Η Πολωνία δεν ήταν καλύτερη από τη Σαουδική Αραβία όμως ήταν πιο αποτελεσματική και νίκησε 2-0, σε αγώνα για τη δεύτερη αγωνιστική του 3ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του...
Έπεσε «κράξιμο» στους Πολωνούς, από ιστορική νίκη οι Σαουδάραβες
Η Σαουδική Αραβία που έκανε έκπληξη-μεγατόνων στην πρεμιέρα νικώντας την Αργεντινή, αντιμετωπίζει την Πολωνία η οποία πήρε ισοπαλία 0-0 με το Μεξικό αλλά απογοήτευσε με το ποδόσφαιρο που έπαιξε.Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μίχνιεβιτς δέχτηκε πυρά κριτικής στην Πολωνία από δημοσιογράφους και παλαίμαχους για τον παθητικό τρόπο παιχνιδιού της ομάδας στην πρεμιέρα. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του θρυλικού γκολκίπερ Τομασέφσκι: «Είμαστε η χειρότερη ομάδα όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού. Το λεωφορείο παίζονταν στον 20ο αιώνα. Ακόμα και το Κατάρ προσπάθησε να πρεσάρει. Μόνο εμείς παίζουμε τόσο αρχαϊκό ποδόσφαιρο».
Το κλίμα είναι βαρύ για τον Μίχνιεβιτς ο οποίος μετά την προπόνηση της Πέμπτης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί δεν παίζει πιο επιθετικά και ο ίδιος αστειεύτηκε λέγοντας πως «το νερό δε γίνεται κρασί, αν και θα ήταν χρήσιμο να μπορούσα να το κάνω αυτό εδώ». Η ατάκα του μεταφράστηκε ως αιχμή για την ποιότητα των παικτών του και έγινε πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης στην Πολωνία, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να σπεύδει να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας πως ήταν αναφορά για την απαγόρευση του αλκοόλ στο Κατάρ. Πάντως δεν έπεισε κανέναν καθώς είχε προηγηθεί δήλωση του ότι δεν μπορεί να μάθει σε κάποιον να παίζει ποδόσφαιρο σε τρεις μέρες.
Παράλληλα συζητήθηκαν και οι δηλώσεις του γκολκίπερ Σέζνι ο οποίος δήλωσε πως: «Παίζουμε φτωχά όταν προσπαθούμε να χτίσουμε παιχνίδι από την άμυνα και πληγώνουμε τους εαυτούς μας. Δεν το έχουμε μέσα μας…».
Ο όμιλος περιεπλάκη αρκετά μετά τη νίκη-έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας επί της Αργεντινής και οι τρεις βαθμοί είναι μονόδρομος στο σημερινό στη μάχη για την πρόκριση. Η λογική λέει πως θα παίξει πιο επιθετικά απ΄ ότι στο ματς της πρεμιέρας με το Μεξικό, όπου ο Μίχνιεβιτς έκανε την έκπληξη, παρατάσσοντας σχηματισμό 4-2-3-1 αντί για το 3-5-2 που επέλεγε συνήθως στα προηγούμενα ματς της θητείας του. Όσον αφορά το ματς με τους Σαουδάραβες, ο Πολωνός τεχνικός υπογράμμισε τη σημασία η ομάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της.
Αγωνιστικά Νέα: Χωρίς προβλήματα. Όλα καλά με τον μέσο Μπιέλικ (Μπέρμιγχαμ) και τον μπακ Μπερεσζίνσκι (Σαμπντόρια) που αντιμετώπιζαν ενοχλήσεις τις προηγούμενες μέρες. Προανήγγειλε 2-3 αλλαγές στο αρχικό σχήμα ο Μίχνιεβιτς.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γιούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια), Βόιτσιεχ Σέσνι (Γιουβέντους), Καμίλ Γκράμπαρα (Κοπεγχάγη)
Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Άστον Βίλα), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια), Μάτι Κας (Άστον Βίλα), Κάμιλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Ρόμπερτ Γκούμνι (Άουγκσμπουργκ), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Γιάκουμπ Κίβιορ (Σπέτσια), Ματέους Βιετέσκα (Κλερμόν), Νίκολα Ζαλέβσκι (Ρόμα)
Μέσοι: Κρίστιαν Μπιέλικ (Μπέρμιγχαμ), Πζέμισλαβ Φρανκόβσκι (Λανς), Κάμικ Γκροσίτσκι (Πόγκον), Γιάκουμπ Καμίνσκι (Βόλφσμπουργκ), Γκζέγκορζ Κρικόβιακ (Αλ Σαμπάμπ), Μίχαλ Σκόρας (Λεχ), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φέγενορντ), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Σίμον Ζουρκόβσκι (Φιορεντίνα)
Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Αρκάντιους Μίλικ (Γιουβέντους), Κρίστοφ Πιόντεκ (Σαλερνιτάνα), Κάρολ Σβιντέρσκι (Σάρλοτ)
Ήταν η πιο μεγάλη νίκη της ιστορίας της, οδηγώντας τον βασιλιά της χώρας, Σαλμάν να ανακηρύξει εορταστική αγία την επομένη του αγώνα. Ο τεχνικός της Ρενάρ δήλωσε μετά το ματς: «Γράψαμε ιστορία για το ποδόσφαιρο της χώρας, θα μείνει για πάντα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όμως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, έχουμε ακόμα δύο δύσκολα παιχνίδια».
Η ομιλία του Γάλλου τεχνικού σε έντονο ύφος προς τους παίκτες στο ημίχρονο του αγώνα με την Αργεντινή κάνει το γύρο του διαδικτύου: «Ο Μέσι έχει τη μπάλα στο κέντρο και εσείς κάθεστε. Πηγαίντε βγάλτε φωτογραφία μαζί του… Δεν νιώθετε ότι είμαστε ικανοί να το γυρίσουμε; Δεν το νιώθετε; Παίζετε χαλαρά. Ελάτε παιδιά, αυτό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δώστε τα όλα» τους είπε, και οι παίκτες γύρισαν το ματς πριν περάσει το πρώτο δεκάλεπτο στο δεύτερο μέρος!
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρενάρ είναι ο πρώτος προπονητής της μετά τον Ζαγκάλο τη δεκαετία του 80’ που βρίσκεται στον πάγκο για σχεδόν μια τριετία. Ο Γάλλος τεχνικός έχει εξαιρετική σχέση με τους παίκτες, δείχνοντας τους εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή, ενώ το γεγονός πως όλοι οι ποδοσφαιριστές προέρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημα, του έδωσε τη δυνατότητα για καλή προετοιμασία, με την αποστολή να βρίσκεται από τον Οκτώβριο σε προπονητικό κέντρο στο Άμπου Ντάμπι. Σημαντικό να σημειωθεί επίσης πως οι εννέα της αρχικής ενδεκάδας στο ματς με την Αργεντινή αγωνίζονται στην Αλ Χιλάλ κι αυτό εξηγεί την εξαιρετική χημεία μεταξύ τους στον αγωνιστικό χώρο.
Οι Σαουδάραβες έβαλαν… φωτιά στον όμιλο αφού από παρότι μπήκαν στο τουρνουά ως το μεγάλο αουτσάιντερ όλης της διοργάνωσης βρίσκονται μόνοι στην κορυφή του γκρουπ τους με 3 βαθμούς και με νίκη στο σημερινό θα «σφραγίσουν» το εισιτήριο για τους «16», κάτι που έχουν καταφέρει μόνο το 1994. Φυσικά πρώτος στόχος είναι να πάρει έστω το βαθμό καθώς θα παραμείνει σε θέση ισχύος για μία από τις δύο θέσεις.
Βέβαια μια τόσο μεγάλη νίκη σαν αυτή με την Αργεντινή κρύβει τον κίνδυνο μιας απότομης προσγείωσης, μιας και οι παίκτες της δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη εμπειρία, ούτε έχουν βιώσει αντίστοιχο κατόρθωμα στο παρελθόν. Έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα η ομάδα του Ρενάρ απέναντι στην Πολωνία. Ο Γάλλος τεχνικός, που έχει πολωνικές ρίζες καθώς οι παππούδες του κατάγονται από την Πολωνία, ξεκαθάρισε πως: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Παραμένουμε η πιο μικρή ομάδα του ομίλου αναφορικά με τη βαθμολογία της FIFA και την εμπειρία. Κερδίσαμε μόνο ένα παιχνίδι, έχουμε άλλα δύο σημαντικά ματς μπροστά μας και ελπίζουμε σε περισσότερα».
Αγωνιστικά Νέα: Πύρρειος η νίκη της στην πρεμιέρα, αφού ο κάπτεν/μέσος Αλ-Φαράζ (Αλ Χιλάλ) τραυματίστηκε στο πρώτο μέρος και δεν υπολογίζεται, όπως και ο μπακ Αλ Σαχράνι (Αλ Χιλάλ) ο οποίος υπέστη σοκαριστικό τραυματισμό στο κεφάλι με συνέπεια να υποβληθεί σε άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις στην Γερμανία, όπου πέταξε με το ιδιωτικό τζετ του πρίγκηπα της χώρας.
Η αποστολή
Τερματοφύλακες: Μοχάμεντ Αλ-Οβάις (Αλ Χιλάλ), Ναβάφ Αλ-Ακιντί (Αλ Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Γιαμί (Αλ Αχλί).
Αμυντικοί: Γιασέρ Αλ-Σαχρανί (Αλ Χιλάλ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Αμρί (Αλ Νασρ), Αμπντουλάχ Μαντού (Αλ Νασρ), Χασάν Ταμπακτί (Αλ Σαμπάμπ), Σουλτάν Αλ-Γκανάμ (Αλ Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρέικ (Αλ Χιλάλ), Σαούντ Αμπντουλχαμίντ (Αλ Χιλάλ).
Μέσοι: Σαλμάν Αλ-Φαράχι (Αλ Χιλάλ), Ριάντ Σαραχιλί (Αμπχά), Αλί Αλ-Χασάν (Αλ Νασρ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Μαλκί (Αλ Χιλάλ), Σάμι Αλ-Ναγεΐ (Αλ Νασρ), Αμπντουλάχ Οταΐφ (Αλ Χιλάλ), Νάσερ Αλ-Ντοσαρί (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλραχμάν Αλ-Αμπούντ (Ιτιχάντ), Σάλεμ Αλ-Ντοσαρί (Αλ Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ Σαμπάμπ).
Επιθετικοί: Ναουάφ Αλ Αμπέντ (Αλ Σαμπάμπ), Αϊτάμ Ασίρι (Αλ Αχλί), Σάλεχ Αλ-Σεχρί (Αλ Χιλάλ) Φιράς Αλ-Μπουραϊκάν (Αλ Φατέχ).
Εκτίμηση
Εκ διαμέτρου αντίθετο το κλίμα στις δύο ομάδες. Η Πολωνία ήταν παντελώς άχρωμη στην πρεμιέρα, έπαιξε για το 0-0 κόντρα στο Μεξικό και το πήρε, αλλά ο αποκρουστικός τρόπος παιχνιδιού της είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί βαρύτατη κριτική από τον κόσμο και τα ΜΜΕ της χώρας. Μάλιστα οι δηλώσεις Μίχνιεβιτς και παικτών μετά το ματς έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία προέρχεται από ιστορική νίκη απέναντι στην Αργεντινή και το ερώτημα είναι πλέον πως θα μπορέσει να τη διαχειριστεί, ψυχολογικά και αγωνιστικά, μιας και πρόκειται για ένα γκρουπ παικτών που δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία. Η λογική λέει ότι θα παίξει αμυντικά στο σημερινό με στόχο να πάρει έστω το βαθμό που θα τη φέρει κοντά στην επόμενη φάση. Η Πολωνία είναι γνωστή άλλωστε για το πρόβλημα που βγάζει κόντρα σε κλειστές άμυνες, παρότι διαθέτει πυρηνικό όπλο στην κορυφή που ονομάζεται Λεβαντόφσκι. O φορ της Μπαρτσελόνα μπορεί στην καλή του μέρα να διαλύσει μόνος του τους Σαουδάραβες ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν τροφοδοτείται κατάλληλα στην Εθνική. Προσωπικά δε θα ασχοληθώ αλλά αν έπρεπε να επέλεγα κάτι, θα πήγαινα με τα λίγα γκολ