Euro 2020-Ρωσία: Πάντα επικίνδυνη η «Αρκούδα»
Η Ρωσία θα δώσει κανονικά το παρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παρά την τιμωρία που της έχει επιβληθεί από την WADA και ο λόγος είναι πως o Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ δεν θεωρεί το EURO μεγάλη διεθνή διοργάνωση.Έτσι οι «Χρυσοί Αετοί» θα πρ και μάλιστα τα 2 από τα 3 παιχνίδια του ομίλου θα τα δώσουν στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την καλή πορεία της στα προκριματικά βέβαια, έφτασε κοντά και στην άνοδο της στην πρώτη κατηγορία του Nations League όμως στο τελευταίο παιχνίδι διασύρθηκε από την Σερβία και κατέληξε στην 2η θέση.
Ξεκίνησε με το δεξί και τα προκριματικά του Μουντιάλ έχοντας 2 νίκες στα πρώτα ισάριθμα παιχνίδια απέναντι σε Μάλτα και Σλοβενία αλλά ήρθε η ήττα στην Τρνάβα από την Σλοβακία για να την προσγειώσει.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έχει συμμετάσχει σε 4 από τα 5 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχουν διοργανωθεί και ως μεγαλύτερη της επιτυχία έχει την 3η θέση που κατέκτησε στην συνδιοργάνωση της Αυστρίας με την Ελβετία το 2008. Εκεί έφτασε μέχρι τα ημιτελικά αφήνοντας έξω την δυνατή Ολλανδία στην παράταση στους «8» όμως έπειτα βρήκε πάνω της την Ισπανία που από εκείνο το σημείο και έπειτα άρχισε την κυριαρχία της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Σαν Σοβιετική Ένωση βέβαια έχει φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου το 1960 στην παρθενική διοργάνωση, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε άλλες δύο φορές στην 2η θέση (1964,1972).
Πώς προκρίθηκε
Στα προκριματικά μπορεί να έπεσε πάνω στο Βέλγιο το οποίο σημείωσε το απόλυτο και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σε κανένα, κατά τα άλλα όμως έδειξε ότι δίκαια θεωρούνταν το αμέσως επόμενο φαβορί για πρόκριση. Απέναντι σε Σκωτία, Κύπρο, Καζακστάν και Σαν Μαρίνο σημείωσε μόνο νίκες και δίκαια πήρε την πρόκριση.
Με τέρματα 33-8 και με 8 νίκες και 2 ήττες, αυτές από το Βέλγιο, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν να παίρνει την 2η θέση.
Προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ
Ανέλαβε τον Αύγουστο του 2016 την εθνική χωρίς να έχει σημειώσει κάποια μεγάλη επιτυχία σε συλλογικό επίπεδο αλλά κατάφερε αρχικά να σημειώσει μία άκρως αξιόλογη πορεία στο εγχώριο Μουντιάλ του 2018. Αφού πέρασε τον όμιλο, άφησε εκτός στους «16» την Ισπανία αλλά αποκλείστηκε στους «8» από την μετέπειτα φιναλίστ Κροατία.
Δείχνει πάντως να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία στα Nations League στα οποία δεν έχει μπορέσει να διακριθεί, στα πιο σημαντικά όμως η ομάδα του παρουσιάζεται σοβαρή.
Η δουλειά του στην Λέγκια Βαρσοβίας με την οποία κατέκτησε το νταμπλ το 2016 ήταν που αποτέλεσε εφαλτήριο και για τον πάγκο της εθνικής, έχει περάσει από τις Σπαρτάκ και Ντιναμό Μόσχας χωρίς όμως να εντυπωσιάσει.
Το ρόστερ
Ο κάπτεν Τζιούμπα θα τραβήξει πάνω του τα βλέμματα αλλά και τις ελπίδες των Ρώσων για κάτι καλό στην επιθετική γραμμή της ομάδας. Ο φορ της Ζενίτ σε 50 συμμετοχές έχει πετύχει 29 γκολ με εθνόσημο αλλά θα βρει αρκετούς υποστηρικτές στην μεσαία γραμμή. Ο Μίραντσουκ εδώ και 2 χρόνια εντυπωσιάζει με την φανέλα της Αταλάντα και δείχνει σε καλή κατάσταση και ο Γκολόβιν βρίσκει τα πατήματα του στη Μονακό. Αμφότεροι αποτελούν την νέα γενιά στο ρόστερ των Ρώσων από το οποίο βέβαια δεν λείπει ο αειθαλής Ζιρκόφ.
Στόχος:
Αρχικά η Ρωσία θέλει να περάσει τον όμιλο καθώς όνειρα για πορεία εφάμιλλη με αυτή του 2008 δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η Δανία και η Φινλανδία δεν την τρομάζουν, η λογική λέει ότι με την πρώτη θα «χτυπηθεί» για την 2η θέση. Γνώμη μου είναι ότι υστερεί σε ταλέντο έναντι των «Βίκινγκς», πιθανόν βέβαια να είναι και μία από τις καλύτερες 3ες ομάδες στους ομίλους. Η ίδια πάντως έρχεται με όρεξη για διάκριση.
Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Αντόν Σούνιν (Ντινάμο Μ.), Γιούρι Ντιούπιν (Ρούμπιν Καζάν), Ματβέι Σαφόνοβ (Κράσνονταρ).
Αμυντικοί: Γιούρι Ζιρκόβ (Ζενίτ), Φεντόρ Κουντριάσοβ (Αντάλιασπορ), Γκεόργκι Τζίκια (Σπαρτάκ Μ.), Μάριο Φερνάντες (ΤΣΣΚΑ Μ.), Αντρέι Σεμιόνοβ (Άχματ Γκρόζνι), Βιάτσεσλαβ Καραβάγιεβ (Ζενίτ), Ίγκορ Ντιβέγιεβ (ΤΣΣΚΑ Μ.).
Μέσοι: Αλεξάντρ Γκολόβιν (Μονακό), Αλεξέι Ιόνοβ (Κράσνονταρ), Ρομάν Ζόμπνιν (Σπαρτάκ Μ.), Νταλέρ Κουζιάεβ (Ζενίτ), Αλεξέι Μίραντσουκ (Αταλάντα), Ντένις Τσερίσεβ (Βαλένθια), Μάγκομεντ Οζντόεβ (Ζενίτ), Αντρέι Μοστοβόι (Ζενίτ), Ντμίτρι Μπαρίνοβ (Λοκομοτίβ Μ.), Ντανίλ Φόμιν (Ντινάμο Μ.), Μαξίμ Μούχιν (Λοκομοτίβ Μ.), Ριφάτ Ζεμαλετντίνοβ (Λοκομοτίβ Μ.), Ντένις Μακάροβ (Ρούμπιν Καζάν)
Επιθετικοί: Αρτέμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Άρνολντ Ζαμπολότνι (Σότσι), Αλεξάντερ Σομπόλεβ (Σπαρτάκ Μ.).
Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):
1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία
2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία
3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία
4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία
5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία
6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία