Να βγει η υποχρέωση
Το Ισραήλ υποδέχεται στην ουδέτερη Βουδαπέστη το Βέλγιο στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Α’ Κατηγορίας του Nations League. Οι τυπικά γηπεδούχοι προέρχονται από σπουδαία ισοπαλία στη Γαλλία, ενώ οι φιλοξενούμενοι ηττήθηκαν εντός έδρας από την Ιταλία.* Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ, εδώ και καιρό χρησιμοποιεί ως έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.
Τι ισχύει: Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Όποια ομάδα τερματίσει τρίτη θα δώσει διπλά παιχνίδια με ομάδα που θα έχει τερματίσει στη δεύτερη θέση του γκρουπ της στη Β’ κατηγορία για μια θέση στην Α’ κατηγορία. Η τελευταία του κάθε ομίλου υποβιβάζεται.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
Γνώριζε εκ των προτέρων ότι αναζητούσε υπέρβαση στην προηγούμενη «στροφή», καθώς αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να δοκιμαστεί εκτός έδρας από την πανίσχυρη Γαλλία, σ’ έναν αγώνα που διεξήχθη με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και το γήπεδο ήταν σχεδόν άδειο. Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά κι έμεινε «όρθιο» αποσπώντας ισοπαλία χωρίς τέρματα (0-0). Απόλυτος πρωταγωνιστής ο τερματοφύλακας Πέρετζ ο οποίος «κατέβασε ρολά» και δεν επέτρεψε να παραβιαστεί η εστία του πραγματοποιώντας σωρεία τεράστιων επεμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε αποκρούσεις του ήταν πραγματικά σπουδαίες και κράτησε σχεδόν μόνος του το μηδέν στα μετόπισθεν, αν και το πλάνο αναχαίτισης ήταν καλοσχεδιασμένο και δυσκόλεψε τους γηπεδούχους. Το ίδιο πάντως είχε μία μεγάλη φάση με τον Σλόμο στο 35’ να αδυνατεί να τελειώσει τη φάση αν και βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή και το 0-0 παρέμεινε έως το φινάλε.
Με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ ναι μεν συμπλήρωσε μία πεντάδα συνεχόμενων αναμετρήσεων χωρίς να έχει χαμογελάσει, ωστόσο απέφυγε μία πέμπτη διαδοχική αποτυχία κι έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί που είχε «χτίσει», κάτι βέβαια αναμενόμενο, από τη στιγμή που συμμετέχει σ’ έναν πάρα πολύ δύσκολο όμιλο ακόμα και για πιο ισχυρές εθνικές ομάδες. Οι «κυανόλευκοι» έχουν συγκεντρώσει έναν βαθμό και βρίσκονται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα κι εκεί θα τερματίσουν, αν δεν συμβεί κάτι «τρελό», δηλαδή να κερδίσουν με τρία γκολ διαφορά. Τα τέσσερα από τα πέντε ματς τους στο φετινό Nations League ολοκληρώθηκαν Over κι αμφίσκορα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σπουδαίο αποτέλεσμα έδωσε «πόντους» και στον προπονητή Ραν Μπεν Σιμόν ο οποίος δεν έχει ικανοποιήσει προς το παρόν με το έργο του αλλά δεδομένα μπορεί να ζητήσει πίστωση χρόνου μετά την ισοπαλία επί γαλλικού εδάφους. Ο ίδιος μάλιστα περιμένει από τους παίκτες του να είναι εξίσου καλοί και με το Βέλγιο.
Αγωνιστικά Νέα: Γνωστό το πρόβλημα της απουσίας του μέσου Κανιτσόφσκι (Μακάμπι Τελ Αβίβ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γκεράφι (Χάποελ Χάιφα), Πέρετζ (Μπάγερν Μονάχου), Μισχπάτι (Μακάμπι Τελ Αβίβ)
Αμυντικοί: Ντάσα (Ντιναμο Μόσχας), Ναχμίας (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Φέινγκολντ (Μακάμπι Χάιφα), Σχλόμο (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Γκόλντμπεργκ (Μακάμπι Χάιφα), Στόινοφ (Μακάμπι Νετάνια)
Μέσοι: Ν. Πέρετζ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Αμπού Φανί (Φερεντσβάρος), Χαζίζα (Μακάμπι Χάιφα), Γκλουχ (Σάλτσμπουργκ), Τζάμπερ (Μακάμπι Χάιφα), Μπίτον (Χάποελ Μπερ Σεβά), Ελ. Πέρετζ (Χάποελ Μπερ Σεβά), Γκάντελμαν (Γάνδη), Αζουλάι (Μακάμπι Χάιφα)
Επιθετικοί: Σόλομον (Λιντς), Μπαρίμπο (Φιλαδέλφεια Γιούνιον), Αμπάντα (Σάρλοτ), Καλαϊλί (Ουνίον Σεν Ζιλουάζ), Μελαμέντ (Χάποελ Χάιφα), Ντέιβιντ (Μακάμπι Χάιφα), Σούα (Μπεϊτάρ)
Την περασμένη Πέμπτη έπρεπε να αντιμετωπίσει εντός έδρας τη φιλόδοξη και ποιοτική Ιταλία κι έψαχνε ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν το βρήκε και γνώρισε πικρή ήττα (0-1) απογοητεύοντας τους φίλους του που πάντως δεν γέμισαν το γήπεδο. Επιεικώς μέτριο το πρώτο μέρος, είδε τους φιλοξενούμενους να το αιφνιδιάζουν και μόλις στο 11’ να προηγούνται με τον Τονάλι. Δεν έβγαλε την παραμικρή αντίδραση αλλά δεν κινδύνευσε κιόλας. Μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο στην επανάληψη κι απείλησε τρεις φορές μέχρι το 51’, ενώ ανησύχησε και σε μία περίπτωση αμέσως μετά. Διατήρησε τον έλεγχο και «σφυροκόπησε» την εστία των «ατζούρι» αναζητώντας απεγνωσμένα την ισοφάριση. Ο Λουκάκου σπατάλησε δύο τεράστιες ευκαιρίες και ο Οπεντά ακόμα μία. Στάθηκε άτυχο στο 83’ όταν η κεφαλιά του Φας σταμάτησε στο δοκάρι. Τελικά αποδέχθηκε τη μοίρα του κι έπεσε στο καναβάτσο.
Το Βέλγιο συμπλήρωσε μία τετράδα αγώνων στους οποίους δεν έχει χαμογελάσει, καθώς μετά τη νικηφόρα πρεμιέρα απέναντι στην προσεχή αντίπαλο ομάδα του Ισραήλ, ακολούθησαν τρεις ήττες και μία ισοπαλία. Πάντως η συγκεκριμένη εμφάνιση ήταν πιθανότατα η καλύτερη στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα μπορούσε να αφήσει υποσχέσεις, αν δεν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση στο εσωτερικό του. Η συγκομιδή των 4 πόντων φέρνει τους «κόκκινους διάβολους» στην 3η θέση του γκρουπ κι εκεί αναμένεται να τερματίσουν, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσουν μπαράζ για την παραμονή τους στην Α’ Κατηγορία του Nations League. Τα δύο από τα τρία πιο πρόσφατα ματς τους ήταν Over κι αμφίσκορα.
Φυσικά ο προπονητής Ντομένικο Τεντέσκο δεν μπορεί να αισθάνεται καθόλου άνετα στη θέση του, μια και μετά την αποτυχημένη παρουσία στο Euro ναι μεν πήρε πίστωση χρόνου από τους διοικούντες την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Βελγίου, όμως το γεγονός ότι δεν θέλουν να τον... βλέπουν μπροστά τους παίκτες όπως ο Κουρτουά και ο Ντε Μπρόινε δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ του και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Αγωνιστικά Νέα: Με τις γνωστές απουσίες λόγω της κακής σχέσης με τον προπονητή Τεντέσκο. Ξεχωρίζουν φυσικά οι απόντες Κουρτουά (Ρεάλ Μαδρίτης) και Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι). Όλοι οι υπόλοιποι που λείπουν ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Καστέλς (Αλ Καντσία), Σελς (Νότιγχαμ Φόρεστ) Βάντερβουρντ (Λειψία)
Αμυντικοί: Καστάνιε (Φούλαμ), Φας (Λέστερ), Τεάτ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ντεμπάστ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Ντε Κάιπερ (Κλαμπ Μπριζ), Αλ-Ντακχίλ (Στουτγκάρδη), Σαρντερλά (Άντερλεχτ) Σμετς (Γκενκ)
Μέσοι: Μανγκαλά (Έβερτον), Ονάνα (Άστον Βίλα), Ένχελς (Σέλτικ), Λάβια (Τσέλσι), Βερμέερεν (Λειψία), Λοκόνγκα (Σεβίλλη), Εμπανγκουλά (Γιουβέντους)
Επιθετικοί: Λουκάκου (Νάπολι) Τροσάρ (Άρσεναλ), Οπεντά (Λειψία), Λουκεμπάκιο (Σεβίλλη), Μπακαγιόκο (Αϊντχόφεν)
Εκτίμηση
Κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν έχει στην πραγματικότητα η συνάντηση του Ισραήλ με το Βέλγιο, από τη στιγμή που για να υπάρξει κάποια αλλαγή στην κατάταξη, θα πρέπει οι τυπικά γηπεδούχοι όχι απλά να νικήσουν αλλά να το πράξουν και με διαφορά τριών τερμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να δοκιμάσουν πρόσωπα και σχήματα, καθώς οι Ισραηλινοί θα υποβιβαστούν στη Β’ Κατηγορία και οι «κόκκινοι διάβολοι» θα δώσουν μπαράζ για να μην τους ακολουθήσουν. Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για σκοπιμότητες και θα πάμε στο αμφίσκορο περιμένοντας από τις δύο επιθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους.
2