Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro2020-Γερμανία: Ο Λεβ θέλει να ανεβάσει τα «πάντσερ» στην κορυφή πριν αποχαιρετήσει

Euro2020-Γερμανία: Ο Λεβ θέλει να ανεβάσει τα «πάντσερ» στην κορυφή πριν αποχαιρετήσει

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
2/6/2021 18:40
Η Γερμανία πάει στο Euro 2020 γνωρίζοντας ότι αυτή θα είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα καθίσει στην άκρη του πάγκου της ο Γιόακιμ Λεβ.

Του Δημήτρη Ρήγα

Λόγω της μέτριας παρουσίας της τα τελευταία χρόνια έχει «κατρακυλήσει» -για τα δικά της δεδομένα πάντα- στη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA. Στο τελευταίο Nations League έμεινε εκτός τελικής φάσης του τουρνουά. Έπαιζε για δύο αποτελέσματα στην τελευταία αγωνιστική με την Ισπανία και υπέστη ιστορικό διασυρμό με 6-0. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο αρχικά έκανε το καθήκον της νικώντας εύκολα την Ισλανδία με 3-0 και στη συνέχεια τη Ρουμανία με 1-0, όμως την «πάτησε» από τη Βόρεια Μακεδονία χάνοντας εντός έδρας 2-1!

Προηγούμενες διοργανώσεις


Η Γερμανία στα δύο πρώτα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δεν συμμετείχε ούτε καν στα προκριματικά. Στο τρίτο, το 1968, δεν μπόρεσε να προκριθεί. Από τότε και μέχρι σήμερα όμως δεν έχει λείψει ποτέ. Στην παρθενική της εμφάνιση όμως το 1972 στο Βέλγιο έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τίτλου νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση. Ως Δυτική Γερμανία, μια και στεκόταν ακόμα το τείχος του Βερολίνου, πήγε στον τελικό του 1976 στη Γιουγκοσλαβία όπου ηττήθηκε από την Τσεχοσλοβακία.

Το 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας έφτασε ξανά μέχρι το τέλος της διαδρομής και μάλιστα πανηγύρισε τον δεύτερο τίτλο της. Στον τελικό της Ρώμης έκαμψε δύσκολα με 2-1 την αντίσταση του Βελγίου. Το 1984 στη Γαλλία έμεινε εκτός από τη φάση των ομίλων, κάτι που συνέβη σε ακόμα δύο περιπτώσεις, το 2000 στην Ολλανδία και το Βέλγιο και το 2004 στην Πορτογαλία.

Ως διοργανώτρια το 1988 είδε την πορεία της να σταματάει στα ημιτελικά. Το 1992 -εκπροσωπώντας πλέον ολόκληρη τη χώρα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου- έχασε στον τελικό από τη Δανία και το 1996 στην Αγγλία πήρε την εκδίκησή της. Νίκησε με το χρυσό γκολ του Όλιβερ Μπίρχοφ την Τσεχία με 2-1 στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Από τότε δεν έχει βρεθεί ξανά στην κορυφή.

Το 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία έχασε στον τελικό από την Ισπανία με 1-0. Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Πολωνία και την Ουκρανία σταμάτησε στα ημιτελικά, με την Ιταλία να τους ρίχνει στο «καναβάτσο». Στο προηγούμενο Euro η πορεία της σταμάτησε ξανά στην τετράδα, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από τη διοργανώτρια Γαλλία. Μαζί με την Ισπανία αποτελούν τις δύο μοναδικές χώρες που έχουν κατακτήσει το θεσμό τρεις φορές.

Πώς προκρίθηκε


Η κλήρωση την έφερε στον 3ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Εκεί υπήρχε ακόμα ένα μεγαθήριο, η Ολλανδία. Οι υπόλοιποι αντίπαλοι δεν ήταν ισχυροί, καθώς επρόκειτο για τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Λευκορωσία και την Εσθονία.

Όπως συνηθίζει ήταν εντυπωσιακή και κατέκτησε εύκολα την πρώτη θέση του γκρουπ νικώντας επτά παιχνίδια και χάνοντας μόνο μία φορά. Η «βαριά» ήττα από την Ολλανδία στο Αμβούργο (2-4) δεν επισκίασε την εξαιρετική της παρουσία και τελείωσε την πορεία της με 21 βαθμούς και τέρματα 30-7.
Euro2020-Γερμανία: Ο Λεβ θέλει να ανεβάσει τα «πάντσερ» στην κορυφή πριν αποχαιρετήσει

Ο προπονητής: Γιόακιμ Λεβ


Όταν το καλοκαίρι του 2006 και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στη Γερμανία, ο Γιούργκεν Κλίνσμαν έφευγε από το «τιμόνι» της Εθνικής Γερμανίας, ουδείς περίμενε ότι ο άμεσος συνεργάτης του θα κατάφερε να παραμείνει στο πόστο του για 15 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό όμως συνέβη με τον Γιόακιμ Λεβ να κάθεται για τελευταία φορά στην άκρη του πάγκου των «πάντσερ» στο Euro 2020. Άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί ο Χάνσι Φλικ ως διάδοχός του αμέσως μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Ο 61χρονος Λεβ πάντως έχει ήδη γράψει τη δική του ιστορία. Έχει οδηγήσει την Εθνική Γερμανίας στην κορυφή του Μουντιάλ το 2014, ενώ τερμάτισε στην 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Το 2018 η παρουσία της ήταν αποτυχημένη στα γήπεδα της Ρωσίας, καθώς έμεινε εκτός συνέχειας στη φάση των ομίλων.

Όσον αφορά στα Euro στα οποία καθοδήγησε τη «νασιοναλμάνσαφτ», το 2008 η Γερμανία τερμάτισε 2η χάνοντας στον τελικό από την Ισπανία, ενώ το 2012 ηττήθηκε στα ημιτελικά από την Ιταλία. Το 2016 έφτασε ξανά μέχρι τα ημιτελικά όπου ηττήθηκε από τη Γαλλία. Μένει να φανεί τι θα συμβεί φέτος.

Σε 192 ματς στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Γερμανίας, ο Λεβ έχει πανηγυρίσει 122 νίκες, 38 αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες και ηττήθηκε σε 32 περιπτώσεις, με τα τέρματα να είναι 453-191.
Euro2020-Γερμανία: Ο Λεβ θέλει να ανεβάσει τα «πάντσερ» στην κορυφή πριν αποχαιρετήσει

Το ρόστερ


Όπως πάντα τα τελευταία 15 χρόνια η Γερμανία θα παραταχθεί με πολλές λύσεις σε όλες τις γραμμές. Δεσπόζει στο τέρμα η παρουσία του Μάνουελ Νόιερ. Η άμυνα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη καθώς δεν υπάρχει ο ηγέτης σέντερ μπακ με τον Ματς Χούμελς να έχει μεγαλώσει αρκετά.

Στη μεσαία γραμμή υπάρχουν πολλές και καλές επιλογές. Ξεχωρίζουν φυσικά οι Τόνι Κρόος, Γιόσουα Κίμιχ και Ιλκάι Γκουντογκάν οι οποίοι προσφέρουν εμπειρία αλλά και μεγάλη ποιότητα.

Στην επίθεση φυσικά παρουσιάζει ενδιαφέρον η επιστροφή του Τόμας Μίλερ ο οποίος απείχε αρκετό καιρό από τις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του. Μαζί του θα υπάρχουν και οι εξτρέμ της Μπάγερν Μονάχου Σερζ Γκνάμπρι, Λιρόι Σανέ. Εκτός έμειναν αντίθετα ο Μάρκο Ρόις όπως και ο Ζερόμ Μπόατενγκ.

Στόχος


Η Εθνική Γερμανίας στο ξεκίνημα κάθε διοργάνωσης στην οποία συμμετέχει κυνηγάει έναν και μόνο στόχο. Αυτός δεν είναι άλλος από την κορυφή και τον τίτλο. Ο όμιλος της «φωτιάς» με τη Γαλλία και την Πορτογαλία καθιστά αυτόματα το έργο της πιο δύσκολο. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι θα παίξει εντός έδρας και τα τρία ματς της, καθώς θα υποδεχθεί και την αδύναμη Ουγγαρία.

Με βάση το μομέντουμ εμείς δεν θεωρούμε ότι τα «πάντσερ» είναι σε θέση να φτάσουν μέχρι τον τελικό. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι το τελευταίο τουρνουά στο οποίο θα είναι στο «τιμόνι» ο Γιόακιμ Λεβ και θα ξεκινήσει η εποχή του Χάνσι Φλικ. Επειδή όμως ποτέ δεν μπορεί να υποτιμήσει κάποιος το συγκεκριμένο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, είναι πιθανό να καταφέρει να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, κάτι άλλωστε που το κάνει παραδοσιακά με σχετική άνεση.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Μπερντ Λένο (Άρσεναλ), Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Κέβιν Τραπ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Αμυντικοί: Ματίας Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), Ρόμπιν Γκόσενς (Αταλάντα), Κρίστιαν Γκίντερ (Φράιμπουργκ), Μάρσελ Χάλστενμπεργκ (Λειψία), Ματς Χούμελς (Ντόρτμουντ), Λούκας Κλόστερμαν (Λειψία), Ρόμπιν Κοχ (Λιντς), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Τσέλσι), Νίκλας Ζίλε (Μπάγερν Μονάχου)

Μέσοι: Εμρέ Τσαν (Ντόρτμουντ), Λέον Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Ιλκάι Γκουντογάν (Μάντσεστερ Σίτι), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου), Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Φλόριαν Νόιχαουζ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Χόφμαν (Γκλάντμπαχ)

Επιθετικοί: Σερζ Γκνάμπρι (Μπάγερν Μονάχου), Κάι Χάβερτς (Τσέλσι), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Λιρόι Σανέ (Μπάγερν Μονάχου), Κέβιν Φόλαντ (Μονακό), Τίμο Βέρνερ (Τσέλσι)

Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία

2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία

3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία

4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία

5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία

6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.