Ιστορικό ραντεβού και για τις δύο ομάδες
Η Μπράγκα υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στο πλαίσιο των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι γηπεδούχοι απέκλεισαν στον προηγούμενο γύρο την Μπάτσκα Τόπολα, ενώ οι φιλοξενούμενοι άφησαν εκτός συνέχειας τη Μαρσέιγ.Τι ισχύει: Πρώτο από τα δύο παιχνίδια για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ισχύει ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ. Θα ακολουθήσει ρεβάνς στην Ελλάδα στις 29/8. Σε περίπτωση συνολικής ισοπαλίας μετά τον δεύτερο αγώνα θα υπάρξει παράταση κι αν χρειαστεί η πρόκριση θα κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Όποια ομάδα περάσει θα βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ όποια αποκλειστεί θα λάβει μέρος στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ.
ΜΠΡΑΓΚΑ Με αυτόν τον άκρως πειστικό τρόπο και με συνολικό σκορ 7-1, η Μπράγκα πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι εκεί θεωρείται φαβορί απέναντι στον Παναθηναϊκό, αν και δεν αναμένεται να έχει τόσο εύκολο έργο. Και τα δύο φετινά ευρωπαϊκά ματς των «αρσεναλίστας» ολοκληρώθηκαν Over. Στο τελευταίο τους παιχνίδι για το πορτογαλικό πρωτάθλημα νίκησαν εκτός έδρας με 4-2 την Τσάβες. Προηγήθηκαν νωρίς όμως βρέθηκαν να χάνουν 2-1, πριν ανατρέψουν την κατάσταση έχοντας τέσσερις διαφορετικούς «εκτελεστές». Θα έπαιζαν το Σάββατο με τη Μορεϊρένσε για την τρίτη αγωνιστική, ωστόσο το παιχνίδι τους αναβλήθηκε για να είναι ξεκούραστοι ενόψει του επαναληπτικού της Αθήνας.
Ο τεχνικός του συλλόγου Αρτούρ Ζόρζε τόνισε: «Η πνευματική μας κατάσταση είναι γεμάτη φιλοδοξία κι αποφασιστικότητα. Θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε μία δυάδα αγώνων που είναι η πιο σημαντική στην πρόσφατη ιστορία μας. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί διότι απέχουμε δύο παιχνίδια από την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου και την εδραίωση της Μπράγκα. Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη αποκλείσει δύο ομάδες και παλεύει για το πρωτάθλημα στη χώρα του. Θα έχουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν την ίδια φιλοδοξία. Περιμένουμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει όπως ήδη έχει κάνει αρκετές φορές».
Αγωνιστικά Νέα: Μόνος αμφίβολος ο μπακ Μπόρχα. Έφυγε ο σέντερ μπακ Τορμένα για τη ρωσική Κράσνονταρ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Εκεί είδε ξανά τους γηπεδούχους να είναι καλύτεροι και σαφώς πιο απειλητικοί. Ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να γίνει απειλητικός όσο θα ήθελε και σιγά-σιγά όλοι έμοιαζαν να σκέφτονται τα πέναλτι. Στο 110’ ο Βιτίνια σκόραρε από κοντά όμως το γκολ του Πορτογάλου στράικερ ακυρώθηκε μέσω VAR για οφσάιντ του Σαρ ο οποίος συμμετείχε στη φάση. Τελικά οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ευστόχησαν κατά σειρά Ιωαννίδης, Μπερνάρ, Κλέινχεϊσλερ, Παλάσιος και Μλαντένοβιτς, με τον Μπρινιόλι να αποκρούει το πρώτο πέναλτι από τον Γκεντουζί και όλα τελείωσαν.
Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μία μυθική πρόκριση απέναντι σε μία πανάκριβη και πανίσχυρη ομάδα, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Πλέον βρίσκεται μόλις δύο αναμετρήσεις μακριά από την επιστροφή του στα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά από το 2010. Είναι ξανά το αουτσάιντερ όμως απέδειξε απέναντι στους Γάλλους ότι δεν φοβάται κανέναν. Έχει ήδη προκριθεί απέναντι σε Ντνίπρο και Μαρσέιγ και θέλει να τριτώσει το καλό. Τα τρία από τα τέσσερα φετινά ευρωπαϊκά ματς του «τριφυλλιού» ήταν αμφίσκορα και Over. Δεν έπαιξε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, καθώς αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η αναμέτρηση με τον Ατρόμητο στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Είναι προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει το Σάββατο τον Βόλο ξανά στη Λεωφόρο.
«Η Μπράγκα είναι μια πολύ καλή ομάδα. Είναι από τις καλύτερες της Πορτογαλίας. Με πολύ καλό ρόστερ και αρκετά καλή παρουσία στην Ευρώπη. Πραγματικά πολύ δυνατός αντίπαλος για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχουμε σεβασμό απέναντί τους. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας και είναι σημαντικό να διεκδικήσουμε το αποτέλεσμα και εδώ και στην Αθήνα. Σε αυτό το επίπεδο η έδρα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Δεν είμαστε το φαβορί, μας λείπει το τελευταίο σκαλοπάτι που είναι οι όμιλοι και θα παλέψουμε σκληρά για να τα καταφέρουμε. Όσο περνάει ο καιρός κάθε ματς είναι πιο σημαντικό» ήταν τα λόγια του προπονητή της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός λίστας ο σέντερ μπακ Πάλμερ-Μπράουν, ο μπακ Γκάνεα, οι μέσοι Ζέκα και Τσοκάι, όπως και ο σέντερ φορ Γερεμέγεφ. Υπολογίζονται κανονικά ο στόπερ κι αρχηγόςς Σένκεφελντ και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα, ο αμυντικός χαφ Γουίλιαν Αράο. Τραυματίστηκε κι έμεινε εκτός ο Ούγγρος μέσος Κλέινχεϊσλερ.
Εκτίμηση
Η Μπράγκα και ο Παναθηναϊκός έχουν μπροστά τους μία ιστορική ευκαιρία. Οι Πορτογάλοι έχουν κατορθώσει να βρεθούν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ μόνο μία φορά στην ιστορία τους, ενώ οι «πράσινοι» εδώ και 13 χρόνια δεν έχουν δώσει το «παρών» στα χρυσοφόρα γκρουπ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα τη σεζόν 2010/11 και οι δύο ομάδες έπαιξαν στα «αστέρια». Το πρώτο ματς είναι κρίσιμο και παρά την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ, οι φιλοξενούμενοι θα αναζητήσουν κάποιο τέρμα. Θεωρούμε ότι οι δύο επιθέσεις θα κάνουν καλά τη δουλειά τους και θα στηρίξουμε το αμφίσκορο.
Κόβεντρι
Σέφιλντ Γουένσντεϊ
ΚΠΡ
Μπρίστολ Σίτι
Νόριτς
Ίπσουιτς
Λέστερ
Σουόνσι
Μίντλεσμπρο
Πόρτσμουθ
Όξφορντ Γιουνάιτεντ
Γουότφορντ
Σαουθάμπτον
Ντέρμπι
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Χαλ
Στόουκ
Μπλάκμπερν
Τσάρλτον
Πρέστον
Λίβερπουλ
Φούλαμ
Μπρέντφορντ
Έβερτον
Μπέρνλι
Μπράιτον
Άρσεναλ
Μπόρνμουθ
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Αρχεντίνος Τζούνιορς
Εστουντιάντες Ρίο Κουάρτο
Μπαράκας Σεντράλ
Μπόκα Τζούνιορς
Ιντεπεντιέντε
Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα
Ουνιόν Σάντα Φε
Ντεπορτίβο Ριέστρα
Ινστιτούτο Κόρδοβα
Μπλάου Βάις Λινζ
WSG Τιρόλ
Βολφσμπέργκερ
Ριντ
Αλτάχ
Γκράτσερ ΑΚ
Σιντ Τρούιντεν
Κλαμπ Μπριζ
Σερκλ Μπριζ
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Σταντάρ Λιέγης
Βέστερλο
Σάντος
Ατλέτικο Μινέιρο
Μιρασόλ
Μπαΐα
Ρέμο
Βάσκο Ντα Γκάμα
Βιτόρια Μπαΐα
Σάο Πάουλο
Ρεν
Ανζέ
Οσέρ
Ναντ
Ντάρμσταντ
Αννόβερο
Ζανκτ Πάουλι
Μπάγερν Μονάχου
Χαϊντενχάιμ
Ουνιόν Βερολίνου
Ντόρτμουντ
Μπάγερ Λεβερκούζεν
Λειψία
Γκλάντμπαχ
Βόλφσμπουργκ
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Ζυρίχη
Λουγκάνο
Βίντερτουρ
Γκρασχόπερς
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Νιου Γιόρκ Σίτι
Κολοράντο Ράπιντς
Ντιναμό Χιούστον
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
DC Γιουνάιτεντ
Ντάλας
Σεντ Λούις Σίτι
Πόρτλαντ Τίμπερς
Λος Άντζελες
Σικάγο Φάιαρ
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Τορόντο
Σινσινάτι
Σάρλοτ
Νάσβιλ
Ίντερ Μαϊάμι
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Όστιν
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Σαν Ντιέγκο
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Σεβίλλη
Ατλέτικο Μαδρίτης
Μπαρτσελόνα
Εσπανιόλ
Έλτσε
Βαλένθια
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Αλαβές
Τορίνο
Βερόνα
Κάλιαρι
Κρεμονέζε
Αταλάντα
Γιουβέντους
Μίλαν
Ουντινέζε
Τρόμσο
Κρίστιανσουντ
Βίκινγκ
Μπόντο Γκλιμτ
Λίλεστρομ
Σταρτ
Χέρακλες
Άγιαξ
Χρόνινγκεν
Γκόου Αχέντ Ιγκλς
Ουτρέχτη
Τελστάρ
Σπάρτα Ρότερνταμ
Αϊντχόφεν
AVS Φουτεμπόλ
Βιτόρια Γκιμαράες
Σάντα Κλάρα
Ρίο Άβε
Εστρέλα Αμαδόρα
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Χαρτς
Μάδεργουελ
Σέλτικ
Σεντ Μίρεν
Νταντί Γιουνάιτεντ
Λίβινγκστον
Κιλμάρνοκ
Νταντί
Αμπερντίν
Χιμπέρνιαν
Έστερσουντ
Νόρμπι
Νόρντικ Γιουνάιτεντ
Χέλσινγκμποργκ
Μιάλμπι
Έργκριτε
Βαστέρας ΦΚ
Έλφσμποργκ
Γκέτεμποργκ
Χάκεν