Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συντάκτης: Δημήτρης Ρήγας
Δημήτρης Ρήγας
2/6/2021 18:47
Το Euro 2020 θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου και το Agones.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Του Δημήτρη Ρήγα

Αρχικά η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα ένα χρόνο νωρίτερα. Για την ακρίβεια οι αναμετρήσεις θα ξεκινούσαν στις 12 Ιουνίου 2020 και θα ολοκληρώνονταν στις 12 Ιουλίου του ίδιου έτους. Η πανδημία του κορωνοϊού όμως δεν επέτρεψε να διεξαχθούν τα παιχνίδια κι έτσι υπήρξε αναβολή για το 2021.

Παρ’ όλα αυτά για εμπορικούς λόγους αποφασίστηκε από την UEFA να διατηρηθεί η ονομασία Euro 2020.

Πρώτη φορά σε πολλές χώρες

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την παρθενική διοργάνωση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, μετά από πρόταση του Μισέλ Πλατινί η οποία είχε γίνει αποδεκτή, αποφασίστηκε να διεξαχθεί το συγκεκριμένο τουρνουά σε πολλές διαφορετικές χώρες και γήπεδα.

Οι ημιτελικοί και οι τελικοί θα λάβουν χώρα στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, κάτι που στο παρελθόν έχει συμβεί μόνο το 1996 όταν διοργανώτρια ήταν η Αγγλία.

Το εναρκτήριο ματς θα γίνει στη Ρώμη και το «Ολίμπικο» με την Ιταλία να υποδέχεται την Τουρκία.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενηθούν αναμετρήσεις σε 13 διαφορετικές χώρες και πόλεις, όμως τελικά αυτές μειώθηκαν στις 11. Οι Βρυξέλλες «κόπηκαν» από τη λίστα τον Δεκέμβριο του 2017 επειδή καθυστέρησαν στο χτίσιμο του σταδίου. Ακολούθως το Δουβλίνο αποφασίστηκε τον Απρίλιο του 2021 να μην ανοίξει τις πύλες του, από τη στιγμή που δεν ήταν βέβαιο αν θα μπορούσε να υπάρξει κόσμος στις εξέδρες.

Αυτό σημαίνει ότι παιχνίδια θα διεξαχθούν εκτός από το Λονδίνο και τη Ρώμη, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στη Σόφια της Βουλγαρίας, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στο Μόναχο της Γερμανίας, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στη Γλασκώβη της Σκωτίας, στη Σόλνα της Σουηδίας, στο Κάρντιφ της Ουαλίας και στη Σεβίλλη της Ισπανίας, με την πόλη της Ανδαλουσίας να παίρνει το χρίσμα αν κι αρχικά ήταν προγραμματισμένο τα παιχνίδια στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου να διεξάγονταν στο Μπιλμπάο το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει οπαδούς των εθνικών ομάδων με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο της Βασκονίας.

Περιορισμένος αριθμών θεατών στις εξέδρες Όπως είναι λογικό δεν θα υπάρξει πληρότητα στις εξέδρες των περισσότερων γηπέδων που θα φιλοξενήσουν αγώνες της διοργάνωσης. Στα περισσότερα από αυτά θα καλυφθεί το 25%-50% των εξεδρών από κόσμο, ως μέτρο πρόληψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Μοναδική εξαίρεση το στάδιο «Φέρεντς Πούσκας» της Βουδαπέστης το οποίο θα είναι κατάμεστο, με αυστηρές προϋποθέσεις όμως για όσους θα θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια αναμέτρηση.
Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ντεμπούτο και για το VAR

Το Euro 2020 θα είναι το πρώτο στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί το VAR σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί μόνο στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018.

Πλέον θα κάνει πρεμιέρα και σε Euro κι άπαντες ελπίζουν ότι θα βοηθήσει σημαντικά για να μην υπάρξουν άδικες αποφάσεις.

Ξανά με 24 ομάδες

Το 2016 στη Γαλλία ήταν η πρώτη φορά που ένα Euro διεξήχθη με 24 ομάδες να συμμετέχουν. Αυτές χωρίζονται σε έξι ομίλους των τεσσάρων. Για να βρεθεί κάποιο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στη φάση των «16» θα πρέπει να τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ του. Ωστόσο το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ παιχνίδια παίρνουν και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων. Αυτό σημαίνει ότι το νέο σύστημα διεξαγωγής επιτρέπει σε περισσότερες ομάδες να ελπίζουν, όμως ταυτόχρονα δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη φάση, καθώς πολύ δύσκολα θα μείνει εκτός συνέχεια κάποιο από τα φαβορί.

Με πέντε αλλαγές και μεγαλύτερες αποστολές

Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πανδημία του Covid-19 στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και το Euro. Κάτι που σημαίνει ότι προβλέπονται για κάθε αγώνα πέντε αλλαγές, όπως συνέβη και στις περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες. Παράλληλα σε περίπτωση παράτασης θα υπάρχει μία έξτρα αλλαγή, η έκτη.

Καινούριες συνθήκες όμως υπάρχουν και στις αποστολές των εθνικών ομάδων. Αντί για 23 παίκτες, κάθε προπονητής έχει δικαίωμα να επιλέξει 26 ποδοσφαιριστές.

Τι ισχύει σε περίπτωση κρουσμάτων

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο της UEFA για να διεξαχθεί ένα παιχνίδι στο Euro θα απαιτείται να υπάρχουν 13 διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ο ένας από αυτούς να αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα.

Στην περίπτωση που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αθλητών, η διοργανώτρια Αρχή θα προσπαθήσει να μεταθέσει τον αγώνα εντός 48 ωρών από την επίσημη ώρα έναρξής του. Αν κριθεί σκόπιμο είναι εφικτό να αλλάξει ακόμα και η έδρα μίας αναμέτρησης.

Αν δεν είναι εφικτό να διεξαχθεί ο αγώνας, τότε η UEFA θα μπορεί να αποφασίσει ότι η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την αναβολή, θα χάσει το παιχνίδι με 3-0 στα χαρτιά.

Εφόσον βρεθεί κάποιο μέλος της διαιτητικής ομάδας θετικό στον Covid-19, τότε η UEFA κατ’ εξαίρεση θα έχει το δικαίωμα να ορίσει κάποιον συμπατριώτη του ρέφερι ακόμα κι αν αυτός δεν βρίσκεται στη λίστα των διαιτητών της FIFA.
Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα η Πορτογαλία Η μεγάλη θριαμβεύτρια του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ήταν η Πορτογαλία. Με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο τους, οι Ίβηρες είχαν κατορθώσει να πετύχουν μία σπουδαία έκπληξη και να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου.

Αυτή ήταν η παρθενική φορά που ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης πετυχαίνοντας ένα σπουδαίο επίτευγμα. Στον τελικό του Παρισιού είχαν νικήσει τη διοργανώτρια Γαλλία με 1-0, χάρη σε γκολ του Έντερ στην παράταση.

Οι Πορτογάλοι εξελίσσονται σε παραδοσιακή δύναμη των Euro. Το 2000 και το 2012 ηττήθηκαν στην ημιτελική φάση από Γαλλία και Ισπανία αντίστοιχα, το 2008 αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από τη Γερμανία και το 2004 είχαν χάσει στον τελικό μέσα στο «σπίτι» τους από την Ελλάδα. Τώρα θα προσπαθήσουν να κάνουν μία πορεία αντάξια του τίτλου που κατέχουν.

Κυρίαρχες Γερμανία και Ισπανία

Έως τώρα από το 1960 κι έπειτα έχουν διεξαχθεί 15 διοργανώσεις Euro. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που κυριάρχησε καθώς μέχρι το 1996 κατάφερε να ανέβει στην κορυφή σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Ωστόσο από τότε δεν έχει πάρει ποτέ ξανά το στέμμα. Μάλιστα την «έπιασε» η Ισπανία με τρία τρόπαια, μια και μετά το 1964, οι «φούριας ρόχας» κατάφεραν να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης σε δύο διαδοχικές περιπτώσεις, το 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία και το 2012 στην Πολωνία και την Ουκρανία.

Δύο κατακτήσεις έχει μόνο η Γαλλία, την πρώτη το 1984 στην έδρα της και τη δεύτερη το 2000 στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Από μία φορά έχουν ανέβει στην κορυφή η Ελλάδα (2004), η Δανία (1992), η Ολλανδία (1988), η Πορτογαλία (2016), η Τσεχοσλοβακία (1976), η Σοβιετική Ένωση (1960) και η Ιταλία (1968).

Η μεγάλη απογοήτευση του θεσμού δεν είναι άλλη από την Αγγλία η οποία δεν έχει δώσει ποτέ το «παρών» σε τελικό και μόλις δύο φορές έχει φτάσει έως τα προημιτελικά του τουρνουά.

Πρώτη φορά γυναίκα ανάμεσα στους διαιτητές αλλά κι ένας... Αργεντινός

Η Γαλλίδα Στεφανία Φραπάρ θα γράψει ιστορία στο Euro 2020. Κι αυτό θα συμβεί διότι γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα είναι μεταξύ της ομάδας των διαιτητών που θα διευθύνουν έναν αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Η 37χρονη ρέφερι θα εκτελέσει χρέη τέταρτου διαιτητή.

Δυστυχώς σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση δεν υπάρχει μεταξύ των 19 διαιτητών κάποιος Έλληνας, με τον Τάσο Σιδηρόπουλο να μένει εκτός ακόμα κι από τους τέταρτους διαιτητές.

Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Αγγλία στέλνουν από δύο διαιτητές στο Euro 2020, ενώ από ένας θα εκπροσωπήσει τη Σλοβενία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Σουηδία και την Τουρκία.

Φυσικά ξεχωρίζει μεταξύ των 19 εκλεκτών και ο Αργεντινός Φερνάντο Ραπαγίνι! Ο 43χρονος θα γράψει κι αυτός τη δική του ιστορία, μια και ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ωστόσο επιλέχθηκε για να διευθύνει αναμετρήσεις του Euro, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής διαιτητών μεταξύ της UEFA και της CONMEBOL.

Η μπάλα

Η Uniforia από την Adidas θα είναι η μπάλα της διοργάνωσης. Το όνομά της δημιουργήθηκε από μία λεξιπλασία. Χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις Unity, δηλαδή ενότητα και Euphoria που σημαίνει ευφορία κι έτσι προέκυψε το όνομα της μπάλας από τη γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών που είχε αναλάβει τη δημιουργία της.
Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η μασκότ

Από τις 24 Μαρτίου του 2019 είχε γίνει γνωστή η μασκότ της διοργάνωσης. Είναι ο «Skillzy» ο οποίος είναι εμπνευσμένος από το freestyle football, το ποδόσφαιρο των δρόμων αλλά και από την περίφημη ντρίμπλα «ποδιά».
Euro 2020: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης

Τον Οκτώβριο του 2019 είχε ανακοινωθεί επίσημα ότι ο Ολλανδός DJ Martin Garrix θα είναι ο επίσημος μουσικός καλλιτέχνης του Euro 2020. Θα είναι μάλιστα ο άνθρωπος ο οποίος θα επιμεληθεί όλο το μουσικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης της διοργάνωσης πριν την πρεμιέρα μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας στη Ρώμη.

Το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης έχει τον τίτλο «We are the people» και μαζί με τον Garrix συμμετέχουν δύο μέλη του ιρλανδικού θρυλικού συγκροτήματος, U2. Ο λόγος για τον Bono και των Edge. Ακούστε το τραγούδι το οποίο κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου 2021.



Δείτε τις ημερομηνίες, τις ώρες των αγώνων και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις

Δείτε τις βαθμολογίες όλων των ομίλων

Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις των αγώνων της διοργάνωσης .

Δείτε τις καλύτερες προτάσεις των συντακτών του Agones.gr για μακροχρόνια και ειδικά στοιχήματα.

Δείτε τα αφιερώματα για κάθε μία από τις 24 ομάδες που συμμετέχουν στο Euro 2020
.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.