Ντέρμπι «φωτιά» στη νότια Γαλλία
Η Μαρσέιγ υποδέχεται τη Μονακό στο παραδοσιακό ντέρμπι της νότιας Γαλλίας με το οποίο πέφτει η αυλαία της 13ης αγωνιστικής της Λιγκ 1. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από νίκη στο «σπίτι» της Λανς, ενώ οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν εντός έδρας την Μπρεστ.
ΜΑΡΣΕΪΓ
Το πρόγραμμα της προηγούμενης «στροφής» την υποχρέωσε να ταξιδέψει στη βόρεια Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Λανς προκειμένου να δοκιμαστεί εκτός έδρας από την τοπική και ομώνυμη ομάδα. Έφυγε μ’ ένα σπουδαίο «διπλό» (1-3) στις αποσκευές της. Δεν ήταν καλύτερη από την αντίπαλό της στο πρώτο μέρος και χρειάστηκαν τρεις σπουδαίες επεμβάσεις του τερματοφύλακα Ρούλι για να διατηρηθεί το 0-0. Στην επανάληψη όμως κατόρθωσε να αιφνιδιάσει και στο 49’ άνοιξε το σκορ με τον Ρονζιέ. Οκτώ λεπτά μετά εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και ο Λουίς Ενρίκε με ωραίο διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή σημείωσε το 0-2. Χαλάρωσε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε και οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 80’ με τον Φουλτζινί. Στο 85’ δέχτηκε την ισοφάριση από τον Λασκαρί όμως το VAR την έσωσε, καθώς καταλογίστηκε φάουλ υπέρ της και μάλιστα σε πολύ καλή θέση στο ξεκίνημα της φάσης και το τέρμα δεν μέτρησε. Μάλιστα ο Χόιμπιεργκ ανέλαβε την εκτέλεση κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό 1-3.
Με αυτόν τον τρόπο η Μαρσέιγ απέδειξε για πολλοστή φορά φέτος ότι μακριά από το «Βελοντρόμ» είναι σοβαρή, σταθερή και ισχυρή, καταφέρνοντάς τα πολύ καλύτερα σε σχέση με τα παιχνίδια μπροστά στο κοινό της. Οι «Φωκαείς» έχουν συγκεντρώσει 23 βαθμούς και βρίσκονται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, απέχοντας τρεις πόντους από την προσεχή αντίπαλό τους Μονακό την οποία και καταδιώκουν, με τη διαφορά από την κορυφή να έχει «ανοίξει» αρκετά και να μην υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για τον τίτλο. Τα πέντε πιο πρόσφατα ματς τους ολοκληρώθηκαν Over παίζοντας σχεδόν πάντα «ανοικτά».
Ο τεχνικός του συλλόγου Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι τόνισε: «Οι παίκτες μου έδωσαν απαντήσεις με τη Λανς που ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι και τώρα έχουμε μπροστά μας το ντέρμπι με τη Μονακό. Οι δυνατότητες που έχουμε ως σύνολο είναι δεδομένες αλλά θα πρέπει να τα καταφέρουμε στο γήπεδό μας και να παίξουμε έναν αγώνα επιπέδου στο “Βελοντρόμ”. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε για τον κόσμο μας».
Αγωνιστικά Νέα: Δεν μπορούν να προσφέρουν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπλάνκο (-), ο στόπερ Κορνέλιους (7/0), ο σέντερ μπακ Μπρασιέ (9/0) -ο οποίος «πληρώνει» τις γκάφες του, ο αμυντικός Λιρόλα (7/1), ο επιτελικός χαφ Αρίτ (9/2) και ο επιθετικός Μουμπάνια (1/0). Τέλος η σεζόν για τον 19χρονο μεσοεπιθετικό Καρμπόνι (4/0).
ΜΟΝΑΚΟ
Την περασμένη Τετάρτη έπαιξε στο Πριγκιπάτο με την Μπενφίκα για τη League Phase του Τσάμπιονς Λιγκ. Έπειτα από συγκλονιστικό ματς ηττήθηκε (2-3) και ήταν η πρώτη «σφαλιάρα» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μένοντας πάντως εντός της πρώτης οκτάδας. Προηγήθηκε δύο φορές με τους Μπεν Σεγκίρ και Μαγκασά όμως οι φιλοξενούμενοι κατόρθωσαν πρώτα να ισοφαρίσουν σε 1-1 και στη συνέχεια να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση ρίχνοντάς τη στο καναβάτσο.
Μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει εκ νέου εντός έδρας την Μπρεστ. Πανηγύρισε μία πολύ σημαντική νίκη με 3-1, έχοντας τον έλεγχο σχεδόν σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Τα δύο σούπερ ταλέντα που διαθέτει συνεργάστηκαν μόλις στο 5’ για το 1-0, με τον Μπεν Σεγκίρ να κάνει την ασίστ και τον Ακλιούς να «γράφει» το 1-0. Έκανε ό,τι ήθελε στο χορτάρι και στο 24’ ο Γκολόβιν έκλεψε και σκόραρε με συρτό σουτ δίνοντας «αέρα» δύο τερμάτων. Πλέον έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση. Χαλάρωσε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε και στο 50’ δέχτηκε το 2-1 από τον Σιμά. Δεν μπορούσε να ανεβάσει «στροφές» στην απόδοσή της και κινδύνευσε με την ισοφάριση μία φορά. Ωστόσο στο 91’ κι έπειτα από ωραία αντεπίθεση ξανά ο Ακλιούς με «μαγική» λόμπα πέτυχε το 3-1. Τελικά το 3-2 διαμορφώθηκε στο 96’ από ωραία κεφαλιά του Αζόρκ όμως δεν ανησύχησε πραγματικά.
Η Μονακό έπειτα από ένα κακό «φεγγάρι» στο οποίο υπέστη δύο ήττες κι αναδείχθηκε μία φορά ισόπαλη, μοιάζει να έχει επιστρέψει στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις της εντυπωσιάζοντας με την παρουσία της και πλέον παλεύει για να «χτίσει» νέο νικηφόρο σερί, μετρώντας δύο διαδοχικές επιτυχίες. Η συγκομιδή των 26 πόντων φέρνει τους Μονεγάσκους στην 2η θέση της κατάταξης κι ελπίζουν ότι θα παραμείνουν εκεί κι ενδεχομένως θα πλησιάσουν και στην κορυφή της κατάταξης την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα επτά από τα δέκα πιο πρόσφατα ματς τους ήταν Over, ενώ άλλα τόσα τελείωσαν κι αμφίσκορα.
«Είναι σημαντικό για εμάς να μπορούμε να κερδίζουμε αγώνες όπως αυτός με την Μπρεστ που είναι πολύ καλή ομάδα και οι τρεις βαθμοί ήταν ιδιαιτέρως σημαντικοί. Θα πρέπει να συνεχίσουμε το ίδιο καλά και μπροστά μας έχουμε ένα ντέρμπι που είναι μία μεγάλη πρόκληση και δεν μας επηρεάζει τι συνέβη πριν ή μετά από αυτόν τον αγώνα» ήταν τα λόγια του προπονητή της ομάδας, Άντι Χίτερ.
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε και θα ήταν ξανά διαθέσιμος ο κεντρικός μέσος Καμαρά (10/2) όμως τελικά έμεινε εκτός λόγω ασθένειας. Στα «πιτς» και ο χαφ Ντιατά (6/0). Παρών ο επιθετικός Μπάλογκαν (6/3).
Εκτίμηση
Πάντοτε τα παιχνίδια της Μαρσέιγ με τη Μονακό αποτελούν ξεχωριστές συναντήσεις για τη Λιγκ 1, από τη στιγμή κιόλας που πρόκειται για παραδοσιακές αντιπάλους στο ντέρμπι της νότιας Γαλλίας το οποίο έχει αρκετά μεγάλη αντιπαλότητα. Οι γηπεδούχοι έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν είχαν υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα και προετοιμάστηκαν απερίσπαστοι για το ματς. Ωστόσο μπροστά στο κοινό τους απογοητεύουν συχνά πυκνά. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν για το Τσάμπιονς Λιγκ όμως έχουν δείξει ικανοί να τα καταφέρνουν και στις δύο διοργανώσεις που συμμετέχουν. Δύσκολη η προσέγγιση ακόμα και στα γκολ καθώς δεν αποκλείεται να μην «ανοίξει» το ματς. Θα πάρουμε το ρίσκο και θα ποντάρουμε στην έμπνευσή μας και στην ισοπαλία.
Κόβεντρι
Ρέξαμ
Τσέλσι
Λιντς
Μπελγράνο
Χιμνάσια Λα Πλάτα
Ατλέτικο Τουκουμάν
Μπάνφιλντ
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Χιμνάσια Μεντόζα
Νιούελς Ολντ Μπόις
Ινστιτούτο Κόρδοβα
Ρίβερ Πλέιτ
Αλντοσίβι
Στουρμ Γκρατς
Αούστρια Βιέννης
Χάρτμπεργκ
Λασκ Λίντσερ
Ραπίντ Βιέννης
Σάλτσμπουργκ
Ζούλτε Βάρεγκεμ
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Γάνδη
Κλαμπ Μπριζ
Μαλίν
Σιντ Τρούιντεν
Άντερλεχτ
Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ
Γκρέμιο
Κοριτίμπα
Νις
Χάβρη
Μετς
Ρεν
Ναντ
Παρί
Λιλ
Λοριάν
Στρασβούργο
Πάντερμπορν
Σάλκε
Νυρεμβέργη
Μαγδεμβούργο
Μπόχουμ
Γκρόιτερ Φιρτ
Ντόρτμουντ
Φράιμπουργκ
Στουτγκάρδη
Βέρντερ Βρέμης
Άαρχους
Μίντιλαντ
Βίμποργκ
Νόρτζελαντ
Σοντερίσκε
Μπρόντμπι
Φρεντερίτσια
Οντένσε
Σίλκεμποργκ
Ράντερς
Γιούνγκ Μπόις
Σεντ Γκάλεν
Βασιλεία
Σιόν
Σερβέτ
Βίντερτουρ
ΠΑΟΚ Β'
Μακεδονικός
ΠΑΣ Γιάννινα
Καμπανιακός
Καβάλα
Νέστος Χρυσούπολης
ΑΕΛ Novibet
Πανσερραϊκός
Ατρόμητος
Αστέρας Τρίπολης
Κηφισιά
Παναιτωλικός
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Κολοράντο Ράπιντς
Σιάτλ Σάουντερς
Ντάλας
Νάσβιλ
Σάρλοτ
Σικάγο Φάιαρ
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Όστιν
Ντιναμό Χιούστον
Σεντ Λούις Σίτι
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Σαν Ντιέγκο
Πόρτλαντ Τίμπερς
ΑΠΟΕΛ
Πάφος
Εθνικός Άχνας
Ολυμπιακός Λευκωσίας
Μος
Λιν
Ράουφος
Χοντ
Σάντνες Ουλφ
Στρομσγκόντσετ
Στάμπαεκ
Χάουγκεσουντ
Τρόμσο
Σάντεφιορντ
Αάλεσουντ
Κρίστιανσουντ
Μόλντε
Βαλερένγκα
Εξέλσιορ
Ουτρέχτη
Χέρακλες
Φόλενταμ
Νταντί Γιουνάιτεντ
Νταντί
Ρέιντζερς
Μάδεργουελ
Χιμπέρνιαν
Χαρτς
Μπράγκε
Βάρμπεργκ Μπόις
Βάρναμο
Όντεβολντ
Μπρομαποϊκάρνα
Βαστέρας ΦΚ
Γκέτεμποργκ
Γκάις
Γιουργκόρντεν
Χάμαρμπι
Παρί Σεν Ζερμέν
Λυών
Μπρεστ
Οσέρ
Λανς
Σεντ Ετιέν
Τουλούζ
Ανζέ
Ρεμς
Μονπελιέ