Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία επικράτησε με 2-0 του Μαρόκου και προκρίθηκε σε δεύτερο σερί τελικό, όπου κόντρα στην Αργεντινή θα επιχειρήσει να γίνει μόλις η 3η ομάδα που θα...
Ποιος μπορεί να ξεγράψει το Μαρόκο;
Γαλλία και Μαρόκο αναμετρούνται στο Στάδιο «Αλ Μπαΐτ της πόλης Αλ Κχορ στον δεύτερο μεγάλο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι «τρικολόρ», που είναι το μεγάλο φαβορί, θέλουν να δώσουν το «παρών» σε δεύτερο σερί τελικό, ενώ τα «λιοντάρια του Άτλαντα» έχουν ήδη γράψει ιστορία αλλά ονειρεύονται άλλη μια υπέρβαση.* Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι πάνω από 45 χιλιάδες Μαροκινοί θα δώσουν το «παρών» στο Στάδιο «Αλ Μπαΐτ», χωρητικότητας 68.895 θέσεων.
Για άλλο ένα παιχνίδι ο Ντεσάν διατήρησε την ίδια ενδεκάδα και προχώρησε σε μόλις μία αλλαγή κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τον Κομάν να αντικαθιστά τον Ντεμπελέ στο 79’. Η επιλογή του να πάρει τον Γκριεζμάν από τα φτερά και να τον βάλει σε ρόλο χαφ στον άξονα έχει αποδειχθεί λίρα εκατό, με τον Γάλλο άσο να είναι ο παίκτης που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες (15) από τις ομάδες των προημιτελικών και ήταν αυτός που έβγαλε την έξοχη ασίστ στο νικητήριο γκολ του Ζιρού κόντρα στους Άγγλους. Το συμβόλαιο του Γάλλου προπονητή ανανεώθηκε αυτόματα για άλλα δύο χρόνια καθώς επετεύχθη ο στόχος της παρουσίας στα ημιτελικά που είχε ζητήσει ο πρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας.
Ιδιαίτερο χαρακτήρα έχει το σημερινό παιχνίδι, αφού μεγάλο μέρος του Μαρόκου ήταν γαλλικό προτεκτοράτο και η αφρικανική χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία μόλις το 1956. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο κρατών δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και έχουν ξεσπάσει εντάσεις λόγω των περιορισμών στις βίζες Σένγκεν που χορηγούνται στους Μαροκινούς από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αξιοσημείωτο ότι η Γαλλία είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στο Μαρόκο. Το 2021, το εμπόριο της Γαλλίας με το Μαρόκο ανήλθε σε 10,7 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η μοναδική ήττα των «τρικολόρ» στο φετινό Μουντιάλ ήρθε από άλλη Βορειοαφρικανική χώρα, την Τυνησία (0-1), την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, αν και οι Γάλλοι είχαν παραταχθεί με αρκετές αλλαγές.
Για την ιστορική πορεία του Μαρόκου στο Μουντιάλ ρωτήθηκε ο Ντεσάν: «Το Μαρόκο έχει την ικανότητα να αμύνεται πολύ καλά. Αυτό όμως δεν το κάνει μόνο αμυντική ομάδα. Έχει πολύ καλή οργάνωση, πολύ ορθολογική και οι παίκτες νιώθουν καλά. Έχουν ποιοτικούς παίκτες στο επιθετικό κομμάτι ικανούς να σε πληγώσουν. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, έχουν πετύχει κάτι υπέροχο», τόνισε ο Γάλλος τεχνικός ο οποίος ξεκαθάρισε πως έχει προειδοποιήσει τους παίκτες του για την ατμόσφαιρα που θα αντιμετωπίσουν από τους Μαροκινούς φιλάθλους.
Αγωνιστικά Νέα: Ο βασικός στόπερ Ουπαμεκανό (Μπάγερν) και ο βασικός μέσος Ραμπιό (Γιουβέντους) έχασαν την τελευταία προπόνηση καθώς έχουν συμπτώματα ίωσης και δίνονται αμφίβολοι για το σημερινό ημιτελικό. Στα θετικά ότι έχει επιστρέψει στις προπονήσεις ο έτερος βασικός μέσος Τσουαμενί (Ρεάλ) που αποκόμισε πρόβλημα στη γάμπα απέναντι στην Αγγλία.
Τα λόγια περιττεύουν γι’ αυτά που έχει καταφέρει στο Κατάρ η αρμάδα του Ρεγκραγκί και ό,τι και αν συμβεί στον ημιτελικό με την Γαλλία έχει ήδη γράψει ιστορία. Πρόκειται για μια ομάδα με το όμικρον κεφαλαίο, με παίκτες που τα δίνουν όλα σε κάθε παιχνίδι και καταβάλλουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας στο χορτάρι. Είναι αξιοζήλευτη η αμυντική της συνοχή, αφού έχει δεχτεί μόνο ένα γκολ στο τουρνουά και αυτό με αυτογκόλ, ενώ επιθετικά αν ήταν πιο προσεκτική στα τελειώματα θα μπορούσε να έκανε πιο εύκολο το έργο της. Παίκτης-«κλειδί» αποτελεί ο μέσος της Φιορεντίνα, Σοφιάν Άμραμπατ ο οποίος αποτελεί βασικό «γρανάζι» στη λειτουργία της.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν ότι η πορεία της θυμίζει αυτή της Ελλάδας στο Euro 2004. Για να περάσει στον τελικό πρέπει να αποκαθηλώσει την προηγούμενη πρωταθλήτρια και όπως και στην περίπτωση της «γαλανόλευκης», αυτή είναι η Γαλλία.
Σαν το… Ραμπάτ θα είναι η ατμόσφαιρα στην «Αλ Μπαΐτ. Ο εθνικός αερομεταφορέας του Μαρόκου οργάνωσε 30 επιπλέον πτήσεις τσάρτερ για το Κατάρ και υπολογίζεται πως τα 2,5/3 του γηπέδου θα είναι Μαροκινοί.
Εν όψει του σημερινού ημιτελικού, ο Ρεγκραγκί δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το κλειδί είναι να έχεις πρώτα τη σωστή νοοτροπία. Καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια σε κάθε παιχνίδι, συλλογικά, το μυαλό και η καρδιά είναι πολύ πιο σημαντικά από τα υπόλοιπα. Σχεδόν 20.000 Μαροκινοί οπαδοί, τουλάχιστον, θα βρίσκονται στο γήπεδο για να μας υποστηρίξουν. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα παίξουμε εντός έδρας, είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ελπίζω μάλιστα ότι ο αντίπαλός μας δεν θα μας σεβαστεί. Αν μας σεβαστεί και παίξει στο επίπεδό του, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς. Έχουμε ίσως την πιο δύσκολη πορεία των ημιτελικών. Όλοι περίμεναν ότι θα αποκλειστούμε σε κάθε γύρο και κάθε φορά, είμαστε πάντα εκεί. Θέλουμε να πάμε στον τελικό και να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτά δεν είναι κενά λόγια. Ίσως δεν θα έχουμε ξανά αυτή την ευκαιρία στην ιστορία μας».
Αγωνιστικά Νέα: Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να κατέβει χωρίς το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, καθώς τόσο ο Αγκέρντ (Γουέστ Χαμ) όσο και ο Σαίς (Μπεσίκτας) αντιμετωπίζουν προβλήματα και δίνονται εξαιρετικά αμφίβολοι. Αινιγματικός σε σχετική ερώτηση ο Ρεγκραγκί: «Αναρρώσαμε καλά. Έχουμε καλούς γιατρούς και κάθε μέρα παίρνουμε καλά νέα. Κανείς δεν μένει σίγουρα εκτός και κανείς δεν είναι σίγουρος. Θα χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα». Ερωτηματικό επίσης με τη συμμετοχή του μπακ Μαζραουί (Μπάγερν) ο οποίος έχασε το ματς με την Πορτογαλία αλλά ανεβάζει ρυθμούς και έχει καλές ελπίδες επιστροφής. Ο μοναδικός σίγουρος της αμυντικής τετράδας είναι ο μπακ Χακίμι (Παρί Σεν Ζερμέν) ο οποίος θα αναλάβει το έργο να περιορίσει τον Εμπαπέ, ο οποίος είναι κολλητός του και συμπαίκτης στους Παριζιάνους. Τιμωρημένος ο αναπληρωματικός επιθετικός Σεντίρα (Μπάρι).
Εκτίμηση
Ημιτελικός με ξεκάθαρο φαβορί την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, αλλά ποιος μπορεί να ξεγράψει το εκπληκτικό Μαρόκο, το οποίο έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που δίνει το «παρών» σε ημιτελικά Μουντιάλ και έχει υποδειγματική οργάνωση και αμυντική προσήλωση στο παιχνίδι του. Το πρόβλημα είναι οι ενδεχόμενες απουσίες των δύο βασικών στόπερ (Αγκέρντ, Σαίς) καθώς και το πόσα αποθέματα ενέργειας έχει ακόμα στο ντεπόζιτο η ομάδα του Ρεγκραγκί, η οποία καταπίνει χιλιόμετρα σε κάθε παιχνίδι. Θα πρέπει να αναφερθεί και ο παράγοντας εξέδρα, καθώς το γήπεδο θα είναι γεμάτο Μαροκινούς, αλλά οι «τρικολόρ» διαθέτουν παίκτες με εμπειρία για να μην επηρεαστούν από τέτοιες συνθήκες. Κοντολογίς, η ομάδα του Ντεσάν έχει σαφώς τον πρώτο λόγο αλλά ο άσος είναι πολύ χαμηλά για ημιτελικό Μουντιάλ και απέναντι σε μια σκληροτράχηλη αντίπαλο. Δεν θα μπλέξουμε με σημείο. Μοιάζει δύσκολο να πάρει μεγάλες διαστάσει το σκορ, το Μαρόκο έχει δεχτεί μόνο ένα γκολ στο τουρνουά και αυτό με αυτογκόλ, και θα επιχειρήσει να πάει το ματς σε χαμηλό τέμπο. Στον αντίποδα, η Γαλλία ζορίζεται σε αρκετά παιχνίδια όταν καλείται να διασπάσει κλειστές άμυνες μιας και η δύναμη της είναι το επιθετικό τρανζίσιον. Μοιάζει δύσκολο πάντως το Μαρόκο να κρατήσει το μηδέν σε άλλο ένα παιχνίδι, κάτι που θα το οδηγήσει να παίξει πιο επιθετικά από ένα σημείο και έπειτα. Θα πάμε με το 2-3 γκολ που καλύπτει πολλά ενδεχόμενα.