Μονόδρομος η νίκη για την Αυστρία
Η Αυστρία, που έκανε το 2x2 στα ματς του Οκτωβρίου αντιμετωπίζει το Καζακστάν στο Άλματι με στόχο τη νίκη που θα την διατηρήσει στην κορυφή του ομίλου πριν την τελευταία «στροφή» στο Nations League.Τι ισχύει: Ο πρώτος κάθε ομίλου παίρνει την άνοδο για την Α' Κατηγορία. Ο τελευταίος υποβιβάζεται στη Γ’ Κατηγορία. Οι τέσσερις δεύτερες απ' όλους τους ομίλους θα παίξουν με τις τέσσερις τρίτες της Α' Κατηγορίας σε διπλά ματς. Ο νικητής θα αγωνιστεί στη Α' Κατηγορία και ο ηττημένος στη Β'. Οι τέσσερις τρίτες θα παίξουν με τις τέσσερις δεύτερες της Γ' Κατηγορίας. Αν κερδίσουν θα παραμείνουν στη Β' Κατηγορία αν ηττηθούν θα υποβιβαστούν.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
* Η Αυστρία είναι αήττητη σε τέσσερις αναμετρήσεις με το Καζακστάν (2-2-0) μην έχοντας δεχτεί γκολ (8-0 τέρματα)
Γνώρισε δύο ήττες στα παιχνίδια του Οκτωβρίου, η πρώτη με 4-0 στην Αυστρία, μην μπορώντας να προβάλει αντίσταση, ενώ ακολούθησε αυτή με 1-0 στο εντός με την Σλοβενία. Ήταν πιο απειλητικό στο πρώτο 20λεπτο με τους Σλοβένους, έχοντας δοκάρι για να προηγηθεί, αλλά έκτοτε πέρασε δύσκολες στιγμές. Κράτησε το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο χάρη σε δύο μεγάλες επεμβάσεις του γκολκίπερ του, αλλά δέχτηκε το γκολ στο ξεκίνημα της επανάληψης (55’) από δυνατό σουτ εκτός περιοχής. Γλίτωσε από δοκάρι το 2-0 στο 63’, έκτοτε δεν κινδύνεψε αλλά δεν μπόρεσε να φανεί απειλητικό.
Έμεινε μ’ ένα βαθμό μετά από τέσσερις αγωνιστικές στον όμιλο, αυτόν της πρεμιέρας στο εντός με την Νορβηγία (0-0) και δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες για την αποφυγή της τελευταίας θέσης, όντας στο -6 από Νορβηγία, Αυστρία και Σλοβενία που ισοβαθμούν στην κορυφή.
Δεν έχει σκοράρει ακόμα γκολ στη διοργάνωση ενώ έχει δεχτεί ήδη οχτώ τέρματα, τα μισά από τη σημερινή του αντίπαλο. Η τελευταία του νίκη ήταν σε φιλικό του Μαρτίου με το Τουρκμενιστάν (2-0), έκτοτε μετράει επτά ήττες και μία ισοπαλία σε οχτώ παιχνίδια.
Υποδέχεται την Αυστρία στο τελευταίο του εντός έδρας για το Nations League ενώ ακολουθεί ο εκτός έδρας αγώνας της Κυριακής με την Νορβηγία. Εν όψει του σημερινού, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Τσερτσέσοφ δήλωσε: «Η Αυστρία είναι καλή ομάδα και τους ξέρουμε καλά. Δεν θέλουμε απλώς να βάλουμε τέλος στο σερί ηττών κόντρα στην Αυστρία, θέλουμε περισσότερα. Θέλουμε να αναζητήσουμε τις ευκαιρίες μας και να αξιολογήσουμε σωστά τους εαυτούς μας. Όταν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι όχι, τότε είναι πιο εύκολο να χτίσεις ένα παιχνίδι. Η Αυστρία έπαιξε πιο φρέσκα από τις Νορβηγία και Σλοβενία. Στο Λιντζ δεν παίξαμε τόσο άσχημα αλλά κάναμε κάποια μεγάλα λάθη».
Αξιοσημείωτο ότι προ ημερών ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Αντιλέτ Μαρμπενκούλοβ αποφάσισε να παραιτηθεί από το πόστο του ύστερα από παρουσία σχεδόν δύο απόλυτα πετυχημένων ετών, όπου η Εθνική ομάδα της χώρας βίωσε τις πιο πετυχημένες στιγμές της. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του Τσερτσέοφ στον πάγκο και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν εξελίξεις μετά τα παιχνίδια του Νοεμβρίου.
Αγωνιστικά Νέα: Συμπλήρωσαν κάρτες ο αναντικατάστατος στόπερ Αλίπ (Ζενίτ) και ο καλός εξτρέμ Τσεσνόκοβ (Τομπόλ). Σε σχέση με τα ματς Οκτωβρίου επιστρέφει ο βασικός μπακ Ασρανκούλοβ (Τομπόλ). Ο Τσερτσέσοφ άφησε ξανά εκτός αποστολής με τεχνική απόφαση ορισμένους έμπειρους παίκτες όπως τους χαφ Μπεϊμπεσμπέκοβ (Αστάνα), Κουάτ (Αστάνα) και τον στόπερ Μάλι (Ορνταμπάσι), τρίτο σε συμμετοχές παίκτη με την Εθνική Καζακστάν και πρώτο εν ενεργεία με 67 ματς.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Σχάτσκι (Ακτόμπε), Ποκατίλοφ (Τομπόλ), Αναρμπέκοβ (Ζενίς)
Αμυντικοί: Κασίμ (Ακτόμπε), Μαρότσκιν (Αστάνα), Βορογκόφσκι (Αστάνα), Μπίστοβ (Αστάνα), Αλίπ (Ζενίτ), Ασρανκούλοβ (Τομπόλ), Ταπάλοβ (Τομπόλ), Αστάνοβ (ΟρνταμπάσΙ), Ζακσιμπάεβ (Κιζλιζάρ), Ζουμακάνοβ (Ατιράου), Καλμίρζα (Ζετίσου), Μπαλταμπέκοβ (Ζετίσου)
Μέσοι: Ταγκιμπέργκεν (Ορνταμπάσι), Ισλαμκχάν (Ορνταμπάσι), Τσεσνόκοβ (Τομπόλ), Ζαϊνουντίνοφ (Μπεσίκτας), Αστάνοφ (Αστάνα), Σαμορόντοβ (Αχμάτ), Νταραμπάεβ (Ελιμάι), Κενζέμπεκ (Ακρίτας Χλώρακας), Νταραμπάεβ (Ελιμάι)
Επιθετικοί: Αϊμπέτοφ (Αντάνα Ντέμιρσπορ), Ζχακσιλίκοφ (Καϊσάρ), Καρίμοβ (Αστάνα), Παϊρούζ (Γιελιμάι)
Έκανε το 2x2 στα ματς του Οκτωβρίου στην έδρα της, παίρνοντας εμφατικές νίκες με Καζακστάν (4-0) και Νορβηγία (5-1). Δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα στο πρώτο ματς με τους Καζάκους ενώ σε αυτό που ακολούθησε με τους Νορβηγούς ζορίστηκε μόνο για ένα ημίχρονο (1-1), αφού στην επανάληψη πέτυχε τέσσερα γκολ καθαρίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες τη νίκη. Αξιοσημείωτο ότι και στα δύο ματς δέχτηκε αθροιστικά δύο σουτ στο στόχο.
Οι δύο νίκες της τον Οκτώβριο ήταν και οι πρώτες της στον όμιλο, αφού τον Σεπτέμβριο είχε πάρει μόνο ένα βαθμό. Έφτασε πλέον τους επτά και έχει δημιουργηθεί τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή με Νορβηγία και Σλοβενία. Έχει πλέον με διαφορά την καλύτερη επίθεση με 11 γκολ ενώ έχει και την καλύτερη άμυνα με 4 γκολ παθητικό.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ράνγκνικ είχε ζητήσει πριν τα ματς του Οκτωβρίου από την ομάδα του να παίξει ξανά το «ροκ εν ρολ» ποδόσφαιρο που τη χαρακτηρίζει κι έτσι έπραξε. Μονόδρομος η νίκη στο σημερινό με το Καζακστάν ώστε να πάει ως πρωτοπόρα στο παιχνίδι της Κυριακής με την Σλοβενία στην έδρα της για το φινάλε του ομίλου.
Μπορεί αγωνιστικά η ομάδα να πέταξε φωτιές τον Οκτώβριο και να είναι σε τροχιά πρωτιάς, ωστόσο υπάρχει θέμα στα εσωτερικά της μιας και ο Ράνγκνικ παρουσιάζεται ενοχλημένος από τις παρεμβάσεις του προέδρου Μίτερντορφερ σε διάφορα αθλητικά ζητήματα, είτε πρόκειται για τη δομή των εθνικών ομάδων, είτε για τις προπονητικές ομάδες είτε για θέματα υποδομής. Το ποτήρι της υπομονής του Ράνγκινκ φάνηκε να ξεχείλισε μετά την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής και κυρίως του Μίτερντόρφερ που αγνόησε την επιθυμία του να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον στενό του έμπιστο Μπέρνχαρντ Νέουχολντ ο οποίος απαλλάχτηκε από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή. Μάλιστα την Δευτέρα (11/11) έγινε συνάντηση κορυφής με μέλη της Ομοσπονδίας και αντιπροσωπία παικτών η οποία ζήτησε την παραμονή του Νέουχολντ. «Θα πρέπει να μείνουν ήσυχοι και να συγκεντρωθούν στο να παίξουν ποδόσφαιρο», ανέφεραν κύκλοι της Ομοσπονδίας.
Να σημειωθεί ότι η ομάδα δεν προχώρησε σε συνέντευξή Τύπου ενώ πάρθηκε η απόφαση να μην κάνει προπόνηση στο Αλμάτι, φτάνοντας στην πόλη το βράδυ της Τετάρτης για να μη διαταραχθεί το βιολογικό τους ρολόι. Χρειάστηκε επτάωρη πτήση ώστε η αυστριακής ομάδα να βρεθεί στο Καζακστάν, αλλάζοντάς τέσσερις ζώνες ώρας.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν μπήκαν στην αποστολή για το Κακζακστάν λόγω τραυματισμών ο αμυντικός χαφ Γκρίλιτς (Χόφενχάιμ) και ο στόπερ Τράουνερ (Φέγενορντ) με τον τελευταίο να αναμένεται να προλάβει το ματς με την Σλοβενία. Σε σχέση με την αποστολή του Οκτωβρίου επιστρέφουν οι στόπερ Ντάνσο (Λανς) και Βέμπερ (Λιντς). Εξέτισε ο μπακ Πρας (ΧοφενχάιΜ), σταθερά εκτός παραμένει ο σταρ μπακ χαφ Αλάμπα (Ρεάλ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χεντλ (Ράπιντ Βιέννης) Α. Σλάγκερ (Σάλτσμπουργκ), Πεντζ (Μπρόντμπι)
Αμυντικοί: Λίνχαρτ (Φράιμπουργκ), Πος (Μπολόνια), Μουενέ (Μάιντζ), Βέμπερ (Λιντς), Ντάνσο (Λανς), Πρας (Χοφενχάιμ), Πος (Μπολόνια), Σβόμποντα (Βενέτσια), Τράουνερ (Φέγενορντ)
Μέσοι: Γκριλ (Βέρντερ Βρέμης) Χ. Σλάγκερ (Λειψία), Σέιβαλντ (Λειψία), Ζάμπιτσερ (Ντόρτμουντ), Γκρίλιτς (Χονφεχάιμ), Μπαουμγκάρτνερ (Λειψία), Λάιμερ (Μπάγερν Μονάχου), Βίμερ (Βόλφσμπουργκ), Σέιντλ (Ραπίντ Βιέννης), Σμιντ (Βέρντερ Βρέμης), Στέγκερ (Γκλάντμπαχ)
Επιθετικοί: Αρναούτοβιτς (Ίντερ), Αντάμου (Φράιμπουργκ), Γκρέγκοριτς (Φράιμπουργκ), Βάιμαν (Μπλάκμπερν).
Εκτίμηση
Η Αυστρία διέλυσε με 4-0 το Καζακστάν στην έδρα της τον Οκτώβριο, τώρα βέβαια έχει αυτή να διανύσει το ταξίδι επτά ωρών για το Άλματι και σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο παράγοντας κόπωση. Η διαφορά δυναμικής βέβαια δεν συζητείται, με τους Αυστριακούς να «καίγονται» μάλιστα για τη νίκη στη μάχη για την πρώτη θέση. Χωρίς αξία το «διπλό» σε αυτές τις τιμές, ανεβαίνει η απόδοση με το «διπλό» στο ημίχρονο.
1-4