Η Ολλανδία νίκησε με ανατροπή έξι λεπτών την μαχητική Τουρκία στο Βερολίνο (2-1) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όπου θα αντιμετωπίσει την Αγγλία για μία...
Προημιτελικός με φαβορί
Ολλανδία και Τουρκία αναμετρούνται στο Βερολίνο στον τέταρτο χρονικά προημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Οι Ολλανδοί έκαναν επίδειξη δύναμης στους «16» απέναντι στην Ρουμανία (3-0) ενώ οι Τούρκοι χρειάστηκαν δύο γκολ του στόπερ Ντεμιράλ και μια τεράστια επέμβαση του γκολκίπερ τους στο φινάλε για να αποκλείσουν την Αυστρία (2-1).Τι ισχύει: Αγώνας νοκ άουτ για τη φάση των «8» του Euro. Σε περίπτωση που οι δυο ομάδες αναδειχθούν ισόπαλες, θα ακολουθήσει παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει αυτόν του ζευγαριού Αγγλία-Ελβετία στον ημιτελικό της 10ης Ιουλίου στο Ντόρτμουντ.
* Οι δύο ομάδες ήταν στον ίδιο όμιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ. Η Τουρκία είχε νικήσει με 4-2 την Ολλανδία στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 21’ με χατ-τρικ του Γιλμάζ, αλλά οι «οράνιε» πήραν εκδίκηση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους διαλύοντας με 6-1 τους Τούρκους στο Άμστερνταμ με χατ-τρικ του Ντεπάι
* Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 14 φορές, με την Ολλανδία να μετράει έξι νίκες και την Τουρκία τέσσερις
Επικράτησε εύκολα με 3-0 της Ρουμανίας και προκρίθηκε στα προημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Ζορίστηκε μόνο στο πρώτο τέταρτο από την αντίπαλο της, έκτοτε κυριάρχησε, άνοιξε το σκορ στην πρώτη της ευκαιρία με τον Χάκπο (20’) και στην επανάληψη «κλείδωσε» το ματς σ’ ένα δεκάλεπτο με ισάριθμα γκολ του Μάλεν (83’, 90+3’). Είχε ευκαιρίες για να «καθαρίσει» πολύ νωρίτερα το σκορ καταγράφοντας 50 επαφές με τη μπάλα στην περιοχή των Ρουμάνων, επίδοση-ρεκόρ στο τουρνουά από όταν προσμετρούνται τα συγκεκριμένα στατιστικά το 1980.
Εξαιρετικό το κλίμα στις τάξεις των «οράνιε» που δίνουν το «παρών» σε προημιτελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά από τη διοργάνωση του 2008 και αποτελούν -σύμφωνα με τους μπουκ- το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στους «4» του θεσμού.
Υπενθυμίζεται ότι τερμάτισε 3η σε όμιλο με Αυστρία (1η), Γαλλία (2η) και Πολωνία (4η). Νίκησε με ανατροπή τους Πολωνούς (2-1) στην πρεμιέρα ούσα ανώτερη, ακολούθησε η «λευκή» ισοπαλία με την Γαλλία σ’ ένα ματς όπου πέρασε αρκετές δύσκολες στιγμές, ενώ την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκε με 3-2 από την Αυστρία, την ομάδα που απέκλεισε στους «16» η Τουρκία, παρότι ισοφάρισε δύο φορές στο ματς.
Ο Ρόλαντ Κούμαν έχει βρει τη χρυσή τομή στη μεσαία γραμμή, με τον Σάουτεν να «κόβει» και να παίζει άμεσα μπροστά, ο Ράιντερς προσφέρει τρεξίματα με τη μπάλα στα πόδια ενώ ο Σίμονς είναι ο άνθρωπος ανάμεσα στις γραμμές που φτιάχνει το παιχνίδι της ομάδας. Στην επίθεση, ο Χάκπο ορθώνει ανάστημα σε ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ομάδα μετρώντας ήδη τρία γκολ (του ακυρώθηκε και ένα κόντρα στους Ρουμάνους), ενώ ο Ντεπάι είναι φυσικά σταθερά στην κορυφή της επίθεσης.
Για το αν θα αλλάξει το σχήμα της ομάδας απέναντι στην Τουρκία ρωτήθηκε ο Ολλανδός τεχνικός: «Σίγουρα όχι μετά από ένα καλό παιχνίδι. Όμως είναι ένας διαφορετικός αντίπαλος που παίζει ένα διαφορετικού τύπου ποδόσφαιρο. Ίσως είναι λίγο μη οργανωμένο αλλά είναι επικίνδυνοι, επίσης λόγω των αλλαγών θέσεων. Έχουν μεγάλη καρδιά και αναμφίβολα θα λάβουν αρκετή υποστήριξη. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι».
Αγωνιστικά Νέα: Δεν ακολούθησε την αποστολή στο Βερολίνο ο αναπληρωματικός μπακ Μάατσεν λόγω αρρώστιας. Από την άλλη αμφίβολος ο εξτρέμ Μπεργκβάιν αποχώρησε με μικροενοχλήσεις στο ημίχρονο του αγώνα με την Ρουμανία και ο Κούμαν δήλωσε πως η συμμετοχή του θα ξεκαθαρίσει το πρωί του Σαββάτου. Τέλος, μπήκε στις προπονήσεις και υπολογίζεται κανονικά ο στόπερ Ντε Λιχτ που αντιμετώπιζε κι αυτός μικροενοχλήσεις μετά τον αγώνα με την Ρουμανία.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μπαρτ Φερμπρίγκεν (Μπράιτον), Μαρκ Φλέκεν (Μπρέντφορντ), Τζάστιν Μπάιλοου (Φέγενορντ)
Αμυντικοί: Λούτσχαρελ Χετράουντα (Φέγενορντ), Ματίας Ντε Λιχτ (Μπάγερν Μονάχου), Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Νέιθαν Ακέ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάλεϊ Μπλιντ (Χιρόνα), Τζέρεμι Φρίμπονγκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ντένζελ Ντάμφρις (Ίντερ), Μίκι Φαν ντε Φεν (Τότεναμ), Στέφαν Ντε Φράι (Ίντερ), Ίαν Μάατσεν (Μπορούσια Ντόρτμουντ)
Μέσοι: Τζέρντι Σάουτεν (Αϊντχόφεν), Τσάβι Σίμονς (Λειψία), Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ (Αλ-Ετιφάκ), Τιγιάνι Ράιντερς (Μίλαν), Τζόι Φίρμαν (Αϊντχόφεν), Τέουν Κούπμαϊνερς (Αταλάντα), Ράιαν Χράφενμπερχ (Λίβερπουλ), Τζέρντι Σάουτεν (Αϊντχόφεν)
Επιθετικοί: Βουτ Βέγκχορστ (Χόφενχαϊμ), Μέμφις Ντεπάι (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κόντι Χάκπο (Λίβερπουλ), Ντόνιελ Μάλεν (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Στέφεν Μπέργκβαϊν (Άγιαξ), Μπράιαν Μπρόμπεϊ (Άγιαξ), Τζόσουα Ζίρκζεε (Μπολόνια)
Με τον στόπερ Ντεμιράλ να σκοράρει δύο γκολ μετά από κόρνερ, νίκησε με 2-1 την Αυστρία και πήρε τη μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Άνοιξε το σκορ μόλις στα 57 δευτερόλεπτα με τον Τούρκο στόπερ, έπειτα από τραγικό λάθος των Αυστριακών σε κόρνερ, σημειώνοντας έτσι το γρηγορότερο γκολ στα νοκ-άουτ του Euro. Πέρασε μερικές πολύ πιεστικές στιγμές αλλά ήταν καλά οργανωμένη στην άμυνα και είχε σε εξαιρετική βραδιά τον γκολκίπερ Γκιουνόκ, που στο 51’ έκανε μεγάλη επέμβαση σε τετ-α-τετ. Στο 59’ διπλασίασε το σκορ με τον Ντεμιράλ ύστερα από νέο κόρνερ, όμως στο 66’ δέχτηκε απάντηση με το ίδιο νόμισμα. Αμύνθηκε με νύχια και με δόντια για να κρατήσει το υπέρ της σκορ και στο 90+4’ ο Γκιουνόκ έκανε την επέμβαση του τουρνουά σε σκαστή κεφαλιά από τη μικρή περιοχή, κρατώντας το 2-1 ως το τέλος.
Το αμυντικό της πλάνο κόντρα στους Αυστριακούς ήταν υποδειγματικό παίζοντας με σύστημα 5-1-4 καθώς ο χαφ Αϊχάν γύρναγε ως πέμπτος στόπερ ενώ ο Γιουκσέκ σύνδεε τις δύο γραμμές.
Δίνει για δεύτερη φορά το «παρών» στα προημιτελικά του Euro μετά από το 2008 όταν και είχε φτάσει έως τους «4» του θεσμού με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο.
Υπενθυμίζεται ότι τερμάτισε 2η στον όμιλο της, υστερώντας στην ισοβαθμία με την πρωτοπόρο Πορτογαλία έπειτα από την ήττα με 3-0 στο μεταξύ τους ματς την 2η αγωνιστική. Στην πρεμιέρα νίκησε με 3-1 την Γεωργία, πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ, ενώ την τελευταία αγωνιστική εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα από το 20’ κόντρα στους Τσέχους και τους νίκησε με 2-1.
Σε σχέση με άλλα τουρνουά, βασίζεται περισσότερο στο ταλέντο παρά στην εμπειρία, διαθέτοντας αρκετούς νεαρούς παίκτες όπως ο Γκιουλέρ της Ρεάλ Μαδρίτης κι ο Γιλντίζ της Γιουβέντους. Όπως και με την Αυστρία, θεωρείται το αουτσάιντερ στον αγώνα με την Ολλανδία αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την μαχητική ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα που παίζει με μεγάλο πάθος κι έχει τη συμπαράσταση χιλιάδων Τούρκων φιλάθλων στα γερμανική γήπεδα.
Στις απουσίες στάθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός ο οποίος ρωτήθηκε και για τις αλλαγές στο αρχικό σχήμα: «Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός, κάθε αγώνας έχει διαφορετική στρατηγική. Δεν μπορείς πάντα να βάζεις τους καλύτερους έντεκα στο γήπεδο. Κάθε παίκτης ξέρει τι να κάνει. Είμαι περήφανος για όλους αυτούς. Όταν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει ιδανική ενδεκάδα. Τρεις από τους παίκτες μας είναι τιμωρημένοι. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά οι παίκτες στον πάγκο έκαναν πάντα σπουδαία παιχνίδια. Γι' αυτό είμαι πάντα ήρεμος. Δεν μπορώ να πω με ποιο σύστημα θα παίξουμε, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Αιχάν (αμυντικός μέσος) θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή αλλά θα δούμε».
Αγωνιστικά Νέα: Με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο ήρωας του αγώνα με την Αυστρία, ο στόπερ Ντεμιράλ (Αλ Αχλί) καθώς μετά το δεύτερο γκολ έκανε τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» που συνδέεται με την ομώνυμη ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα. «Αυτή η μεροληπτική και άδικη απόφαση έχει απογοητεύσει βαθιά ολόκληρο το έθνος μας», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί. Μάλιστα το περιστατικό προκάλεσε μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας-Τουρκίας! Τιμωρημένοι είναι επίσης και οι δύο σημαντικοί κεντρικοί χαφ Γιουκσέκ (Γαλατασαράι) και Κοκτσού (Μπενφίκα), αλλά τουλάχιστον εξέτισαν ο σταρ/μεσοεπιθετικός Τσαλχάνογλου (Ίντερ) και ο στόπερ Ακαϊντίν (Φενέρμπαχτσε) που θα αντικαταστήσει τον Ντεμιράλ στο αρχικό σχήμα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μερτ Γκιουνόκ (Μπεσίκτας), Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντογκάν Αλεμντάρ (Τρουά)
Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Ρόμα), Μερίχ Ντεμιράλ (Αλ Αχλί), Οζάν Καμπάκ (Χόφενχαϊμ), Μερτ Μιουλντιούρ (Φενέρμπαχτσε), Φέρντι Καντιόγλου (Φενερμπαχτσέ), Τσενκ Ουζκατσάρ (Βαλένθια), Αμπντουλκερίμ Μπαρντακτσί (Γαλατασαράι), Σαμέτ Ακαϊντίν (Φενερμπαχτσέ), Αχμετσαάν Καπλάν (Άγιαξ)
Μέσοι: Χακάν Τσαλχάνογλου (Ίντερ), Κάαν Αϊχάν (Γαλατασαράι), Οκάι Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Ορκούν Κιοκτσού (Μπενφίκα), Σαλίχ Οζκάν (Ντόρτμουντ), Ισμαήλ Γιουκσέκ (Γαλατασαράι), Μπεράτ Εζντεμίρ (Τραμπζονσπόρ), Καν Ουζούν (Νυρεμβέργη), Ιρφάν Καχβετσί (Φενερμπαχτσέ), Κερέμ Ακτούρκογλου (Γαλατασαράι), Αμπντουλκαντίρ Ομιούρ (Χαλ), Αρντά Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης)
Επιθετικοί: Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ), Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ (Γαλατασαράι), Γιουνούς Ακγκούν (Λέστερ), Κενάν Γιλντίζ (Γιουβέντους), Ογκούζ Αϊντίν (Αλάνιασπορ), Σεμίχ Κιλιτσόι (Μπεσίκτας).
Εκτίμηση
Η Ολλανδία ήταν εντυπωσιακή απέναντι στην Ρουμανία φτάνοντας σε άνετη νίκη με 3-0, από την άλλη η Τουρκία έκανε την έκπληξη αποκλείοντας την Αυστρία με 2-1 σ’ ένα ματς που σκόραρε δύο γκολ με τον στόπερ Ντεμιράλ από κόρνερ και χρειάστηκε την επέμβαση του τουρνουά από τον γκολκίπερ της στο φινάλε. Δίκαια φαβορί οι «οράνιε», ειδικά από τη στιγμή που οι Τούρκοι κατεβαίνουν χωρίς δύο τιμωρημένους χαφ και τον ήρωα με τους Αυστριακούς, Ντεμιράλ, ωστόσο πρόκειται για προημιτελικός και ο άσος στο 1.60 δεν έχει κάποια αξία απέναντι σε μια ομάδα που παίζει ψυχωμένα κι έχει σύμμαχο τον κόσμο της. Θα πάω στην εναλλακτική του όβερ. Ομάδα που σκοράρει η Ολλανδία έχοντας 3/4 όβερ στη διοργάνωση και αντιμετωπίζει μια Τουρκία που μετράει μόνο όβερ, βρίσκει σκορ αλλά δεν έχει κρατήσει το μηδέν σε κανένα παιχνίδι.