Τα γκολ στο προσκήνιο στον... τελικό!
*5ος Ομιλος – 4η Αγωνιστική. Στα τελικά προκρίνεται η πρώτη ομάδα, ενώ η δεύτερη θα παίξει στα πλέι οφ για άλλα τέσσερα εισιτήρια, μαζί με τέσσερις ομάδες από το Nations League 2024-25, βάσει της κατάταξης στη διοργάνωση. Προϋπόθεση να μην έχουν τερματίσει στην πρώτη δυάδα των ομίλων τους στα προκριματικά του Μουντιάλ. Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους ματς (Βαθμοί, Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους), 4) Βαθμοί ποινής, 5) Κλήρωση. Σε ουδέτερο γήπεδο.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η «βαριά» ήττα με 6-0 από την Ισπανία στην τελευταία διακοπή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεχάστηκε γρήγορα. Κι αυτό διότι το Σάββατο αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Βουλγαρία επικρατώντας με το εμφατικό 6-1. Είχε τον έλεγχο από την αρχή του αγώνα και παρά το 1-1 στο ημίχρονο ξέσπασε στο δεύτερο μέρος.
Ο Γκιουλέρ άνοιξε το σκορ στο 11ο λεπτό, έπειτα από ωραία ομαδική προσπάθεια, για να έρθει ο Κιρίλοφ να ισοφαρίσει δύο λεπτά αργότερα. Στην επανέναρξη του ημιχρόνου το απίστευτο αυτογκόλ του Ποπόφ έδωσε ξανά προβάδισμα στους γηπεδούχους και από εκεί πέρα ήταν ένας μονόλογος. Στο 51’ και 56’ ο Γιλντίζ με δύο πολύ όμορφες εκτελέσεις μέσα στην περιοχή έκανε το 4-1, ενώ στο 65’ η κεφαλιά του Τσελίκ και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η προβολή Καχβετσί προ κενής εστίας διαμόρφωσαν το τελικό 6-1.
Αποτέλεσμα που την επανέφερε στην δεύτερη θέση και στο -3 από την Ισπανία, έχοντας παράλληλα και… μαξιλαράκι ασφαλείας τριών πόντων από την αποψινή της αντίπαλο, Γεωργία. Στόχος φυσικά να συνεχίσει στο ίδιο αγωνιστικό τέμπο, αφού με νίκη ουσιαστικά εξασφαλίζει την 2η θέση δύο στροφές πριν το τέλος.
«Εχουμε έναν πολύ σημαντικό αγώνα. Στόχος είναι να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε μέρος εδώ και πολύ καιρό», σχολίασε μεταξύ άλλων ο τεχνικός της ομάδας Βιτσέντζο Μοντέλα. Στις 15/11 υποδέχεται την Βουλγαρία και τρεις ημέρες αργότερα παίζει εκτός με την Ισπανία.
Αγωνιστικά Νέα: Ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Οζέρ (Λιλ) αποχώρησε χωρίς άδεια από την αποστολή της ομάδας. Ενέργεια που θα τιμωρηθεί από την Ομοσπονδία, ενώ από την πλευρά του ο Μοντέλα προσπάθησε να… ρίξει τους τόνους στη συνέντευξη Τύπου. Στην θέση του κλήθηκε ο Σενγκεζέρ (Μπασακσεχίρ). Απών από την αναμέτρηση ο εξτρέμ Καχβετσί (Φενέρμπαχτσε) λόγω τραυματισμού, ενώ στα θετικά επιστρέφει από τιμωρία ο Γιλμάζ (Γαλατασαράι).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γκουνόκ (Μπεσίκτας), Μπαγινντίρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Σενγκεζέρ (Μπασακσεχίρ)
Αμυντικοί: Τσελίκ (Ρόμα), Ντεμιράλ (Αλ Αχλία), Σογιουντσού (Φενέρμπαχτσε), Ελμαλί (Γαλατασαράι), Μπαρντακτσί (Γαλατασαράι), Ακαϊντίν (Ρίζερσπορ), Μουλντούρ (Φενέρμπαχτσε), Καντίογλου (Μπράιτον), Ακτσιτσέκ (Αλ Χιλάλ)
Μέσοι: Οζτσάν (Ντόρτμουντ), Κοκτσού (Μπεσίκτας), Τσαλχάνογλου (Ιντερ), Γιουκτσέκ (Φενέρμπαχτσε), Καραζόρ (Στουργκάρδη)
Επιθετικοί: Αρκτουρκολγου (Φενέρμπαχτσε), Γκιουλέρ (Ρεάλ Μαδρίτης), Γιλμάζ (Γαλατασαράι), Γιλντίζ (Γιουβέντους), Καχβετσί (Φενέρμπαχτσε), Αϊντίν (Φενέρμπαχτσε), Ακγκιούν (Γαλατασαράι), Γκιουλ (Πόρτο), Ουζούν (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης)
ΓΕΩΡΓΙΑ
Επειτα από το ντεμπούτο της στο Euro 2024, διεκδικεί την παρθενική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η δουλειά που έχει να κάνει βέβαια στο δεύτερο μισό του ομίλου δεν είναι απλή, ειδικά μετά και την ήττα με 2-0 από την ανώτερη Ισπανία εκτός έδρας. Στο ματς κόντρα στους Ίβηρες είχε μείνει στο αμυντικό κομμάτι και μόνο, δεχόταν απανωτές ευκαιρίες, ενώ δεν μπορούσε από τη μέση και μπροστά να δημιουργήσει.
Στο 24’ έμεινε πίσω στο σκορ μετά από κοντινό πλασέ του Πίνο έπειτα από ωραία ομαδική συνεργασία. Στο 29ο λεπτό ο Φεράν Τόρες κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε ο ίδιος με τον Μαμαρντασβίλι να δηλώνει «παρών». Στο 64’ ο Ογιαρθάμπαλ με άψογη εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 2-0, ενώ είχαν μεσολαβήσει και κάποια δοκάρια.
Πλέον βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, στο -3 από την 2η Τουρκία και για να ελπίζει σε κάτι θα χρειαστεί απόψε να κάνει την υπέρβαση παίρνοντας διπλό.
«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του συγκεκριμένου παιχνιδιού, η Τουρκία διαθέτει τρομερή ποιότητα, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε χαρακτήρα στο γήπεδο», σχολίασε ο προπονητής της ομάδας Σανιόλ. Στις 15/11 υποδέχεται την Ισπανία, ενώ στις 18/11 παίζει εκτός με την Βουλγαρία.
Αγωνιστικά Νέα: Ο τεχνικός της ομάδας προβληματίζεται με τον ποιος θα βρίσκεται στην αριστερή αμυντική πλευρά της ομάδας, μιας και ο Αζάροφ δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική και φυσική κατάσταση, αφήνοντας παράλληλα κλειστά τα χαρτιά του για το ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει. Χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα. Στην αποστολή επέστρεψε μετά από τιμωρία ο Λοτσοσβίλι (Α, Νυρεμβέργη), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην επίθεση θα βρίσκεται το μεγάλο αστέρι της χώρας, Κβαρατσκέλια (Παρί Σεν Ζερμέν).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μαμαρντασβίλι (Λίβερπουλ), Κερεσελίντζε (Ντίλα Γκόρι), Γκουγκεσασβίλι (ΠΑΟΚ)
Αμυντικοί: Κακαμπάντζε (Κρακοβία), Ντβαλί (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Κάσια (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Γκογκίτσίντζε (Ουντινέζε), Γκοτσολεϊσβίλι (Αμβούργο), Αζαρόφ (Σαχτάρ), Γκελασβίλι (Πανσεραϊκός), Λοτσοσβίλι (Νυρεμβέργη)
Μέσοι: Κοτσορασβίλι (Σπόρτινγκ Λισαβώνας), Νταβιτασβίλι (Σεντ Ετιέν), Λομπζχάνιντζε (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Μεκβαμπισβίλι (Κραϊόβα), Κιτεϊσβίλι (Στουρμ Γκρατς), Τσιταϊσβίλι (Μετς), Γκαγκνίντζε (Κόλος Κοβαλίφκα), Λομινάνντζε (Εστορίλ)
Επιθετικοί: Κβαρατσκέλια ( Παρί Σεν Ζερμέν), Ζιβζιβάντζε (Χάιντεχνχαϊμ), Γκιουλιασβίλι (Σαράγιεβο), Κβερνάντζε (Φροζινόνε), Μικαουτάτζε (Βιγιαρεάλ)
Εκτίμηση
Η Τουρκία τρέχει ένα σερί με τρεις νίκες κόντρα στην Γεωργία (επίσημα και μη) και σε συνδυασμό με τη δυνατή της έδρα οι πιθανότητες για τη νίκη είναι υπέρ της. Η Γεωργία παλεύει τα παιχνίδια της, δεν ήταν τόσο ανταγωνιστική κόντρα στην Ισπανία, αλλά δεδομένου ότι είναι «τελικός» το ματς θα ρισκάρω με το γκολ και θα αποφύγω την επιλογή σημείου. Αλλωστε και τα τρία πιο πρόσφατα μεταξύ τους έληξαν με πολλά γκολ.
Τσέλσι
Μάντσεστερ Σίτι
Ρίβερ Πλέιτ
Ροσάριο Σεντράλ
Βολφσμπέργκερ
WSG Τιρόλ
Μπλάου Βάις Λινζ
Γκράτσερ ΑΚ
Αλτάχ
Ριντ
Σιντ Τρούιντεν
Γάνδη
Σταντάρ Λιέγης
Γκενκ
Σαρλερουά
Βέστερλο
Παλμέιρας
Κρουζέιρο
Φλουμινένσε
Σάο Πάουλο
Ιντερνασιονάλ
Βάσκο Ντα Γκάμα
Ατλέτικο Μινέιρο
Μιρασόλ
Βέρντερ Βρέμης
Ντόρτμουντ
Γκλάντμπαχ
Χοφενχάιμ
Μπάγερ Λεβερκούζεν
Αμβούργο
Ουνιόν Βερολίνου
Άουγκσμπουργκ
Ζανκτ Πάουλι
Βόλφσμπουργκ
Φράιμπουργκ
Λειψία
Μπάγερν Μονάχου
Κολωνία
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Στουτγκάρδη
Χαϊντενχάιμ
Μάιντζ
Βίντερτουρ
Λουκέρνη
Ζυρίχη
Σερβέτ
Λωζάνη
Γκρασχόπερς
ΑΕΛ Novibet
Ατρόμητος
Αστέρας Τρίπολης
Κηφισιά
Πανσερραϊκός
Παναιτωλικός
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Σικάγο Φάιαρ
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Νιου Γιόρκ Σίτι
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Ντιναμό Χιούστον
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Ορλάντο Σίτι
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
DC Γιουνάιτεντ
Σεντ Λούις Σίτι
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Κολοράντο Ράπιντς
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Ντάλας
Σιάτλ Σάουντερς
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Κολόμπους Κρου
Σάρλοτ
Τορόντο
Όστιν
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Σαν Ντιέγκο
Σινσινάτι
Απόλλων Λεμεσού
Άρης Λεμεσού
ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια
ΑΕΚ Λάρνακας
Πάφος
Βαλερένγκα
Σάρπσμποργκ 08
Μπόντο Γκλιμτ
Τρόμσο
Φρέντρικσταντ
Χαμ Καμ
Λιν
Κόνγκσβινγκερ
Μπρίνε
Στρόμεν
Οντ
Μος
Στάμπαεκ
Ράουφος
Στρομσγκόντσετ
Ρανχάιμ
Χάουγκεσουντ
Ασάνε
Χοντ
Σογκντάλ
Ρόζενμποργκ
Αάλεσουντ
Μόλντε
Κρίστιανσουντ
Λίλεστρομ
Σάντεφιορντ
Βίκινγκ
Σταρτ
Φαμαλικάο
Αλβέρκα
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Ζιλ Βιθέντε
Εστορίλ
Μπενφίκα
Νασιονάλ Μαδέιρα
Βιτόρια Γκιμαράες
Μπράγκα
Εστρέλα Αμαδόρα
Κάζα Πία
Ρίο Άβε
Αρούκα
Τοντέλα
Μορεϊρένσε
AVS Φουτεμπόλ
Πόρτο
Σάντα Κλάρα
Έστερσουντ
Σάντβικενς ΙΦ
Μπράγκε
Νόρκεπινγκ
Χάλμσταντ
Έλφσμποργκ
Ισπανία
Βουλγαρία