Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020-Σουηδία: Ικανή για ζημιές έστω και χωρίς τον Ζλάταν

Euro 2020-Σουηδία: Ικανή για ζημιές έστω και χωρίς τον Ζλάταν

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
2/6/2021 18:40
Η Σουηδία θα δώσει το «παρών» σε έκτο διαδοχικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κι ελπίζει ότι το Euro 2020 θα είναι και το τυχερό της, πετυχαίνοντας κάποια σημαντική διάκριση.

Του Δημήτρη Ρήγα

Βρίσκεται στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA κι έχει κατορθώσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των σταθερών δυνάμεων του ποδοσφαίρου. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες διακρίσεις της ήρθαν σε Παγκόσμια Κύπελλα. Ο μεγάλος της «πονοκέφαλος» αφορά την απουσία του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Στο τελευταίο Nations League δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τα μεγαθήρια της πρώτης κατηγορίας και υποβιβάστηκε. Ξεκίνησε καλά την προκριματική φάση του Μουντιάλ του Κατάρ νικώντας τη Γεωργία και το Κόσοβο.

Προηγούμενες διοργανώσεις


Οι Σκανδιναβοί δεν γνώριζαν πως είναι να παίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους σε τελική φάση του Euro μέχρι το 1992! Δεν είναι υπερβολή, η Εθνική Σουηδίας δεν είχε δώσει το «παρών» σε καμία από τις οκτώ πρώτες διοργανώσεις. Τα πάντα άλλαξαν όταν κλήθηκε να φιλοξενήσει το τουρνουά του 1992.

Η τεράστια έκπληξη και ο θρίαμβος της Δανίας επισκίασαν τα πάντα, ωστόσο για πρωτάρα πραγματοποίησε σπουδαία πορεία φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Βέβαια μέχρι τότε στο Euro συμμετείχαν όλες κι όλες οκτώ ομάδες. Το 1996 δεν ταξίδεψε για την Αγγλία κι αυτή ήταν η τελευταία της απουσία.

Από το 2000 μέχρι και το 2016 ήταν παρούσα σε όλες τις τελικές φάσεις. Στις τέσσερις από τις πέντε αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Μοναδική εξαίρεση ήταν η πρόκρισή της στα προημιτελικά στο Euro του 2004 στην Πορτογαλία. Στους «8» όμως είχε ηττηθεί στη διαδικασία των πέναλτι από την Ολλανδία.

Πώς προκρίθηκε


Η κλήρωση την έφερε στον 6ο όμιλο της προκριματικής φάσης. Στην ουσία θα πάλευε με τη Νορβηγία και τη Ρουμανία για τη 2η θέση που έδινε απευθείας εισιτήριο για το Euro 2020. Άλλωστε η Ισπανία ήταν πολύ δύσκολο να τερματίσει πίσω από κάποια από αυτές τις ομάδες. Στο γκρουπ επίσης συμμετείχαν τα Νησιά Φαρόε και η Μάλτα.

Οι «κιτρινομπλέ» παρουσιάστηκαν τόσο σοβαροί όσο χρειαζόταν ούτως ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες. Τα κατάφεραν ικανοποιητικά και συγκέντρωσαν 21 βαθμούς. Αυτή η επίδοση τους έφερε στη 2η θέση πίσω από τους «φούριας ρόχας» τους οποίους εκτός από το Euro 2020 θα συναντήσουν και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Euro 2020-Σουηδία: Ικανή για ζημιές έστω και χωρίς τον Ζλάταν

Ο προπονητής: Γιάνε Άντερσον


Ο 59χρονος Σουηδός τεχνικός δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα στην καριέρα του. Έχει διατελέσει προπονητής σε τρεις ομάδες της χώρας. Πρόκειται για τη Χάλμσταντ, την Έργκριτε και τη Νόρκεπινγκ. Μετά το προηγούμενο Euro και την απογοητευτική πορεία των Σκανδιναβών, ανέλαβε τα ηνία.

Έχει κατορθώσει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τη δουλειά του και θεωρήθηκε δικαίως ο «αρχιτέκτονας» της πορείας μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Σε 53 αγώνες στην άκρη του πάγκου του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μετράει 26 νίκες, 10 ισοπαλίες και 17 ήττες, με τα συνολικά τέρματα να είναι 82-52.
Euro 2020-Σουηδία: Ικανή για ζημιές έστω και χωρίς τον Ζλάταν

Το ρόστερ


Σε περίπτωση που βρισκόταν στο έμψυχο δυναμικό και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, τότε θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με ασφάλεια ότι η Εθνική Σουηδίας πάει στη διοργάνωση με όλα της τα «όπλα». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως και θα χρειαστεί να βρεθούν λύσεις εκ των έσω με τον άλλοτε στράικερ του Παναθηναϊκού Μάρκους Μπεργκ να πρέπει να καλύψει το κενό.

Η δύναμή της είναι αναμφίβολα στη μεσαία γραμμή. Εκεί διαθέτει πληθώρα αξιόπιστων ποδοσφαιριστών οι οποίοι κάνουν καριέρα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι της Γιουβέντους και ο Εμίλ Φόρσμπεργκ της Λειψίας μοιάζουν να είναι έτοιμοι για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο χορτάρι, ενώ ποιοτικό είναι και το δίδυμο των Όλσον-Κλάεσον οι οποίοι είναι συμπαίκτες και στη ρωσική Κράσνονταρ.

Στόχος


Ο μοναδικός τρόπος για να θεωρηθεί αποτυχημένη η Σουηδία σε αυτό το Euro, θα είναι αν δεν μπορέσει να προκριθεί από τη φάση των ομίλων. Θεωρητικά θα δώσει «μάχη» για τη 2η θέση πίσω από την Ισπανία με την Πολωνία, ενώ θα χρειαστεί πάση θυσία το «τρίποντο» στον αγώνα της με τη Σλοβακία.

Η λογική λέει ότι δύσκολα θα προχωρήσουν μετά τη φάση των «16», όμως ακόμα κι αν τα καταφέρουν το «ταβάνι» τους θα είναι τα προημιτελικά.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Καρλς-Γιόχαν Γιόνσον (Κοπεγχάγη), Κρίστοφερ Νόρντφελντ (Γκεντσλερμπιρλιγκί), Ρόμπιν Όλσεν (Έβερτον)

Αμυντικοί: Εμίλ Κραφθ (Νιουκάστλ), Βίκτορ Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκους Ντάνιελσον (Νταλιάν Γιφάνγκ), Μάρτιν Όλσον (Χάκεν), Λούντβιγκ Αουγκούστινσον (Βέρντερ Βρέμης), Πόντους Γιάνσον (Μπρέντφορντ), Φίλιπ Χελάντερ (Ρέιντζερς), Μίκαελ Λούστιγκ (ΑΪΚ Στοκχόλμης), Αντρέας Γκράνγκβιστ (Χέλσινμποργκ)

Μέσοι: Εμίλ Φόρσμπεργκ (Λειψία), Κεν Σέμα (Γουότφορντ), Βίκτορ Κλάεσον (Κράσνονταρ), Ντέγιαν Κουλουσέφσκι (Γιουβέντους), Σεμπάστιαν Λάρσον (ΑΪΚ Στοκχόλμης), Αλμπίν Έκνταλ (Σαμπντόρια), Κρίστοφερ Όλσον (Κράσνονταρ), Ζαν-Λις Καζούστε (Μίντιλαντ), Ματίας Σβάνμπεργκ (Μπολόνια), Γκούσταβ Σβένσον (Γκουανγκζού)

Επιθετικοί: Μάρκους Μπεργκ (Κράσνονταρ), Αλεξάντερ Ισάκ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ρόμπιν Κουάινσον (Μάιντς), Τζόρνταν Λάρσον (Σπαρτάκ Μόσχας)

Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία

2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία

3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία

4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία

5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία

6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.