλληπτη επιτυχία δίχως προηγούμενο. Ωστόσο παρά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που τα ταλανίζουν από την αρχή της διοργάνωσης, δεν σταματούν να δίνουν τα πάντα για να φτάσουν ακόμα ψηλότερα. Δίχως αμφιβολία ήταν η ομάδα με την καλύτερη άμυνα σε ολόκληρο το τουρνουά και δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο γκολ που δέχτηκε από τη Γαλλία, ήταν τα πρώτα. Κι αυτό διότι είχε σημειώσει ο Αγκέρ αυτογκόλ στο ματς με τον Καναδά και ο Μπόνο δεν είχε νικηθεί ποτέ ξανά. Τα πέντε από τα έξι ματς της ήταν Under και No Goal και θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν αλλάξει στιλ.
«Κάθε αγώνες είναι σημαντικός για εμάς. Ακόμα και οι φιλικοί αγώνες έχουν αξία. Θέλουμε να κερδίσουμε για τους οπαδούς μας. Ο στόχος είναι να τερματίσουμε τρίτοι. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε στην κατάταξη τόσα περισσότερα ρεκόρ σπάμε και γράφουμε ακόμα περισσότερη ιστορία. Είμαστε περήφανοι για την απόδοσή μας στον ημιτελικό με τη Γαλλία. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό αλλά τώρα εστιάζουμε στον αγώνα με την Κροατία για την τρίτη θέση. Οι παίκτες μου είναι ακόμα αρκετά πεινασμένοι για να έχουμε ένα καλό τέλος στη διοργάνωση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι και οι αντίπαλοι θέλουν πολύ την τρίτη θέση και διαθέτουν σπουδαίους παίκτες όπως ο Λούκα Μόντριτς για τον οποίο ίσως είναι το τελευταίο παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο» ήταν τα λόγια του προπονητή των τυπικά φιλοξενούμενων Βαλίντ Ρεγκραγκί.
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε και είναι ξανά διαθέσιμος ο επιθετικός Σεντίρα. Θα λείψουν εκτός συγκλονιστικοπύ απροόπτου λόγω τραυματισμών ο στόπερ κι αρχηγός Σαΐς και ο μπακ Μαζραουί, ενώ τρέχει να προλάβει ο επίσης κεντρικός αμυντικός Αγκέρ.
Η αποστολή του Μαρόκου:
Τερματοφύλακες: Γιασίν Μπόνο (Σεβίλλη), Μουνίρ Μοχαμεντί (Αλ Ουαχντά), Αχμέντ Ρέντα Ταναούτι (Ουιντάντ)
Αμυντικοί: Ρομέν Σαΐς (Μπεσίκτας), Αχράφ Χακίμι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ναγιέφ Αγκέρ (Γουέστ Χαμ), Νουσάρ Μαζράουι (Μπάγερν Μονάχου), Τζαουάντ Ελ Γιαμίκ (Βαγιαδολίδ), Αχράφ Ντάρι (Μπρεστ), Μπαντρ Μπενούν (Κατάρ), Γιάχια Ατιγιάτ Αλάχ (Ουιντάντ)
Μέσοι: Σοφιάν Άμραμπατ (Φιορεντίνα), Σελίμ Αμαλά (Σταντάρ Λιέγης), Ζαρουρί (Μπέρνλι), Ιλιάς Σερ (ΚΠΡ), Αζεντίν Ουναχί (Ανζέ), Γιάχια Ζαμπράν (Ουιντάντ), Αμντελχαμίντ Σαμπίρι (Σαμπντόρια), Μπιλάλ Ελ Χανούς (Γκενκ)
Επιθετικοί: Γιουσέφ Εν-Νεσίρι (Σεβίλλη), Χακίμ Ζιγιές(Τσέλσι), Σοφιάν Μπουφάλ (Ανζέ), Αμπτνεραζάκ Χαμντάλα (Αλ-Ιτιχάντ), Ζακάρια Αμπουκλάλ (Τουλούζ), Αμπντέ Εζαλζούλι (Οσασούνα), Ουαλίντ Σεντίρα (Μπάρι)
Εκτίμηση
Η καταπόνηση είναι τεράστια και στις δύο ομάδες οι οποίες δίχως την παραμικρή αμφιβολία «τρύπησαν» το ταβάνι τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Έτσι όπως άρχισαν λοιπόν τη διοργάνωση λοιπόν θα την τελειώσουν κιόλας, αντιμετωπίζοντας η μία την άλλη, κάτι που είχε συμβεί και στη «λευκή» ισοπαλία (0-0) της πρεμιέρας. Η «μάχη» αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη, καθώς τόσο η Κροατία όσο και το Μαρόκο θέλουν να γράψουν ιστορία ανεβαίνοντας στο βάθρο. Οι μεν Δαλματοί για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Μουντιάλ, οι δε Αφρικανοί για πρώτη φορά, εκπροσωπώντας παράλληλα ολόκληρη την ήπειρό τους. Συνήθως οι μικροί τελικοί δεν τελειώνουν ισόπαλοι όμως πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στην προκειμένη περίπτωση και θα επιλέξουμε τη μοιρασιά στο ενενηντάλεπτο.