Euro 2020-Σλοβακία: Ποιος θα τους απαγορεύσει να ονειρεύονται;
Η Σλοβακία δίνει το «παρών» σε δεύτερο διαδοχικό Euro και έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να κλέψει τις εντυπώσεις ανατρέποντας τα προγνωστικά τα οποία αναμφίβολα δεν είναι με το μέρος της.Του Δημήτρη Ρήγα
Βρίσκεται στο νούμερο 36 της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA και δεν είναι πια πρωτάρα, όμως σίγουρα παραμένει μία άπειρη εθνική ομάδα. Και μόνο η παρουσία της και η συμμετοχή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος την καθιστούν επιτυχημένη και παράλληλα διώχνουν οποιοδήποτε άγχος ενδεχομένως να υπήρχε. Υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία του Nations League, ενώ ξεκίνησε με δύο ισοπαλίες και μία νίκη την προσπάθειά της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Προηγούμενες διοργανώσεις
Από το 1960 και την πρώτη διοργάνωση επί γαλλικού εδάφους μέχρι και το 1992 και το Euro της Σουηδίας ήταν μέρος της Τσεχοσλοβακίας η οποία εν συνεχεία διασπάστηκε. Οι Τσεχοσλοβάκοι συμμετείχαν τρεις φορές στην τελική φάση και σε όλες βρέθηκαν στο βάθρο. Δύο φορές ως τρίτοι και μία φορά στην κορυφή.
Από το 1996 έως και το 2012 η ανεξάρτητη Σλοβακία δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να καταφέρει να περάσει στα τελικά. Η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του τουρνουά και η αύξηση των ομάδων σε 24, τη βοήθησαν να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα.
Για πρώτη φορά έδωσε το «παρών» το 2016 στη Γαλλία. Κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων τερματίζοντας στην 3η θέση πίσω από Ουαλία κι Αγγλία. Στους «16» η μοίρα την έφερε απέναντι στη Γερμανία και η ήττα-αποκλεισμός με 3-0 ήταν ένα απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η πορεία της ωστόσο θεωρήθηκε δικαίως επιτυχημένη.
Πώς προκρίθηκε
Η κληρωτίδα την έφερε στον 5ο όμιλο της προκριματικής φάσης για το Euro 2020. Κλήθηκε να τα βάλει με τις Κροατία, Ουαλία, Ουγγαρία και το αδύναμο Αζερμπαϊτζάν. Δεν εντυπωσίασε σε καμία περίπτωση κι έμεινε στην 3η θέση μαζεύοντας 13 βαθμούς. Την προσπέρασαν οι Κροάτες και οι Ουαλοί με 17 και 14 πόντους αντίστοιχα.
Ωστόσο πήρε δεύτερη ευκαιρία μέσω των πλέι οφ του Nations League. Εκεί τον περασμένο Οκτώβριο συναντήθηκε αρχικά στην Μπρατισλάβα με την Ιρλανδία. Μετά από ισοπαλία χωρίς τέρματα (0-0) στην κανονική διάρκεια και την παράταση, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό πρόκρισης επικρατώντας με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι.
Ακολούθησε το Νοέμβριο ο τελικός πρόκρισης με τη Βόρεια Ιρλανδία αυτή τη φορά και μάλιστα εκτός έδρας. Προηγήθηκε στο 17’ με τον Κούτσκα αλλά ισοφαρίστηκε από αυτογκόλ του Σκρίνιαρ στο 88’. Στην παράταση είχε τα ψυχικά αποθέματα να σκοράρει με τον Ντουρίς στο 110’ και να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Euro 2020.
Ο προπονητής: Στέφαν Τάρκοβιτς
Η Ομοσπονδία της χώρας προχώρησε σε μία απρόσμενη απόφαση τον περασμένο Οκτώβριο αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Αποφάσισε να απομακρύνει από τη θέση του τον έως τότε εκλέκτορα Πάβελ Χάπαλ και να δώσει τα ηνία στον Στέφαν Τάρκοβιτς.
Ο 48χρονος ανέλαβε αρχικά ως υπηρεσιακός προπονητής που θα γινόταν μόνιμος σε περίπτωση πρόκρισης στην τελική φάση όπως και συνέβη. Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής, με βάση και το παρελθόν του, καθώς δεν έχει σπουδαίο βιογραφικό.
Η σπουδαιότερη εμπειρία του μάλιστα ήταν την πενταετία 2013-2018 όταν αποτέλεσε τον άμεσο συνεργάτη του τότε ομοσπονδιακού τεχνικού Γιαν Κόζακ. Μ’ εκείνον μέλος του τεχνικού επιτελείου η Σλοβακία είχε «σπάσει το ρόδι» και είχε προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2016 στη Γαλλία.
Το ρόστερ
Η καριέρα του μπορεί να έχει πάρει την κατιούσα εδώ και μία διετία, όμως ο Μάρεκ Χάμσικ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα -αν όχι το σπουδαιότερο- κεφάλαια του ποδοσφαίρου της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα έχοντας φτάσει τις 126. Παράλληλα αν και μέσος, είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία με 26 γκολ.
Ο 33χρονος μετά τη φυγή του από τη Νάπολι και την περιπέτεια στην Κίνα, αγωνίζεται ξανά στην Ευρώπη με τη φανέλα της σουηδικής Γκέτεμποργκ. Σίγουρα δεν είναι ο παίκτης του παρελθόντος, όμως αποτελεί ακόμα και τώρα τον ηγέτη αυτής της εθνικής ομάδας τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικών χώρων.
Από εκεί και πέρα η δύναμη είναι κυρίως στην αμυντική της γραμμή με τον σέντερ μπακ της Ίντερ Μίλαν Σκρίνιαρ και τον γκολκίπερ της Νιούκαστλ Μάρτιν Ντουμπράβκα. Φυσικά στο έμψυχο δυναμικό της υπάρχουν και παίκτες γνώριμοι στο ελληνικό κοινό. Ο λόγος για τον Βλάντιμιρ Βάις ο οποίος πέρασε από τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Ρόμπερτ Μακ που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Στόχος
Ο πρώτος στόχος και το μίνιμουμ για την Εθνική Σλοβακίας θα είναι να παρουσιαστεί ανταγωνιστική σ’ ένα δύσκολο όμιλο και να μην γίνει «σάκος του μποξ». Πλην της Ισπανίας, η Σουηδία και η Πολωνία δεν αποτελούν μεγαθήρια, όμως δεδομένα πρόκειται για πιο ισχυρές ομάδες από εκείνη. Πιθανή πρόκριση θα ισοδυναμεί με θρίαμβο.
Κατά τη δική μας άποψη πάντως η Σλοβακία δεν θα προκριθεί από την πρώτη φάση κι ενδεχομένως να μην πάρει ούτε ένα βαθμό.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μάρτιν Ντουμπράβκα (Νιούκαστλ), Μάρεκ Ροντάκ (Φούλαμ), Ντούσαν Κούτσιακ (Λέχια Γκντανσκ)
Αμυντικοί: Πέτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Λούμπορικ Σάτκα (Λεχ Πόζναν), Ντένις Βάβρο (Ουέσκα), Μίλαν Σκρίνιαρ (Ίντερ), Τόμας Χουμποτσάν (Ομόνοια), Γιακούμπ Χολούμπεκ (Πιαστ Γκλίβιτσε)
Μέσοι: Μάρεκ Χάμσικ (Γκέτεμποργκ), Στάνισλαβ Λομπότκα (Νάπολι), Πάτρικ Χροσόφσκι (Γκενκ), Γιουράι Κούτσκα (Πάρμα), Οντρέι Ντούντα (Κολωνία), Ρόμπερτ Μακ (Φερεντσβάρος), Βλάντιμιρ Βάις (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Λάζλο Μπένες (Άουγκσμπουργκ), Λούκας Χαράσλιν (Σασουόλο), Τόμας Σουσλόφ (Χρόνινγκεν), Ματύς Μπέρο (Φίτεσε), Έρικ Τζίρκα (Μιραντές)
Επιθετικοί: Μιχάλ Ντουρίς (Ομόνοια), Ρόμπερτ Μπόζενικ (Φέγενορντ), Νταβίντ Στρέλετς (Σλόβαν Μπρατισλάβας)
Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):
1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία
2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία
3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία
4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία
5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία
6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία