Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ανακοίνωσε πως δεν θα αγωνιστεί ξανά για την Εθνική Πολωνίας όσο ο Μίχαλ Πρόμπιερζ είναι ομοσπονδιακός τεχνικός. Ο 36χρονος στράικερ, πρώτος σκόρερ στην...
Τα… έσπασε με τον προπονητή και αποσύρθηκε από την Εθνική ο Λεβαντόφσκι
Φινλανδία και Πολωνία αναμετρούνται στο Ελσίνκι για την 4η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ σ’ ένα κομβικό παιχνίδι και για τις δύο στη μάχη της πρόκρισης, την ώρα που οι Πολωνοί δίνουν το πρώτο τους αγώνα μετά την αποχώρηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Εθνική.Τι ισχύει: Προκριματικά του Μουντιάλ 2026, για τη ζώνη της Ευρώπης. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο παίρνουν κατευθείαν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι δεύτεροι θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο μέσω πλέι οφ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους παιχνίδια 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, 7) Βαθμολογία Fair Play, 8) Kλήρωση.
* Η Πολωνία έχει νικήσει τα δύο τελευταία μεταξύ τους, αμφότερα φιλικά (2016, 2020) με 5-0 και 5-1 αντίστοιχα, ενώ έχει μόλις μία ήττα στα 20 τελευταία (12-7-1)
* Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 31 φορές, με την Φινλανδία να έχει νικήσει μόλις τρία ματς (3-8-20), πιο πρόσφατο αυτό τον Σεπτέμβριο του 2006 με 3-1 στην Πολωνία για τα προκριματικά του Euro

Το Σάββατο φιλοξένησε την Ολλανδία στο Ελσίνκι για την 3η αγωνιστική των προκριματικών και γνώρισε την ήττα με 2-0. Σε δεύτερο ρόλο σε όλο το ματς, δέχτηκε και τα δύο γκολ πριν το ημίωρο (6’, 23’) και κινδύνεψε με μεγαλύτερο σκορ. Η ίδια κατέγραψε μόλις μια τελική στην εστία και στην ουσία δεν ανησύχησε καθόλου τον αντίπαλο γκολκίπερ.
Πρώτη ήττα στον όμιλο, ξεκίνησε νικώντας με το δύσκολο 1-0 την Μάλτα εκτός έδρας ενώ ακολούθησε ο βαθμός στην Λιθουανία (2-2), σε ματς που προηγήθηκε με 2-0 στο 17’ αλλά κατάφερε να μη νικήσει.
Δε θυμίζει καθόλου τη μαχητική ομάδα των περασμένων ετών. Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο Nations League δε συγκέντρωσε ούτε βαθμό σε όμιλο με Αγγλία, Ελλάδα και Ιρλανδία, γνωρίζοντας έξι ήττες σε ισάριθμα ματς με 2-13 τέρματα. Μετά τον υποβιβασμό στην League C ακολούθησε η αποχώρηση του Μάρκο Κανέρβα ύστερα από μια οκταετία και αναμφίβολα η θητεία του αντικαταστάτη του, Γιάκομπ Φρίις δεν έχει ξεκινήσει ενθαρρυντικά.
Βρίσκεται στην 2η θέση του ομίλου με 4 βαθμούς, στο -2 από την πρωτοπόρο Πολωνία με ματς περισσότερο και στο +1 από την 3η Ολλανδία με δύο ματς περισσότερα. Αν θέλει να έχει ελπίδες για την 2η θέση οφείλει να πάρει τη νίκη στο σημερινό εντός έδρας απέναντι στους Πολωνούς.
«Η Πολωνία είναι μια δυνατή ομάδα και μια πρόκληση για εμάς. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μαζί μας τα καλά στοιχεία από τον αγώνα με την Ολλανδία στο επόμενο παιχνίδι και να αποδώσουμε αρκετά καλά για να κερδίσουμε. Αυτός είναι φυσικά ο στόχος μας. Υπάρχουν τρεις βαθμοί διαθέσιμοι από όλους τους αγώνες, αλλά η Πολωνία είναι φυσικά ένα από τα φαβορί για τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Αν θέλουμε να προκριθούμε στον επόμενο γύρο, πρέπει να τους νικήσουμε», δήλωσε ο Φρίις.
Αγωνιστικά Νέα: Νοκ-άουτ τέθηκε ο βετεράνος επιθετικός χαφ Ερεμένκο (Γκνίσταν). Δεν κλήθηκαν για διάφορους λόγους οι αμυντικοί Ολίλα (Παρί), Ο' Σόνεσι (Ελσίνκι), Πάλας (Βαλερένγκα), Σταλ (Τζουργκάρντεν) και Βαϊσάνεν (Χάκεν). Εκτός επίσης ο μέσος Σούλερ (Τζουργκάρντεν) και ο επιθετικός Χάκανς (Λεχ Πόζναν).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γιόρονεν (Βενέτσια), Σινίσαλο (Σέλτικ)
Αμυντικοί: Ιβάνοφ (Μπραουνσβάιγκ), Τένχο (Τζουργκάρντεν), Άλχο (Αστέρας Τρίπολης), Ουρόνεν (ΑΪΚ Στοκχόλμης), Χόσκονεν (Κρακόβια), Νίσκανεν (Έξετερ Σίτι0, Πικαράινεν (Ντέγκερφορς), Τίκανεν (Ελσίνκι)
Μέσοι: Καμαρά (Αλ-Σαμπάμπ), Λουντ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Καΐρινεν (Σπάρτα Πράγας), Γένσεν (Άουγκσμπουργκ), Πέλτολα (Ντι Σι Γιουνάιτεντ), Σουχόνεν (Ρέγκενσμπουργκ), Γίρι (Πετρολούλ Πλοϊέστι), Σίλτανεν (Τζουργκάρντεν), Βαλακάρι (Σαν Ντιέγκο)
Επιθετικοί: Άντμαν (Γκο Αχέντ Ιγκλς), Πούκι (Ελσίνκι), Κάλμαν (Ανόβερο), Πογιάνπαλο (Παλέρμο)

Έκανε το 2x2 στα προκριματικά του Μαρτίου απέναντι στις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου. Αρχικά νίκησε με 1-0 το δύσκολο 1-0 την Λιθουανία στην έδρα της χάρη σε γκολ του Λεβαντόφσκι στο 81’ ενώ ακολούθησε η εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Μάλτας με δύο γκολ του Σφιντέρσκι (27’, 51’).
Είχε ρεπό την περασμένη αγωνιστική και την Παρασκευή έδωσε φιλικό με την Μολδαβία παίρνοντας τη νίκη με 2-0 χάρη στα γκολ των Κας (30’) και Σλις (88’).
Βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου με 6 βαθμούς, στο +2 από την 2η Φινλανδία μ’ ένα ματς λιγότερο και στο +3 από την 3η Ολλανδία μ’ ένα ματς περισσότερο. Μίνιμουμ στόχος να διασφαλίσει την 2η θέση που οδηγεί σε μπαράζ και να παλέψει με τους Ολλανδούς για την κορυφή του γκρουπ.
Κομβικό το σημερινό στη μάχη για την 2η θέση ωστόσο μόνο συγκεντρωμένη δεν πηγαίνει στο Ελσίνκι. Κι αυτό διότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μίχαλ Πρόμπιερζ ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον αρχισκόρερ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πως το περιβραχιόνιο του αρχηγού θα πάει πλέον στον Πιότρ Ζιελίνσκι. Αυτό έκανε έξαλλο τον σταρ της Μπαρτσελόνα, πρώτο σκόρερ στην ιστορία των Πολωνών με 85 γκολ σε 158 εμφανίσεις, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του εκτός Εθνικής όσο στον πάγκο βρίσκεται ο Πρόμπριερζ.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναταραχές και στα αποδυτήρια, αφού πολωνικά Μέσα υποστηρίζουν πως η αποστολή έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με ορισμένους παίκτες να ενοχλήθηκαν από τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ άλλη την χαιρέτισαν. Πολωνικοί δημοσιογράφοι πάντως υποστηρίζουν ότι ο Πρόμπριερζ κέρδισε την πλειοψηφία των παικτών ενώ ο πρώην ατζέντης του Λεβαντόφσκι ανέφερε ότι για αρκετό καιρό υπήρχε η αίσθηση ότι ο Πολωνός φορ έκανε κουμάντο στην ομάδα και όχι ο προπονητής.
Ο Πρόμπριερζ που άργησε 1.5 ώρα να παρεβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου καθώς το πούλμαν έπεσε σε πορεία διαμαρτυρίας, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα Λεβαντόφσκι. Μεταξύ άλλων είπε:
«Έχω αρκετό σεβασμό για τον Λεβαντόφσκι. Δεν θέλω να επιτεθώ σε κανένα. Απλά κοίταξα τι χρειαζόταν η Εθνική ομάδα. Η ομάδα χρειάζεται παίκτη σαν τον Ζιελίνσκι. Η ζωή πάντα αλλάζει. Παίρνω την απόλυτη ευθύνη για αυτή την απόφαση. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι το καλύτερο για την ομάδα. Τώρα θέλω να συγκεντρωθώ μόνο στο τι θα συμβεί στο ματς της Τρίτης. Σέβομαι την απόφαση του Ρόμπερτ. Δεν κλείνω την πόρτα για κανέναν. Θα κάνουμε τα πάντα για να νικήσουμε την Τρίτη. Τον ευχαριστώ για αυτά τα τρία χρόνια».
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός ομάδας ο αρχισκόρερ/φορ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα) μετά την μεταφορά του περιβραχιόνιου στον χαφ Ζιελίνσκι (Ίντερ). Ο τελευταίος πάντως δεν ολοκλήρωσε τη χθεσινή προπόνηση και δίνεται εξαιρετικά αμφίβολος για το σημερινό, με τις πιθανότητες να μην είναι με το μέρος του. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την αποστολή του Μαρτίου δεν κλήθηκαν ο γκολκίπερ Ντραγκόφσκι (Παναθηναϊκός), ο αμυντικός Πιατκόφσκι (Κασίμπασα) κι οι χαφ Ουρμπάνσκι (Μόντσα0, Μαρστσούκ (Ρεάλ Σολτ Λέικ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μπούλκα (Νις), Μρόζεκ (Λεχ Πόζναν), Σκορούπσκι (Μπολόνια), Κοτσάλσκι (Καραμπάγκ)
Αμυντικοί: Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπερεζνίνσκι (Σαμπντόρια), Κίβιορ (Άρσεναλ), Νταβίντοβιτς (Βερόνα), Κας (Άστον Βίλα), Βετιέσκα (ΠΑΟΚ), Σκρζίπτσακ (Γιαγκελόνια), Βαλούκιεβιτς (Τορίνο)
Μέσοι: Φρανκόφσκι (Γαλατάσαραϊ), Σιμάνσκι (Φενέρμπαχτσε), Μόντερ (Φέγενορντ), Καμίνσκι (Βόλφσμπουργκ), Σλις (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Πιοτρόφσκι (Λουντογκόρετς), Μπογκούς (Κρουζ Αζούλ), Οϊεντέλε (Λέγκια Βαρσοβίας), Ρέπκα (Κατοβίτσε)
Επιθετικοί: Σφιντέρσκι (Παναθηναϊκός), Πιόντεκ (Αλ Ντουχαίλ00), Μπούκσα (Μίντιλαντ)

Εκτίμηση
Αποτελεί ερωτηματικό ποιος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος της αποχώρησης του Λεβαντόφσκι από την Εθνική Πολωνίας, με τα Μέσα της χώρας να αναφέρουν πάντως πως η πλειοψηφία των παικτών χαιρέτησε την απόφαση του προπονητή να δώσει το περιβραχιόνιο στον Ζιελίνσκι. Πολύ κομβικό ματς στο Ελσίνκι για την εξέλιξη του ομίλου, με τους Πολωνούς να μην εντυπωσιάζουν αλλά να παίρνουν επαγγελματικές νίκες με μηδέν παθητικό την ώρα που οι Φινλανδοί δε δείχνουν ιδιαίτερη βελτίωση μετά το απογοητευτικό Nations League. Προβλέπεται σφιχτό ματς, δεν θα μπλέξω με σημείο κι αν θα έπαιζα κάτι θα πήγαινα με το 2-3 γκολ που καλύπτει πολλά ενδεχόμενα.
2,3 γκολ