Την τρίτη θέση στο Nations League κατέκτησε η Γαλλία, η οποία στον μικρό τελικό του Final Four, επιβλήθηκε της διοργανώτριας Γερμανίας στη Στουτγκάρδη με 2-0. Μεγάλος...
Μάχη για το χάλκινο μετάλλιο στην Στουτγκάρδη
Γερμανία και Γαλλία αναμετρούνται στην Στουτγκάρδη για το χάλκινο μετάλλιο του Nations League μιας και οι δύο ομάδες ηττήθηκαν στους ημιτελικούς από Πορτογαλία και Ισπανία αντίστοιχα.Τι ισχύει: Μικρός τελικός του Nations League με τους νικητές να κερδίζουν χάλκινο μετάλλιο. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθεί παράταση κι αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.
* Η Γερμανία έχει νικήσει τα δύο τελευταία μεταξύ τους, αμφότερα φιλικά (2-0 το 2024, 2-1 το 2023), αλλά η Γαλλία είναι αήττητη στα έξι προηγούμενα (4-2-0), μεταξύ αυτών και τον ημιτελικό του Euro 2026 (2-0). Τελευταία νίκη της Γερμανίας σε επίσημο ματς με τους Γάλλους στον προημιτελικό του Μουντιάλ το 2014 με 1-0

Ηττήθηκε από την Πορτογαλία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, χάνοντας με 2-1 στο Μόναχο και έμεινε εκτός τελικού στο Nations League. Ήταν ανώτερη στο πρώτο μέρος, δεν εκμεταλλεύτηκε τις δύο μεγάλες στιγμές της αλλά ευτύχισε να προηγηθεί στο ξεκίνημα της επανάληψης με τον Βιρτς (48’). Η συνέχεια ήταν καταστροφική αφού οι αλλαγές των Πορτογάλων άλλαξαν άρδην την εικόνα του παιχνιδιού και δέχτηκε την ανατροπή μέσα σε πέντε λεπτά (63’, 68’). Με εξαίρεση το δοκάρι του Αντεγέμι στο 82’ δεν κατέγραψε άλλη φάση στο δεύτερο μέρος πλην του δικού της γκολ και χρειάστηκε μάλιστα τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τερ Στέγκεν για να αποφύγει το τρίτο τέρμα.
Πλήρωσε σημαντικές απουσίες αλλά κυρίως τις αμυντικές της αδυναμίες στο πρέσινγκ που της άσκησε η Πορτογαλία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νάγκελσμαν δέχτηκε αρκετή κριτική για την επιλογή να παίξει με τριάδα στα στόπερ αλλά και για τις αλλαγές που δε βοήθησαν την ομάδα του. Έτσι μπήκε τέλος στο αήττητο οχτώ αγώνων που έτρεχε στο Nations League.
Μετά το ματς ο Νάγκελσμαν παραδέχτηκε ότι η ομάδα του δεν άξιζε την πρόκριση στον τελικό, τονίζοντας πως της έλειπε την ένταση κυκλοφορόντας αργά τη μπάλα στο πρώτο μέρος και ότι οι παίκτες του δεν έδωσαν το 100% και δεν πρέσσαραν όπως έπρεπε.
Η «νασιοναλμανσάφτ» είχε θέσει ως στόχο την κατάκτηση του Nations League στην έδρα της, αντ’ αυτού θα αρκεστεί στη μάχη της 3ης θέσης απέναντι στην Γαλλία. Είναι αξιοσημείωτο ότι διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς παρουσία σε τελικό από το διάστημα 1954-1966. Η τελευταία της συμμετοχή σε τελικό ήταν στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2017.
Αγωνιστικά Νέα: Ο Νάγκελσμαν είχε πει ότι θα αποδεσμεύσει τον επιθετικό Βολτεμάντε (Στουτγκάρδη) σε περίπτωση μη πρόκρισης στον τελικό ώστε να ενισχύσει την Εθνική Ελπίδων αλλά εν τέλει θα δώσει το «παρών» στο σημερινό. Υπενθυμίζεται ότι δεν κλήθηκαν στην αποστολή για διάφορους λόγους οι στόπερ Ρούντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Μπίσεκ (Ίντερ), Σλότερμπερκ (Ντόρτμουντ), οι μέσοι Μουσιάλα (Μπάγερν), Στίλερ (Στουτγκάρδη), Λέβελινγκ (Στουτγκάρδη) και οι επιθετικοί Χάβερτς (Άρσενεαλ), Κλάιντινστ (Γκλάντμπαχ), Αμίρι (Μάιντζ), Μπούρκαρντ (Μάιντζ)
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μπάουμαν (Χόφενχαϊμ), Νίμπελ (Στουτγκάρδη), Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα).
Αμυντικοί: Κίμιχ (Μπάγερν), Τα (Λεβερκούζεν), Ράουμ (Λειψία), Κοχ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μίτελσταντ (Στουτγκάρδη), Κερέ (Μονακό), Άντον (Ντόρτμουντ)
Μέσοι: Σανέ (Μπάγερν), Άντριχ (Λεβερκούζεν), Γκρος (Ντόρτμουντ), Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Ενμέτσα (Ντόρτμουντ), Βιρτζ (Λεβερκούζεν), Γκνάμπρι (Μπάγερν Μονάχου) Γκόσενε (Φιορεντίνα), Πάβλοβιτς (Μπάγερν Μονάχου), Μπίσοφ (Χοφενχάιμ).
Επιθετικοί: Φίλκρουγκ (Γουέστ Χαμ), Ούνταφ (Στουτγκάρδη), Βολτεμάντε (Στουτγκάρδη), Αντεγιέμι (Ντόρτμουντ)

Ξύπνησε αργά και γνώρισε την ήττα με 5-4 από την Ισπανία σ’ έναν επικό ημιτελικό στην Στουτγκάρδη όπου βρέθηκε πίσω με 4-0 και 5-1! Ματς με τρομερό ρυθμό και εκατέρωθεν φάσεις, είχε χαμένο τετ-α-τετ και δοκάρι για να προηγηθεί, όμως αμυντικά υπέπιπτε εύκολα σε λάθη, απόρροια και των απουσιών στα στόπερ, και δέχτηκε δύο γκολ σε δύο λεπτά (23’, 25’). Συνέχιζε να σπαταλάει φάσεις μπροστά και το πλήρωσε με άλλα δύο τέρματα στο ξεκίνημα της επανάληψης (54’ πεν., 55’) με το δείκτη του σκορ να γράφει 4-0! Μείωσε στο 59’ με πέναλτι του Εμπαπέ, αλλά δέχτηκε πέμπτο στο 67’ και όλα έδειχναν ότι δεν θα απέφευγε τη συντριβή. Ωστόσο η είσοδος του Τσέρκι έκανε τη διαφορά, με τον χαφ της Λυών να μειώνει με υπέροχο τέρμα στο 79’ και να δημιουργεί άλλα δύο (84’ αυτ., 90+3’ Κόλο Μουανί) για το 4-3. Το μομέντουμ της άνηκε απόλυτα στο φινάλε κι αν είχε λίγο χρόνο ακόμα ενδεχομένως θα έφτανε σε ένα ιστορικό comeback.
«Είναι μια ανάμεικτη κατάσταση», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ντεσάν και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε, ειδικά τα πρώτα μας 20 λεπτά όσον αφορά τον έλεγχο. Τελειώσαμε με πολλές ευκαιρίες, περισσότερες από τον αντίπαλό μας, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός. Παρά το μεγάλο σκορ, συνεχίσαμε την πορεία μας. Δεν πρόκειται να χαμογελάσω, αλλά δεν θέλω να αφαιρέσω τα εύσημα από τους παίκτες μου. Έχω μια νεανική ομάδα, κάτι που θα πρέπει να βοηθήσει. Όταν δεχόμαστε γκολ, έχουμε την τάση να κατηγορούμε την άμυνα, αλλά δεν πρόκειται να πάω εκεί: είναι θέμα ισορροπίας. Μας έλειπαν τρεις από τους τέσσερις παίκτες που έχουν παίξει σε κάθε αγώνα τα τελευταία δύο χρόνια».
Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Nations League για δεύτερη φορά στην ιστορία της και θα αρκεστεί στο ματς της 3ης θέσης απέναντι στην οικοδέσποινα Γερμανία. Προανήγγειλε αρκετές αλλαγές ο Ντεσάν σ’ ένα ματς που μοιάζει περισσότερο ως αγγαρεία, ειδικά σε αυτό το κομμάτι της σεζόν.
Αγωνιστικά Νέα: Αποχώρησαν από την αποστολή λόγω προβλημάτων οι εξτρέμ της Παρί Σεν Ζερμέν, Ντεμπελέ, Μπαρκολά και ο στόπερ Λανγκλέ (Ατλέτικο). Δεν κλήθηκαν εξ αρχής οι στόπερ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Ουπαμεκανό (Μπάγερν) και ο μπακ/στόπερ Κουντέ (Μπαρτσελόνα). Εκτός κλήσεων επίσης οι μπακ Μεντί (Ρεάλ Μαδρίτης) και Κλος (Νις), ο χαφ Καμαβινγκά (Ρεάλ Μαδρίτης) και οι εξτρέμ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου) και Ενκουνκού (Τσέλσι).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μενιάν (Μίλαν), Σαμπά (Ρεν), Σεβαλιέ (Λιλ)
Αμυντικοί: Παβάρ (Ίντερ), Ντιν (Άστον Βίλα), Τ. Ερναντέζ (Μίλαν), Λ. Ερναντέζ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κονατέ (Λίβερπουλ), Γκουστό (Τσέλσι), Μπαντέ (Σεβίλλη), Καλουλού (Γιουβέντους)
Μέσοι: Ραμπιό (Μαρσέιγ), Τσουαμενί (Ρεάλ Μαδρίτης), Γκεντουζί (Λάτσιο), Ζαΐρ-Εμερί (Παρί Σεν Ζερμέν), Κονέ (Ρόμα)
Επιθετικοί: Εμπαπέ (Ρεάλ Μαδρίτης), Κολό Μουανί (Γιουβέντους), Τουράμ (Ίντερ), Ολίσε (Μπάγερν Μονάχου), Ντουέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Τσερκί (Λυών)

Εκτίμηση
Οι δύο ηττημένοι των ημιτελικών αναμετρούνται στην Στουτγκάρδη για το χάλκινο μετάλλιο. Μεγαλύτερο θεωρητικά το κίνητρο της οικοδέσποινας Γερμανίας αφού παίζει στην έδρα της και δεν θα ήθελε να γνωρίσει δύο ήττες στο Final Four. Αγνοεί τη νίκη επί της Γαλλίας σε μη φιλικό ματς από το Μουντιάλ του 2014 (!) και δίνεται οριακό φαβορί απέναντι στους «μπλε», που σύμφωνα με τον Ντεσάν θα παραταχθούν με αρκετές αλλαγές. Και οι δύο ομάδες έχουν σημαντικές απουσίες ενώ η έλλειψη μεγάλης σκοπιμότητας ενδέχεται να βοηθήσει για να δούμε παιχνίδι με εκατέρωθεν φάσεις. Αντιστοιχηματικές πάντως οι αποδόσεις σε όβερ και αμφίσκορο, ρίσκο στο 4-6 γκολ.