Με νέους προπονητές
Μάλτα και Φινλανδία αναμετρούνται στο Τα' Κάλι για την πρεμιέρα του 7ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2026 με τις δύο ομάδες να πορεύονται με νέους προπονητές.Τι ισχύει: Προκριματικά του Μουντιάλ 2026, για τη ζώνη της Ευρώπης. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο παίρνουν κατευθείαν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι δεύτεροι θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο μέσω πλέι οφ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους παιχνίδια 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, 7) Βαθμολογία Fair Play, 8) Kλήρωση.
* Μόλις μία ήττα έχει η Φινλανδία σε οχτώ παιχνίδια κόντρα στην Μάλτα (5-2-1) και αυτή στην πρώτη τους συνάντηση σε φιλικό του 1988, όπου ηττήθηκε με 2-0 στο Τα' Κάλι. Έκτοτε είναι αήττητη σε επτά παιχνίδια με πέντε σερί νίκες, πιο πρόσφατη τον Μάρτιο του 2018 με 5-0 σε φιλικό ματς

Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στην League C του Nations League τερματίζοντας δεύτερη στον 2ο όμιλο με Μολδαβία και Ανδόρα, δύο βαθμούς λιγότερους από τους πρωτοπόρους Μολδαβούς. Στο 2-1-1 ο απολογισμός της στον όμιλο, νίκησε με 1-0 την Μολδαβία εντός αλλά ηττήθηκε με 2-0 χάνοντας έτσι σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας. Συγκέντρωσε επίσης τέσσερις βαθμούς με την Ανδόρα (1-0 εκτός, 0-0 εντός).
Στα προκριματικά του Μουντιάλ κληρώθηκε στον 7ο όμιλο με Πολωνία, Φινλανδία, Λιθουανία και τον ηττημένο του Ισπανία-Ολλανδία από τα προημιτελικά του Nations League. Ως εκ τούτου είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου. Ξεκινάει τις υποχρεώσεις της υποδεχόμενη την Φινλανδία ενώ τρεις μέρες μετά θα παίξει στην έδρα της Πολωνίας.
Πορεύεται πλέον με νέο προπονητή τον Ιταλό, Εμίλιο Ντε Λέο, ο οποίος διαδέχτηκε το συμπατριώτη του, Μικέλε Μαρκολίνι. Ο 47χρονος έχει δουλέψει στο παρελθόν στα προπονητικά σταφ των Ρομπέρτο Μαντσίνι και Σίνισα Μιχαίλοβιτς δουλεύοντας μεταξύ άλλων σε Εθνική Σερβίας και στις Σαμπντόρια, Μίλαν, Τορίνο και Μπολόνια. Στην τελευταία διατέλεσε υπηρεσιακός προπονητής ενώ η Εθνική Μάλτας είναι η πρώτη του μεγάλη δουλειά ως πρώτος τεχνικός.
Αναφερόμενος τον επερχόμενο αγώνα με τη Φινλανδία, ο Ντε Λέο αναγνώρισε τη σωματική ικανότητα και την εμπειρία των Φινλανδών, καθώς πολλοί από τους παίκτες τους αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, επέμεινε ότι η ομάδα του πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση κατά μέτωπο: «Πρέπει να δείξουμε θάρρος και να μη φοβόμαστε τους αντιπάλους μας. Η αλλαγή στο προπονητικό επιτελείο έφερε νέο ενθουσιασμό και σεβόμαστε τη Φινλανδία, αλλά η εστίασή μας παραμένει στη δική μας ομάδα και στην απόδοση. Δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω και να περιμένουμε. θέλουμε να είμαστε ενεργητικοί. Θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί και η δουλειά μου είναι να καθοδηγώ τους παίκτες και να ενσταλάξω την αυτοπεποίθηση».
Αγωνιστικά Νέα: Για πρώτη φορά στην αποστολή ο στόπερ Κάραγχερ (Γουίγκαν), γιός του παλαίμαχου άσου της Λίβερπουλ, ο οποίος απέκτησε μαλτέζικη υπηκοότητα λόγω Μαλτέζου προπάππου. Νέα πρόσωπα επίσης ο 17χρονος γκολκίπερ Σίσονς (Μελίτα), ο 19χρονος χαφ Ασοπάρντι (Βαλέτα) και οι δύο φορ, Βέσελι (Σμεντέρεβο) και Τσουαρέφ (Σιόν).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μπονέλο (Χάμρουν), Αλ-Τούμι (Σέριφ), Σίσονς (Μελίτα)
Αμυντικοί: Ζ. Μποργκ (Χάμρουν Σπάρτανς), Τζ. Μπόργκ (Σλιέμα Γουόντερερς), Σο (Χιμπέρνιανς), Πέπε (Γκζίρα), Μπίρμαν (Σλιέμα Γουόντερερς), Λοναρντέλι (Φλοριάνα), Όβερεντ (Σλιέμα Γουόντερερς), Κάραγχερ (Γουίγκαν)
Μέσοι: Καμενζούλι (Χάμρουν Σπάρτανς), Γκιλιαμιέρ (Σταλ Μιέλετς), Τέουμα (Ρεμς), Πάιμπερ (Βαλέτα), Ασοπάρντι (Βαλέτα)
Επιθετικοί: Τζ. Εμπόνγκ (Χάμρουν Σπάρτανς), Ενουόκο (Σλιέμα Γουόντερερς), Σαταριάνο (Μπιρκιρκάρα), Π. Εμπόνγκ (Μπιρκιρκάρα), Μπουχαγιάρ (Καπάζ), Τούμα (Ρέντινγκ), Βέσελι (Σμεντέρεβο), Τσουαρέφ (Σιόν)

Απογοήτευσε πλήρως στο Nations League καθώς δε συγκέντρωσε ούτε βαθμό στον 2ο όμιλο της League B με Αγγλία, Ελλάδα και Ιρλανδία. Γνώρισε έξι ήττες σε ισάριθμα ματς με 2-13 τέρματα και υποβιβάστηκε στην League C.
Η ήττα της τελευταίας αγωνιστικής με 2-0 από την Ελλάδα στο Ελσίνκι αποτέλεσε το τελευταίο παιχνίδι με τον Μάρκο Κανέρβα στον πάγκο ύστερα από μία οκταετία. Διάδοχος του ο Δανός Γιάκομπ Φρίις, ο οποίος εργαζόταν μέχρι τον Γενάρη ως βοηθός προπονητή στην γερμανική Άουγκσμποργκ και φέρνει δικό του τεχνικό επιτελείο. Ο 48χρονος δεν έχει εμπειρία ως ομοσπονδιακός προπονητής σε επίπεδο ανδρών, μιας και έχει δουλέψει μόνο στην Εθνική Νέων γυναικών της Δανίας. Ως πρώτος προπονητής έχει εργαστεί στο παρελθόν στις Άαλμποργκ και Βίμποργκ.
Στα προκριματικά του Μουντιάλ κληρώθηκε στον 7ο όμιλο με Πολωνία, Λιθουανία, Μάλτα και τον ηττημένο του Ισπανία-Ολλανδία από τα προημιτελικά του Nations League. Η λογική λέει πως θα παλέψει με την Πολωνία για την 2η θέση αν και θα πρέπει να βελτιώσει πολλά μετά τα όσα έδειξε στο Nations League.
Ξεκινάει στα προκριματικά με δύο βατά εκτός έδρας απέναντι σε Μάλτα και Λιθουανία και το ζητούμενο είναι να κάνει το 2x2 σε αυτή τη νέα εποχή μετά την αποχώρηση του Κανέρβα.
Εν όψει του σημερινού, ο Φρίις δήλωσε: « Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Περάσαμε τέσσερις υπέροχες μέρες, που περιλάμβαναν πολλές καλές συναντήσεις και καλές προπονήσεις. Είχα μια καλή άποψη για τις ικανότητες των παικτών και αυτή η επιβεβαιώθηκε. Οι παίκτες είναι θετικοί, ενεργητικοί και συγκεντρωμένοι. Ως προπονητής, δεν μπορώ να ζητήσω πολλά περισσότερα. Νιώθω ότι η ομάδα ανυπομονεί για την Παρασκευή. Περιμένω καλή εμφάνιση από εμάς. Το παιχνίδι θα είναι δύσκολο και θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να κερδίσουμε. Ο αγώνας μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να κριθεί. Ανυπομονώ για το πρώτο παιχνίδι. Δεν νιώθω πίεση – αν νιώθω κάτι, είναι πεταλούδες στο στομάχι μου. Αλλά αυτό είναι απλώς υγιές, πρέπει να είμαι έτοιμος και έτοιμος να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους παίκτες».
Αγωνιστικά Νέα: Δεν κλήθηκαν έξι παίκτες από το ματς με την Ελλάδα, οι περισσότεροι αμυντικοί, με την Ομοσπονδία της χώρας να διευκρινίζει ότι μόνο ο στόπερ Χόσκονεν (Κρακόβια) δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή λόγω τραυματισμού. Νέο πρόσωπο ο στόπερ Τίκανεν (Ελσίνκι) ενώ ο φουλ-μπακ Πάλας (Βαλερέγκα) επιστρέφει μετά από πάνω από ένα χρόνο. Εκτός κλήσεων ο αμυντικός της Athens Kallithea, Σοίρι, από την άλλη βρίσκεται κανονικά ο μπακ του Αστέρα Aktor, Άλχο, όπως και ο πολύπειρος φορ Πούκι που επαναπατρίστηκε για λογαριασμό της Ελσίνκι.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιόρονεν (Βενέτσια), Σινισάλο (Σέλτικ)
Αμυντικοί: Ο’ Σόνεσι (Ελσίνκι), Ιβανόβ (Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ), Σταχλ (Τζουργκάρντεν), Άλχο (Αστέρας Aktor), Όλιλα (Παρίς ΦΚ), Ούρονεν (ΑΙΚ), Βαϊσάνεν (Όστιν), Τίκανεν (Ελσίνκι)
Μέσοι: Πελτόλα (DC Γιουνάιτεντ), Καμαρά (Αλ Σαμπάμπ), Σίλερ (Τζουργκάρντεν), Καίρινεν (Σπάρτα Πράγας), Σούχονεν (Ρέγκενσμπουργκ)
Επιθετικοί: Πούκι (Ελσίνκι), Άντμαν (Γκόου Αχέντ Ιγκλς), Λουντ (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Κάλμαν (Κρακόβια), Ποχγιάνπαλο (Παλέρμο), Χάκανς (Λεχ Πόζναν), Γιένσεν (Άουγκσμπουργκ)

Εκτίμηση
Νέα εποχή στην Εθνική Φινλανδίας μετά το αποτυχημένο Nations League, με τον Κανέρβα να αποτελεί παρελθόν μετά από οχτώ χρόνια δίνοντας τη σκυτάλη στον άπειρο Γιάκομπ Φρίις. Η λογική λέει πως οι Φινλανδοί θα παλέψουν με την Πολωνία για την 2η θέση στον όμιλο και δεν μπορούν να χάσουν βαθμούς στα ματς με την Μάλτα, η οποία είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του γκρουπ. Με νέο προπονητή και οι Μαλτέζοι που είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του ομίλου και μετρούν πέντε διαδοχικές ήττες απέναντι στους Φινλανδούς. Θέλει να βγάλει αντίδραση μετά τις διαδοχικές ήττες στο Nations League η Φινλανδία και έχει τον πρώτο λόγο αλλά το «διπλό» στο 1.60 δεν το λες και... value. Ενδεικτικά.
2