Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2020-Κροατία: Σε πτωτική πορεία μετά το Μουντιάλ

Euro 2020-Κροατία: Σε πτωτική πορεία μετά το Μουντιάλ

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
2/6/2021 18:40

Τρία χρόνια μετά την ιστορική παρουσία της στον τελικό του Μουντιάλ, η Κροατία ρίχνεται στη μάχη του Euro, κυνηγώντας τη διάκριση.

Του Κώστα Καραγιαννόπουλου

Μπορεί να μπαίνει στο τουρνουά ως δευτεραθλήτρια κόσμου, ωστόσο οι κακές εμφανίσεις της στο πρόσφατο Nations League (5/6 ήττες) αλλά και στο ξεκίνημα των προκριματικών του Μουντιάλ έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020 σημείωσε μόλις 2 νίκες σε 8 παιχνίδια, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας της σε ημερολογιακό έτος.

Ιστορία στο θεσμό:


Δίνει για 5η σερί φορά το «παρών» σε τελική φάση Euro, έχοντας χάσει μόλις ένα μεγάλο ραντεβού μετά την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γιουγκοσλαβία. Η κορυφαία της παρουσία είναι έως τα προημιτελικά, κάτι που έχει καταφέρει δύο φορές στο παρελθόν.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό το 1996 κι έφτασε έως τους «8» της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία. Ανάλογη πορεία έκανε και το 2008, φτάνοντας στα προημιτελικά, αλλά εκεί αποκλείστηκε από την Τουρκία στα πέναλτι. Στο προηγούμενο Euro προκρίθηκε στους «16» όπου ηττήθηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Πορτογαλία στην παράταση.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε πρώτη σε όμιλο… φωτιά με Ουαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν, όπου οι τέσσερις από τις πέντε ομάδες του ομίλου θα δώσουν το «παρών» στην τελική φάση του τουρνουά!

Εξασφάλισε την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική, επικρατώντας με 3-1 της Σλοβακίας στην έδρα της και τερμάτισε στο +3 από την 2η Ουαλία. Είχε απολογισμό 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα, ενώ έδειξε τάσεις αυτοχειρίας αφού η ισοπαλία στο Αζερμπαϊτζάν (1-1) λίγο έλειψε να της στοιχίσει την πρόκριση.
Euro 2020-Κροατία: Σε πτωτική πορεία μετά το Μουντιάλ

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς


Ανέλαβε εσπευσμένα την ομάδα τον Οκτώβριο του 2017 με στόχο να την οδηγήσει στο Μουντιάλ της Ρωσίας και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έφτασε την ομάδα έως τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκεί όπου η «Χρβάτσα» έχασε το τρόπαιο από την Γαλλία.

Συνέχισε στο τιμόνι της και έστω και με δυσκολίες οδήγησε την ομάδα στο Euro 2020, ωστόσο δέχτηκε αρκετή κριτική μετά την κακή πορεία της Κροατίας στο πρόσφατο Nations League το φθινόπωρο όπου και υποβιβάστηκε στην League B.

Σε γενικές γραμμές δεν έχει μεγάλο όνομα στην προπονητική, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό συλλογικό επίπεδο. Ενδεικτικό ότι οι επιτυχίας του έχουν έρθει μόνο στη Μέση Ανατολή, κατακτώντας τίτλους και διακρίσεις με τις Αλ Φαϊσαλί, Αλ Χιλάλ και Αλ Αΐν.
Euro 2020-Κροατία: Σε πτωτική πορεία μετά το Μουντιάλ

Το ρόστερ:


Σε ηλικία 35 ετών, ο Λούκα Μόντριτς παραμένει ο αστέρας της Εθνικής Κροατίας. Ο «μαέστρος» της «Χρβάτσκα» μπορεί να μη βρίσκεται στην κατάσταση προ τριετίας όταν και κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα», αλλά παραμένει βασικό στέλεχος στον άξονα της Ρεάλ Μαδρίτης και θα επιχειρήσει στο πιθανότατα τελευταίο του μεγάλο τουρνουά με την Κροατία να την οδηγήσει σε διάκριση.

Τα φώτα πέφτουν επίσης στον επιθετικό μέσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Νίκολα Βλάσιτς, ο οποίος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στην Ρωσία και αρκετοί εκπρόσωποι μεγάλων ομάδων θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο πάνω του.

Από εκεί και πέρα, ο εξτρέμ της Ίντερ, Ίβαν Πέρισιτς αποτελεί έναν ποιοτικό και έμπειρο ποδοσφαιριστή, ενώ ο φορ Αντρέι Κράμαριτς προέρχεται από σεζόν καριέρας στην Μπουντεσλίγκα με την Χοφενχάιμ (20 γκολ σε 28 παιχνίδια) και ο Ντάλιτς βασίζεται αρκετά πάνω του. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο απαρτίζεται από τους έμπειρους Λόβρεν και Βίντα, ενώ αποτελεί ερωτηματικό η κατάσταση του μπακ της Ατλέτικο, Βρσάλικο ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί σημαντικά με τραυματισμούς.

Στόχος:


Να πραγματοποιήσει πορεία κοντά στα στάνταρ του Μουντιάλ της Ρωσίας και να φτάσει τουλάχιστον έως τα προημιτελικά. Σε όμιλο με Αγγλία, Σκωτία και Τσεχία δίνεται δικαίως το δεύτερο φαβορί πίσω από τους Άγγλους, ωστόσο εάν δεν προσέξει δεν αποκλείεται να μπει ακόμα και σε περιπέτειες για την πρόκριση, μιας και δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση το τελευταίο διάστημα.

Βλέποντας τα σταυρώματα στους «16», η δεύτερη θέση στον 4ο όμιλο θα την φέρει αντιμέτωπη πιθανότατα με μια εκ των Πολωνία-Σουηδία, δύο ομάδες που βρίσκονται στα μέτρα της. Αν μπορέσει να βρει λύσεις στην κακή ανασταλτική της λειτουργία (δέχτηκε 20 γκολ σε 8 παιχνίδια μέσα στο 2020!), τότε έχει βάσιμες ελπίδες να βρεθεί στα προημιτελικά, τα οποία αποτελούν και το ταβάνι της.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Ντομίνικ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Λόβρε Κάλινιτς (Χάιντουκ), Σιμόν Σλούγκα (Λούτον)

Αμυντικοί: Σίμε Βρσάλκο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ντομαγκόι Βίντα (Μπεσίκας), Γιόσιπ Γιουράνοβιτς (Λέγκια), Ντέγιαν Λόβρεν (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Ντούγε Τσαλέτα-Τσαρ (Μαρσέιγ), Μπόρνα Μπάρισιτς (Ρέιντζερς), Μίλε Σκόριτς (Όσιγεκ), Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντομαγκόι Μπράνταριτς (Λιλ)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς (Ιντερ), Μίλαν Μπάντελ (Τζένοα), Ματέο Κόβατσιτς (Τσέλσι), Νικόλα Βλάσιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα), Λούκα Ιβανούσετς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Μπρούνο Πέτκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ιβάν Πέρισιτς (Ιντερ), Αντρέι Κράμαριτς (Χοφενχάιμ), Γιόσιπ Μπρεκάλο (Βόλσμπουργκ), Αντε Ρέμπιτς (Μίλαν), Μίσλαβ Όρσιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Αντε Μπούντιμιρ (Οσασούνα).

Τα προφίλ των ομάδων (πατήστε πάνω σε κάθε ομάδα για να μεταβείτε στο αντίστοιχο κείμενο):

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία

2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία

3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία

4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Σκωτία, Τσεχία

5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία

6ος όμιλος: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.