Η Τουρκία με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντεμιράλ επικράτησε με 2-1 της Αυστρίας για τους «16» του Euro 2024 και πήρε μία μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα...
Με ένα όνειρο και την επίθεση για «όπλο» τους αμφότερες
H Αυστρία αντιμετωπίζει την Τουρκία στη Λειψία για το τελευταίο -χρονικά- ματς της φάσης των «16» του Euro 2024.Τι ισχύει: Αγώνας νοκ άουτ για τη φάση των «16» του Euro. Σε περίπτωση που οι δυο ομάδες είναι ισόπαλες μετά το πέρας του 90λεπτου, θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ρουμανία - Ολλανδία στον προημιτελικό της 6ης Ιουλίου στο Βερολίνο.
* Αυστρία και Τουρκία έχουν συναντηθεί συνολικά 17 φορές στο παρελθόν, με το ρεκόρ να είναι σχεδόν ισορροπημένο 9-1-7 υπέρ των Αυστριακών, ενώ στην πιο πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων, τον περασμένο Μάρτιο σε φιλικό, επικράτησαν των Τούρκων με το ευρύ 6-1.
Εξέπληξε τόσο με την ανταγωνιστική εικόνα τη, όσο και με το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε, σε έναν όμιλο που ξεκίνησε ως φαβορί για την τελευταία θέση για πολλούς, αλλά τελικά όχι προκρίθηκε αλλά το έκανε ως πρώτη με 6 βαθμούς, παρ' ότι στην πρεμιέρα είχε ξεκινήσει με ήττα από τη Γαλλία.
Μετά το σημαντικό τρίποντο με την Πολωνία, οι Αυστριακοί νίκησαν στην τελευταία αγωνιστική την Ολλανδία 3-2, σε ένα ματς που είχαν όλες τις απαντήσεις και τερμάτισαν ένα σερί επτά διαδοχικών ηττών που «έτρεχαν» κόντρα στους «οράνιε» από το 1984 κι έπειτα. Προηγήθηκαν νωρίς (με αυτογκόλ του Μάλεν στο 6') και δεν είχαν πρόβλημα να κρατήσουν το προβάδισμα στο πρώτο μέρος, όπου απειλήθηκαν ελάχιστα. Με την έναρξη της επανάληψης όμως ισοφαρίστηκαν στο 47', ωστόσο στο 59' πήραν εκ νέου κεφάλι στο σκορ με τέρμα του Σμιντ. Στο 75' ισοφαρίστηκαν γθα δεύτερη φορά, όμως το πανέμορφο τέρμα του Σάμπιτζερ στο 80' τους έδωσε προβάδισμα για τρίτη και καθοριστική φορά διαμορφώνοντας το τελικό υπέρ τους σκορ.
«Δεν βρεθληκαμε κατά τύχη εδώ. Τερματίσαμε πρώτοι σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο και πλέον αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση καθώς η Αυστρία δεν έχει φτάσει ποτέ στα προημιτελικά. Η αλήθεια είναι πως το γεγονός πως αυτό το ματς διεξάγεται στη Λειψία, όπου εργάστηκα και έμεινα τόσα χρόνια με κάνει να νιώθω πιο άνετα», σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας Ραλφ Ράνγκνικ και προσέθεσε: «Πρέπει να έχουμε πάθος και καθαρό μυαλό ταυτόχρονα κόντρα σε μία ομάδα που πηγαίνει σε δυνατές μονομαχίες και πολλές κατά μέτωπο επιθέσεις».
Αγωνιστικά Νέα: Ο στόπερ Τράουνερ συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, ενώ κάρτες συμπλήρωσε και εκτίει ποινή ο εξτρέμ Βίμερ.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Νίκλας Χελντ (Ραπίντ Βιέννης), Χάινζ Λίντνερ (Ουνιόν Σεν Zλουάζ), Πατρίκ Πεντζ (Μπρόντμπι)
Αμυντικοί: Φλάβιους Ντανίλιουτς (Σάλτσμπουργκ), Κέβιν Ντάνσο (Λανς), Φίλιπ Λάινχαρτ (Φράιμπουργκ), Φίλιπ Εμβενέ (Μάιντς), Στεφάν Ποσχ (Μπολόνια), Λέοπολντ Κέρφελντ (Ραπίντ Βιέννης), Γκερνό Τράουνερ (Φέγενορντ), Μαξιμίλιαν Βέμπερ (Γκλάντμπαχ)
Μέσοι: Κριστόφ Μπαουμγκάρτνερ (Λειψία), Φλοριάν Γκρίλιτς (Χοφενχάιμ), Μάρκο Γκρουλ (Ραπίντ Βιέννης), Φλοριάν Κάιντς (Κολωνία), Κόνραντ Λάιμερ (Μπάγερν), Αλεξάντερ Πρας (Στουρμ Γκρατς), Μαρσέλ Σάμπιτσερ (Ντόρτμουντ), Ρομάνο Σμιντ (Βέντερ Βρέμης), Ματίας Σέιντλ (Ραπίντ βιέννης), Νικολάς Σέιβαλντ (Λειψία), Πατρίκ Βίμερ (Βόλφσμπουργκ)
Επιθετικοί: Μάρκο Αρναούτοβιτς (Ίντερ), Μαξιμίλιαν Έντρουπ (Χάρτμπεργκ), Μίκαελ Γκρέγκοριτς (Φράιμπουργκ), Αντρέας Βάιμαν (Γουέστ Μπρομ).
Στο ματς «ζωής και θανάτου» της τελευταίας αγωνιστικής του 6ου ομίλου, όπου βολευοταν και με την ισοπαλία πάντως, επικράτησε 2-1 της Τσεχίας. Σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, που συνολικά βγήκαν 18 (!) κάρτες από το τσεπάκι του διαιτητή, η Τουρκία απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα από το 20' όταν αντίπαλος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Παίρνοντας άμεσα την πρωτοβουλία βρήκαν τελικά τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 561' με πανέμορφο γκολ του Τσαλχάνογλου, αλλά στο 66΄ισοφαρίστηκαν και δέχθηκαν πίεση στη συνέχεια, με το ματς να γίνεται «ροντέο» τόσο σε επίπεδο έντασης, όσο και καθαρά αγωνιστικά μετά το 80'. Οι Τσέχοι είχαν βγει μαζικά στην επίθεση αφήνοντας πολλούς χώρους, με τον Τζενκ Τοσούν να πετυχαίνει με ατομική ενέργεια και μετά από αντεπίθεση το τέρμα της νίκης για τους Τούρκους στο 90'+4'.
Συνεπώς με έξι βαθμούς η Τουρκία τερμάτισε δεύτερη στην ισοβαθμία με την Πορτογαλία και πήρε την πρόκριση για τη νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης για τρίτη φορά στην ιστορία της και δεύτερη μετά το 2008 όταν και είχε φτάσει ως τα ημιτελικά. Μεγάλη ικανοποίηση φυσικά στις τάξεις της, ενώ το «σταύρωμα» με την Αυστρία της επιτρέπει να κάνει όνειρα.
Λήξαν φαίνεται πως θεωρείται και το επεισόδιο ανάμεσα σε Αρντά Γκιουλέρ και Βιντσέντζο Μοντέλα, με τον προπονητή να κάνει λόγο για έναν παίκτη που φυσικά υπολογίζει και να του πλέκει το εγκώμιο στη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας πως ταλέντα όπως αυτός μπορούν να αλλάξουν άρδην ένα παιχνίδι.
«Την τελευταία φορά που συναντήσαμε την Αυστρία υποστήκαμε μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία μας, αλλά αυτό έγινε σε φιλικό ματς και δεν επηρέασε κάπου πραγματικά όσο κι αν "πόνεσε" στο γόητρο. Το σημερινό ματς είναι εντελώς διαφορετικό», δήλωσε ενόψει της αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας Βιτσέντζο Μοντέλα, που αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του τόνισε:«Τα στατιστικά δείχνουν πως τα πηγαίνουμε εξαιρετικά. Έχουμε την κατοχή της μπάλας στα παιχνίδια μας, πέντε γκολ από πέντε διαφορετικούς σκόρερ, χωρίς πέναλτι, και σχεδόν 17 τελικές προσπάθειες μ.ο ανά παιχνιδι, οπότε ναι θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο και αποδίδουμε».
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε κι επιστρέφει ο βασικός στόπερ Μπαρντακτσί, αλλά είναι τιμωρημένοι λόγω καρτών ο έταιρος βασικός στόπερ Ακαϊντίν και ο πολύτιμος μεσοεπιθετικός και αρχηγός της ομάδας, Τσαλχάνογλου.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μερτ Γκιουνόκ (Μπεσίκτας), Ουγκουρτσάν Τσακίρ (Τραμπζονσπόρ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντογκάν Αλεμντάρ (Τρουά)
Αμυντικοί: Ζεκί Τσελίκ (Ρόμα), Μερίχ Ντεμιράλ (Αλ Αχλί), Οζάν Καμπάκ (Χόφενχαϊμ), Μερτ Μιουλντιούρ (Φενέρμπαχτσε), Φέρντι Καντιόγλου (Φενερμπαχτσέ), Τσενκ Ουζκατσάρ (Βαλένθια), Αμπντουλκερίμ Μπαρντακτσί (Γαλατασαράι), Σαμέτ Ακαϊντίν (Φενερμπαχτσέ), Αχμετσαάν Καπλάν (Άγιαξ)
Μέσοι: Χακάν Τσαλχάνογλου (Ίντερ), Κάαν Αϊχάν (Γαλατασαράι), Οκάι Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Ορκούν Κιοκτσού (Μπενφίκα), Σαλίχ Οζκάν (Ντόρτμουντ), Ισμαήλ Γιουκσέκ (Γαλατασαράι), Μπεράτ Εζντεμίρ (Τραμπζονσπόρ), Καν Ουζούν (Νυρεμβέργη), Ιρφάν Καχβετσί (Φενερμπαχτσέ), Κερέμ Ακτούρκογλου (Γαλατασαράι), Αμπντουλκαντίρ Ομιούρ (Χαλ), Αρντά Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης)
Επιθετικοί: Τσενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Γιουσούφ Γιαζίτσι (Λιλ), Μπαρίς Αλπέρ Γιλμάζ (Γαλατασαράι), Γιουνούς Ακγκούν (Λέστερ), Κενάν Γιλντίζ (Γιουβέντους), Ογκούζ Αϊντίν (Αλάνιασπορ), Σεμίχ Κιλιτσόι (Μπεσίκτας).
Εκτίμηση
Πολύ αμφίρροπο ζευγάρι που μπορεί να προσφέρει μία αναμέτρηση γεμάτη γκολ ή κι έναν «πόλεμο» από σκληρά μαρκαρίσματα, «μονομαχίες», κάρτες. Ίσως όμως και τα δύο μαζί. Σε κάθε περίπτωση η Αυστρία βγάζει μία πολύ σοβαρή εικόνα έχοντας ισορροπία ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, με το δείγμα αυτό να προσφέρεται μάλιστα μέχρι στιγμής από ματς με μεγάλους αντιπάλους όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Αντίθετα οι τούρκοι παρ' ότι έχουν πολύ επιθετικό ταλέντο, δεν έχουν ξεκάθαρο πλάνο στο παιχνίδι τους, βασιζόμενη κυρίως στη ατομική ποιότηα, ενώ αμυντικά κάνουν «νερά». Θεωρώ πως το ματς «γέρνει» προς τους Αυστριακούς, αφού αμφιβάλλω αν η άμυνα των Τούρκων μπορεί νααντέξει το ασφυκτικό τους πρέσινγκ ενώ και η απουσία του Τσαλχάνογλου δεν τους βοηθάει συνολικά. Ωστόσο τα έξι γκολ που δέχθηκαν πρόσφατα από την Αυστρία σε φιλικό ματς τους έχουν προϊδεάσει. Σε κάθε περίπτωση αμφότερες πάντως έχουν δεχθεί γκολ σε κάθε παιχνίδι τους μέχρι τώρα στη διοργάνωση, ενώ σκόραραν από έξι γκολ στα άλλα δύο και παρ' ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο δεν θεωρώ πως θα αλλάξουν το επιθετικό τους στυλ και το αμφίσκορο είναι μία καλή επιλογή.