Αμφότερες είναι απρόβλεπτες, μεγάλο ματς στο «Ντραγκάο»
Η Πόρτο υποδέχεται τη Ρόμα στο πλαίσιο των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Οι γηπεδούχοι τερμάτισαν στην 18η θέση της League Phase, ενώ οι φιλοξενούμενοι ήταν 15οι.Τι ισχύει: Πρώτο παιχνίδι για τη φάση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Θα ακολουθήσει ρεβάνς στην Ιταλία στις 20/2. Δεν ισχύει ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ και σε περίπτωση συνολικής ισοπαλίας μετά το δεύτερο ματς, θα ακολουθήσει παράταση κι αν χρειαστεί η πρόκριση θα κριθεί στα πέναλτι. Όποια ομάδα περάσει θα παίξει στους «16» με την Αθλέτικ Μπιλμπάο ή τη Λάτσιο.

Την προηγούμενη Παρασκευή έπαιξε εντός έδρας ντέρμπι με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας για το πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Γλίτωσε την ήττα αποσπώντας ισοπαλία 1-1. Δέχτηκε γκολ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και στο δεύτερο πίεσε άναρχα και βασιζόμενη κυρίως στην ψυχή που έβγαλε στο χορτάρι. Ισοφάρισε στο 94’ με τον Ναμάσο όμως η απόστασή της από την κορυφή παρέμεινε μεγάλη και δεν υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες για τον τίτλο.
Ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της με τραγική εμφάνιση και ήττα στη Νορβηγία από την Μπόντο Γκλιμτ με 3-2 και η... κακή μέρα φάνηκε από το πρωί. Ακολούθησε μία ματσάρα και χορταστική ισοπαλία (3-3) με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ντραγκάο», σ’ ένα παιχνίδι που δικαιούται να υποστηρίζει ότι «αυτοκτόνησε». Έπαιξε ξανά μπροστά στο κοινό της κι έκανε σεφτέ νικώντας εύκολα με 2-0 τη Χόφενχαϊμ. Έχασε με τα χίλια ζόρια στο «Ολίμπικο» από τη Λάτσιο με 2-1 στις καθυστερήσεις και ακολούθησε ισοπαλία (2-2) στις Βρυξέλλες με αντίπαλο την Άντερλεχτ. Το «εμπόδιο» της Μίντιλαντ αποδείχθηκε αρκετά χαμηλό και κέρδισε «καθαρά» με 2-0. Στην προτελευταία «στροφή» αποδείχθηκε «λίγη» γνωρίζοντας την ήττα (0-1) από τον Ολυμπιακό στο «Ντραγκάο», έχοντας προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή λίγες ημέρες νωρίτερα. Τουλάχιστον έσωσε την παρτίδα κερδίζοντας 1-0 σε ουδέτερο έδαφος τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην τελευταία αγωνιστική.
Με αυτόν τον αγχωτικό τρόπο η Πόρτο γλίτωσε οριακά τον πρόωρο και ταπεινωτικό αποκλεισμό στη League Phase του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας απογοητεύσει πλήρως με τη συνολική της απόδοση, καθώς δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι αποτέλεσε μία από τις δυσάρεστες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Οι «δράκοι» συγκέντρωσαν όλους κι όλους 11 βαθμούς και τερμάτισαν στην 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα που κρίνεται τιμητική, καθώς πήραν την ισοβαθμία με τις Αλκμάαρ, Μίντιλαντ και Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ. Αν και στην αρχή έπαιζαν «ανοιχτά», τα τρία πιο πρόσφατα ματς τους στο τουρνουά ολοκληρώθηκαν Under και No Goal.
Ο τεχνικός του συλλόγου Μάρτιν Ανσέλμι τόνισε: «Για μένα το πρώτο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό διότι το δεύτερο εξαρτάται απ’ όσα έχουν γίνει στο πρώτο. Δεν μου αρέσουν τα σενάρια, πρέπει να κερδίσουμε. Η Ρόμα είναι η Ρόμα. Είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και είμαστε προετοιμασμένοι για να παίξει είτε αμυντικά, είτε επιθετικά. Είμαι περήφανος που θα αντιμετωπίσω τον Ρανιέρι τον οποίο είχα δει στην τηλεόραση όταν ήταν στη Βαλένθια κι εγώ ήμουν 12 χρονών. Είμαι πολύ χαρούμενος για όσα έχω δει από τους παίκτες μου και ο στόχος μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλους τους αγώνες».
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος ο βασικός σέντερ μπακ Οτάβιο. Δεν μπορούν να προσφέρουν ο δεξιός μπακ Φερνάντες και ο αμυντικός μέσος Γκρούγιτς.

Την περασμένη Κυριακή έδωσε το τελευταίο της παιχνίδι για το πρωτάθλημα Ιταλίας με τη Βενέτσια εκτός έδρας. Νίκησε 1-0 χάρη σε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Ντιμπάλα στο 57’ και διεύρυνε το αήττητο σερί της, έχοντας πλέον συμπληρώσει οκτώ παιχνίδια στη Σέριε Α δίχως ήττα. Ακόμα πάντως «πληρώνει» το τραγικό ξεκίνημά της στη σεζόν και στέκεται στην ένατη θέση της βαθμολογίας, χωρίς πολλές ελπίδες για να προλάβει το «τρένο» της Ευρώπης.
Η προσπάθειά της για διάκριση ξεκίνησε μ’ ένα δύσκολο παιχνίδι στο «Ολίμπικο» με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η ισοπαλία δεν θεωρήθηκε άσχημο αποτέλεσμα όμως αρνητικό ήταν δίχως αμφιβολία αυτό του επόμενου αγώνα, καθώς ηττήθηκε 1-0 από την Έλφσμποργκ στη Σουηδία. Έκανε σεφτέ στην τρίτη αγωνιστική νικώντας δύσκολα με 1-0 την Ντιναμό Κιέβου. Ακολούθησαν δύο παιχνίδια μακριά από την Ιταλία και η ισοπαλία 1-1 με την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, πριν τη μοιρασιά (2-2) με την Τότεναμ στο Λονδίνο σ’ ένα «τρελό» παιχνίδι. Επέστρεψε στις επιτυχίες κερδίζοντας «καθαρά», εύκολα και δίκαια με 3-0 την Μπράγκα εντός έδρας. Αποδείχθηκε «λίγη» κόντρα στην Άλκμααρ στην Ολλανδία κι έχασε 1-0, για να κλείσει πάντως με θετικό πρόσημο την προσπάθειά της, νικώντας στην τελευταία «στροφή» με 2-0 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην «αιώνια πόλη».
Η Ρόμα δεν ενθουσίασε με την παρουσία της και δεν κέρδισε τις εντυπώσεις, όμως αναμφίβολα έδειξε ότι είναι ένα υπολογίσιμο σύνολο, καθώς δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι πλέον πορεύεται με τρίτο διαφορετικό προπονητή στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και είχε να διαχειριστεί αρκετές κρίσεις. Η συγκομιδή των 12 πόντων έφερε τους «τζιαλορόσι» στην 15η θέση της κατάταξης, υπερτερώντας στην ιοσβαθμία με τη Βικτόρια Πλζεν και τη Φερεντσβάρος. Πλέον στοχεύουν σε μία μεγάλη πορεία όσο το δυνατόν πιο μακριά. Τα έξι από τα οκτώ ματς τους ήταν Under.
«Οτιδήποτε λέω στους παίκτες μου μένει μεταξύ μας. Η Πόρτο είναι μία ομάδα που κυκλοφορεί την μπάλα εξαιρετικά. Έχει ποιότητα και πιέζει με μεγάλη ένταση. Πρέπει να κάνουμε μία σπουδαία εμφάνιση διότι πιέζουν για να κλέβουν γρήγορα την μπάλα κι έχουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να έχουμε αυτοπεποίθηση κι ένταση. Σίγουρα είναι ένας αγώνας 180 λεπτών αλλά θέλουμε να παίξουμε εξίσου καλά εντός κι εκτός έδρας. Οι παίκτες δουλεύουν σκληρά για να χαροποιήσουν τον κόσμο μας. Όποια ομάδα προκριθεί θα πάρει ώθηση για να φτάσει πιο μακριά» ήταν τα λόγια του προπονητή της ομάδας, Κλαούντιο Ρανιέρι.
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος ο μέσος Κονέ και είναι διαθέσιμος. Τραυματίας ο μπακ Ρενς. Εκτός λίστας έμειναν καθώς δεν... χώρεσαν ο νεοφερμένος χαφ Γκούρνα-Ντουάθ και ο αριστερός μπακ Σαλάχ-Εντίν.

Εκτίμηση
Η Πόρτο και η Ρόμα δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία όμως έχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Το πρώτο και βασικό είναι ότι αμφότερες έχουν απογοητεύσει μέχρι στιγμής και δεδομένα έχουν περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που υπήρχαν. Έχουν όμως μία ευκαιρία να περάσουν στους «16» όπου θα τους περιμένει δύσκολη αντίπαλος, μια και θα είναι η Λάτσιο ή η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Θεωρούμε ότι οι «τζιαλορόσι» είναι ανώτεροι όμως στο «Ντραγκάο» δεν θα είναι απλά τα πράγματα. Η πρώτη μας σκέψη ήταν το «διπλό» όμως θα προτιμήσουμε τα 2-3 γκολ θεωρώντας ότι δεν θα ξεφύγει το σκορ.
2